Yeni Doğum Yapan Anne Nelere Dikkat Etmeli?
Yeni doğum yaptıktan sonra annenin birtakım hususlara dikkat etmesi gerekir. Çünkü hamilelik gibi uzun bir dönemin yorgunluğu hemen gitmez. Doğumdan sonra yeni bir dönemin başladığını bilmeniz gerekir. Doğumdan sonraki 40 gün, anne adayının lohusalık dönemidir. Lohusalık dönemi, hamilelik kadar zor bir süreçtir. Bu sürecin kolay bir şekilde atlatılması için anne adayı kendine iyi bakmalıdır. Peki, yeni doğum yapan anne adayı nelere dikkat etmeli?
İçindekiler
- 1 İlaç Kullanımı Yapılmamalı
- 2 Emzirme Yapıldığı İçin Göğüs Temizliği Yapılmalı
- 3 Bol Bol Sıvı Tüketilmeli
- 4 Yürüyüş Yapılmalı
- 5 Dinlenmeye Özen Gösterin
- 6 Sağlıklı Beslenin
- 7 Egzersiz Yapmaya Özen Gösterin
- 8 Strese Dikkat Edin
- 9 Emzirme Konusunda Bilgili Olun
- 10 Yeni Doğum Yapan Annenin Dikkat Etmesi Gereken Diğer Hususlar
İlaç Kullanımı Yapılmamalı
Yeni doğum yapan bir anne, henüz tam olarak kendini toparlayamaz. Vücudundaki değişimlerin etkisi hala devam eder. Yeni doğum yapan annenin dikkat etmesi gereken durumlardan biri, ilaç kullanımıdır. Doktorunuz önermediği sürece kesinlikle ilaç kullanımı yapmayın. Kafanıza göre ağrı kesici içmeyin. Özellikle de lohusalık kadar ciddi bir dönemde böyle bir hata yapmak, size zarar olarak geri dönebilir. Bu nedenle ne olduğu belli olmayan ağrı kesicileri içmemeniz gerekir.
Emzirme Yapıldığı İçin Göğüs Temizliği Yapılmalı
Yeni doğum yaptıktan sonra emzirme dönemi başlar. Bebeğinizi emzirdiğiniz için vücut temizliğinize ekstra dikkat etmeniz gerekir. Özellikle de göğüs bölgesinin temizliği çok daha fazla önemlidir. Bebeğinizi emzirmeden önce göğsünüzü güzelce temizlemeniz gerekir. Bunun yanı sıra günlük olarak göğüs bakımınızı da yapmanız gerekir. Yeni doğum yapan anneler, emzirmeden dolayı hijyenik bir sıkıntı yaşayabilirler. Bu sıkıntıları yaşamamak için kişisel temizlik korunmalıdır. Göğüs bakımının yapılması, aynı zamanda bebeğin de sağlığını korur.
Bol Bol Sıvı Tüketilmeli
Yeni doğum bir annenin bol bol sıvı tüketmesi gerekir. İlk kez bebek emziren annelerin göğüsleri tahriş olabilir ya da acıyabilir. Bunu yaşamamak için sıvı tüketmeye gayret etmeniz gerekir. Sıvı tüketimi yapmak, göğüslerinizin daha sağlıklı olmasını sağlarken vücudunuzun da sağlıklı olmasını etkiler. Ayrıca ne kadar fazla sıvı tüketirseniz, sütünüz o kadar artar. Annenin tükettiği tüm besinler süte karışır. Süte karışan besinler ise bebeğin yiyeceği olur. Bundan dolayı anne ne yerse bebek de onu yer.
Yürüyüş Yapılmalı
Anne adayı hamilelik döneminde ister istemez kilo alır. Bu kiloları vermek ise size kalmıştır. Doğumdan sonraki süreci iyi değerlendiğiniz zaman kilolarınızdan kurtulabilirsiniz. Yeni doğum yapan anne, sürekli olarak yürüyüş yapmaya dikkat edilmelidir. Yürüyüş yapmak, bağırsakların düzenli ve iyi bir şekilde çalışmasını sağlar. Ancak normal doğum yapan annelerin yürüyüş yapmalarında bir sakınca yoktur. Ama sezaryen doğum yapan kişilerin çok fazla yürüyüş yapmaları uygun değildir. Eğer sezaryen doğum yaparsanız, yürüyüş yapmadan evvel doktorunuza danışmalısınız.
