Tulumba Tatlısı Tarifi
Son derece pratik ve kolay yapılan bir tatlı türüdür. Hemen her damak zevkine uygundur. Şerbetli tatlılar arasında en sık tercih edilenlerdendir. Balkan kültüründen Osmanlı mutfağına gelmiş olan tulumba tatlısı, Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir.
Herkes evinde biraz zaman ayırarak hızlı bir şekilde tulumba tatlısı yapabilir. Tulumba tatlısı tarifi ile doğal ve sağlıklı bir lezzete ulaşmak mümkün. Hazır ve katkı maddesi içeren tatlılar yerine hijyen bir ortamda katkısız bir lezzet elde edilir.
İçindekiler
Hamur İçin Malzemeler
Tulumba tatlısı için ilk adım hamurunun hazırlanmasıdır. Tüm malzemeler hazırlanmalıdır. Hiç bir malzeme eksik kalmamalıdır.
- 1 Yemek kaşığı tereyağ
- 1 Çay kaşığı toz şeker
- 1 Yemek kaşığı limon suyu
- 2 Su bardağı su
- 2,5 Su bardağı un
- 3 tane yumurta
- 3 Yemek kaşığı irmik
Tulumba tatlısı malzemeler büyükçe bir kap içine konarak karıştırılır. Hamur kıvama gelene kadar işleme devam edilir. Hamurun kulak memesi kıvamına gelmesi yeterlidir. Bunun için düzgün bir şekilde karıştırılmalıdır.
Hamurun Hazırlanması
Hamur için gerekli malzemeler hazırlandıktan sonra hamur için işlemlere başlanır.
- İlk olarak büyük bir tencere tercih edilir. Su, şeker, tuz ve tereyağı tencerenin içine konulur.
- Bu karışım tencere içinde kaynatmaya başlanır.
- Karışım kaynarken bir yandan un elenip hazır hale getirilir.
- Karışım kaynamaya devam ederken suyun içine elenerek hazırlanmış un ilave edilir.
- Bu işlemden sonra malzemeler karıştırılmaya başlanır. Karıştırma işlemi için kesinlikle tahta kaşık tercih edilmelidir. Güçlü bir şekilde karıştırılması gerekir.
- Ocağın biraz daha kısılması gerekir. Bu şekilde karışım hiç durmaksızın 4-5 dakika kadar karıştırılmaya devam edilir.
- Bu işlemlerle hazırlanan hamur pişirilir.
- 4-5 dakikanın sonunda tencere ateşten alınır. Hazırlanan pişmiş hamur bir kenara alınır. Hamurun biraz dinlenmesi gerekir. Bunun için bir süre beklenir.
- Bu işlemden sonra hamura yumurtalar kırılmaya başlanır. Yumurtalar hamura güzelce yedirilir.
- Yumurtalar yedirildikten sonra hamura limon suyu ve irmik ilave edilir.
- Mikser yardımıyla beş dakika daha karıştırmaya devam edilir.
Bu işlemlerle elde edilen hamura dikkat edilmelidir. Elde edilen hamurun yapışkan ve aynı zamanda parlak olması gerekiyor.
Tulumbaları Hazırlama
Yukarıdaki bütün işlemler tamamlandıktan sonra tatlının yapılışı için ikinci aşamaya geçilir.
- Geniş bir tencere içine yağ konulur. Yüksek ateş açılarak yağ ısıtılır.
- Büyük bir bez sıkma torbası edinilir.
- Bu torbaya yıldız uç takılır. Sıkma torbasının yarısına gelecek şekilde torbaya hamur konulur.
- Hamurdan istenilen büyüklükte parçalar sıkılır. Çıkan parçalar ısıtılmış yağın içine atılır.
Bu işlemin ardından yağın altı yüksek derecede kalmamalıdır. Ocak hafif bir ayara alınır. Zira bundan sonraki adımda kısık ateş gerekir. Hamurun ağır ağır pişmesidir. Yani hamurun içinin pişmesi oldukça önemli.
