Yaşanılan Binanın Deprem Riskini Nasıl Öğreneceğiz?
Deprem anı her ne kadar en çok tereddüt edilen anlardan biri olarak hatırlansa da kimisi için de tecrübe edici olayların yaşandığı bir an olarak kalabilir. Ayrıca yaşanılan binanın deprem riskini nasıl öğreneceğiz sorusu oldukça önemlidir. Yaşadığımız binalar da deprem sırasında oldukça önem arz ediyor. Deprem risk haritasına dijital bir şekilde ulaşabilirsiniz fakat burada önemli olan yaşadığınız binanın riskini sorgulamak. Bunun için Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulamasını kullanabilirsiniz.
İçindekiler
Deprem Anında Ne Yapmalıyız?
Deprem anı çok travmatik olayların yaşanabileceği anlardan birisidir. İşte bu yüzden o anda yapılması gereken iyi öğrenilmeli ve uygulamaya geçilmelidir. Sizler için derlenen birkaç öneriyi de dikkate alarak bu an ortasında sevdiklerinizle iletişimde kalarak güvende olduğunuzu anlatabilirsiniz.
İşte öneriler şunlar:
- Panik yapmayın ve kendinize güvenli bir alan bulun.
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan olabildiğince uzak durun.
- Balkon, asansör gibi tehlikeli yerlerden uzak durun.
- Elektrik düğmesi, çakmak gibi tehlikeli cisimlerden uzak durun. Ayrıca kapıları kullanmayın.
- Sarsıntı bittikten sonra elektrik vanalarını kapatın.
Bunları yaptığınız takdirde evdeki hasar sayısı da aza indirilmiş olur. Her bireyin kendi sağlığını düşünmesi, mümkün olduğunca göçük altında sesini duyurmaya çalışması, güvende olduğunu bildirmesi oldukça önemlidir.
Deprem Anında Kullanılabilecek Uygulamalar
Deprem herkesin korktuğu, panik atak yaşadığı ve sorunun olacağını hissettiği andır. Bu andan hem ruhen hem de bedenen sağlam bir şekilde çıkabilmek için kullanılması gereken bazı mobil uygulamalar vardır. Bunlar oldukça yararlı olmasının yanında kullanışlıdır.
Bazıları sizin için derlendi:
- Bridgefy: Bluetooth bağlantısı ile çalışan bu uygulamada yüz metreye kadar yakınlarınızdakilerle iletişim kurabilirsiniz ve uygulamayı kullanan kişi sayısı arttıkça mesafe artıyor.
- Akut Güvendeyim: Akut uygulaması deprem anında beş telefon numarasına, GPS üzerinden ldığı konumu kısa mesaj yoluyla iletip güvende olduğunuzu bildiriyor.
- BiP: Acil durum özelliği bulunan ve tüm operatör kullanıcılarının kullandığı bu uygulama ile Acil Durum Butonu içerisinde yer alan “Yardım İste” özelliğiyle deprem anında güvenli bir ortam oluşturuluyor.
- Life360 Aile Konum: Bu uygulama GPS özelliği yardımıyla deprem anında aileleri ile iletişimde kalabiliyor.
- Signal Offline: 100 metreye kadar internet veya yerel ağ olmadan kişisel ya da grup halinde bir iletişimi sağlayan uygulama son derece kullanışlı bulunuyor.
Bu ve buna benzer uygulamalar sayesinde deprem anından sağ çıkmak ya da sevdiklerimizle iletişim kurmak son derece kolay bir hal almaya başladı. Böyle giderse gelişen bu teknoloji sayesinde birden fazla uygulama gelişecek ve hepsi de yararlı bir hale gelecek. Kendinizi herhangi bir tehlikeye karşı korumayı unutmayın.
Bina Deprem Riski Sorgulama
Herkes deprem gerçekleşirken evinin sağlam olduğunu düşünür. Fakat genelde bu binalar oldukça çürük binalardır. Binanızın sağlam olup olmadığını internet üzerindeki uygulamalardan öğrenebilirsiniz. Ayrıca yapmanız gereken birkaç şey daha var. Bunu öğrenmenin en iyi yolu depremi tecrübelenmek değil, tecrübelenenler dahil birçok kişiden ve siteden yardım almaktır. Örneğin aslında birçok uygulama sayesinde bu yapılabilir ve bilgi sahibi olunabilir. Yapılmaması gereken şeylerden en önemlisi cep telefonlarına, tablete hatta kısacası elektronik aletlere ve sosyal medyaya bakmamaktır.
Bu yapıldığı takdirde ev çökmeye yüz tutmuş olsa bile bir şekilde hasar görmeden çıkmak epey zor olacaktır. Bunun için herkesin bilinçlenmesi gerekir. İkinci olarak ise sabitlenmeyen eşyalardan uzak durulmalıdır. Aksi takdirde geri dönüşü olmayan hasar alımı mümkün olabilir. Üçüncü ve son olarak ise merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmaması. Çünkü epey riskli olan bu bölgeler deprem anında çökebilir.
Depremlerin Bireyler Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Deprem öncesi ve sonrası bireyler üzerinde son derece büyük bir etki bırakır. Hatta öyle ki çoğu kişi bu etkiyi yıllar geçtikten sonra bile üzerinden atamaz. Bireylerde ‘’Seismophobia’’ adı verilen deprem korkusu görülebilir ve bu durum psikolojik yardım almayı gerektirebilir. Depremin tekrar ne zaman, nerede ve ne şiddette olacağı bilinmediği için kişide çok önemli bir problem haline gelir. Kişi günlük hayatını devam ettiremez, devamlı anksiyete krizleri ile uğraşır. Yaşanan travma farklı sebeplerden de kaynaklanabilir.
Depremler Önceden Bilinebilir mi?
Birçok uzman bu konu hakkında görüş belirtse de çoğuna inanmamak gerekir bazen. Çünkü gerçek deprem uzmanları depremin süresi veya ne zaman gerçekleşeceği hakkında kesin bir bilgi vermeyen bireylerdir. Ayrıca bu sürecin bireyler üzerinde ne kadar olumsuz bir etki bıraktığını bildiklerinden tahminlerini söylerler sadece. Depremin merkez üssünün koordinatlarını +/-10 km, oluş zamanını +/-4 saat ve büyüklüğünü +/-1 hata limitleri içinde bilinebileceği bilinen bir gerçektir. Ayrıca uzun bir sessizlik olduğunda deprem olacağını öngören uzmanlar da vardır.
Depremle İlgili Doğru Bildiklerimiz
Depremle ilgili birçok yanlış şey biliyor olsak da doğrularını tekrarlamakta fayda var. Bu doğruların arasında tehlikeli görülen bir cisme yaklaşmamak, deprem anında panik yapmamak, koşmamak ve anında çökebileceği düşünülen yerlerde bulunmamak var. Mümkünse kolonların olduğu yerde durulmalı ve boşluk alanlarından uzak durulmalı. Açıkta kalan ve kafaya gelebilecek herhangi bir unsur barındıran eşyalardan olabildiğince kaçınmalı.
Son Olarak Birkaç Öneriler
Depremle ilgili neler yapıp neler yapmamanız gerektiğiyle ilgili bilgi sahibi olduğunuza göre bir an önce yaşanabilecek deprem sorunuyla ilgili uygulamaları yüklemenizde fayda var. Her nerede olunursa olsun depremler hayatları etkilemeye, konuşulacak en önemli konulardan biri olmaya devam edecek. Bu konu hakkında önlem alınmazsa da sonuçları istenildiği gibi bitmeyecek. Bir an önce deprem olacakmış gibi önlemleri almak, eşyaları sabitlemek ve gelebilecek tehlikelere karşı korunmada bulunmak çok önemli.