Tip 2 Diyabet Nedir?
Tip 2 diyabet, insan vücudunda yer alan tüm hücrelerin insüline direnç sağlamasıyla, kandaki şeker oranının artması sonucunda iç organlara zarar vermeye başlayan ömür boyu tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
Hastalığın ilerleyen evrelerinde ise insülin üreten hücrelerde zarar görerek, yetersiz insülin salımı gerçekleşir. İnsülin hormonu, vücuttaki glikoz miktarını dengeleyen bir hormondur. İnsanların yediği karbonhidrattan glikoz meydana gelir. İnsülinde vücuttaki glikoz oranını dengeleyici bir şekilde kanda taşır.
Tip 2 diyabet kandaki şekerin yükselmesi ve vücuttaki hücrelerin insüline direnç sağlamasıyla, organların zarar görmeye başlamasına sebep olan ciddi bir hastalıktır. Tip 2 şeker hastalığı tedavi edilmediği zaman kalp ve damar hastalıklarına, felç ve birçok ciddi hastalığa neden olabilir.
İçindekiler
- 1 Tip 2 Diyabetin Belirtileri Nelerdir?
- 2 Tip 2 Diyabet Tanısı Nasıl Konur?
- 3 Tip 2 Diyabet Tedavisinin Esasları Nelerdir?
- 4 Tip 2 Diyabet Risk Faktörleri
- 5 Tip 2 Diyabet Nasıl Tedavi Edilir?
- 6 Tip 2 Diyabetten Korunma Yolları
- 7 Tip 2 Diyabet Ve Beslenme
- 8 Tip 2 Diyabet Neden Olur?
- 9 Tip 2 Diyabet Hastalık Çeşitleri Nelerdir?
- 10 Tip 2 Diyabet Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- 11 Tip 2 Diyabetin Yan Etkileri Var Mı?
- 12 Tip 1 Ve Tip 2 Diyabet Arasındaki Fark Nedir?
- 13 Tip-2 Diyabette Kişi Nasıl Beslenmelidir?
- 14 Sık Sorulan Sorular
Tip 2 Diyabetin Belirtileri Nelerdir?
Tip 2 diyabet genellikle sinsi ve yavaş ilerleyerek ortaya çıkan bir hastalıktır. Tip 2 şeker hastalığı genelde şişman, hareketsiz yaşam tarzına sahip olan ve bel çevresi geniş olan kişilerde sıklıkla rastlanır. Bu hastalık genetik yatkınlıkla karakterize bir hastalık olduğu için ailesinde tip 2 diyabet teşhisi olan kişilerde görülme ihtimali daha yüksektir.
Tip 2 diyabet belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Fazla su içme
- Sık idrara çıkma
- Ani acıkma ve sık yemek yeme
- Uykusuzluk
- Yorgunluk ve halsizlik
- Gözde bulanıklık ve görüş açısında uçuşan kıvılcımlar
- Devamlı gelişen enfeksiyonlar
- Kol, bacak ve elde uyuşukluk
- Rejim yapmadan kilo vermek
- Kasık ve koltuk altında kahve renkli koyu lekeler
Bu ve benzeri belirtiler gözlemlediğiniz taktirde mutlaka uzman bir doktora danışmalısınız. Diyabet çeşitleri içerisinde en sinsi ve tehlikelisi olan tip 2 diyabette ilerleyen dönemlerde riskli hastalıklar meydana gelebilir.
Tip 2 Diyabet Tanısı Nasıl Konur?
Genellikle insanlar diyabet olduğunu hastaneye normal kontrollerini yaptığında öğrenir. Bu gibi hastalarda diyabet henüz tam anlamıyla ciddi bir boyutta değildir veya henüz erken aşamadadır. Tip 2 şeker hastalığı birçok tanı ve tetkik yöntemiyle anlaşılır.
Tip 2 diyabetin tanısında kullanılan işlemler şunlardır;
- Açlık kan şekeri analizi: Açlık kan şekeri sağlık ocağı başta olmak üzere birçok sağlık kuruluşunda bakılır. Açlık kan şekeri ile direk diyabet tanısını koymak doğru olmaz. Açlık kan şekeri ile birlikte diğer tanı yöntemlerinden yararlanılır. Açlık kan şekerinde hastanın kan şekeri 100 mg/DL altı ise normal kabul edilir. 100-126 mg/DL arasında ise diyabet öncesi, 126 mg/DL ise diyabet (şeker hastalığı) olarak teşhis konur.
- Hemoglobin A1C değeri: Bu işlemde hastanın 3 aylık kan şekeri düzenli bir şekilde takip edilir.
- Glikoz tolerans testi: Bu işlemde hastaya gece açlığından 12 saat sürecek şekilde 300 ml suyun içinde 75 gram şeker konularak hastaya içirilir. 2 saat sonra ise hastanın kan şekeri kontrol edilir. 200 mg/DL üzeri diyabet olarak adlandırılır.
