Sağlık

Sezaryen Sonrası Normal Doğum Yapılır mı?

Sezaryen doğumdan sonra, anne adayları başka bir hamileliğini normal doğum ile gerçekleştirebilir miyim? Diye merak içerisindedir. Çünkü sezaryen sırasında atılan kesi, diğer dokular gibi iyileşme yeteneği yoktur. Sezaryen doğum yapmış bir anne adayında, atılan kesi tam olarak iyileşme göstermediği için bir diğer bebeğini normal doğum ile yapması, atılan kesi yırtılmasına neden olabiliyor. Bu nedenle doktorlar sezaryen doğumdan sonra, normal doğumu önerisinde bulunmuyor.

Ancak son yıllarda anne adayları sezaryen sonrası normal doğum yapılır mı? Sorusunun yanıtını merak ediyor. Artık günümüzde sezaryen sonrası normal doğum yapma şansı her anne adayı için mümkün hale gelmiştir. Ancak yine de bu kanıya kesin olarak varmadan önce uzman bir hekimle görüşmek, sezaryen sonrası normal doğum şansınızın ol olmadığını gösterecektir.

Ayrıca sezaryen sonrası normal doğum yapmak isteyen anne adayları, bunun için aradan 2 ila 2,5 yıl geçmesini beklemeleri önerilir. Bu süre zarfında, sezaryen sırasında atılan kesi iyileşecek ve rahim kendini toplayacaktır.

Sezaryen Sonrası Normal Doğum Yapılır mı?
Sezaryen Sonrası Normal Doğum Yapılır mı?

Sezaryen Doğum Sonrası Normal Doğumun Yapılamayacağı Durumlar

Sezaryen doğumdan sonra, normal doğum gerçekleşmesi biraz zor bir durumdur. Çünkü sezaryen doğum sırasında atılan kesi ile dokular tam olarak düzelmez ve bunun sonucunda normal doğum sırasında bu kesi yırtılabilir, kanama yaşanabilir ve bebeğin hayatı riske girebilir.

Bu yüzden hekimlerin kararına göre sezaryen doğum sonrası normal doğumun yapılamayacağı durumlar şunlardır;

  • Anne adayının sezaryen doğumdan sonra normal doğum için sağlık probleminin olması
  • Sezaryen doğumda kesi dikey olarak atılmış olması
  • Rahim ile ilgili daha önceden anne adayının bir operasyon geçirmiş olması
  • Anne adaylarının hipertansiyon ve diyabet hastalıklarının olması
  • Doğum kanalının, normal doğum için uygun olmaması ve bu alanda doğuştan oluşan bir darlık olması

Bu gibi durumlarda anne adayları ve bebeğin sağlığı açısından, sezaryen sonrası normal doğum yapılması önerilmez. Ancak dediğimiz gibi, sezaryen sonrası normal doğum gerçekleşme imkanı bulunuyor. Bu kararı verecek olan kişi doktorunuz olacaktır.

Sezaryen Doğum Sonrası Normal Doğum Yapmanın Yararları

Sürekli tekrar eden bir cerrahi operasyon yapılmayacağı için anne adayları günlük hayatlarına daha kısa sürede dönebilir ve enfeksiyon riski oluşma riski daha azdır. Ayrıca çok sayıda çocuk sahibi olmak isteyen anne adayları için sezaryen doğumun risk faktörlerinden korunmuş olurlar.

Çünkü sezaryen doğum sayısı arttıkça; bağırsak ve mesanede yaralanmalar meydana gelebilir, aşırı kanama riski oluşabilir ve hatta rahimin komple alınması gerekebilir. Bu yüzden sık sezaryen doğum yapılması ciddi komplikasyonlar taşır. Bu nedenle anne adaylarının sezaryen doğum sonrası, normal doğum yapmaları eğer ciddi bir risk faktörü oluşturmuyor ise mümkündür.

Doğum Hamilelik Sigortası Nedir? > pusholder.com/dogum-hamilelik-sigortasi-nedir

Sezaryen Doğumdan Sonra Geçen Süre

Sezaryen doğum sonrası, normal doğum yapmayı etkileyen en önemli faktör ise iki doğum arasında geçen süredir. Sezaryen doğumdan sonra, diğer doğum arasında 12 aydan daha kısa bir süre bulunuyorsa; anne adaylarının hayatını riske sokabilecek ciddi komplikasyonlar oluşabilir. Bu nedenle sezaryen doğum ile normal doğum arasında 2 ila 2,5 yıl olması gerekir.

Sezaryen Doğum Sonrası Normal Doğum İçin Anne Adaylarına Bilgi Verilmeli

Sezaryen doğum sonrası normal doğum yapmak bazı risk faktörleri içerdiği için genel olarak tercih edilmiyordu. Çünkü sezaryen sırasında atılan kesi de dokular tam olarak iyileşme özelliği gösteremiyor. Sezaryen sırasında atılan kesi (yara izi) tam olarak düzelme göstermediği için normal doğum sırasında yırtılma yaşanıyor.

Ancak günümüzde hekimlerin görüşüne göre sezaryen sonrası normal doğum yapma imkanı her anne adayı için bulunuyor. Fakat anne adayları, doğum sırasında yaşanabilecek her türlü sorunu bilmesi gerekir. Bu yüzden anne adayları bu konuda bilgilendirilmelidir.

Sezaryen Sonrası Normal Doğumun Başarısızlık Oranını Arttıran Durumlar

Her cerrahi operasyondan sonra, geçirilecek olan bir başka operasyon için risk faktörleri bulunur. Yani sezaryen sonrası, normal doğum yapıldığı zaman da elbette ki risk faktörleri olacaktır.

Sezaryen sonrası normal doğumun başarısızlık oranını arttıran durumlar;

  • Anne adayının daha önce hiç normal doğum yapmaması
  • Doğum haftasının geçmesine rağmen hale doğumun başlamaması
  • Anne adayının yaşının kırk yaşından fazla olması
  • Anne adayının vücut kitle indeksi 30 ve üzeri olması
  • Geçirilen sezaryen operasyonunun bazı nedenler yüzünden gerçekleşmesi

Bu gibi durumlar sezaryen sonrası normal doğumun başarısızlık oranını arttıran durumlardır. Yani sonuç olarak normal doğum kararını, anne adaylarının her biri için bireysel olarak değerlendirmesi yapılmalıdır. Bu karar, hem anne adayının hem de doktorun birlikte vereceği ve kar-zarar ilişkisine göre yapılması gereken bir durumdur. Bu nedenle hekiminiz ile bu konuyu birlikte değerlendirmelisiniz.

Sezaryen Sonrası Normal Doğum Yapılır mı?
Sezaryen Sonrası Normal Doğum Yapılır mı?

Sezaryen Doğum Sonrası Normal doğumun Riskleri

Bu konudaki en büyük risk faktörü tabi ki de rahimde yırtılma oluşmasıdır. Sezaryen doğumun gerçekleşmesi için rahim yüzeyine kesi atılması gerekir. Atılan bu kesi ameliyattan sonra dikilir. Daha sonra bu kesi zamanla skar (yara izin) dönüşür. Bu yara izi dokunun tam olarak iyileşmesine engel olduğu için normal doğum sırasında bu yara izi yırtılabilir. Çünkü kasılmalar çok güçlü olduğu için, yara izi buna dayanamaz. Bu nedenle doktorunuz size sezaryen sonrası normal doğum yapmanızı tavsiye etmez.

Sezaryen Doğum Nedir?

Sezaryen doğum, rahim yüzeyine kesi atılarak bebeğin dışarı çıkarılmasına denir. Sezaryen doğum genellikle normal doğumun gerçekleşmesini engelleyecek durumlarda tercih edilen bir doğum şeklidir.

Genellikle; çoğul gebeliklerde, bebeğin stres yaşaması durumunda, doğumun zor olduğu durumunda, bebeğin geliş pozisyonunun yanlış olması, plasenta hastalıklar ve ya annenin sağlık sorunların olması gibi durumlarda sezaryen doğum gerçekleştirilir. Sezaryen doğum anne adayı ile hekimin gelişen durum tablosuna göre planladığı doğum şeklidir. Ancak sezaryen doğum sonrası normal doğum yapma imkanınız bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu