Vds Sunucu Nedir? Nasıl Kullanılır?
Vds sunucu paylaşımsız özel sanal sunucu olarak tanımlanabiliyor. Virtual Dedicated Server (vds), bir web sunucusunun bölümlere ayrılarak her bölümün birbirinden bağımsız çalışmasını sağlayan sistemdir. Vds, tüm kullanıcılarına sistem geliştirme, web barındırma ve dağıtma işlemlerinde kullanabilecekleri sanal sunucuya ulaşmalarını sağlıyor. Kullanıcılar vds hostinglerde kiralama yaptıkları alanları sadece kendilerine özel alan haline getirebiliyor. Diğer kullanıcılara kapalı alan olduğu için kiralama yapanlar istedikleri zaman alanı istedikleri gibi kullanabiliyorlar.
İçindekiler
Hosting Seçimi
Web sitesi sahipleri hosting tercihlerini yaparken, vds hosting ya da vps hosting arasında karar vermeye çalışırlar. Vds ve vps hosting arasında belirli farklılıklar vardır. Kullanıcıya sunduğu avantajlar açısından vds hosting sisteminin vps hosting sistemine göre daha avantajlı olduğu görülüyor. Vps hosting kullanıcıları sunucu üzerinde işletim sistemi kurma gibi işlemleri yapamazken, vds sunucularda kiralanan alan üzerinde her türlü değişiklik yapılabiliyor.
Vds Sunucu Nasıl Kullanılır?
Vds sunucuları, web sitesini barındıran kullanıcılara, kendileri için ayrılmış bölümlerde işletim sistemi değişiklikleri yapma imkanları veriyor. Vds server sistemleri, performans ve izolasyon özellikleri ile en iyi hostig çözümleri olarak kullanılır. Bilgisayar sistemlerinin kesintisiz bir şekilde çalışmasını sağlayacak sanal sunucu türüdür. Virtual dedicated server (vds) web siteleri barındırma hizmetleri için kullanıcılara güvenli alan kullanma seçeneği sunuyor. Kiralanan sanal alan üzerinde işletim sistemi kurma ve belirlenen ram kapasitesini kullanma gibi imkanlar vardır. Sadece kiralama yapanların ulaşabildiği bir alan olduğu için her zaman daha güvenlidir.
Vds Sunucu Avantajları
Sanal sunucular, kullanıcılara daha geniş alanlar sunmayı ve işlemlerin hızlı yapılmasını sağlamayı hedefliyor. Vds server sistemlerinin kullanıcılarına sunduğu çeşitli avantajlar vardır.
Bu avantajlar şunlardır;
- Vds sunucularda, disk alanı, ram ve cpu kaynakları kullanıcıya özel olarak paylaşımsız olarak atanır,
- Kullanıcılara, sunucu üzerinde kontrol etme yetkisini daha fazla olarak verir,
- Web siteleri barındırılırken ihtiyaç durumuna göre kaynak artırımı kolaylıkla yapılabilir,
- Paylaşımsız alan sunduğu için web sitesi erişim trafiklerinde yaşanan yoğunluklar yükleme işlemlerinde sorunlara neden olmaz,
- Barındırma hizmetlerini daha ekonomik olarak sunar.
- Sanal sunucu üzerine istenilen güvenlik yazılımı kurulabilir.
Bu özellikleri ile web sitesi sahibi olanlara daha ekonomik ve güvenli işlemler yapmalarını sağlıyor.
VDS Sunucuların Dezavantajları
Vds sunucular tüm kullanıcılarına en iyi avantajları sağlarken bazı yönleri ile dezavantajlı da olabiliyor. Sunucu kiralama yapmak isteyenler tüm yönlerini araştırmalı ve seçimlerini ona göre yapmalıdır.
Vds’nin dezavantajları şunlardır;
- Vds üzerinde bazı yazılımların özelleştirilebilmesi için sistem bilgisine sahip olmak gerekiyor.
- Paylaşımlı hosting sistemlerine göre daha pahalı olabilir,
- Bulut sunuculara göre daha sınırlı kaynak sunabiliyor,
- Deticated sunuculara göre kullanıcılarına daha kısıtlı yetki veriyor,
Bunlar dezavantaj olarak gösteriliyor olsa da sanal sunucu çeşitleri arasında kullanıcılarına daha geniş kontrol seçenekleri sunuyor. Genel olarak avantajlarının daha fazla olduğu görülebiliyor.
Vds İle Paylaşımlı Hosting Farkları
Web sitelerinin barındırılabilmesi ve yayın yapabilmesi için bir hosting sistemine ihtiyaç vardır. Her web sitesi sahibi farklı hosting seçeneklerinden faydalanabiliyor. Paylaşımlı hosting seçeneklerinde bir sunucu üzerinden birden fazla web sitesi yer alabiliyor. Bu sunucu hizmetlerinde hızı ve verimliliği etkileyebiliyor.
Vds sunucular, tek bir web sitesi için özel alan oluşturduğu için barındırma alanına diğer kullanıcıların erişimini kısıtlıyor. Bu vds hostingleri kullanan kullanıcıların daha hızlı ve sınırsız işlemler yapmasını sağlıyor. Paylaşımlı hostinglerde web sitesi sahiplerinin kontrol yetkisi yokken, vds hostingte kullanıcıların kontrol yetkisi vardır. Trafik dalgalanmalarında vds hostignler daha yetenekli ve verimlidir.
VDS İle VPS Arasındaki Fark
Vds paylaşımsız sunucu alanı sunan, vps ise paylaşımlı sunucu olarak tanımlanır. Vps sanal bir sunucu sistemidir ve aynı donanım üzerinde birden fazla kullanıcının bulunmasını ve birbiri ile bağımsız çalışmasını sağlar. Vds üzerinde donanımsal, vps üzerinde ise yazılımsal bölüştürülen kaynaklar kullanılır. İki sanal sunucu arasındaki temel fark budur. Vds üzerinde alanlar bir web sitesi için belirlenmiştir ve kaynak paylaşımı yoktur.
Vps üzerindeki tüm web siteleri kaynakları ortak kullanır. Ekonomik kullanım açısından vps, vds sunuculara göre daha avantajlıdır. Sunucu kontrolleri vds’de sınırsız olurken vps’de kısıtlı olarak kullanılır. Vds sunucularda web sitelerinin performansları birbirini etkilemezken, vps sunucularda performans etkilenmesi görülebilir.
VDS Ve Dedicated Sunucu Farkları
Dedicated sunucular, bir web sitesi ya da bir kurum için özel olarak hazırlanmış paylaşımsız internet sunucuları olarak tanımlanır. Vds sunucular sanal sistemlerdir ve dedicated sunucular fiziksel sunucular olarak kullanılır. Web siteleri, diğer sitelerin performanslarından etkilenmemek ve cpu kaynağını paylaşmamak için dedicated sunucuları tercih ediyor. Dedicated sunucuların tüm kaynakları bir kullanıcı kullanabiliyor.
Vds sunucularda ise kaynaklar birden fazla kullanıcıya paylaştırılarak kullandırılıyor. Dedicated sunucuları kendilerine verilen alanlarda istedikleri işletim sistemi kurulumlarını yapabiliyorlar. Vds sunucularda denetimler dedicated sunuculara göre biraz kısıtlı olabilir. Vds sunucuları orta ölçekli işletmeler, dedicated sunucuları ise geniş veri tabanlı, büyük miktarda veri trafiği olan ve yoğun Ram kullanan işletmeler tercih ediyor.
Bulut Sunucu Ve VDS Farkları
Web siteleri için barındırma alanı arayanlar tüm sunucu seçeneklerini değerlendirirler. Bulut sunucular, çok sayıda sunucunun birbirine bağlı olarak çalışmasını sağlayan sunucu kaynaklarıdır. Vds ile bulut sunucular arasındaki avantajlar veri akış güvenliği açısından değerlendirilir. Vds yapılandırmaları doğru yapıldığında veri sızma sorunları yaşanmayacaktır.
Bulut sunucularda bu güvence her zaman verilemez ve vds sunucuların daha avantajlı olduğu belirtilir. Bulut sunucularda, bir bölümde sorun yaşansa bile diğer bölümlerin desteği ile erişimler kesintisiz olarak yapılmaya devam eder. Vds sunucularda yaşanacak sorunlar erişim sorunlarına neden olabilecektir. Vds sunucular hızla büyüme ihtimali olan orta ölçekli işletmeler için uygun görülüyor.