- İdrar tahlili: İdrar tahlili ile hemen hemen birçok hastalığın tanısına bakılır. İdrar tahlilinde hastanın idrarında glikoz çıkarsa diyabet tanısında yardımcı olur.
Bu gibi işlemlerinin yanı sıra göz muayenesinde hastanın retinopati olması ve diyabetik ayak denilen bulgunun varlığı da şeker hastalığının tanısı için önemli tanı bulgularıdır.
Tip 2 Diyabet Tedavisinin Esasları Nelerdir?
Birçok insan şeker hastalığı nasıl geçer? Sorusunun yanıtını arıyor. Tip 2 şeker hastalığı, diyabet çeşitleri arasında oldukça sinsi ilerleyen ve çok ciddi sağlık sorunlarına neden olan bir hastalıktır. Bu hastalığın tedavisi mutlaka yapılmalıdır.
Aksi durumda kişide kalp ve böbrek sorunları başta olmak üzere görme bozuklukları ve felç durumları da meydana gelebilir. Günümüz koşulları itibari ile bu hastalığın tedavi seçenekleri bulunuyor. Ancak tedavi süresi ömür boyudur.
Tip 2 diyabet tedavisinin esaslarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Düzenli aralıklar ile kan şekerinizi, kolesterol seviyenizi ve tansiyonunuzu kontrol edin.
- Stres, üzüntü ve bu gibi duygu durumlarından uzak durun.
- Haraketli olun ve düzenli spor yapın.
- Beslenmenize dikkat edin ve diyet uygulayın.
- İdeal kilonuzu koruyun.
Tip 2 diyabet hastalığının geçici bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Ancak doktorunuzun verdiği ilaçlar ve enjeksiyonlarla hastalığınızı kontrol altına alabilirsiniz. Tabi yukarıda belirtiğimiz tedaviyi olumlu etkileyen faktörleri de uygulamanız gerekir.
Tip 2 Diyabet Risk Faktörleri
Diyabet hastalığı genel manada kilolu, hakaretsiz kişilerde daha fazla görülür. Özellikle aile öyküsünde şeker hastalığı olan kişilerde diyabet görülme olasılığı daha yüksektir. Ancak sonradan da diyabet gelişebilir.
Tip 2 diyabet risk faktörler arasında; çok uyumak, sigara kullanmak, depresyon ve hareketsiz yaşam yer alır. Diyabetten korunmak için sağlık kuruluşlarında düzenli kan şekeri ölçümlerinizi yaptırın.
Tip 2 Diyabet Nasıl Tedavi Edilir?
Tip 2 şeker hastalığı tedavisi için insülin takviyesi ve ilaçların yanı sıra fiziksel aktivite, dengeli beslenme tarzı ve kilo kontrolü hastalığın tedavisi için önemlidir.
Tip 2 şeker hastalığın tedavisi için gerekli adımları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Diyette bol lifli gıdalar, meyve sebzeler, az yağlı yiyecekler tercih edilmelidir.
- Alkol ve sigara tüketimi bırakılmalıdır.
- Gerekli ölçüde genel tarama muayeneleri yapılmalıdır.
- Hekim tarafından verilen ilaçlar aksatılmadan kullanılmalıdır.
- Ani şeker düşüşü yaşanmasına karşı hata yanında şekerli gıda taşımalıdır.
Tip 2 diyabette ani şeker düşmesine bağlı olarak bilinç kaybı yaşanabilir. Bunun için üzerinizde adınızın, yakınınızın telefon numarasının ve hastalığınızın olduğu bir kâğıdı taşımanız ilk yardım için gereklidir. Eğer diyabet varlığını gösteren belirtiler yaşıyorsanız mutlak size en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir.
Tip 2 Diyabetten Korunma Yolları
Tip 2 diyabet oldukça riski olan ve tedavisi aksatılmadan yapılması gereken ve riski komplikasyonlarla karakterize bir hastalıktır. Tip 2 diyabette ömür boyunca tedavi şarttır. Günümüz koşullarıyla hastalığın tedavisi en uygun şartlarda yapılıyor.
Bu hastalıktan korunmak için aile öyküsünde diyabet varsa düzenli olarak kontrolden geçmeniz gerekir. Öte yandan fiziksel aktivite ve egzersiz, uygun beslenme ve diyet, kilo kontörlünü sağlama diyabetten korunmak için başlıca adımlardır.
Tip 2 Diyabet Ve Beslenme
Tip 2 şeker hastalığında hasta yediği besinlere dikkat etmelidir. Hatanın beslenme şekli az yağlı, tuzsuz, bol lifli ve meyve sebzelerden yana olmalıdır. Hazır işlenmiş gıdalardan, karbonhidrat bakımından zengin gıdalardan uzak durmalıdır.
Aynı zamanda çikolata, süt ürünleri ve şarküteri ürünleri tüketilmemelidir. Ancak ani şeker düşmesine bağlı olarak kişi yanında şekerli gıda taşımalıdır. Diyabet hastası için en uygun beslenme şeklini hekim tarafından hazırlanır.
Tip 2 Diyabet Neden Olur?
Diyabet ne demek, diyabet halk dilinde şeker hastalığı olarak bilinir. Birçok farklı çeşidi vardır. Tip 2 diyabette en riskli olanlarındandır. Bazı insanlar diyabet için risk kategorisine girer.
Tip 2 diyabete neden olan durumlar şunlardır;
- Hipertansiyon hastası
- 45 yaşını aşmış bireyler
- Aile öyküsünde diyabet varlığı olanlar
- Yüksek kolesterol
- Polikistik over sendromu
- Fazla kilolu kişiler
- Hareketsiz bir yaşam süren kişiler
- Metabolik sorunları olan kişiler
- Bel çevresi fazla olanlar
- GGT artışı
Bu ve benzeri durumlar diyabet varlığını hızlandıran faktörlerdir. Kişi bu gibi durumlara sahipse mutlaka uzman bir görüşten yardım almalıdır. Düzenli kontrollerini yaptırmak, hastalığın seyrini büyük ölçüde etkiler.
Tip 2 Diyabet Hastalık Çeşitleri Nelerdir?
Tip 2 diyabette, hastalığın tanısından ciddi komplikasyonlar verdiği dönem aralığında çeşitli evrelerden geçer. Aşama aşama ilerleyen hastalık önce hücrelerin insüline direnç sağlamasıyla başlar.
Daha sonra yetersiz insülin üretimi ile devam eder. Sonunda ise hastanın organlarının zarar görmesi ve ciddi komplikasyonlar ile devam eder. Hatalık genel anlamda belirtileri sinsi ve geç verdiği için birçok kişi şeker hastalığının kaçıncı aşamasında olduğunu anlayamaz.
Doktor kontrolünde yapılan taramalar sonucunda diyabette kaçıncı aşamada olduğunuzu hekiminiz söyler. Aşamaya göre hekiminiz tedavi sürecini başlatır. İlaçlar başta olmak üzere dışarıdan enjeksiyonla insülin takviyesi alınır. Bu hastalık düzenli takip isteyen bir hastalıktır.
Tip 2 Diyabet Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Diyabet hastaları için birçok farklı tedavi seçeneği bulunur. Hekim kontrolünden sonra uygun tedavi seçeneği diyabetin çeşidine göre uygulanır. Tip 2 diyabette kişi ömrü boyunca tedavi görmek zorundadır. Tedavisi aksadığında veya edilmediğinde kalp, göz, böbrek ve birçok organda sağlık sorunları meydana gelir.
Bu hastalığın tedavisinde beslenmeye dikkat etmek, düzenli spor yapmak, kilonuzu ideal kilonuzda tutmak oldukça önemlidir. Diyabet nedir, diyabet insülin azlığı yetersizliği ve direnci ile ortaya çıkan bir durumdur. Tedavisi bu yönde değişir.
Tip 2 Diyabetin Yan Etkileri Var Mı?
Tip 2 diyabet gerekli tedavi uygulanmadığı zaman ciddi yan etkilere neden olur.
Diyabetin çıkarabileceği risk faktörlerini şöyle sıralayabiliriz;
- Böbrek rahatsızlıkları
- Göz hastalıkları
- Bilinç kaybı, bunama
- Uyku apnesi
- Cilt hastalıkları
- Kalp ve damar rahatsızlıkları
Tip 2 diyabet ciddi bir hastalık olduğu için ihmal edilmeden tedavi sürecine başlanması gerekir.
Tip 1 Ve Tip 2 Diyabet Arasındaki Fark Nedir?
Tip 1 ve tip 2 diyabet arasındaki fark insülin varlığıdır. Tip 2 diyabet nedir, bu diyabette insülin üretimi vardır ancak yetersizdir. Tip 1 diyabette ise insülin üretimi yoktur. Dışarıdan insülin takviyesi gerekir.
Tip-2 Diyabette Kişi Nasıl Beslenmelidir?
Tip 2 diyabette lif bakımından zengin ve az yağlı yiyecekler tercih edilmelidir. Aynı zamanda meyve ve sebze tüketimi doktor kontrolünde yenebilir. Karbonhidrattan yoksun yiyecekler diyette yer almalıdır. İşlenmiş, rafine gıdalar, dondurma, çikolata, vb. yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Sık Sorulan Sorular
Tip 2 diyabet hakkında merak edilen soruları yanıtlayacağız.