Siper Hava Savunma Sistemi Ve Özellikleri
Siper hava savunma sistemi ve özellikleri nelerdir? Denizaltı müdafaa harbi ve su üstü müdafaa savaşında olduğu benzer biçimde hava müdafaa harbide katmanlı ve karışık bir biçimde yapılmalıdır. Hareketli birliklere yapılacak bir saldırıya yanıt verecek olan en alçak irtifadaki, tepki süresi fazlaca kısa olan uçaksavarlardan, geniş bir coğrafyaya gelmektedir.
Balistik füzelere yanıt verecek olan en yüksek irtifadaki anti-balistik füzelere kadar derhal her katmanı dolu olmayan bir ülke, reel ve ciddi bir nizami savaşta, kendisine ait hava sahalarında hava üstünlüğünü sağlayamıyor. Hava üstünlüğünü sağlayamayan bir ülke ise savaşta mağlup olmasa bile bunun bedelini en ağır biçimde öder.
İçindekiler
- 1 Siper Hava Savunma Sistemi Ne Oluyor?
- 2 Siper Hava Savunma Sisteminin Özellikleri Nelerdir?
- 3 Siper Hava Savunma Sistemi Genel Özellikleri
- 4 Hava Savunma Sistemi Neden Gerekli?
- 5 Hava Savunma Sistemlerinin Önemi
- 6 Hendek İle Hava Savunma Sistemi
- 7 Gelişmiş Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi (GUMS)
- 8 SİPER Hava Savunma Sisteminin Menzili
- 9 Siper Hava Müdafaa Sistemi Kaç Kilometre?
- 10 Dünyada En Uzun Menzilli Füze Hangisidir?
Siper Hava Savunma Sistemi Ne Oluyor?
SİPER Hava Savunma Sistemi, Türkiye’nin ilk ulusal uzun menzil kabiliyetine haiz bölge hava ve roket müdafaa sistemidir.
Siper Füzesi;
- Roketsan,
- ASELSAN
- SAGE tarafınca geliştirilir.
Siper Hava Savunma Sisteminin Özellikleri Nelerdir?
SİPER hava Sistemi, birden fazla füzeye haiz olur. Roketsan tarafınca HİSAR-RF Füzesi üstünden geliştirilen ve booster motoruna haiz olan SİPER Blok I Füzesi’nin, önümüzdeki yıl kullanım için sunulması planlanıyor. İsminden de anlaşılacağı suretiyle RF Arayıcı Başlığa haiz olan SİPER Blok I Füzesi’nin, 70 kilometre menzile haiz olacağı tahmin edilir.
Siper Hava Savunma Sistemi Genel Özellikleri
Siper hava savunma sistemleri;
- Hava müdafaa planlama ve koordinasyon,
- Komuta test boyutunda bilgi yönetimi ve dağıtım işlemi,
- Birleşik hava resimleri üretimi,
- Çoklu angajman ve ardışık ateşleme Manuel, yarı otomatik ve otomatik angajman,
Dost Düşman Tanıma (IFF), Tehdit değerlendirme ve tabanca tahsis, Otomatik teşhis yönetimi, Çoklu hedef, Çoklu radar füzyonu, Füzeler ile çift yönlü iletişim, Telli veya telsiz haberleşme işlemi, Dik ya da eğik atış, zorlu şartlarda vazife yapabiliyor.
Hava Savunma Sistemi Neden Gerekli?
Hava müdafaa sistemleri birden fazla hızla gelişen değişen teknolojinin ve donanım birleşmesiyle oluşan karmaşa bir sistemdir. Dünya üstünde bu sisteme haiz 2-3 ülke mevcuttur. Onlarda istediği ülkeye satıyor ya da istediği ülkeyi korumak amacıyla gidip oradaki ülkeye sistemlerini yerleştiriyor.
Örnek olarak Türkiye, Suriye ‘de ki iç cenk cevabında ülkemize gelen bir oldukça füze saldırısı için A.B.D ‘den Patriot balistik roket müdafaa sistemini vasıtasıyla bizlere satmasını istedi fakat A.B.D bizi uzun bir müddet oyaladıktan sonrasında kongreden tasdikleme çıkmadı bahanesi ile Patriot’u satmadılar.
Bu vakadan sonrasında NATO ile İncirlik Üssüne Patriot bataryaları yerleştirildi. Hatta bu hava müdafaa sistemi 2 senelik süreler ile ülkeden ülkeye değişiyor. İlk olarak Hollanda kendisine ait bataryalarını yerleştirdi, vazife süresi dolunca İspanya ‘ya yerini bıraktı. Son olarak Almanya ile aramızda dünyaya gelen kriz ile Almanya Patriot’leri çekmek ile tehdit etti.
Bunun üstüne Savunma Bakanlığı hava müdafaa sistemi almak için ihale açtı. İlk ilkin teknoloji transferi şartı ile 2013 senesinde Çin ile görüşmeler başladı. Devreye derhal ABD girdi Çin ‘den alamazsınız oradaki müdafaa firmaları bizim kara listemizde diyerek Türkiye’yi vazgeçirmeye zorladı.
Hava Savunma Sistemlerinin Önemi
Bir ülkenin tam bağımsızlığa ulaşması gereklidir. Ekonomik baskı ve tehdit olmasa da S 400’ü almak için yine de çaba gösterilmelidir. Asıl öncelik ülkeyi korumaktır. ‘ Modern savaş top veya tüfek kullanımını içermez.
Havadan 50-60 füzeyle ülkenizin yok edilmesi sağlanabilir. Hava Savunma Sistemleri birden fazla karmaşık sistemden oluşur. İnşaat aşaması aynı zamanda hem radar hem de füze teknolojisinin ilerlemesine de sahne olacaktır. Üstelik örnek vermek gerekirse, hava savunma sistemine sahip ülkelerde uzun menzilli füzeler mevcuttur.
Hendek İle Hava Savunma Sistemi
Türk savunma sanayisi için önemli bir girişim olan Hendek Hava Savunma Sistemi ASELSAN, ROKETSAN ve TÜBTAK Sage tarafından başlatıldı. Tahminler, hem gemilerde hem de karada kullanılması amaçlanan füzenin, RF başlığı, Kızılötesi Görüntüleme Arayıcı (IIR) ve Terminal Rehberlik yeteneğinden oluşan çift darbeli motoruyla birlikte 100 km’nin üzerinde menzile sahip olacağını öne sürüyor.
Rephrase AFRAD, Sistem kullanılarak fırlatılabilen milli füze VLS MDAS’a rehberlik etme kabiliyetine sahip. Sistem ev içi kullanıma da uygundur. Birçok kaynakta adı geçse de Erken İkaz Radar Sisteminin (EIRS), Siper Hava Savunma Sisteminin kara konuşlu versiyonuna rehberlik etmesi beklenmiyor. Karada AFRAD (Çok Amaçlı Faz Dizili Radar) kullanılacak veya yeni bir radar oluşturularak gelecek nesle aktarılacak. Envanterin 2023 yılında SPER’e dahil edilmesi planlanıyor.
Gelişmiş Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi (GUMS)
Önceki adı Hisar U ve yeni adı Siper’den farklı olarak GUMS’un anti balistik yeteneği onu her ikisinden de ayıracaktır. Türkiye’nin EUROSAM işbirliğiyle yürüttüğü fizibilite çalışmaları sonucunda hava savunmasının en üst katmanı tamamlandı.
Fransa’nın tutumu nedeniyle sekteye uğrayan süreçte Türkiye’nin temsilcisi ASELSAN ve ROKETSAN oldu. Rephrase EUROSAM ile anlaşma yapılması durumunda balistik füze savunmamız Aster 30, Block 1 NT ve potansiyel olarak ASTER 30 Block 2’lere devredilecek veya türetilmiş füzelere yükseltme seçeneği olabilir.
SİPER Hava Savunma Sisteminin Menzili
Yukarıda da vurgulandığı suretiyle SİPER Sistemi, birden fazla füzeye haiz olacaktır. Roketsan tarafınca HİSAR-RF Füzesi üstünden geliştirilen ve booster motoruna haiz olan SİPER Blok I Füzesi’nin, önümüzdeki yıl kullanıma sunulması planlanmaktadır. Adından da anlaşılacağı suretiyle RF Arayıcı Başlığa haiz olan SİPER Blok I Füzesi’nin, 70 kilometre menzile haiz olacağı tahmin edilmektedir.
Siper Hava Müdafaa Sistemi Kaç Kilometre?
SİPER Blok-I Hava Savunma Füzesi’nin Özellikleri Test atışı meydana gelen füze, HİSAR-RF Füzesi üstünden geliştirilen SİPER Blok-I Füzesidir. 70 kilometre menzile haiz olması öngörülen SİPER Blok-I Hava Savunma Füzesi, HİSAR-RF füzesi üstünden geliştirilmiştir.
Dünyada En Uzun Menzilli Füze Hangisidir?
Ses hızının üç katına (Mach 3) çıkabilen ve 290 kilometre menzile sahip BrahMos I, Rusya’nın Oniks füzesinin bir uyarlaması 300 kilograma kadar konvansiyonel harp başlığı taşıyan BrahMos I, havadan, denizaltından ve gemiden fırlatılabiliyor.
Hava müdafaa sistemleri birden fazla hızla gelişen değişen teknolojinin ve donanım birleşmesiyle oluşan karmaşa bir sistemdir. Dünya üstünde bu sisteme haiz 2-3 ülke mevcuttur. Onlarda istediği ülkeye satıyor ya da istediği ülkeyi korumaya çalışmak için gidip o ülkeye sistemlerini yerleştiriyor.