Siroz Nedir? Siroz Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri
Siroz; iç organlarımızda hayati fonksiyonlarımızı yerine getiren mekanizmalardır. Karaciğer iç organlarımız arasında 2 kiloya yakın en büyük organlardan biridir. Karaciğer vücudumuzda kendini yenileyebilen tek organımızdır. Vücudumuz için karaciğerin görevleri, yaşamsal döndüğümüz için oldukça fazladır.
Karaciğer; alkol, ilaç, vb. gibi maddelerin kana karışmasını önleyerek, kanı temizler. Ayrıca karaciğer; kanın pıhtılaşmasında, yağların sindirilmesinde, vitaminlerin depolanmasında etkin rol oynayan bir organdır. Karaciğerde meydana gelen herhangi bir hastalık, vücut fonksiyonların ciddi anlamda bozulmasına yol açar.
Siroz karaciğerde meydana gelen ciddi bir hastalıktır. Karaciğerde meydana gelen ileri derecedeki tahribata siroz denir. Kronik karaciğer hastalığıdır. Siroz oluşumunda en çok alkol (aşırı alkol) kullanımı yer alır. Siroz karaciğer hastalığı ilk etapta belirti göstermez. İlerleyen evrelerde; karın şişkinliği, kilo kaybı, kas kaybı, kansızlık, bacaklarda ödem, midede baskı, adet düzensizliği, bulantı ve kusma gibi belirtiler gösterir.
Siroz hastalığı tedavisi seviyesine göre yapılır. İlk seviyelerdeki siroz tedavisi hekim kontrolünde ilaç tedavisi ile yapılır. Ancak ileri derece ki siroz için karaciğer nakli gerekebilir. Hastalığın belirti, bulgu, tedavi yöntemleri için uzman bir hekim tarafından muayene olmanız gerekir.
İçindekiler
Siroz Belirtileri Nelerdir?
Siroz belirtileri hastalık karaciğerde meydana gelen kronik bir hastalıktır. Karaciğer hastalığı birkaç evreden oluşur. İlk evrelerde siroz hastalığı belirtileri kendini belli etmez. İlerleyen evrelerde belirtiler görülmeye başlar.
Siroz belirtileri;
- İştahsızlık ve kilo kaybı
- Karın şişkinliği, midede basınç ve doluluk hissi
- Sarılık
- Bacaklarda ödem kaynaklı şişme
- Kanda pıhtılaşmama durumu
- Kabızlık
- Kansızlık
- Aşırı gaz birikimi
- Ciltte kanama ve morarma, kaşıntı
- Kas kaybı
- Mide bulantısı, kusma
- Regl düzensizliği
Karaciğer hastalığı ciddi bir hastalıktır. Karaciğerde meydana gelen siroz, karaciğeri tamamen işlevsiz hale getiren ciddi bir hastalıktır. Bu gibi belirtiler yaşıyorsanız mutlaka uzman hekime danışmanız gerekiyor. Karaciğer hastalığın son evresi olan C evresinde siroz hastasının ölüm belirtileri olan karaciğer yetmezliği görülür. Ciddi halsizlik, yorgunluk, ciltte morarma ve sararma, şuur kaybı karaciğer hastalığının son evrelerinde görülen ciddi belirtilerdir.
Siroz Neden Olur?
Siroz neden olur, hastalığının en bilinen nedeni aşırı derecede alkol kullanmaktır. Ayrıca Hepatit B ve C karaciğerde skar doku oluşumuna neden olan hastalıklardır. Ancak yapılan araştırmalara göre herhangi bir nedene bağlı olmayan siroz, karaciğerde görülebiliyor. Bu duruma kriptojenik siroz denir.
Ayrıca karaciğer hastalığına; karaciğer yağlanmaları, kronik kalp yetmezliği, demir vitamininin aşırı tüketimi, ağır ilaç kullanımı, safra yolu tıkanıklığı yer alır. Karaciğer iç organlarımız arasında görev bakımından en gerekli organdır. Karaciğer vücudun ihtiyaç duyduğu kanı temizlemekle yükümlüdür.
Aynı zamanda vitamin deposu, yağ sindirim merkezi ve kanın pıhtılaşmasını sağlayan organdır. Siroz karaciğerde ağır tahribata yol açan ve karaciğerin görevlerini yerine getirmesine engel olan bir hastalıktır. Aşırı alkol kullanımı (alkol bağımlılığı) karaciğer hastalığını en çok tetikleyen nedendir.
Siroz Teşhisi Nasıl Konulur?
Hastalığın teşhisi için kişinin genel anemnezi (hasta öyküsü) alınır. Kişinin daha önce Hepatit B veya C bulaşıcı hastalığı geçirilip geçirilmediği sorulur. Aynı zamanda alkol tüketimi öğrenilir. Hatanın genel öyküsü alındıktan sonra, hekim tarafından genel muayene edilir. Karaciğerde skar doku oluşturan hastalık için elle yapılan muayene ilk etapta gereklidir.
Karaciğer hatalığı elle muayene esnasında; karaciğer sertliği, karaciğer kenarlarının belirgin hale gelmesi, midede sıvı birikimi ile anlaşılır. Bunların yanı sıra ciltte morarma, sarılık ve ödem de teşhis için önemli bulgulardır. Hekim genel muayene sonrasında teşhis için ultrason ve diğer görüntüleme cihazları, kan tahlili ve biyopsi yöntemleri kullanılır.
Siroz Tedavisi Var Mı?
Siroz tedavisi hastalığın evresine göre yapılır. Hastalığın A, B ve C olmak üzere üç evresi vardır. İlk evreleri kapsayan A ve B evrelerinde kişi düzenli hekim kontrolünde ilaç tedavisi ile hastalığın belirtileri en az seviyeye indirilir.
Bu esnada karaciğeri yoran her türlü alkol, ilaç vb. maddelerden uzak durulması gerekiyor. Hastalığa neden olan bulaşıcı kaynaklı ise hekim antiviral ilaç tedavisi uygulanır. Ancak karaciğer hastalığını tamamen geçirmek imkansızdır.
İlk seviyelerde karaciğer hasarını indirgemeye yönelik tedavi yöntemi uygulanır. C seviyesi olan evre, en son evredir burada yapılacak ilaç tedavisi yoktur. Karaciğer nakli gerekir. Karaciğer hastalığı belirtileri yaşıyorsanız uzman doktor tarafından muayene olup, hastalığın ilerleyişini durdurarak hayat kalitenizi koruyabilirsiniz.
Siroz Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?
Hastalığının herhangi bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Siroz tedavisi için karaciğer nakli şarttır. Ancak ilk evrelerde olan si hastalığın tedavisi, hastalığı önlemeye ve ilerleyişinin durdurmaya yöneliktir.
Hastalığın ilerlemesini durdurmak içi hekim uygun ilaç tedavisine başlayacaktır. Bunun yanı sıra kişi karaciğere zarar veren alkol tüketiminden, ağır ilaç kullanımından, aşırı demir vitamini kullanımından uzak durmalıdır. Siroz tedavisi, hastalığın 3 evresine göre uygulansa da en net tedavisi için karaciğer nakli gerekir.
Siroz Evreleri Nelerdir?
Hasatlık genel anlamda iki evrede incelenir Hastalığın ilk evresine kompanse siroz, ikinci evresine dekompanse siroz denir. Hastalık ilk evrelerde teşhis edilirse kompanse siroz, dekompanse siroza dönüşmesi engellenir.
Kompanse siroz; hastalığın ilk evresidir. Hastalığın belirtileri bu evrede kendini belli etmez ve hastanı vücut üzerinde şikayetleri bulunmaz. Karaciğerde skar doku meydana gelmeye başlamıştır. Ancak skar doku ilk evrede olduğu için belirti göstermez. Ancak bu evre erken teşhis edilirse kişinin karaciğer üzerinde yaşanan tahribatı engellenir ve yavaşlatılır. Karaciğer yetmezliği evresine geçişi genel manada kontrol altına alınır.
Dekompanse siroz; Karında şişkinlik, gaz, sarılık, morarma, bulantı, kusma, ödem, kansızlık gibi belirtiler ile kendini göstermeye başlar. Bu evre hastalığın ciddi evresidir. Bu evrede karaciğer iflas ettiği için, karaciğerin tümü skar doku ile kaplandığı için karaciğer nakli gerekir.
Sonuç
Karaciğer hastalığı (siroz) erken teşhisi ve tedavi yapılması gereken önemli bir hastalıktır. Hatalığın tanı, tedavisi için hepatoloji bölümü uzmanına muayene olmanız gerekir. Erken teşhis ile hastalığın ilerlemesini engelleyebilirsiniz. Siroz hastalığı hakkında detaylı bilgiye pusholder.com adresimizden ulaşabilirsiniz.