Sakatat Yararları ve Zararları Nelerdir?
Sakatat sofraların vazgeçilmezi besinlerinden biridir. Günümüzde lüks restoranların bile menülerinde yerlerini almışlardır. Sağladığı yararları kadar lezzetiyle de önemli bir besindir. Hemen herkesin sevdiği bu besinle ilgili sakatat yararları ve zararları nelerdir? konusunda bilgi alınmalıdır.
Besin tüketimlerinde ideal miktarda tüketim oldukça önemli. Sakatat tüketimlerinde de miktara dikkat edilmelidir. Bazı özel durumlarda sakatat tüketimi önerilmez. Bu bilgilere sahip olunursa daha sağlıklı beslenmek mümkün olur.
Böbrek tüketimi kanser riskini ciddi anlamda azaltıyor. B12 ve B2 vitamin zenginidir. Bağışıklık sistemini destekler ve güçlendirir. Uykuluk ise yüksek miktarlarda C vitamini içerir. Aynı zamanda yağ oranı da bir hayli yüksektir. Bu nedenle sıklıkla tüketilmesi önerilir. Bu özelliğiyle bağışıklık sisteminin korunmasını sağlar.
İçindekiler
Sakatat Nedir?
Hayvanların iç organlarına sakatat adı verilir. Sakatat gerekli ve önemli bir besin kaynağıdır. Karaciğer, yürek, dil, beyin, böbrek, ayak, işkembe ve uykuluk sakatat türleridir. Lezzetleri kadar yararları da bir hayli fazladır.
Sakatatlar diyet listelerinde de yer alabilir. Elbette bir sakatatın diyet listesinde yer almasının bazı formülleri vardır. Bu bilgiler elde edilerek diyetlerde rahatlıkla tüketilebilir. Formüllere uyulması şart. Zira sakatat ürününün diyeti desteklemesi için bu önemlidir.
Sakatatların Besin İçeriği
Sakatatlar, son derece besleyicidir. Besin içeriği zengindir. Sakatatların besin içeriği;
- B vitamini barındırır.
- Demir, magnezyum, çinko ve selenyum mineralleri içerir.
- A,D,E ve K gibi yağda çözünebilir özellikteki vitaminleri içerir.
- Çok önemli ve zengin bir protein kaynağıdır.
- 175 gram kalori içerir.
Sakatatlar içerikleri bakımından da dikkat çekiyor. Vücut için gerekli birçok vitamin ve minerali yapısında bulunduruyor.
Vitamin Deposu
Sakatat denilince ilk akla gelen içerdiği vitaminlerdir. Zira sakatatlar vitamin bakımından oldukça zenginler. B1, B2, B6 ve B12 vitaminleri içerirler. Sakatat tüketildiğinde bu vitaminlerin alımı da sağlanmış olur. Bu sayede hem vitamin alımı mümkündür hem de bağışıklık sistemi güçlenir.
Kanser Riskini Önlüyor
Sakatatlar üzerinde yapılan birçok araştırma sakatatların kansere karşı önemli bir önleyici besin olduğunu ortaya koyuyor. Sakatatlar selenyum açısından oldukça zengin. Bu özelliği sayesinde kanser riskini önemli ölçüde önlüyor. Vücudu tüm zararlara karşı koruyor.
Kas Kütlesini Korur
Önemli yararlarından biri de kas kütlesi üzerindeki olumlu etkileridir. Yüksek kalitede protein içerir. Bu içeriği sayesinde kas kütlesi oluşumların destekler. Bununla beraber kas kütlesinin korunmasın sağlar.
Demir Kaynağı
Sakatatlar önemli bir demir kaynağıdır. Sakatat içerisinde biyolojik olarak kullanılan demir vardır. Sakatatlarda bulunan demir, vücut tarafından daha kolay bir şekilde sindirilebilir. Bu yönüyle de sağlığı destekler.
Tokluk Hissi Verir
Sakatatlar uzun süreli olarak tokluk hissi verir. Sakatatlar yüksek protein içeriyorlar. İçerdikleri protein sayesinde iştah azalıyor. Kişi daha uzun süre tok kalıyor. Yüksek protein içermesi sayesinde metabolizma hızını artırıyor. Böylece kilo vermeye destek oluyor. Özellikle diyet yapanlar için destekleyici bir besindir.
Sakatatın Zararı Var Mı?
Tüketilen yiyeceklerin yararları kadar zararları da büyük önem taşıyor. Tüketimlerde bu konuya da gereken önem verilmelidir. Sakatatlar birçok yönden sağlığı destekliyor. Bu nedenle uzmanlar önemle tüketilmesi gerektiğini belirtiyorlar.
Hepsinde değil. Ancak bazı sakatat türleri üzerinde kesecikler vardır. Bu keseciklerin sakatatlardan kesilmesi durumunda hastalık yayılması riski söz konusudur. Dolayısıyla kesecik barındıran sakatatların tüketiminden kaçınılmalıdır.
Hayvanların vücutlarına giren maddeler birikmelere neden olur. Bu özellik sakatatlarda da mevcuttur. Virüs, parazit ve toksit gibi maddeler sakatatlarda depolanır. Dolayısıyla sakatat tüketildiğinde bu maddelerin alımı da yapılmış olur.
Sakatatlar yağ bakımından oldukça zengindir. Bu da kalp ve damar hastalıklarını tetikler. Bu nedenle sakatat tüketimine dikkat edilmelidir. Çok fazla sakatat tüketiminde bu risklerle karşı karşıya kalınabilir. Sayılan bu zararlara dikkat edilmelidir. Bu zararlar fazla yani ideal miktardan fazla tüketildiğinde ortaya çıkar.
Sakatatların Zararı Nasıl Önlenir?
Sakatatların olası zararlarından korunmak için bazı hususlara dikkat edilmelidir. Her besinde olduğu gibi sakatatların da taze tüketilmeleri gerekiyor. Taze bir şekilde tüketilen sakatatların olası tüm zararlarından korunmak mümkün olur. Bununla beraber sakatat alınırken dikkat edilmesinde yarar var. Sakatat türü yiyeceklerin en güvenilir yerlerden alınması gerekir.
Güvenilmez yerlerde satılan sakatat türleri taze olmayabilir. Bu tür sakatatların tüketimi ise sağlığı ciddi bir şekilde tehdit eder. Aynı zamanda sakatatın ne kadar tüketileceği de önemli bir konu. Zira fazla tüketimlerde sorunlar yaşanabilir. Sakatat ayda en fazla iki kez tüketilmelidir. Bu miktardan daha fazlası önerilmez. Bu hususlara dikkat edilirse sakatlardan tam bir yarar sağlamak mümkün olur.
Sakatatın Kalitesi Nasıl Anlaşılır?
Sakatat tüketiminde en önemli unsur sakatatın kalitesidir. Bur noktada kalite için ilk kriter sakatatın taze olmasıdır. Oldukça hassas bir besin olduğu için taze olarak tüketilmesi gerekir. Satın alındıktan sonra temizliğine önem verilmelidir. Sakatat sofraya gelmeden önce temizliği yapılmalı ve doğru pişirme usulleriyle pişirilmelidir. Sakatat ürünleri buzdolabında olmak üzere en fazla iki gün saklanabilir. Bu nedenle iki gün içinde tüketilmesi önerilir.
Kimler Sakatat Tüketmemelidir?
Her besinde olduğu gibi sakatat tüketiminde de bazı kişilerin dikkatli olmaları gerekiyor.
Hamilelik sırasında aşırı A vitamini doğum sırasında birçok soruna neden olabilir. Bununla birlikte bazı anormalliklere sebebiyet verebilir. Dolayısıyla bu dönemde sakatat tüketimi sınırlı tutulmalıdır.
Gut hastalığı olanlar tüketmemelidir. Gut rahatsızlığı en sık görülen artirit türlerindendir. Gut, yüksek ürik asit seviyelerine sebep olur. Bu da eklemlerin şişmesi ve hassas duruma gelmesine neden olur.
Bunların dışında sürekli ilaç kullanımlarında ve özel durumlarda sakatat tüketimi sınırlandırılabilir. Bu nedenle bu durumda olan hastaların sakatat tüketimlerinde mutlaka hekim tavsiyesi alması gerekir.