Tarih

Tarihte Gerçekleşen İnanılmaz Uçak Kazaları

Bilindiği üzere uçaklar sağladıkları konfor ve hız sayesinde günümüzde en fazla tercih edilen ulaşım araçlarının en başında yer alır. Ancak her türlü ulaşım aracında rastlandığı gibi havayollarında da uçak kazalarına rastlamak mümkündür.

Pek çok sebepten dolayı gerçekleşen uçak kazalarında en sık rastlanan sebepleri şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Uçak motorunda oluşan mekanik bir hata sonucu meydana gelen uçak kazaları.
  • Sabotaj sonucu meydana uçak kazaları.
  • Kötü hava şartları sonucu meydana gelen uçak kazaları.
  • Pilottan kaynaklı oluşan uçak kazaları.
  • Pilot dışında diğer insanlardan kaynaklı ihmal sonucu oluşan uçak kazaları.

Tüm bu sebepler uçak kazalarının başlıca sebepleri arasında yer alır. Uçak kazalarına çok sık rastlanmamakla birlikte tarihte gerçekleşen inanılmaz uçak kazalarına rastlamak da mümkündür.

Tarihte Gerçekleşen İnanılmaz Uçak Kazaları
Tarihte Gerçekleşen İnanılmaz Uçak Kazaları

American Airplanes

273 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan bu uçak kazası Amerika’da meydana gelen en büyük uçak kazası olarak tarihe geçmiştir. Amerika havayollarına ait olan uçak havalandığı esnada sol tarafta yer alan motor kopar ve ardından kanadın bir bölümünü de kapsayacak şekilde uçaktan ayrılır. Kanatta meydana gelen hasarı fark etmeyen pilot kalkışı gerçekleştirir ve motor arızası olarak düşünülen durumdan dolayı inişe geçerler. Ancak inişe geçildiği esnada sol tarafta yer alan kanat kontrol edilemediğinden dolayı uçağın kontrolü kaybedilir. Bunun sonucunda da uçak yere çakılır ve pek çok insanın ölümüne neden olur.

Japonya Hava Yolları

Japon hava yollarına ait uçağın düşmesi sonucu tarihte görülen sadece bir uçak kazasında meydana gelmiş en fazla ölüm oranının olduğu uçak kazası olarak bilinir. Kazanın sebebi ise uçakta yaşanan teknik bir arıza olarak karşımıza çıkar. Yaşanan teknik arıza sebebiyle uçağın dikey kuyruğu koparak uçaktan ayrılır ve bunun sonucunda da uçak kontrolden çıkar. En yakında bulunan piste iniş yapmaya çalışılsa da uçak ne yazık ki Takamagahara Dağı’na düşer. Çok fazla ölüm gerçekleşen bu uçak kazası sonucunda 520 kişinin hayatını kaybettiği ve yalnızca 4 kişinin uçaktan sağ olarak kurtarıldığı bilinen bir gerçektir.

Türk Hava Yolları

346 kişinin hayatını kaybettiği bu uçak kazası 3 Mart 1973 tarihinde gerçekleşmiş olup uçağın Türk Hava yollarına ait bir uçak olduğu bilinir. Paris- Londra seferli uçakta kazanın sebebi olarak uçağın kargo kapağının açılması gösterilir. Daha sonrasında da kazanın sebebinin üretim kaynaklı olduğu doğrulanmıştır.

Fransa Hava Yolları

1 Haziran 2009 yılında gerçekleşmiş bu uçak kazası yakın zamanda gerçekleşmiş en büyük uçak kazalarından biri olarak karşımıza çıkar. Fransa havayollarına ait olan Airbus tipi yolcu uçağı uçakta gerçekleşen teknik bir arıza sebebi ile Atlas Okyanusuna düşmüştür. Uçaktaki kimsenin kurtulamadığı bu uçak kazasında 228 kişinin yaşamını yitirdiği bilinir. Ayrıca hayatını kaybeden kişiler arasından bir kişinin Türk vatandaşı olduğu da bilinir.

Portland

1978 tarihinde gerçekleşen bu uçak kazasında United’e ait olduğu bilinen uçak Portland’a inmek üzereyken iniş takımlarının açılmaması gibi bir sorunla karşılaşılmış ve bu soruna odaklanıldığından dolayı uçağın yakıtının bitmesi pilotlar tarafından atlanılmış. Tüm bu sebepler doğrultusunda uçağın havalimanına inemeden yakın bir yerde yere çakıldığı bilinir. Kaza sonrasında yapılan araştırmalar sonucunda uçuş mühendislerinin bu konu hakkında pilotlarla konuşup uyardığı ancak pilotların bu konu üzerinde çok da durmadığı bilgisine ulaşılmıştır. Yapılan bu kaza neticesinde çalışan uçuş ekibinin birlikte koordineli bir şekilde çalışmasını amaçlayan Kokpit Kaynak Yönetimi eğitimleri yapılmaya başlanmıştır. Bu eğitim ayrıca CRM olarak da adlandırılır.

PanAm – KLM

27 Mart 1977 tarihinde gerçekleşmiş olan bu uçak kazası İspanya’nın Kanarya Adaları bölgesinde yer alan Teneferie Adasında dünyanın en büyük uçak kazası şeklinde bilinmektedir. Bu kaza sonucunda 583 kişinin hayatını kaybettiği bilinir. Bu kaza ile ilgili bilinen en ilginç bilgi ise kazanın havada değil de yerde gerçekleşmiş oluşudur. Kulenin verdiği talimata uymadığı bilinene KLM uçağı pistte giderken yoğun sisinde etkisiyle o sırada uçuş yolu arayan PanAm uçağına çarpar ve uçak ikiye parçalanır.

Saudi Arabian Airlines

19 Ağustos 1980 yılında gerçekleşen bu uçak kazasının sebebi ise uçak havalandığı esnada gerçekleşen bir yangının fark edilmemesi olarak bilinir. Daha sonrasında çıkan dumanlar dolayısıyla oldukça geç fark edilen yangını söndürmek mümkün olmayınca zorunlu iniş için harekete geçilmiş ancak çok geç kalındığından uçak yere çakılmış. Bu vahim kazanın sonucunda ise 301 kişinin yaşamını yitirdiği bilinir.

Tarihte Gerçekleşen İnanılmaz Uçak Kazaları
Tarihte Gerçekleşen İnanılmaz Uçak Kazaları

Saudi Arabian – Kazakhstan Airlines

Bu uçak kazası ise 12 Kasım 1996 yılında gerçekleşmiş olup sebebi ise iki yolcu uçağının havada çarpışması olarak bilinir. Hindistan üzerinde meydana gelen bu kazada Kazakistan uçağının 1500 feet de alçalması gerekirken 1400 feet olarak alçalması sonucunda Suudi Arabistan uçağına çarpması şeklinde gerçekleşmiştir. İki uçağın çarpışması sonucunda toplam 349 insanın hayatını kaybettiği bilinir.

Isparta – Boeing

19 Eylül 1976 yılında gerçekleşen bu uçak kazası aynı zamanda Türkiye topraklarında meydana gelen en ölümcül uçak kazası olarak da tarihe geçmiş durumdadır. İstanbul – Antalya seferli TC-JBH uçağının Isparta/ Karatepe’ye düştüğü bilinir. Bu kaza sonucunda kurtulan kimse olmayıp uçakta yer alan toplam 154 kişi de hayatını kaybetmiştir.

Marmara Denizi – Fokker

30 Ocak 1975 yılında meydana gelen bu kaza sonucunda kurtulan olmayıp uçakta yer alan toplam 42 kişinin hayatını kaybettiği bilinir. İstanbul – İzmir seferi inişe geçemeye hazırlanırken elektriklerin kesilmesi sonucu ile pist ışıkları sönmüş ve uçak pas geçerek yeniden Marmara üzerinden geçerek piste giderken düşmüş. Uçağın düşüş sebebi bilinmezken enkazın da hala Marmara Denizi derinliklerinde yer aldığı da bilinir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu