Sağlık

Yeni Doğum Yapanlar Neden Üşürler?

Doğum sonrasında ortaya çıkabilen bazı komplikasyonlar, insanların her türlü durumu sorgulamasına neden olmuştur. Bu nedenle, günlerce devam edebilen ve başlangıç zamanı doğuma dayanan üşüme sonucunda; yeni doğum yapanlar neden üşürler? sorusunun gündeme alınması gerekir? Konu hakkında; doğumsan sonra üşüme olmasının temel nedenleri, üşüme hissinin ne zamana kadar devam edeceği, nasıl azaltılması gerektiği, sorularına yanıt alınmalıdır.

Yeni Doğum Yapanlar Neden Üşürler?
Yeni Doğum Yapanlar Neden Üşürler?

Yeni Doğum Yapanların Üşümesi Normal Midir?

Yeni doğum yapan kadının vücudu üzerinde birçok olay gerçekleşmeye devam eder. Doğum tamamlanır tamamlanmaz başlayan lohusa dönemi, kadın vücudundan atılması gereken kanın çıkarılmasını sağlar. Bu süreç içerisinde kaybedilen kan; faydalı ve atık olan içeriklere sahip olan ancak yine de kan miktarında azalma meydana getiren bir niteliğe sahiptir.

Bu durum da, yeni doğum yapan bir kadının üşümesine neden olur. Ayrıca, doğum öncesinde ve doğum aşamasında (Burada, yapılan doğumun sezaryen olması veya normal doğum olması fark etmez. Her iki durumda da anne vücudu oldukça fazla yıpranır.) anne vücudu hassas olur ve yıpranır. Sonrasında hissedilen hafif bir esinti dahi, yıpranmış ve kan kaybı olan annenin üşümesine neden olur.

Yeni Doğum Yapanların Üşüme Nedenleri Nelerdir?

Doğumun tamamlanmasından kısa süre sonra, vücudun dış saldırılara daha açık hal aldığı fark edilecektir. Buna ek olarak, havanın normal sıcaklık değerlerine sahip olduğu zamanlarda dahi yeni doğum yapan kadınlarda üşüme meydana gelir.

Bu üşümenin temel nedenleri:

Doğum esnasında vücut, doğrudan bebeğin gelişimine ayak uyduracak şekilde kendini geliştirir. Bu gelişimin sağlanması, anneden bebeğe verilecek olan kan ile mümkündür. Doğum tamamlandıktan hemen sonra, vücuttaki kanın faydalı kısmının çoğu bebeğe geçmiş hale gelir. Bu nedenle kan yetersizliği, yeni doğum yapan kadında üşüme hissine neden olur.

Yeni doğan bebeği emzirmek, anne vücudu içindeki kan değerlerinin süte çevrilmesiyle gerçekleşir. Faydalı kan kısmının anne vücudunda azalması da üşüme hissini ortaya çıkarır.

Doğumun tamamlanması, hamile olarak geçirilen zaman, hormonların etkisi ve daha birçok unsur; yeni doğum yapmış olan annenin zaman içerisinde yıpranmasına neden olmuştur. Bu nedenle halsiz kalan vücut, normal havalarda dahi tepki vererek üşüme hissi oluşturabilir.

Bu tür durumlar, yeni doğum yapmış bir kadının üşümesine neden olur.

Yeni Doğum Yapanlar Ne Zamana Kadar Üşürler?

Yeni doğum yapmış olan bir kadın, vücudunu toparlayana kadar üşüme hissini yaşamaya devam edecektir. Üşümeye neden olan ana unsur; kan değerlerinin verimsiz hale gelmesi, kan miktarında yaşanan azalma ve yeni anne olan kadının vücut olarak yıpranmasıdır. Sorunun bu şekilde olması, ortadan kaldırılmadan üşümenin geçmeyecek olmasına neden olur. Yeni doğum yapan kadının kan değerlerinin düzelmesi ve vücudunun toparlanması için ise; kullanılan ilaçlar, beslenme durumunun ne şekilde gerçekleştiği ve kan değerlerini toparlamak için yapılanlara göre belirlenir. Bu süre bazı kadınlarda iki hafta olurken, bazı kadınlarda bir yılı aşkın olarak gerçekleştirilebilir. Sürenin sonunda ise üşüme hissi ortadan kalkacaktır.

