Bilgi KutusuGündem

Sokağa Çıkma Yasağı Nedir?

Dünya genelinde yaygın olan virüs nedeni ile tüm insanlar zor günler geçirmektedir. Bu durum ülkemizi de etkilemekte ve devlet vatandaşını korumak için bir dizi önlem almaktadır. Bunlardan birisi de sokağa çıkma yasağıdır. Peki bir çok insanın merak ettiği bu sokağa çıkma yasağı nedir? Aslında bunun cevabı oldukça basittir. Sokağa çıkma yasağı; vatandaşın belirli bir süre, kısmen ya da tamamen sokağa çıkma özgürlüğünün elinden alınması durumudur.

Kısmen; yani belirli yaş gruplarına ve özel şartlarda bulunan kişilere uygulanan yasağın haricinde, gerekli görülürse uygulanan ve tüm vatandaşları kapsayan genel sokağa çıkma yasağı, kimi zaman halkın kimi zaman ise devletin güvenliğinin tehdit altında olduğu durumlar için geçerlidir.

Sokağa Çıkma Yasağının Nedenleri Nelerdir?                                                             

Kişilerin yaşama özgürlüğüne kısıt konulamaz. Ancak, öyle durumlar vardır ki, vatandaşın ve içinde bulunduğu ülkenin güvenliği tehdit altına girebilir. Olağanüstü hal ve durumlar karşısında bu yetki kullanılabildiği gibi, ülke genelinde isyan çıkması, darbe girişimi ya da ayaklanma anında da sokağa çıkma yasağı uygulanabilmektedir. Böylece, sadece vatandaş kişisel olarak değil, tüm toplum güven altına alınması sağlanmaktadır.

Sokağa Çıkma Yasağı Nasıl Uygulanır?

Olağanüstü hal ve durumlarda, kişilerin sadece sokağa belirli bir süre ve saatlerde çıkması sınırlandırılmakla kalmayıp, belirli yerlerde ve saatlerde kişilerin bir araya toplanıp, dolaşmaları ve araçların seyir halinde olmaları da yasaklanabilmektedir. Her iki durumda da kişilerin hayatlarını devam ettirebilmeleri için gerekli olan kurum ve şahısların çalışmalarına ise,  izin verilmektedir. Bunlar; fırınlar, elektrik, su, doğalgaz ve su dağıtım şirketleri gibi hayatın devamı için gerekli kuruluşlardır.

Sokağa Çıkma Yasağını Kimler Uygulayabilir?

Olağanüstü durumlarda sokağa çıkma yasağını uygulayan tek yetkili devlettir. Vatandaşının can ve kimi zaman mal güvenliği tehdit altına girdiği anda devlet kısmen ya da genel olarak tüm yurt düzeyinde sokağa çıkma yasağı uygulayabilir. Ya da devlete karşı olan ya da devlet adına herhangi bir ihtilal durumunda, sıkıyönetim komutanının kararı ile sokağa çıkma yasağı uygulanabilmektedir.

Sokağa Çıkma Yasağından İstisna Olan Kişi Ya da Kurumlar Nelerdir?

Devlet; olağanüstü hal durumları arasında yer alan  ve son zamanlarda bir çok kişinin hayatını kaybetmesine neden olan virüs salgınları gibi durumlarda, tüm ülke halkının bu durumdan korunabilmesi amacıyla sokağa çıkma yasağı ilan edilebilir. Bunda amaç aslında vatandaşın can güvenliğinin korunmasıdır. Ancak, yine vatandaşın hayatını devam ettirebilmesi için bazı ihtiyaçlarının giderilmesini sağlayan kuruluşların açık olması gerekmektedir.

Sokağa çıkma yasağından istisna olanlar;

  • Acil çağrı merkezi çalışanları,
  • Kamu görevlileri (Vardiyeli olarak çalışma sistemi ile)
  • Elektrik, su doğalgaz, telekominikasyon kuruluşları,
  • Gazete, radyo, televizyon gibi haber kurumlarında görevli kişiler,
  • PTT çalışanları,
  • Fırınlar ve su dağıtımında çalışanlar,
  • Bozulma riski olan tarım ve hayvancılık hasadını yapan çiftçiler,
  • Yaşlı bakımevi ve çocuk evleri gibi sosyal kurumda görevli olanlar,
  • Sağlık çalışanlarıdır.

Sokağa Çıkma Yasağına Uymayanlar İçin Hangi Cezalar Uygulanır?

Sokağa çıkma yasağı nedir? Konusunu araştıranlar, bu durumun olağan olmadığını ve devletin uyguladığı evde kalma yasağının kendi güvenlikleri için olduğunu anlamalıdır. Ancak, herkes, konulan bu kurala gerekli özeni göstermeyebilir. İşte o zaman zorunlu olmadıkça, ya da istisnai haller dışında olan kişiler için bir takım yaptırımlar yapılması kaçınılmazdır.

Devlet; zorunlu sokağa çıkma yasağını ihlal edenlere ilk olarak para cezası uygulamaktadır. Bununla birlikte, vatandaşın can güvenliğini tehlikeye atıldığı anlarda konulan yasakları hiçe sayanlar için, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası uygulanması kararlaştırılmıştır. Tüm bu önlemler halkın güvenliği için uygulanması zorunlu olan tedbirlerdir. Asıl önlemi, ilk olarak kişi kendisi almalıdır. Çünkü bu hem kendisi hem sevdikleri, hem de çevre halkı için vicdani bir sorumluluktur.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu