Teknoloji Bağımlılığı Nedir?
İlerleyen teknoloji teknoloji bağımlılığı sorununu da beraberinde getiriyor. Sürekli kullandığımız telefonlar, tabletler, bilgisayarlar giderek tehlikeli bir hal alıyor. Özellikle gereksiz ve uzun zamanlar kullanım küçük yaş grubu çocukların gelişimini de etkiliyor. Bu bağımlılığın ne olduğu nelere sebep olduğu çok merak ediliyor.
İçindekiler
Teknoloji Bağımlılığı Nedir?
Günümüzün en yaygın sorunlarından biridir. Hayatımızda çok farklı çeşitlerde teknolojik aletler kullanıyoruz. Bu aletlerin avantajlarının yanı sıra dezavantajları da vardır. Özellikle teknoloji bağımlısı kişiler dezavantajlar ile daha sık karşılaşır. Teknoloji bağımlılığı kişinin büyük bir zaman dilimini ele geçiren ve gereksiz yere zaman harcamasına neden olan bir rahatsızlıktır. Bu tür kişiler günün çoğunluğunu ellerinde ki teknolojik ürünlerle geçirir. Sabah kalktıkları andan akşam yatağa girene kadar teknolojinin esiri olurlar. Önlem alınmadığı taktirde çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Teknoloji Bağımlılığın Nedenleri Nelerdir?
Teknoloji bağımlılığı aslında dürtüsel bir hareket bozukluğudur. Bu soruna neden olan bazı unsurlar yani nedenler vardır.
Nedenleri şunlardır:
- Dikkat eksikliği
- İçe kapanıklık, sosyal çevrenin gelişmemiş olması
- Stres ve depresyon hali
- Duyguları dışa vuramama
- Ailesel sorunlar
- Arkadaş çevresi
- Yanlış alışkanlıklar ve anksiyete sorunu
- Plansız yaşama biçimi
- Günlük aktivitelerin yeterli olmaması
- Dijital oyunlara düşkünlük
- Bilgisizlik
Bu gibi etmenler teknolojinin gereksiz yere kullanılmasına neden oluyor. Gereksiz ve fazla kullanım ise bağımlılığı kaçınılmaz hale getiriyor. Teknoloji bağımlılığına yol açan nedenlerin ortadan kalkması teknolojinin doğru kullanılması adına atılmış büyük bir adım olacaktır.
Teknoloji Bağımlılığı Belirtileri Nelerdir?
Teknoloji bağımlısı bir kişi kolayca fark edilir. Hareketleri ve davranışları oldukça dikkat çekicidir. Bu tür kişilerde bazı belirtiler boy gösterir. Peki, bu belirtiler nelerdir?
Belirtileri şunlardır:
- Sürekli telefon veya bilgisayar arayışı
- Gelen mesajlardan anında haberdar olma ve cevap verme
- Hareket oranında büyük derece azalma
- Sinirlilik hali
- Gözlerde kızarma ve yanma
- Bel ve sırt ağrıları
- Uykuya dalmada güçlük
- Sağlıksız beslenme alışkanlıkları
- Sosyal çevrenin giderek azalması
- Baş ağrısı
- Günlük aktiviteleri yerine getirmeme
- Zaman kavramını önemsememe
- Ödev veya diğer sorumlulukları aksatma
Kişilerde bu gibi sorunların görülmesi duygusal ve fiziksel açıdan bağımlılık belirtileridir. Bu belirtiler dikkate alınmadığı taktirde daha olumsuz sonuçlara sebep olur.
Teknoloji Bağımlılığının Zararları Nelerdir?
Bu bağımlılık türü sadece fiziksel zararlar vermez. Fiziksel zararların yanı sıra kişiyi duygusal açıdan da etkiler. Sürekli teknolojik alet kullanmak beyni yorar ve beynin çalışmasını yavaşlatır. Kişide baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı gibi sorunlara neden olur. Ayrıca sosyal çevre ile iletişim kesildiği için kişi yeterli ve düzenli hareket edemez.
Bu da obezite ve kas ağrılarına yol açar. Özellikle duruş bozukluğu ve omurga sorunları kişide görülen en sık zararlardandır. Ruhsal açıdan ise kişiyi depresyona iter. Korku hissi duymasına ve yalnız hissetmesine neden olur. Kişisel bakımın aksatılmasına ve zaman kavramının yitirilmesine neden olur.
Teknoloji Bağımlılığından Kurtulmak İçin Neler Yapılabilir?
Öncelikle teknoloji bağımlılığı aşılamayacak bir problem değildir. Aile ve arkadaş çevresi ile beraber olmak bu bağımlılığı aşma yolunda size yardımcı olur. Yeni hobiler ve uğraşlar edinmek zamanı kaliteli değerlendirmenize yardımcı olacaktır. Kendinize interneti tamamen yasaklamayın.
Sadece internette ne kadar vakit geçirmeniz gerektiğini belirleyin ve kendinize belirli zaman dilimleri yaratın. Kontrol sizde olduğu taktirde bu sorunu kolayca aşmış olacaksınız. İleri derece de bağımlıysanız ve internetsiz yapamıyorsanız mutlaka profesyonel bir destek alın. Özellikle küçük yaş grubu çocukların sağlıklı gelişimi için profesyonel bir destek şarttır.
Teknoloji Bağımlılığı Tedavisi
Bu hastalığın tedavisi için kullanılan yöntemler genellikle davranışları değiştirmek için tercih edilir. Aile ve bilişsel davranış terapileri sayesinde bu hastalık tedavi edilebiliyor. Hipoterapi, sanal terapi gibi bazı yöntemler de tedavi yöntemleri arasında yer alır.
Teknoloji Bağımlılığı Testi
Günümüzde teknoloji bağımlılığının seviyesi testler ile ölçülebiliyor. Bu testlere internet ortamından erişmek ve cevaplandırmak da oldukça kolaydır. Profesyonel bir destek alındığı taktirde yetkili kişi sizlere öncelikle birkaç soru sorar. Aslında sizin bağımlılık seviyenizi kontrol eder. Soruların cevabına göre bir puanlandırma tekniği uygular ve size uygun bir tedavi süreci oluşturur.
Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığı Nasıl Engellenir?
Küçük yaş grubu çocuklara telefon ve tablet vermek oldukça yanlıştır. Bunun yerine çocukla daha eğlenceli ve eğitici vakit geçirmek gerekir. Örneğin susması için eline telefon vermek yerine yapboz gibi eğlenceli oyunlar verilebilir. Bu çocuğun beyin gelişimi için daha uygun olacaktır.
Anne ve babalar küçük yaşlarda çocuklara telefon alıyor. Aslında teknoloji bağımlılığı bu sayede küçük yaşta başlamış oluyor. 2 yaş ve altına telefon vermek kesinlikle yanlış bir harekettir. Çocuklara ihtiyaç görüldüğü taktirde telefon vermek gerekir. Çocuğa ödev dışında telefon vermek yanlıştır. Daha bilgili anne ve babalar sayesinde bu sorunun önüne geçmek mümkündür.
Bağımlılığı Önlemek İçin Çocuklara Ne Kadar Süre Verilmeli?
Öncelikle çocukların yaş grubunu göz önünde bulundurmak gerekir. Okul öncesi yaş grubunda olan çocuklara teknolojik cihazlar verilmemesi gerekir. Fakat ihtiyaç duyulduğu durumlarda internette harcanması gereken en fazla zaman 30 dakikadır. İlköğretim cağında ki çocuklarda ise bu süre 45 dakikadır. Bu süreçte çocuklara sadece bir hafta boyunca bir kere bu şans tanınmalı. Lise çağında çocuklar teknoloji ile daha içli dışlı olur. Kontrolü elde tutmak için önerilen zaman dilimi günde en fazla 2 saattir. Bu zaman diliminin dışına çıkmamak gerekir.
Teknoloji Bağımlılığı Zararlı Mıdır?
Kontrolsüz kullanılan her şey zararlıdır. Teknoloji doğru kullanıldığı taktirde çok faydalıdır. Fakat bağımlılık halinde kişiye, aileye, arkadaş grubuna büyük oranda zarar verir. Bedenen ve psikolojik açıdan kişiyi olumsuz etkiler.