Yeni Doğum Yapan Kadınlar Üşüdüklerinde Ne Yapmalıdır?

Yeni doğum yapmış olan kadınlar için üşüme durumu oldukça normaldir. Yani bu sorundan korkulmasına gerek yoktur. Ancak sorunun; kısa süre içerisinde, kadın doğum uzmanı kontrolünde ve bebeğe de fayda sağlayacak şekilde çözülmesi için yapılması gerekenler vardır.

Bu gerekenler:

  • Doğumu gerçekleştirilen veya daha farklı bir kadın doğum uzmanına durumun bildirilmesi gerekir.
  • Kan tahlilinin verilmesi sağlanarak; kan içerisindeki yeterli ve yetersiz olan her türlü oluşum tespit edilir. Eksikliğe göre de doktorun vereceği ilaçlar kullanılarak kısa süre içerisinde sorun çözülür.
  • Yeni doğum yapan kadınlarda sık olarak görülen sorun, demir eksikliği sorunudur. Demirin vücuda alınmasına neden olan unsur da güneş olduğu için, belirli saatler arasında güneşe çıkılması gerekir.
  • Sıvı tüketimi, kanın yenilenmesi için olmazsa olmaz olarak gerçekleştirilmelidir. Özellikle su tüketimi yeni doğum yapan kadınlar için; süt oluşumunu hızlandıran, süt tadının daha lezzetli olmasına neden olan, çocuğun alacağı vitamin ve mineralleri artıran, kan değerlerini düzene koyan niteliktedir. Bu nedenle de günde en az üç litre su tüketilmelidir.

Bu yapılması gerekenler, yeni doğum yapan bir kadının üşüme sorununa yönelik yapması gerekenlerdir.

Yeni Doğum Yapanlar Neden Üşürler?
Yeni Doğum Yapanlar Neden Üşürler?

Yeni Doğum Yapan Kadınların Üşümesine Neden Olan Özel Unsurlar Nelerdir?

Yeni doğum yapan bir kadının üşümesine neden olan tek sebep başlığı, kadının vücuduna bağlı olan etkenler olarak tanımlanamaz. Bazı dış kaynaklı unsurlar, yeni doğum yapan kadının üşümesi sonucunu ortaya çıkarır.

Dışa bağlı olarak annenin üşümesine neden olan bu unsurlar:

  • Bebeğin emzirilmesi: Annenin gerçekleştireceği emzirme eylemi, vücut içerisindeki su ve kanın belirli olarak azalmasına neden olur. Ayrıca, süt içerisinde yer alan ve kaynağını doğrudan anneden alan vitaminler ve mineraller de bebeğe aktarılır. Bu da annenin üşümesine neden olur.
  • Havanın normal sıcaklık değerlerinden daha düşük olması: Yeni doğum yapan kadın soğuk ortamda bulunuyor olabilir. Bu tür durumlar, annenin üşümesine ve bunu hissedilir şekilde yaşamasına neden olur. Havanın soğuk olmasına dayanan bu durum, dış kaynaklı bir üşüme nedenidir.
  • Annenin ince giyinmesi: Hava sıcaklığına ek olarak, annenin giyinmekte olduğu kıyafetler de üşüme haline neden olabilir. Bu durum da dış etkenlerin bulunması nedeniyle annenin üşümesine neden olur.

Dış etkenlere göre şekil alan ve annenin üşümesine neden olan bu durumlar, anne vücudu içerisinde gerçekleşen durumlar sonucunda üşüme sorununa kıyasla daha kolay çözülür. Bu durumlarda; kıyafetin mevsim şartlarına daha uygun olarak giyilmesi, ortam sıcaklığının bir miktar daha artırılması, kan yapıcı madde tüketiminin artırılması ve su tüketiminin artırılması gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu