Yazılımcı Maaşları Ne Kadar?
Yazılımcı maaşları ne kadar? Sorucu son zamanlarda oldukça popüler olan bu meslek için en çok sorulan sorulardan biridir. Yazılım sektörü gelişen teknolojiler ve yeni Dünya düzeni ile birlikte oldukça önemli bir meslek olma yolunda ilerliyor. Yazılım ve kodlama becerileri yüksek olan bireyler şirketler arasında hatta ülkeler arasında paylaşılamayan bireyler arasında yer alıyor.
İçindekiler
Yazılımcı Ne İş Yapar?
Oluşturulmuş olan birçok bilgisayar programından elektronik cihazlarda çalışabilmesi için yazılımının olması gerekir. Bu yazılım aracılığı ile uygulamaların çalışabilmesi sağlanarak kullanıcıya sunulur.
Yazılımcıların genel olarak ne iş yaptığına bakacak olursak;
- Tüm cihazlarda ihtiyaç duyulan yazılım desteğini vermek
- Teknolojik sistemler geliştirmek.
- Yeni yazılımlar tasarlamak.
- Oluşturulmuş olan yazılımlara bakım yapmak.
- Oluşturulmuş olan sistemlerin testini yaparak değerlendirme raporu oluşturmak.
- Yazılım süreçlerini takip etmek ve oluşturulan sistemin kontrol altında kalmasını sağlamak
- Gelişen teknolojik gelişmeler ile birlikte yazılım sektörü de doğru orantılı olarak gelişir. Bu nedenle yazılımcıların da sürekli olarak teknolojik gelişmelere ayak uydurması gerekir.
- Yeni işletim sistemleri oluşturmak
Oluşturulmuş olan yazılımların hatalarını tespit etmek ve çözüm üretmek.
Kimler Yazılımcı Olamaz?
Yazılımcı olmak oldukça sabır isteyen bir iştir. Ortaya çıkan problemler karşısında çabuk pes eden ve yılan bireyler yazılımcı olamaz. Sürekli olarak beynin aktif kullanılması gereken bu meslek grubunda hazırcı bir yapı ve kişiliğe sahip olan bireyler yazılımcı olamaz. Yazılımcılık mesleğini aşırı tembel ve uyuşuk bireylerin yerine getirmesi mümkün değildir.
İyi Yazılımcı Nasıl Olunur?
İyi bir yazılımcı olabilmek için yazılımcı olmak isteyen birey de bir çok özelliği mevcut olması gerekir. Bu özellikler;
- Bireyin yazılım yeteneği ve bu işe yatkınlığı olması gerekir.
- Yazılımcı olmak isteyen bireyin aşırı meraklı olması gerekir.
- Yazılım sektöründe çalışmak ve iyi bir yazılımcı olmak için oldukça fazla zaman harcamak gerekir. Zamanının çoğunu bu iş için ayırarak iyi bir yazılımcı olunabilir.
- Ulaşılabilecek tüm kaynaklar İngilizce olduğundan dolayı, bireyin İngilizce seviyesinin çok iyi olması gerekir.
- Programlama dilleri hakim olarak algoritma ve veri yapısını kavraması gerekir.
- Assembly kullanıp sürekli olarak küçük programlar yazması gerekir.
- Farklı bakış açılarına sahip olması gerekir.
- Bireyin kendisinin oluşturduğu küçük bir programlama dilini geliştirmesi ve üzerinde çalışması gerekir.
Sosyal bir yapıya sahip olarak ve sürekli başkalarının yazmış olduğu kodları okuyarak zamanını geçirmesi gerekir.
Yazılımcı Nerelerde Çalışır?
Yazılım günümüzde hemen hemen her sektörde kullanılır. Yazılımcıların çalıştığı alanlara bakacak olursak;
- Bilgisayar sistemlerinin kullanıldığı her alanda
- Bankacılık ve banka yazılımları sektöründe
- Birçok telekomünikasyon işletmelerinde
- Otomotiv yazılım sektöründe
- Programcı ve test uzmanı olarak
- Veri tabanı uzmanı olarak
Gibi bir çok alanda rahatlıkla iş bulabilme imkanı bulur.
Yazılımcı Maaşları
Yazılımcıların genellikle JavaScript, .Net ve C# alanında popüler bir şekilde çalıştığı bilinir. Her yazılım uzmanı her yazılım programını kullanma yetkinliğine sahip değildir. Bu sebeple yazılım uzmanlarının seviyeleri mevcuttur. Bu seviyeler;
- Junior Yazılım Uzmanı
- Mid Level Yazılım Uzmanı
- Senior Yazılım Uzmanı olmak üzere üçe ayrılır.
Yazılım uzmanlarının aldığı maaşlar da, yazılım seviyelerine göre değişir. İşte yazılımcı maaşları;
- Junior Yazılım Uzmanı İçin 5500 TL ile 7500 TL
- Mid Level Yazılım Uzmanı 7500 TL ile 11750 TL
- Senior Yazılım Uzmanı 10000 TL ile 55000 TL arasındadır.
Yazılım Mühendisi Nasıl Olunur?
Yazılım mühendisliği, üniversitenin mühendislik fakültesine bağlı olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölümde öğrenciler birçok programlama dilleri ve matematik dersleri ile karşılaşırlar. 4 yıllık lisans süresini tamamlayan öğrenciler yazılım mühendisi olabilir. Aynı zamanda tercihe bağlı olarak yazılım mühendisliği alanında yüksek lisans yapma imkanı da bulunur.
Yazılım Sektöründe Kimler Çalışabilir?
Yazılım sektöründe çalışabilmek için oldukça iyi bir altyapıya sahip olmak, yüksek algı seviyesine sahip olmak, zamanının çoğunu işine harcamak ve teknolojik gelişmeler ile kendini sürekli olarak geliştiren bireyler olması gerekir.
Yazılım Mühendisliği mezunu bireylerin yazılım sektöründe iş bulması oldukça kolaydır. Bu işletmelerde çalışabilmek için Mühendis olmak şart değildir. Sektör içerisinde mühendis olmayıp mühendisten çok daha yetenekli ve bilgili birçok yazılımcı bulunur. Üstün yetenek göstererek iyi bir yazılımcı olmuş bireylerde sektör içerisinde rahatlıkla iş bulabilme imkanı bulur.
Yazılımcı Hangi Alanlara Yönelmeli?
Yazılımcıların yönelebileceği oldukça fazla alan bulunur. Yazılımcı teknik becerilerine göre kendine en uygun alanı seçerek bu alan üzerinde çalışarak uzmanlaşmaya çalışır. Yazılımcıların yönelebileceği alanlara bakacak olursak;
- Web tasarımı oluşturmak ve geliştirmek
- Mobil ve PC oyunları geliştirmek
- Gömülü sistem adı verilen elektronik sistemler aracılığıyla çalışmak
- Masaüstünde kullanılan uygulamaları geliştirmek
- Siber güvenlik alanında çalışmak
- Yapay zeka ve veri bilimi üzerine çalışmak
Gibi birçok alana yönelebilme imkanı bulunur. Gelişen teknolojiler ve siber saldırıların oldukça artmış olduğu bu dönemde siber güvenlik alanı bir adım önde gibi görünüyor. Siber güvenlik kadar tercih edilmesi gereken bir diğer önemli alan Web tasarım alanıdır.
Sürekli olarak artan internet üzeri alışverişlerin etkisi ile Web tasarım alanında yazılımcıların tercih etmesi gereken en önemli alanlardan biri oldu. Aslında Alan seçimi için yazılımcıların en dikkat etmesi gereken şey hangi alana yatkınlığı olduğu ve bu alanda çalışmaktan mutlu olup olmadığıdır. Yeteneğine ve isteğine en uygun alanı seçerek uzmanlaşmak alınacak en doğru karardır.
Yazılımı Herkes Öğrenebilir Mi?
Yazılımcı olabilmek için analitik düşünce yapısına sahip olmak gerekir. Analitik düşünebilme kapasitesine sahip olan herkes gerekli çabayı gösterdiğinde yazılım öğrenebilir. Kodlama dillerini online bir eğitimle evden bile öğrenebilme imkanı vardır. Ama bu sürecin oldukça emek verilmesi gereken bir süreç olduğu bilinir.