Teknoloji

Sunucu Nedir Nasıl Çalışır?

Bilgisayarlar hayatımızın tam merkezinde yer almaktadır. Başka bir ifade ile de bilgi demek bilgisayar demek anlamına gelmektedir. Online servislerden diğer uygulamalara kadar pek çok şey sunucular ile yapılmaktadır. Sunucu ağda ya da hizmet erişimlerini sağlanan bilgisayardır. Yani bir yazılımdır. Her alanda online veriler yer almaktadır. Kullanıcılarda bu verilere ulaşabilmeleri ise sunucular sayesinde olmaktadır.

Sunucu Nedir Nasıl Çalışır?

Özellik ile sunucu dendiğinde akla farklı şeyler gelmektedir. Bir bilgisayar donanım parçası olduğu düşünülmektedir ya da internete bağlı olan bir bilgisayardır. Bu düşünce tamamen yanlıştır. Elle tutulabilen bir şey değildir. Sunucular özel yazılımlar kullanılarak geliştirilen soyut sistemlerdir.

En basitinden çeşitli amaçlar ile internet sitelerine girmekteyiz. İstediğiniz zaman herhangi bir siteye girdiğinizde aradıklarınızı bulabilirsiniz. Bu şekilde yanıt almanızı sağlayan şey sunucudur. Web sitelerinin alt yapısında bu içerikler tutulmaktadır. Sizde istekte bulunduğunuzda sunucu sayfanın önünüze gelmesini sağlamaktadır.

Sunucular Ne Amaç İle Kullanılmaktadır?

Sunucular bizler fark etmeksek de çok aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Web sitelerinin yayınlanması başta olmak üzere mailler, veri tabanları sayılabilir. Bu alanların dışında online oyunlarda ve video-radyo yayınlarında da yer almaktadır.

Muhasebe ve mali sistemlerin yönetimde programlar ve sistemler kullanılmaktadır. Bu tür uygulamalarda da sunuculardan da yararlanılmaktadır. Sizler ne istiyorsanız sunucular onları sunmaktadır.

Sunucu Çeşitleri Var Mıdır?

Sunucular çeşitli amaçlar ile kullanıldıklarını düşündüğümüzde çeşitleri bulunmaktadır. Hem yazılım hem de donanıma kadar sınıflandırılabilmektedir. VPS sunucusu, dedicated sunucusu, VDS sunucusu, file server, database sunucusu, web sunucusu, virtual, network, cloud sunucuları söylenebilir.

File server yani dosya sunucusu bilgileri rahat bir şekilde transfer edebildiğiniz flash bellekleri örnek verebiliriz. Herhangi bir bilgisayar programına ihtiyaç duyulmaz. Video montajı ve grafik tasarımları ve başka bilgisayarlara aktarımında da kullanılmaktadır.

SQL ve MYSQL veri tabanı programlarıdır. Çok sayıda veri bu şekilde saklanabilmektedir. Bu programların temel alınarak geliştirilen database sunucusu bir file serverdır. Özellik ile sorgu sayısının çok fazla olduğunda ya da web sitelerinde kullanılabilmektedir.

Bulut Sunucusu Nedir?

Cloud sunucusu olarak bilinen bulut sunucusu internet sitelerinin daha yüksek performans gösterebilmesini ve erişilebilir olmasını sağlamaktadır. Diğer sunuculara oran ile daha öne çıkmakta ve daha çok kullanılmaktadır. Bütün verileriniz bulut adı verilen bir alanda depolanmaktadır.

Veriler güvenli ve sorunsuz bir şekilde taşınmasını ve istediğiniz her yerde çok kolay bir şekilde ulaşabilmesine imkan oluşturmuştur. En dikkat çeken özellikleri ise gösterdikleri yüksek performans, hızlı ve kolay bir şekilde ulaşılabilir olması ve yaşanabilecek donanım kaynaklı arızalardan etkilenmemesidir.

Bulut sunucularını dendiği akla soru işaretleri bulunmaktadır. Sunucuyu kullanmak istediğinizde özel geliştirilen bilgisayarlara mı duyulmaktadır ve karışık kodlar ile çalışılması mı gerekir? Özel bir bilgisayara gerek yoktur ve karışık kodlar ile çalışmazsınız. Bulut sunucuları hızlı bir şekilde tasarlanarak oluşturulabilmektedir. İçerisinde yer alan arayüzler oldukça kullanması rahattır ve kurulumu kolay bir şekilde tamamlanabilmektedir.

İnternet sitelerinin bazılarında çok fazla bilgi ve veri bulunmaktadır. Bu durumda performans olarak olumsuz etkilemektedir. Eğer bulut sunucusu kullanılır ise sitenin performansı artmaktadır.

Evde Sunucu Kurulabilir Mi?

Son zamanlarda ev sunucusu sıkça duyulmaktadır. Sunucular pek çok alanda yardımcı olmaktadır. Ev sunucusu ise bir ev sınırları içerisinde yer alan ağa en az iki tane bilgisayara tanımlanmasıdır. Her bilgisayarın belli bir hafıza büyüklüğü bulunmaktadır. Saklamak istediğiniz resimden dosyaya kadar kişisel bilgisayarınızı bir depolama alanına dönüştürebilirsiniz. Ev sunucularına çeşitli nedenlerden dolayı ihtiyaç duyulmaktadır. Eğitim, verileri yedekleme, dosyaları paylaşma başlıca sayılabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu