Eğitim

Sözel Meslekleri ve Maaşları

Hedeflerini netleştirmek isteyen insanlar, başarılı oldukları bölüm derslerine uygun olan meslekleri bilmek isterler. Bu hususta öne çıkan alanlardan biri de sözel alandır. Türkçe-Sosyal olarak eğitim alan öğrenciler, TM puanları ile ne gibi mesleklere yöneleceklerini merak ederler. Çünkü hem alanının en iyi mesleğini yapmak hem de bu çok para kazanmak isterler.

Bu durumda karşınıza tercih edebileceğiniz çok sayıda meslek önerisi çıkacaktır. İşinizin maaşı, her ne kadar dikkat edeceğiniz bir durum olsa da mesleğinizi sevebilmeniz de büyük önem taşıyor. İşte sözel meslekleri ve maaşları.

Sözel Meslekleri ve Maaşları
Sözel Meslekleri ve Maaşları

Türkçe Öğretmenliği

TM puanıyla tercih edebileceğiniz en popüler mesleklerden biri Türkçe Öğretmenliğidir. Lise ve ortaokul öğrencilere ders vermek için hizmet eden bu öğretmenler, 8.500 TL ile 10.000 TL aralığında maaş alırlar.

İlgili okulları bitirdikten sonra dilerseniz özel dilerseniz de kamu kurumlarında çalışmaya başlayabilirsiniz. Devlet okullarında çalışabilmeniz için KPSS puanınızın olması gerekiyor. Atama için yeterli puanı aldığınız zaman işinize başlayabilirsiniz. İşinizi yaparken özel ders de verebilirsiniz. Böylece maaşınıza ek gelir elde etmiş olursunuz.

Tarih Öğretmenliği

Atama konusunda biraz sıkıntı yaşasanız da sözel meslekler arasında tercih edebileceğiniz bir alternatiftir. Tarih ile ilgili araştırma yapmayı seven biriyseniz, bu mesleği tercih edebilirsiniz. 8.500-9.800 TL aralığında ücret alırlar. Özel kurumlarda da iş bulma olanağınız bulunuyor. Bunun yanı sıra özel ders verip ayrı bir gelir elde edebilirsiniz.

Ancak bu mesleği yapabilmeniz için alanınızı sevmeniz çok önemlidir. Aksi halde bölüme ait derslerde başarısız olabilirsiniz. Tarih Öğretmenliği bölümünü bitirdikten sonra KPSS puanınızı kullanarak atama bekleyebilirsiniz. Ancak bu alanda iş bulmak isteyenlerin bir hayli yüksek puan almaları gerekiyor.

Coğrafya Öğretmenliği

Liselerde ders veren Coğrafya öğretmenleri, 8.500-9.500 TL aralığında maaş alırlar. KPSS puanınızı kullanarak MEB bünyesinde olan okullarda çalışmaya başlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra kolejlerde, dershanelerde ve özel okullarda da çalışma alanı bulabilirsiniz. Ayrıca özel ders verme fırsatınız da bulunuyor.

Bu bilime ilginiz var ise kesinlikle kaçırmayacağınız bir meslektir. Aynı zamanda öğrencilerle iyi geçinebileceğinizi ve onlara gerçekten bir şeyler öğreteceğinizi düşünüyorsanız bu mesleği seçmelisiniz. Eğer bu konuda kendinize güvenmiyorsanız, öğretmenlik mesleği dışında farklı sözel meslekleri tercih edebilirsiniz.

İmamlık

Sözel meslekleri arasında çok ayrı bir yeri olan imamlık, aynı zamanda manevi bir kazanç elde etmenizi de sağlar. Son dönemlerde çok yaygın bir şekilde tercih edilen imamlık, erkeklerin yerine getirebildiği bir iştir. Camilerde 5 vakit namazı kıldırmakla görevli olan bu kişiler, son derece yüksek maaş alırlar.

Bu işe yeni başlayan biri minimum 8.500 TL alır. Daha sonra maaşı kademe kademe yükselir. İmam olmak isteyen öğrenciler, TM puanlarını kullanarak İlahiyat Fakültesine gidebilirler. Sözel meslekleri arasında en rahat atamaya sahip olan mesleklerden bir tanesidir. Yani imam olduğunuz zaman atanamama sıkıntınız pek olmayacaktır.

