Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur
Şirket kurmayı isteyenler ya da şirket çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için ilk nokta şahıs şirketleri ve bunun türlerini bilmektir. Şirket türleri hakkında net bir bilgi sahibi olmadan şirket kurma konusunda doğru adımların atılması da yeterince zordur.
Şahıs şirketinin tüzel kişiliğini bilmek borçları ve sorumlulukları açısından önem taşır. Şirketin ödeyeceği vergi çeşitlerini bilmek devlete karşı bir sorumluluktur. Doğru adımların izlenmesi gerekir. Aksi takdirde kurucu unsurlarda hata olacaktır.
Bu noktada” Şahıs şirketi ve türleri nelerdir’?’, ”Şirket kurmak istendiğinde önünüze çıkacak maliyetler nelerdir?” gibi soruların cevabını bilmek büyük önem arz eder.
İçindekiler
Şahıs Şirketi Nedir?
Şahıs şirketi çeşidi; ortaklarının yükümlülüklerinin sınırının olmadığı ve tüzel kişiliğe sahip olan şirketlerdir. Belirli sayıda bir araya gelen kişilerin ortak ekonomik çıkarlar doğrultusunda kurdukları ve aldıkları sorumlulukların kişisel olarak kendilerine kabul edildiği ortaklıklara şahıs şirketi adı verilmiştir. Şahıs şirketleri tek kişi tarafından ya da az ya da çok sayıda ortak ile kurulabilen ve genellikle ortaklıktan çıkmanın zor olduğu şirket türleri arasındadır.
Şahıs şirketlerinde ortaklardan biri kendi ortaklık payını devretmek ya da elden çıkarmak için satmak isterse diğer hissesi olan bütün ortakların buna onaylama vermeleri gerekir. Onay verilmeyen durumlarda kişi kendi payını elden çıkaramaz ya da devredemez.
Bu şirket türünde kişiler gerçek kişilerdir, tüzel kişiler değildir ve şirkete ait borçlardan tüm mal varlıkları ile sorumlu tutulurlar. Türk Ticaret Kanunu’nda geçmesine göre şahıs şirketleri üç türde mevcuttur; adi şirket çeşidi, kolektif şirket çeşidi ve komandit şirketler.
Şahıs Şirketinin Tüzel Kişiliği Var mıdır?
Şahıs şirketlerinin bazen tüzel kişiliğe sahip olabilir. Burada öncelikle hangi türden şahıs şirketi olduğuna bakılır. Eğer şirket türü komandit oluşturulmuş ise ortaklarından birisi tüzel kişiliğe sahip olabilir. Şirket türü adi şirket ise sahibinden bağımsız olarak faaliyet gösteremez. Yani, gerçek bir kişi ile kurulması gereklidir.
Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
- Şahıs şirketi kurmak için aşağıdaki adımlar mevcuttur.
- Öncelikle imza tescil beyannamesi, nüfus cüzdanı fotokopisi, ikametgâh bilgileri alınmalıdır.
- Şirket tescili yapılmalıdır.
- Vergi hesap numarasının alınması için bir başvuru yapılmalıdır.
- Defterler alındıktan daha sonra tasdik ettirilir.
- Yoklama tutanağı oluşturulur ve kullanmak için düzenlenir.
- Vergi hesap numarası elde edilir.
- Yazar kasa levhası ve bir vergi levhasına sahip olunur.
- Fatura irsaliye ve gider pusulası belgeleri bastırılır.
- Sicil gazetesi ilanı yaptırılır.
- İlgili odaya kayıt yaptırılması gerekir.
- İş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı alınır,
- SGK işlemleri yaptırılır.
- Bağ-Kur işlemleri yapılır.
E-Devlet Üzerinden Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
Mali Müşavir veya Muhasebeciye gerek olmadan e-Devlet yolu ile şahıs şirketi kurabilmek için aşağıdaki adımları sırasıyla yapmanız gerekir.
- İnteraktif Vergi Dairesine ( www.ivd.gib.gov.tr ) e-Devlet şifreniz giriş yapınız. Bu e devlete girmek kadar kolay bir adım.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra; İşlemler- Sicil Bildirimleri – İşe Başlama Bildirimi adımlarına sırayla tıklayın,
- Açılan ekranda 5 adımda istenilen bilgileri girin, bilgileri girdikten sonra sistem sizi yönlendirecektir.
- İşlem tamamlandıktan birkaç gün geçtikten sonra cep telefonunuza “yoklama tarihini bildiren” bir SMS mesajı alacaksınız.
Şahıs Şirketinin Hangi Vergileri Ödemesi Gerekir?
Şahıs firmaları bir tüzel kişiliğe sahip olması sebebiyle vergi dairesi için ödemesi gereken kişi niteliği taşırlar. Bu sebeple, yasada belirlenen aralıklarla beyannameler vererek vergi ödemek zorundadırlar.
Şahıs şirketlerinin ödediği vergilere örnekler:
- Damga Vergisi: kullanılan kâğıt sebebiyle elde edilen vergiye verilen isimdir. Her beyanname ile karşınıza çıkacaktır, ancak vergi çıkmasa dahi damga vergisi ödenmesi gerekir.
- Stopaj Vergisi: Şahıs işletmeleri vergi kesintisi yapmak zorunda oldukları işlemler için beyanname verirler. İşverenler değişik konular üzerinden farklı oranlarda kesintileri aylık ya da üç aylık aralıklar ile beyan edip ödemekle yükümlüdürler.
- Katma Değer Vergisi: Şahıs şirketleri aylık olarak Katma Değer Vergisi Beyannamesi vermekle yükümlüdür. KDV dolaysız olmayan bir vergi türü olduğu için dönem içinde yapılan faaliyetler üzerinden gerekli hesaplamalar yapılarak faturada belirtilir.
- Geçici Vergi: Şahıs firmalarının ilgili dönemde elde ettikleri kâr – zarar hesaplarını üçer aylık periyotlarla ve Geçici Vergi Beyannamesi ile bildirilir.
Şahıs Şirketi Sahibi Kişi Kira Stopajı Öder mi?
Kira stopajı ticari ilişkilerde ödenen bir vergi türüdür. Toplam kira bedeli üzerinden ödenir. Kira stopajını kiracı ödemelidir. Bir örnekle açıklarsak; ofis, dükkan ya da kişisel iş yeri kirasının tutarının ¼’ü ödenecek stopaj tutarıdır. .2000 TL’lik bir kira bedelinin 500 TL’si kira stopajıdır ve 3 ayda bir toplu şekilde ödenir. İşyeri adresinizin kiracısı değilseniz ve iş yeri size aitse bu bedeli ödemezsiniz. Sanal ofislerde de olduğu gibi adresinizi bir şirketten kiralama durumu varsa yine kira stopajı ödenmez.
Şahıs Şirketi Kurmanın Gerekli Maliyeti Nedir?
Şirket kurmak için yapılan masraflar göz önüne alındığında şahıs şirketleri maliyet olarak kurulabilecek en uygun şirket türleri arasına girer.
Şahıs şirketi kurarken şekli olarak zorunlu olması gereken belgeler ve ortalama maliyetler şöyle sıralanabilir:
- İki adet vesikalık fotoğraf
- İş yeri kira sözleşmesi
- İkametgâh belgesi
- Vergi dairesi sözleşme damga vergisi
- Şirket kuruluş servis bedeli 250 TL
- Noterden alınacak muhasebeci vekaleti 148 TL
- Noterden alınacak şahıs imza beyannamesi 100 TL
- Toplam maliyet: 550 TL ve küçük maliyetli fotoğraf vb. ücreti.
Şirket kuruluşu tamamlandıktan sonra ticari faaliyete geçebilmek için tek seferlik giderler ise şu şekildedir:
- Fatura, irsaliye, makbuz basımı 100 TL
- Kaşe yapımı 10 TL
- Kira sözleşmesine ait damga vergisi ödeme 25-30 TL
- Yazar kasa temini 700-900 TL
- Meslek odasına kayıt yaptırma: 450-650 TL (gerekli ise)
- Toplam maliyet: ortalama 1285-1690 TL arasındadır