Dinlenmeye Özen Gösterin
Bebeğinizin bakımı, evinizin işleri derken kendinizi çok fazla yorabilirsiniz. Bu yorgunluklar, hamilelikten henüz yeni çıkan bir anne için oldukça ağır gelebilir. Bu nedenle anne, boş bulduğu vakitlerde sürekli dinlenmelidir. Yeteri kadar dinlenmemek, sizi fazlaca yorgun gösterir. Bunun için dinlenmek önemlidir. Bebeğinize güzel şekilde bakabilmeniz için dinlemeden işe koyulmayın. Lohusalık döneminde olduğunuz için yorgunlukla baş edemeyebilirsiniz. Bunun için günlük planınıza dinlenmeyi mutlaka ekleyin.
Sağlıklı Beslenin
Yeni doğum yapan annenin dikkat etmesi gereken en temel şey, beslenmedir. Sağlıklı beslenme, lohusalık döneminde daha fazla önem kazanır. Bebeğiniz ve kendiniz için yediklerinize dikkat etmelisiniz. Hatta sağlıklı beslenme konusunda destek alırsanız daha faydalı olacaktır. Ancak sağlıklı beslenmenizi sağlayacak bazı besinler, bebekte gaz yapma özelliğine sahiptir. Hangi besinlerin gaz yaptığını bilirseniz, bebeğinizin rahatsız olmasına engel olabilirsiniz. Bu konuda bir bilginiz yok ise doktorunuzdan bilgi edinebilirsiniz.
Egzersiz Yapmaya Özen Gösterin
Egzersiz yapmak, lohusalık döneminde büyük bir öneme sahiptir. Anne, egzersiz yaparak kendini rahatlatabilir. Böylece hamilelikte kasılan bölgelerinin açılmasını sağlayabilir. Egzersiz hareketlerini yaparken dikkatli olmalısınız. Özellikle de bel ve kol hareketlerini yaparken ani bir davranışta bulunmamalısınız. Lohusalar için faydalı olan egzersiz hareketlerini araştırmadan egzersize başlamayın. Bu konuda doğum doktorunuzdan tavsiyeler alabilirsiniz. Egzersiz yaparken çok ağır şeyleri kaldırmamalı ve uzun süre boyunca ayakta durmamalısınız.
Strese Dikkat Edin
Yeni doğum yapan anne, strese dikkat etmelidir. Lohusalık dönemine girildiğinde annedeki ruh değişimleri hala devam eder. Bu sebepten dolayı da kolaylıkla stres altına girebilirler. Stres altına giren annenin sütü azalabilir hatta kesilebilir. Bunu yaşamamak için kendinizi tamamen bebeğinize vermeniz gerekir. Yeni doğum yapan bazı anneler, sütlerinin kesileceği korkusuna kapılırlar. Bu korku onlara stres yaşatır. Stresle beraber süt miktarında değişimler meydana gelir. Bunun yanı sıra ilk kez anne olan kişiler de bebek bakımı konusunda stres yaşayabilirler. Bu ve benzeri stres durumlarından uzak durmak şarttır.
Emzirme Konusunda Bilgili Olun
Yeni doğum yapan annenin emzirme konusunda dikkatli olması gerekir. Eğer bebeğinizi doğru şekilde emzirmezseniz, bebeğiniz doymayabilir. Emzirme şekli, bebeğin rahatı sağlanarak yapılmalıdır. Emzirme konusunda hiçbir bilginiz yoksa bunun için eğitim alabilirsiniz. Çünkü emzirme, anne ve bebek için hayati bir değere sahiptir. Emzirme sırasında doğru bir pozisyon bulamazsanız, göğüslerinizin ucu yaralanabilir. Doğru emzirme teknikleri sayesinde hem bebek hem de anne rahat edebilir.
Yeni Doğum Yapan Annenin Dikkat Etmesi Gereken Diğer Hususlar
Yeni doğum yapan annenin dikkat etmesi gereken diğer hususlar ise şunlardır:
- Bebek sağlığı konusunda bilgi sahibi olmaya dikkat etmelidir.
- Yeni doğumdan kaynaklanan kanamaya dikkat etmelidir.
- Doğum sonrasında meydana gelen strese karşı dikkatli olunmalıdır.
- Doğum yaptıktan sonra birtakım riskler meydana gelmişse sürekli kontrole gidilmeye dikkat edilmelidir.
Bunlara dikkat eden anne, bebeğine ve kendine daha özenli bakabilir. Lohusalık döneminde yapılan her şey, anneyi olumsuz-olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle sizi, nelerin olumlu yönde etkilediğini iyi bilmeniz gerekir. Bu hususta sıkıntı yaşamamak adına doktor desteği almak gereklidir.
Doğum yapan kadının bağışıklığı düşük olduğundan enfeksiyona da açıktır. Bu nedenle 40 gün çok dikkat edilmelidir.