Gazetecilik

Biraz stresli bir meslek olsa da sözel bölümü üzerinden tercih edebileceğiniz rahat mesleklerden biridir. Sıradan bir gazeteci olduğunuz zaman 9.500 TL ve civarında bir maaş alırsınız.

Ancak kendinizi bu alanda geliştirmeye başladığınız zaman 12.500 TL’ye kadar çıkan bir maaşınız olabilir. Burada kariyerinizi nasıl ilerleteceğiniz tamamen size bağlıdır. İşinde son derece başarılı biri olduğunuzda bu işten fazlasıyla para kazanabilirsiniz. Burada bilgi birikiminiz büyük rol oynayacaktır.

Muhabirlik

İletişim Fakültesini okuduğunuz zaman muhabirlik yapmaya başlayabilirsiniz. Sözel meslekleri arasında yer alan muhabirlik, son dönemlerde çok ünlü bir iştir. Bu işte yükselme şansınız çok fazladır. Kendinizi bir yerlere getirmek için çok büyük fırsatlar yakalayabilirsiniz. Ancak işe başladığınız ilk zamanlar asgari ücret alırsınız.

Daha sonra yükselme gösterirseniz maaşınız artar. 11.000 TL’ye kadar maaş alma şansınız olur. Muhabir olabilmek için biraz atik olmanız gerekir. Ayrıca çok dikkatli bir birey olmanız, haberlere daha hızlı ulaşmanızı sağlar. Bunun yanı sıra objektif bir muhabir olmaya da gayret etmeniz gerekiyor.

Türk Dili Ve Edebiyatı Öğretmenliği

Türk dilini ve edebiyatını seven biriyseniz, bu mesleği yapabilirsiniz. 8.500 TL ila 9.500 TL arasında maaş alırlar. Ancak bu bölümden mezun olan öğrenci sayısı bir hayli yüksektir. Bundan dolayı atama problemi yaşamanız normaldir. Ancak KPSS’den çok yüksek bir puan alarak rakiplerinizi geride bırakabilirsiniz.

Bunun için çok çalışmanız gerekecektir. Türk Dili Ve Edebiyatı olduğunuz zaman Dil ve Anlatım derslerine de girebilirsiniz. Bu mesleği yapabilmek için lise ya da dengi okullarda çalışmanız gerekir. Özel ders verebilme şansınız da vardır.

Görsel Sanatlar Öğretmeni

Sözel alan üzerinden yapabileceğiniz en rahat mesleklerden bir tanesidir. Resme ilginiz bulunuyorsa bu mesleği tercih etmek de gecikmeyin. Ayrıca bu hususta bir yeteneğinizin olması da önemlidir. Resim alanında kendini geliştirmek isteyen kişilere özel ders vererek ek gelir kazanabilirsiniz. Görsel Sanatlar Öğretmeni olduğunuz zaman 8.850 TL ile 8.900 TL arasında bir maaş alacaksınız. Kurs ve özel ders fırsatlarıyla daha fazla para kazanabilirsiniz.

Sözel Meslekleri ve Maaşları
Sözel Meslekleri ve Maaşları

Diğer Sözel Meslekleri Ve Maaşları

Sözel bölüm üzerinden ilerleyerek meslek edinebileceğiniz çok farklı işler vardır. Bu mesleklerden en popülerleri yukarıda verilmiştir. Bunlar dışında diğer sözel meslekleri ve maaşları şunlardır:

  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, 8.500-12.500 TL
  • Özel Eğitim Öğretmeni, 8.500-9.500 TL
  • Okul Öncesi Öğretmeni, 8.500-9.500 TL
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları, 9.000-14.500 TL
  • Görsel İletişim Tasarımı, 8.500-11.000 TL
  • Medya ve İletişim, 8.500-12.500 TL
  • İslami İlimler, 8.500-16.000 TL
  • El Sanatları, 8.500-16.000 TL
  • Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji, 8.500-16.000 TL
  • Sanat Tarihi, 8.500-16.000 TL
  • Fotoğraf, 8.500-16.000 TL
  • Halkbilimi, 8.000-12.500 TL

Bu sözel meslekleri de son dönemlerde ön plana çıkmaktadırlar.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu