Ramazan Ayı ile İlgili Ayet ve Hadisler
Ramazan ayının Müslümanlar için önemi oldukça fazladır. Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa’ya (s.a.v) Kur’an ayetleri bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Ramazan ayında oruç tutarak bu güzel olaylara karşı ibadet de etmiş olmaktayız. Oruç tutmak sadece aç kalmak yemek yememek, su içmemek anlamını taşımamaktadır. Bu kadar dar bir düşünce sadece çocuklarımıza küçük bilgiler vermek için kullanılır.
Oruç tutmak İslam’ın şartları arasında bulunur ve ergenlik çağına gelmiş olan herkes için farzdır. Ramazan ayına dair Kur’an da yazan birçok ayet ve hadis bulunmaktadır. Ramazan ayının önemini ve güzelliğini ayet ve hadislerde görebiliriz.
İçindekiler
Ramazan Ayı ile İlgili Ayetler
Ramazan aylarında en çok araştırılan ayetler aşağıdaki gibidir.
Tevbe Sûresi
Bunlar, tövbe edenler, ibâdet edenler, hamdedenler, oruç tutanlar, rükû’ ve secde edenler, iyiliği emredip kötülükten alıkoyanlar ve Allah’ın koyduğu sınırları hakkıyla koruyanlardır. Mü’minleri müjdele. (Tevbe Sûresi 112)
Meryem Sûresi
“Ye, iç, gözün aydın olsun. İnsanlardan birini görecek olursan, “Şüphesiz ben Rahmân’a susmayı (oruç) adadım. Bugün hiçbir insan ile konuşmayacağım” de. (Meryem Sûresi 26)
Ahzâb Sûresi
Şüphesiz Müslüman erkeklerle Müslüman kadınlar, mü’min erkeklerle mü’min kadınlar, itaatkâr erkeklerle itaatkâr kadınlar, doğru erkeklerle doğru kadınlar, sabreden erkeklerle sabreden kadınlar, Allah’a derinden saygı duyan erkekler, Allah’a derinden saygı duyan kadınlar, sadaka veren erkeklerle sadaka veren kadınlar, oruç tutan erkeklerle oruç tutan kadınlar, namuslarını koruyan erkeklerle namuslarını koruyan kadınlar, Allah’ı çokça anan erkeklerle çokça anan kadınlar var ya, işte onlar için Allah bağışlanma ve büyük bir mükâfat hazırlamıştır. (Ahzâb Sûresi 35)
Mücâdele Sûresi
Kim (köle azat etme imkânı) bulamazsa, eşine dokunmadan önce ard arda iki ay oruç tutmalıdır. Kimin de buna gücü yetmezse altmış fakiri doyurmalıdır. Bunlar, Allah’a ve Resûlüne hakkıyla iman edesiniz, diyedir. İşte bunlar Allah’ın sınırlarıdır. Kâfirler için elem dolu bir azap vardır. (Mücâdele Sûresi 4)
Kadir Sûresi
Biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar. (Kadir Sûresi 1-5)
Ramazan Ayı ile İlgili Hadisler
- “Ey iman edenler! Sizden öncekilere yazıldığı gibi, oruç size de yazıldı (farz kılındı). Umulur ki sakınırsınız.” (Bakara Suresi, 183. Ayet)
- “Oruç tutanın uykusu ibadet, susması tesbih, ameli kabul ve duası müstecab olur.” (Resulullah s.a.v)
- “Eğer sorulsa ki, neden ramazan ayının orucu bundan az veya fazla farz kılınmadı? Şöyle cevap verilir: Çünkü bu, zayıf ve güçlünün gücünün yettiği bir miktardır.” (İmam Rıza a.s)
- “Allah rızası için bir gün oruç tutan kimseyi Allah Teala bu bir günlük oruç sebebiyle cehennem ateşinden yetmiş yıl uzak tutar.” (Buhari, Cihad 36; Müslim, Sıyam 167- 168)
- “Ramazan ayı girdiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır.” (Buhari, Savm 5)
- “Ramazan ayında yapılan umre tam bir hac sayılır, yahut da benimle birlikte yapılmış bir haccın yerini tutar.” (Buhari, Umre 4)
- “Kim bir oruçluyu iftar ettirirse oruçlu kadar sevap kazanır. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez.” (Tirmizi, Savm 82)
- “Ramazan orucu farz, teravih namazı ise sünnettir. Bu ayda oruç tutup, gecelerini de ibadetle geçirenin günahları affolur.” (Nesai)
- “Oruçlunun rahatlayacağı iki sevinç anı vardır; birisi iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevabıyla Rabbine kavuştuğu andır.” (Buhari, Savm 9; Müslim, Sıyam 163)
- “Kim faziletine inanarak ve karşılığını Allah’ tan bekleyerek orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, İman 28, Savm 6)
Ramazan Ayının Önemi Nedir?
Dinimizce Ramazan ayı 11 ayın sultanı olarak bilinmektedir. Bu ayda kişiler günahlarından arınmak ve Allah’tan af dilemek için kendilerini ibadete vermektedir. İnsanların sadece ramazanda değil her zaman yapması gereken bazı durumlar vardır. Namaz kılmak, sadaka vermek, infakta bulunmak, yardıma ihtiyacı olana yardım etmek konularına aslında her zaman dikkat edilmelidir. Bütün bu konular Ramazan ayında ayrı bir önem ve değer kazanmaktadır.
Müslümanların kitabı Kur’an- ı Kerim’dir. Kitabımız bu ayda indirilmiş ve tüm Müslümanlara sunulmuştur. Bizler doğru ile yanlışı, iyi ile kötüyü, hidayet yolunda ilerlemeyi ve ilim sahibi olmayı yüce kitabımız sayesinde öğrenmekteyiz. O yüzden bu kutsal ayı ibadet ederek, oruç tutarak, günahtan uzak durarak, tövbe ederek geçirmeli ruhumuzun temizlenmesini sağlamalıyız.
Ramazan Ayında Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Ramazan ayında kişi olarak dikkat etmemiz gerekenlerden bahsetmek gerekirse;
- Oruç ibadetimizi yerine getirmeliyiz.
- Namaz ibadetlerimizi yapmalıyız.
- Tövbe etmeyi çoğaltmalıyız.
- Allah’tan af dilemeliyiz.
- Allah’ın adını fazla anmalıyız.
- Gözlerimizi haramdan uzak tutmalıyız.
- Ellerimizi haramdan uzak tutmalıyız.
- İnsanlara iyilik yapmalıyız.
- Yoksul olanı doyurmalıyız.
- Zorda ve dara kalana yardımcı olmalıyız.
Ramazan ayında oruç tutan kişilerin dikkat etmesi gereken durumlara değinmemiz gerekirse;
- Sahur yapma alışkanlığını edinmeliyiz. Sahurda hafif gıdalar yiyerek bol sıvı almak daha doğrudur.
- Günlük aktivitelerinizi yavaş yavaş yapın böylelikle enerjinizin erken vakitlerde azalmasına engel olabilirisiniz.
- İftarda öncelikle çorba için. Ana yemeğe geçmeden önce biraz ara verin. Uzun süre aç kaldığınız için midenize birçok gıdanın girmesini böylelikle daha uzun süreye yayabilirsiniz. Sindirim için bu faydalı olacaktır.
- İftardan sonra sahura kadar bol sıvı almaya özen gösterin.
- Çay ve kahveyi kısıtlı için, suyu bol için.
- Ramazan da tatlı yeme ihtiyacınızı azaltın. Canınız istediğinde süt tatlıları tercih edin. Şerbetli ve ağır tatlıların zararlı olacağını unutmayın. Dondurma bile tatlı ihtiyacınızı fazlasıyla karşılayacaktır.
- Lifli gıdaları tercih edin ki hazımsızlık, kabızlık ya da şişkinlik sorunlarından böylelikle kurtulursunuz.
- Meyveye ağırlık verin. Özellikle kutu kayısı ve incir sindiriminize fayda sağlayacaktır.
Ramazan Ayında Sahur ve İftarın Önemi
Oruç tutmak için ailecek kalkılan sahur vaktinde, hep birlikte masaya oturmak oldukça güzel ve çocuklarımıza oruç tutma heyecanını vermek için önemlidir. Dinimiz sadece küçük çocuklar, hastalar, yaşlılar ve yolda olanlar oruç tutmasın diğer kişiler tutsun demektedir. Hatta hasta iken ya da yolda iken tutulamayan oruçlar sonradan tutulmaktadır. Eğer hiç tutulmayacaksa bir öksüz yedirilerek telafi edilmelidir.
Sahurun önemini “Sahur yapınız, zira sahurda bolluk-bereket vardır.” (Buhârî, Savm 20; Müslim, Sıyâm 45) sözünden de anlamaktayız.
İftar yemekleri orucun en güzel ve en can alıcı yeridir. Kişilerin aç olduğu düşünülürse birbirinden lezzetli çorbalar ve yemekler yapılarak sofralar süslenmektedir. Ramazan da önemli olan iftar sofralarınızı başkalarıyla paylaşmanızdır. İhtiyacı olan kişilere yardımlarda bulunmanızdır.