Son Adım
Hamurlar pişmeye devam eder. Hamurlar karamel renk alana kadar beklenir. Kevgir yardımıyla hamurlar alınır. Yağdan alınan tulumbaların üzerine soğuk şerbet gezdirilir. İki üç dakika kadar beklenir. Yağda pişen hamurlar bitene kadar bu işlem devam eder.
Şerbet için Gerekli Malzemeler
Hamur hazır hale getirildikten sonra tulumba tatlısının şerbeti için hazırlık yapılır.
- 2 yemek kaşığı miktarınca limon suyu
- 3 Su bardağı su
- 3 Su bardağı şeker
Bu malzemelerle tatlının şerbeti hazır hale getirilir.
Şerbete Vanilya ve Tarçın İlavesi
Şerbet malzemelerinin yanı sıra isteğe bağlı olarak şerbete vanilya eklenebilir. İsteyenler tulumba tatlısı şerbetine iki paket vanilya katabilirler. Bazı insanlar şerbetlerde vanilya tadını seviyorlar. Şerbete ayrı bir lezzet katıyor. Bunun yanı sıra güzel bir koku için de tarçın da tercih ediliyor. Şerbet malzemelerine bir miktar tarçın eklenerek tatlıya güzel bir koku ve lezzet katmak mümkün.
Şerbetin Hazırlanması
Şerbet için derin bir tencere tercih edilir. Tencereye miktarınca şeker ve su konulur. Kaynayana kadar beklenir. Kaynama gerçekleştikten sonra ateş kısılır. Şerbet kısık ateşte 30 ile 35 dakika arasında kaynatmaya devam edilir. Şerbet kıvam almaya başladığında ocak söndürülür. Daha sonra limon ilave edilir ve ılınmak üzere bırakılır.
Şerbet ılındığında soğuması için buzdolabına kaldırılır. Bu noktada önemle belirtilmesi gerekir ki; şerbetin çok soğuk olması gerekir. Şerbet buzdolabında bekletilerek soğuması sağlanır.
Tulumba Tatlısının Püf Noktaları
Her yemek ve tatlıda olduğu gibi tulumba tatlısı yapılırken de bazı hususlara dikkat edilmelidir. Tulumba tatlısında hamur kadar şerbet kıvamı da önemlidir. Şerbetin tam kıvamında ve soğuk olması son derece önemli. Bu nedenle şerbet kesinlikle buzdolabına konmalıdır. Gerekiyorsa şerbet tenceresi buz dolu bir kabın içine konabilir. Zira sıcak tulumbalar şerbete eklendikçe şerbet ılınacaktır. Bunun olmamasına dikkat edilmelidir. Yani şerbet ılınmamalıdır.
Tulumba Tatlısı Ne Kadar Sürede Tüketilmelidir?
Hazır alınan tulumba tatlıları üç dört gün süresince çıtır yani taze kalabilir. Zira hazır olarak satılan tulumba tatlılarında katkı maddesi vardır. Hazır tulumba tatlıları mix unlar ile yapılır. Mix unların içerisinde zararlı ve gereksiz pek çok şey mevcuttur. Bununla beraber tulumba tatlısının dışının çıtır bir kabuk bağlaması için farklı katkı maddeleri de kullanılıyor. Dolayısıyla bu maddeler hazır tulumba tatlılarının üç dört gün süreyle çıtır kalmasın sağlıyor. Oysa evde yapılan tulumba tatlıları hiçbir katkı maddesi içermez. Tamamen doğaldır ve sağlıklıdır. İki gün içinde tüketilebilir.
Tulumba Tatlısı Kaç Kalori?
Tulumba tatlısı en lezzetli tatlı türlerinden biri. Ancak, kilosuna dikkat edenler ve diyet yapanlar için tulumba tatlısının kalorisi de oldukça önemli. Orta büyülükte bir tulumba tatlısı yaklaşık olarak 127 kaloriye denk gelir. Bu kalori hesabına göre gün içine tulumba tatlısı rahatlıkla tüketilebilir.