Teknoloji

Windows 11 Tasarımı Özellikleri ve Çıkış Tarihi

Windows 11, 24 Haziran 2021’de resmi olarak duyurulduğundan beri Windows 11 tasarımı özellikleri ve çıkış tarihi Windows 10 kullanıcıları tarafından merak ediliyor. Windows 11 hakkında bilgi edinmek için bu yazıyı okumanızda fayda var.

Windows 11 Tasarımı Özellikleri ve Çıkış Tarihi
Windows 11 Tasarımı Özellikleri ve Çıkış Tarihi

Windows 11 Hakkında Genel Bilgiler

Geliştiricisi Microsoft olan, işletim sistemi ailesi olarak Microsoft Windows’a ait olan Windows 11; 28 Haziran 2021 itibariyle son ön izleme sürümü olarak 10.0.22000.51 sürümüne sahiptir. Windows 11’in kaynak türü sahipli bazı bileşenleri açık kodlu yazılım olarak belirlenmiştir ve Windows 11’in çekirdek türü Windows NT mimarisi olarak da geçen Hibrit türüdür.

Yüz on dilde piyasaya sürülecek olan Windows 11; Windows Update, Microsoft Store, Windows Server Update Services üzerinden güncellenebilecek. Programlama dili olarak C, C++, C# ve Assembly kullanılan Windows 11’in platform desteği x64 ve ARM64’tür. Windows 11’in kullanıcı ara yüzü grafiksel olarak Windows Shell’dir, pazarlama hedefi ise kişisel bilgisayarlardır.

Windows 11 Ne Zaman Duyuruldu?

İlk olarak 17 Haziran 2021 tarihinde Microsoft Build 2021 geliştirici konferansında yeni nesil Windows ile dalga geçilmesi ile Windows 11’in geleceği haberi verildi. Geliştirici CEO’lardan olan Nadella’nın dalga geçmeye yönelik ancak yeni bir sürümün geleceğini de belirten konuşmasından sadece bir afta sonra Microsoft, özel bir Windows etkinliği için davetiyeler gönderdi.

24 Haziran 2021’de gerçekleştirilecek olan etkinliğin diğer etkinliklerden farklı olarak saat 11.00’de başlaması planlanmıştı. Azure Hizmetinin Github’daki bir sayfasında Windows 11 ismini 21 Haziran’da resmi olarak duyuran Microsoft, 24 Haziran 2021’de gerçekleşen etkinlikte de Windows 11’in kesin olarak geleceğini duyurdu.

Windows 11’in Piyasaya Sürülme Tarihi Ne Zaman?

24 Haziran tarihinde yapılan Windows etkinliğinde Microsoft’un CEO’ları, kesin bir tarih vermeseler de Windows 11’in Holiday 2021 döneminde piyasaya sürüleceğini dile getirdi. Bu da Windows 11’in çıkış tarihinin büyük olasılıkla 2021’in son aylarına denk geleceğini gösteriyor.

Windows 11’i Bilgisayarınıza Kurmak İçin İhtiyacınız Olan Sistem Gereksinimleri Nelerdir?

Bilgisayarınızda default olarak Windows 10 bulunsa da bilgisayarınızın Windows 11’i kaldırıp kaldırmayacağından emin olmak için bilgisayarınızda olup olmadığına bakmanız gereken sistem gereksinimleri aşağıda belirtilmiştir.

  • İşlemci olarak bir gigahertz veya daha hızlı, uyumlu bir 64-bit işlemciniz olmalıdır. İşlemcinizin en az iki çekirdeğe sahip olması gerekiyor.
  • Bilgisayarınız dört GB RAM’e sahip olmalıdır.
  • Windows 11’i bilgisayarınıza indirebilmek için altmış dört GB veya daha fazla alana ihtiyacınız var.
  • UEFI ve Secure Boot depolama yazılımı Windows 11 indirebilmek için gereklidir.
  • Ekran kartınız DirectX 12 ve WDDM 2.0 sürücüsüne uyumlu olmak zorundadır.
  • Ekran olarak gereken ise çapraz olarak dokuz inçten büyük çözünürlüklü bir ekrandır, bu da 720p çözünürlüğe denk geliyor. Renk kanalı başına da 8 bit özelliğe sahip bir ekranınızın olması gerekiyor.

Bu özelliklere ve bundan daha iyi özelliklere sahip bir bilgisayarınız varsa endişelenmeden Windows 11’in kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.

Windows 11 Kurulumu İçin İnternet Gerekli Midir?

Windows 11’in evlerde kullanılan Home sürümünün ilk kurulumunu tamamlamak amacıyla bir internet bağlantısına ve Microsoft hesabına ihtiyacınız var. Cihazınız Windows 11’in S modundaysa bu modu değiştirmek için de internet bağlantısına ihtiyaç duyacaksınız.

Windows 11 güncellemelerini yapabilmek, diğer özellikleri indirebilmek ve bu özelliklerden yararlanmak için iyi bir internet erişimine sahip olmalısınız. Ayrıca Windows 11’in içeriğinde bulunan bazı özellikleri kullanabilmek için bir Microsoft hesabına sahip olmanız şarttır.

Windows 11’in Özellikleri Kısaca Nelerdir?

Windows 11 birçok yenilikçi özellik ile beraber gelse de Windows 11 için Windows 10’un geliştirilmiş hali olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Windows 11’e gelecek olan yeni özellikler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Yeni animasyonlar
  • Daha yuvarlak kenarlara sahip, daha şık bir kullanıcı ara yüzü
  • Aynı anda birçok iş yapabilmeniz için geliştirilmiş çoklu görev ekranları
  • Geliştirilmiş dokunmatik ekran özellikleri
  • Kolaylıkla yönetebileceğiniz çoklu masaüstü yönetimi
  • Yeni bildirim ve aksiyon merkezi
  • Android ve iOS’ta bulunan Widget’lar
  • Yeni nesil ikonlar ve simgeler
  • Yeni gelen karanlık mod
  • Windows 11’e özgü yeni açılış ve uyarı sesleri
  • Yeni görev çubuğu, başlat menüsü ve arama ekranı

Bu listelenen özellikler ile Windows 10, Windows 11’den ayrılıyor.

Windows 11 Tasarımı Özellikleri ve Çıkış Tarihi
Windows 11 Tasarımı Özellikleri ve Çıkış Tarihi

Windows 11’in Kullanıcı Ara Yüzü Nasıldır?

Microsoft’un en yeni sürümü olan Windows 11’in tamamında yeniden tasarlanmış bir ara yüz söz konusudur, bu yenilenmeye birçok görsel özellik dahildir. Örnek vermek gerekirse, yarı saydamlık, gölgeler, yeni düzenlenmiş bir renk paleti ve dikkat çekici bir yuvarlak geometri kullanıcı ara yüzünün tamamında görülebilir.

Windows 11’e eklenen yeni bir özellik olana araçlar sekmesi ile haberleri ve ilgi çekici yazıları görebilmeniz amaçlanmıştır, Windows 10’da yer alan haberler ve ilgi alanları kısmı Windows 11’e yeni gelen araçlar düğmesi ile genişletilmiştir. Windows 10 ve Windows 8’de halihazırda bulunan ve Başlat menüsünde yer alan canlı döşemelerin yerine sabitlenmiş uygulamalardan oluşan bir ızgara tasarlandı. Bu ızgarada ekleme olarak kullandığınız en son uygulamalar ve belgeler de bulunuyor.

Windows 11’de Yer Alan Sistem Güvenliği Nasıldır?

Windows 11’in sistem gereksinimlerinden biri olan Güvenilir Platform Modülü 2.0 güvenlik yardımcısı, Microsoft’un geliştiricilerine göre bellenim ve donanım saldırılarına karşı kritik bir korumadır. Ayrıca Microsoft Windows 11 indirebilmeniz için cihazınızda hiper yönetici korumalı kod bütünlüğü, sanallaştırma tabanlı güvenlik ve Güvenli Önyüklemenin etkinleştirilmesi gerektiğini de dile getiriyor.

Windows 11’in işletim sistemi koruma için Intel ve AMD işlemciler için donanımsal olarak yığın korumasını da bünyesinde bulunduruyor. Windows 10’un geliştirilmiş bir versiyonu olan Windows 11’de çok faktörlü kimlik doğrulaması ve biyometrik kimlik doğrulaması da bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu