Spor Salonundaki Aletlerin Kullanımı ve Özellikleri
Son zamanlarda ülkemizde spor yapmak hemen hemen herkes tarafından takdir edilen bir spor haline gelmiştir. Ülkemizin hemen hemen her ilinde her ilçesinde bir adet spor salonu bulunuyor. Gün geçtikçe spor salonlarının sayı her zaman artmaya devam edecektir. Çünkü ülkemizde spor yapmak her zaman sevilen bir spordur. İnsanlar gerek spor salonlarına gerekse de şehir statlarına her zaman spor yapmak için gidiyorlar.
Spor salonlarına gerek zayıflamak isteyenler gerekse de vücut yapmak isteyenler gitmek istiyorlar. Spor salonlarında bulunan aletleri kullanarak her insan amacına göre hareket edebilir amacına göre spor yapabilir. Spor salonuna gidenlerin hemen hemen hepsinin aklında ki soru spor salonundaki aletlerin kullanımı ve özellikleri nelerdir sorusudur.
Spor salonlarında ki spor aletlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Koşu bandı aleti
- Bisiklet aleti
- Üst vücut geliştirme
- Alt vücut geliştirme
- Serbest ağırlık çalışma
- Dörtlü ağırlık istasyonu aleti
- Beşli ağırlık istasyonu aleti
- Ağırlık sehpaları aletleri
- Serbest ağırlık aletleri
- Pilates aletleri
- Bar aletleri
Gibi sıralayabiliriz. Bir spor salonunda bulunması gereken bütün malzemeler bunlardır şimdi bu aletleri detaylı bir şekilde inceleyelim.
İçindekiler
Koşu Bandı Aleti
Koşu bandı bir spor salonu için ve bir sporcu için olmazsa olmaz bir spor aletidir. Spor salonu denildiği zaman akla ilk gelen aletlerin başında koşu bandı geliyor. Koşu bantları her salonda sadece bir tane de değil hemen hemen her salonda en az dört ya da beş adet koşu bandı olmaya başlamıştır. Günümüz teknolojisi geliştiği için koşu bantları özellikleri de her zaman gün geçtikçe gelişiyor. Şu anda olan koşu bantlarının en büyük özellikleri ise İnternet’e bağlanma özelliğidir. Koşu bantlarının motor gücü olarak en çok tercih edilen beş hp gücünde olanlardır. Koşu bantları insanların isminden de anlaşılacağı gibi üzerinde koştuğu ve en çok eforun harcandığı bir spor aletidir.
Bisiklet Aleti
Koşu bantları gibi bisiklette spor salonlarının olmazsa olmaz spor aletlerinden bir tanesidir. Hemen hemen her spor salonunda en az bir tane bisiklet bulunur. Tiplerine göre dört çeşit bisiklet vardır bunlar yatay, dikey, eliptik ve spin bike bisiklet türleridir.
Bu bisiklet çeşitlerinin özelliklerini anlatalım;
- Yatay bisiklet: Bel ağrıları olan insanlar tarafından tercih edilen spor aletidir çok efor sarf ettirir ve yağ yakma daha çoktur.
- Dikey bisiklet: Hemen hemen her insan tarafından kullanılan spor aleti en çok kullanılan spor aletidir. Efor çok fazla harcar ve çok fazla terletip kilo vermeye yardımcı olur.
- Eliptik bisiklet: Bu bisikletin en büyük özelliği hem üst bölgede hem de alt bölgede her bölgede yağ yakımı yapmasıdır kalori çok fazla yakar.
- Spin bike bisiklet: Bu bisiklet tek kullanımlık olmamayla birlikte genelde grup derslerinde kullanılmaya uygundur.
Üst Vücut Geliştirme
Spor salonuna giden bir insan en baştaki hayali çok iyi bir vücut yapma hayali kurmayla başlar. İyi bir vücut yapma da ilk başta üst vücutta şekil yapmayla başlar. Üst vücudu şekillendirmek için türlü türlü makineler vardır bunların hepsinin ağırlıkları ve şekilleri farklıdır. Her insan kendi çalışmasına göre kendi ağırlığında çalışması gerekiyor.
Üst vücut geliştirmek için spor salonlarında olması gereken spor aletleri şu şekildedir;
- Göğüs ve omuz itme makinesi
- Göğüs sıkıştırma makinesi
- Omuz ve sırt makinesi
- Omuz yana açma makinesi
- Ön ve arka kol ve sırt makinesi
Gibi sıralanabilir. Bu aletlerin hepsi ile sporcular çalışabilir.
Alt Vücut Geliştirme
Ayaklar vücudu taşıdığı için ayakların kuvvetli olması gerekiyor. Bu nedenle spor aletlerinde alt tarafı çalıştıran makinelerde önemlidir.
Alt tarafı çalıştıran makineleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- İç, dış, ön ve arka bacak makinesi
- Bacak itme makinesi
- Oturarak arka bacak makinesi
- Yatay pozisyonda arka bacak makinesi
- Calf makinesi
Gibi sıralanabilir. Bu aletler de alt tarafın çalışması için çok önemlidir.
Serbest Ağırlık Çalışma
Serbest ağırlık çalışmalarında her insan kendine göre yavaş yavaş artırılan ağırlıklar ile çalışır. çalıştığı ağırlığı her geçen gün daha da çok arttıran sporcu kendine göre en üst hedefe çıkmayı hedefler. Serbest ağırlık çalışması ile sporcu göğüs, karın, omuz, sırt ve bacak kısımlarını çalıştırır. Bu makinelerin maximum olarak 200 kg kadar ağırlık kaldırması gerekiyor. Bu çalışmalarda vücudun birçok bölgesi çalışmış olması hedefleniyor.
Dörtlü Ağırlık İstasyonu Aleti
Bu ağırlık aleti çok yoğun bir şekilde kullanılan spor salonları için kullanılır. Yoğunluğu azaltmak için aynı anda dört adet sporcu çalışabilir. Toplamda yüzer kilodan dört yüz kilo ağırlık bulunur.
Beşli Ağırlık İstasyonu Aleti
Beşli ağırlık istasyonunun, dörtlü ağırlık istasyonundan tek farkı ise beşli ağırlık istasyonunda aynı anda altı kişinin çalışmasıdır.
Ağırlık Sehpaları Aletleri
Ağırlık sehpaları spor salonundan spor salonuna sporcudan sporcuya birçok farktan dolayı kullanımı farklıdır. Ağırlık sehpalarında genellikle dambıl veya daha büyük ağırlıklar kaldırılarak spor yapılır.
Serbest Ağırlık Aletleri
Serbest ağırlık denildiği zaman sporcuların aklına hemen gelecek olanlar dambıl, ağırlık plaka ve halter malzemeleridir. Bu malzemeler tamamen bağımsız olduğu için serbest ağırlık deniliyor.
Pilates Aletleri
Eğer spor salonunuzda bayan sporcular mevcut ise sizin spor salonunuzda olmazsa olmaz spor aleti olarak pilates malzemeleri de olması gerekiyor. Pilates malzemeleri ise Pilates bandı, lastiği, topu ve çemberi olmak üzere dört adet malzemesi bulunuyor.
Bar Aletleri
Bar aletlerini ağırlıkları 2,5 kg ile 25 kg arasında değişir. Halter barlarının uzunlukları sınıfına göre değişiklik gösterir en küçüğü 52 cm ile başlar en uzunu ise 218 cm ye kadar vardır. En uzun olan bar maximum 450 kg ağırlık kaldırır.