Ses Veya Görüntü Kaydı Alma Neden Yasal Değildir?
Ülkemizde teknoloji her alanda kendini göstermiş ve artık bireyler özel hayatlarına dair paylaşımlar yapmaya başlamışlardır. Bununla birlikte sadece kendi özel hayatı değil beraberinde toplu ve diğer kişileri kapsayan görüntü ve ses veya görüntü kaydı alma çoğunlukla kullanılmaya başlanmıştır. Bu kayıtlar bazı zamanlarda taraflar arasında oluşan anlaşmazlıklarda delil olarak kullanılabilir.
Özellikle akıllı telefonlar ile birçok alanda kanıtlar elde edilerek hukuki olarak kullanılıyor. Bu kayıtların ana kaynağı teknolojik gelişmelere bağlı olarak elde edilen mobil uygulamalardır. Aynı zamanda günümüzde cep telefonu teknolojisi ile hukuki alanda birlikte çeşitli mobil uygulamalar yer alıyor. Bu uygulamalar ile telefon görüşmelerin kaydedilmesi yada görüntü kaydedilmesi gibi birçok özellik vardır.
İçindekiler
- 1 Ses Veya Görüntü Kaydı Alma İçin Yapılan Kanuni Açıklamalar
- 2 Ses Veya Görüntü Kaydı Almanın Cezai Sonuçları Nelerdir?
- 3 Ses Veya Görüntü Kaydı Almanın Delil Niteliği Var Mıdır?
- 4 Ses Veya Görüntü Kaydı Alma Hangi Durumlarda Yasal Sayılır?
- 5 Ses Veya Görüntü Kaydı Alma Durumunda Gizlilik Esasları
- 6 Ses Kaydı Almanın Yasalarda Tanımı Ve Kanuni Olarak Açılımı Nedir?
- 7 Ses Kaydı Alma Paylaşımı Hangi Konuda Suç Sayılır?
- 8 Ses Veya Görüntü Kaydı Alma Fiillerinin Amaçları
Ses Veya Görüntü Kaydı Alma İçin Yapılan Kanuni Açıklamalar
Aile içinde ya da kişilerin bulunduğu alanda telefon görüşmeleri bazı durumlarda izinsiz kaydedebilir. Hukuki vakalarda özellikle kaydedilen bu ses kayıtları taraflar arasında kullanılır. Ya da yapılan konuşmalar veya ses veya görüntü kaydı alma başkalarına dinletebilir. Tüm bu durumların yasal veya kanuna göre suç olup olmadığı kanuni olarak sınırlandırılmıştır. Telefon görüşmelerinin kayıt edilmesi ve kullanılması hukuki olarak yasal değildir. Yasal olmamasının sebebi kişiler arasında yapılan telefon görüşmelerin diğer tarafın rızası olmadığından kaydedilmesi yasaların öngördüğü şekilde suç sayılır.
Ses Veya Görüntü Kaydı Almanın Cezai Sonuçları Nelerdir?
Kanuni olarak bu konu Türk Ceza Kanunu 132. Maddesinde açıklanmıştır. Buna göre kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliği kayıt altına alınması ile ihlal edilir. Buna istinaden ses veya görüntü kaydeden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası alabilir. Aynı zamanda ses veya görüntü kaydı alma veya gizlilik ihlali haberleşme amacı ile gerçekleşirse, verilecek olan cezada artış sağlanır.
Ayrıca kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini hukuka aykırı olarak kayıt altına alınmıştır. Buna göre elinde olan ses kayıtlarını veya görüntüleri ifşa edenler iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası alır. Bununla birlikte kanunda görüntülerin ve ses kayıtlarını. İfşa edenler ayrıca bunları basın ve yayın yoluyla yayınlarda hukuki olarak ceza alır.
Ses Veya Görüntü Kaydı Almanın Delil Niteliği Var Mıdır?
İzinsiz ses kaydı delil olarak kullanıldığında yine ceza muhakemesi kanunları devreye girer. Buna göre hukuka aykırı olarak hiçbir kayı delil olarak kullanılmaz. Hukuki olarak ayrıca bu konu CMK 217. Maddesinde ses veya görüntü kaydı alma işlenmiştir. Yargıtay ceza genel kurulunca kişinin suçla ilgili olarak kanıt elde etmesi oluşmadığından karşı tarafın konuşmalarını gizlice kaydetmesi hukuka aykırılık teşkil eder.
Bununla birlikte kişi kendine yönelik olan tehdit, şantaj, hakaret gibi durumlarda ses veya görüntüler delil olarak kabul edilir ve yasaldır. Ayrıca kişinin tacize maruz kalması durumunda bu kayıtları delil olarak sunması delil olarak kullanılabilir.
Ses Veya Görüntü Kaydı Alma Hangi Durumlarda Yasal Sayılır?
Taraflar arasında sözlü olarak hakaret yada sözlü taciz varsa ses veya görüntü kaydı delil olarak kullanabilir. Fakat ses veya görüntü kaydı alma konusunda dikkat edilmesi gereken bir konu vardır. Bu konu tacize uğrayan veya bunu iddia eden kişinin karşı tarafı araması ve konuşmayı planlı bir şekilde kayıt altına alırsa bu hukuka uygun olmaz. Kanunlarda özellikle tek başına ses veya görüntü kaydı suç sayılmaz. Fakat bu kayıtların bir başkası ile paylaşılması kanuni olarak suç sayılır.
Ses Veya Görüntü Kaydı Alma Durumunda Gizlilik Esasları
Bazı durumlarda bu kayıtlarında olan güvenlik kameraları ortak alanlarda olduğu için yasaldır: Fakat ses veya görüntü kaydı cihazları gizleyerek kayıt alıyor ise bu yasal sayılmaz ve suç unsuru olur. Konuşmaların dinlenmesi ve ses veya görüntü kaydı alma suçu da yasalarda suç teşkil ederek yasal sayılmaz. Buna istinaden taraflar arasında geçen özel konuşmaların kayda alınması veya dinlenmesi gizlilik ihlaline girer. Ayrıca taraflar arasında olan konuşmaların üçüncü kişiler ile paylaşılması ve kayda alınması suç teşkil eder.
Ses Kaydı Almanın Yasalarda Tanımı Ve Kanuni Olarak Açılımı Nedir?
Ses kaydının özellikle birçok şekilde alındığı ve kullanıldığı durumlar vardır. Kişiler diğer bireyler ile yaptıkları telefon konuşmasını kayıt altına alabilir. Bununla birlikte bulunduğu ortamda sesleri kaydet edebilir. Ayrıca ev veya araçlara ses cihazı yerleştirilerek alanda yer alan sesleri kayıt altına alabilir. Tüm bu ses veya görüntü kaydı alma sebebi ve nedeni yasalarda önemlidir. Daha önce belirtildiği üzere kişiye karşı oluşan bir haksız fiil var ise istisnai olarak delil kabul edilebilir. Fakat sebepsiz veya ifşa yolu ile bu kayıtlar üçüncü kişiler ile paylaşılırsa bu suç teşkil edecektir.
Ses Kaydı Alma Paylaşımı Hangi Konuda Suç Sayılır?
Ses kaydedilmesinde kişilerin birbirleri arasında konuşması paylaşılan bilgilerin izinsiz olarak paylaşılması suçtur. Bu suç ses veya görüntü kaydı alma ile özel hayatın gizliliği suçu şekilde adlandırılır. Kişilerin günlük hayatında yaşamsal olarak eylemleri izinsiz olarak ses kaydı, görüntü kaydı veya video kaydına alınırsa bu kayıtlar kanunda özel hayatın ihlalin suçuna neden olur. Bununla birlikte kişilerin bir diğer tarafından eylemlerinin ses kaydı ve görüntü kaydının alınması, Türk Ceza Kanunu’na göre suç olup ceza almasına neden olur.
Ses Veya Görüntü Kaydı Alma Fiillerinin Amaçları
Özellikle ses ve görüntü kaydetmenin amaçları yasada belirtilmiştir. Bu amaçlar genel olarak yasada cezaya neden olabilir.
Bu durumlar şu şekildedir;
- Elde edilen kayıtlarda kişinin hukuka uygun veya uygun olmayarak kayıt altına alınması önemlidir.
- Kişiler aldığı ses kaydı, görüntü kaydı veya video kaydı delil niteliği taşıyıp taşımadığı konusu da önemlidir.
- Ayrıca alınan bu kayıtların yasal olup olmadığı kanunlarca ayrı değerlendirilir.
- Ses veya görüntü kaydı 3. kişilere gösterilmesi paylaşma amacıyla kayıt altına almış olduğunda yasal nitelik taşımaz.
Bununla birlikte Kayıt alan kişinin amacı önemlidir. Bu amacın özellikle hukuki bir uyuşmazlığın çözümünde kullanılması gereklidir. Ayrıca bu kayıtları delil olarak kullanmayı amaçlıyor olması kişinin eylemini yasal kılar. Tüm bu amaçlar paylaşımlar ve kayıt altına alımlar kanunda kişilerin araçlarını ve niyetlerine göre belirlenmiştir.