Yurtdışında Yüksek Lisans Şartları
Kariyer hayatınızda diğer rakiplerinize göre birden öne çıkmayı istiyorsanız yurtdışında yüksek lisans yapmış olmalısınız. İş için başvurduğunuz şirket uluslararası bir şirket ise yurtdışında yaptığınız yüksek lisans sizi öne çıkaracaktır. Yabancı bir dil bilmek gibi yüksek lisans yapmak da işe alım konusunda diğer adaylardan sıyrılmanızı sağlar.
Yabancı dilinizi geliştirmek istiyorsanız, yurtdışı deneyimini kazanmak ve eğitiminizi bir adım daha ileriye götürmek istiyorsanız yurtdışında yüksek lisans yapmak doğru bir seçenek olacaktır. Fakat yurtdışında yüksek lisans şartları da vardır ve ülkelere göre değişkenlik gösterir.
İçindekiler
- 1 Yüksek Lisans İçin Hangi Ülke Tercih Edilmelidir?
- 2 Yüksek Lisans Başvuru Şartları Nelerdir?
- 3 Yüksek Lisans Yapmak Kariyer Açısından Ne İşe Yarar?
- 4 Yurtdışında Yüksek Lisans Ne Zaman Yapılmalıdır?
- 5 Yurtdışında Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?
- 6 Yurtdışında Yüksek Lisans İçin Ortalama Kaç Olmalıdır?
- 7 Yurtdışında Yüksek Lisans İçin Yapmanız Gerekenler Nelerdir?
Yüksek Lisans İçin Hangi Ülke Tercih Edilmelidir?
İngiltere, Fransa, Avustralya, Almanya, Kanada, Hollanda gibi yabancı ülkelerde yüksek lisans eğitimi almak mümkündür. MBA, IT programları ve mühendislik en çok tercih edilen programlar arasındadır. Yüksek lisans için başvurulan ve tercih edilen ülkelerin başında İngiltere gelmektedir. Çünkü yüksek lisans süresi bir yıldır. Kanada ve Amerika’da yüksek lisans genellikle iki yıl sürer, bir yıl süre programları da vardır.
Avustralya’da ise iki yıla kadar sürebilir. Yüksek lisansa yabancı öğrencilerin katılımı ise daha çok İngiltere ve Avustralya’da artış göstermektedir. Bu ülkelerde, yüksek lisans diğer ülkelere nazaran yabancı öğrencileri de göz önünde bulundurur. İngiltere ve Avustralya öğrencilere çalışma izni verir ve yüksek lisans sonrası iki yıla kadar çalışma izni sağlar. Kanada ve Amerika’da yüksek lisans programlarında yabancı öğrenci vardır fakat İngiltere ve Avustralya’ya göre daha azdır.
Amerika’da fazla sayıda üniversitede yüksek lisans programları verilir. Özel ve devlet üniversiteleri farklı alanlarda yüksek lisans eğitimi verilmesine karşın özel üniversitelerden alınan derecelere YÖK tarafından denklik verilemez. Amerikan Üniversitelerinde yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilerden pek çok üniversite GRE ya da GMAT sınav sonucu ister. Bu sınavlar ise Kanada Üniversiteleri tarafından da gerek duyulduğunda istenebilir.
Fakat İngiltere ve Avustralya üniversitelerinden bazıları haricinde bu sınav sonuçlarına gerek duyulmaz. Kanada ve Amerika üniversitelerine yüksek lisans başvurusu yapıldığı zaman tüm kriterlere uygun olunması gerekir. Amerika, Kanada ve Avustralya üniversitelerinin büyük bir çoğunluğu, öğrencinin birkaç şartı gerçekleştirmemiş olmasına rağmen şartlı kabul verebilir. Almanya, Fransa, Hollanda, İsveç, İtalya ve İspanya gibi ülkelerde İngilizce dilinde yüksek lisans verilmez. Bu ülkelerde yüksek lisans akademik olarak iki yıl sürer. Bazı bölümlerde ise 1 veya 1.5 yıl süren programlarda vardır.
Yüksek Lisans Başvuru Şartları Nelerdir?
Yüksek lisans için bir takım başvuru şartları vardır. Bu şartlar aşağıdaki gibidir:
- Türkiye’de dört yıllık üniversitenin son sınıf öğrencisi olmak veya o üniversiteden mezun olmak.
- Not ortalamasının 2.2 ve üzeri olmalıdır.
- Yurtdışında yüksek lisans yapmak için istediği bölümün eğitim dilini bildiğine dair belge sunmalıdır.
- CV
- Akademik referans
- İşyeri referansı
- Niyet mektubu.
Yüksek lisans başvurusu için kriterler bu şekilde sıralanmıştır. Yer verilen evrakların her biri çok önemlidir ve eksiksiz bir şekilde ayarlanmalıdır. Daha sonrasında ise başvuru şartları tamamlanmış olur.
Yüksek Lisans Yapmak Kariyer Açısından Ne İşe Yarar?
Yüksek lisans kendinize yapacağınız en önemli eğitim yatırımıdır. Bu eğitim yatırımın getirisini her zaman alırsınız. Yüksek lisansınızı bitirirseniz iş başvurularında rakiplerinizi arkanızda bırakırsınız. Bir de yurtdışında yüksek lisans yaptıysanız rakiplerinizin sayısı daha az olur. Amerika, Kanada, Avustralya ve İngiltere gibi gelişmiş ve en iyi eğitim kurumlarına sahip ülkelerde eğitim aldıysanız başvuru yaptığınız işlerde hep başarılı ayrılırsınız.
Yurtdışında Yüksek Lisans Ne Zaman Yapılmalıdır?
Üniversite son sınıfa gelen öğrencilerin genellikle hepsinde bir takım sorular yer alır. Yüksek lisans mı yapsam? Çalışmaya mı başlasam? gibi. Bu soruların doğru bir cevabı yoktur. Önceliğiniz doğru analiz ederek en uygun kariyer planınızı hazırlamak olur. Bazı öğrenciler üniversite eğitimi bittiği zaman hemen yüksek lisansa devam eder. Bazı öğrenciler ise yüksek lisansı yurtdışında yapmak ister. Yüksek lisans için uygun bir zaman belirtmek yanlış olur. Her öğrencinin yüksek lisans yapma zorunluluğu yoktur ve kendisi ne zaman isterse o zaman yapabilir.
Yurtdışında Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?
Yurtdışında yüksek lisans yapmak istiyorsunuz hangi ülkeye ve hangi üniversiteye gideceğinizi karar vermeniz gerekir. Bu karardan hemen sonra üniversitelerin sitelerini ziyaret etmeniz gerekir ve belirtilen başvuru tarihlerinde başvuru yapmalısınız. Bazı üniversiteler yıl boyunca öğrenci kabul etmez. Yurtdışındaki yüksek lisans dönemlerinde ilk dönem Ekim; ikinci dönem Ocak ile Şubat aylarında başlar.
Avustralya ve Yeni Zelanda ülkelerinde sömestr dönemleri bizimkinin tam tersidir. Yurtdışında yüksek lisans programına başvuru yapmadan önce gitmek istediğiniz üniversitenin eğitim ücretlerini ve ülkenin yaşam masraflarına dikkat etmelisiniz. Çünkü birçok ülke akademik başarıya göre burs verir. Burs başvurularında transkript, portfolyo, CV, motivasyon mektubu be referanslar önemlidir. Yurtdışı yüksek lisans başvurularında hata yapmamak ve doğru seçim yapmak için profesyonel destek de alabilirsiniz.
Yurtdışında Yüksek Lisans İçin Ortalama Kaç Olmalıdır?
Yurtdışında yüksek lisans yapmak için puan sisteminize göre 2.50 ortalamanızın olması yeterli kabul edilir. Fakat not ortalaması tek başına kabul sağlamaz, üniversite kabulü almanız da önemlidir. Yurtdışında tezsiz yüksek lisans gibi bir şey yoktur. Tezsiz yüksek lisans graduate diploma olarak geçer. Graduate diplomalarda ise not ortalamasının yüksekliği aranan şartlar arasında değildir.
Yurtdışında Yüksek Lisans İçin Yapmanız Gerekenler Nelerdir?
Yurtdışında yüksek lisans yapmak istiyorsanız o üniversitenin eğitim ücretini öğrenmelisiniz. Ücretler Dolar, Euro ve Sterlin olarak alınır. Bu yüzden kur artışlarını dikkate almalısınız. Burs alabilirseniz alın çünkü bu yararınıza olacaktır. Bazı üniversiteler ise başvuru aşamasında başvuru ücreti de istemektedir. Başvuru ücretini yatırmalısınız. Daha sonrasında ise üniversiteye başvuru yapmak için bazı belgeleri hazırlamanız gerekir.
Lisans diploması, pasaport, başvuru formu, özgeçmiş, dil skoru, fotoğraf, transkript, akademik ve iş referansları bu belgeler arasındadır. Yurtdışına çıkmadan hemen önce vizeli bir ülkeye gideceksiniz konsolosluk üzerinden vize almalısınız. Okul kabulü alırsanız okul ödemesini yapıp kabul onayınızla beraber vizeye başvuru yapmalısınız.