Sağlık

Psikolojik Ağrı Nedir? Neden Olur?

Son dönemlerde insanlar psikolojik ağrılara çok sık maruz kalıyor. Acaba psikolojik ağrı nedir? Neden olur? Son dönemlerde bu sorunun cevabı herkesçe çok merak ediliyor. Şimdi bu sorunun cevabına bir göz atalım.

Psikolojik Ağrı Nedir? Neden Olur?
Psikolojik Ağrı Nedir? Neden Olur?

Psikolojik Ağrı Nedir?

Günlük hayatta baş ağrısı, karın ağrısı, mide ağrısı gibi çok sayıda ağrı çeşidi ile karşı karşıya kalırız. Bu ağrıların altında yatan bazı nedenler vardır. Fakat bu nedenler her zaman tıbbi olarak açıklanamaz. Bazı ağrıların tıp dilinde karşılığı varken bazı ağrıların maalesef yoktur. İşte bu ağrılar psikolojik ağrılardır.

Kişinin karnı veya başı ağrır fakat bu ağrının tıbbi bir nedeni yoktur. Kişinin psikolojik durumundan dolayı kaynaklanır. Aslında çoğu hastalığın altında yatan en önemli faktör insanın psikolojisidir. Psikoloji ve hastalıklar arasında çok önemli bir bağlantı vardır. Psikolojik ağrıları tedavi etmekte hasta olan kişiye çok sayıda sorumluluk düşer.

Psikolojik Ağrı Neden Olur?

Psikolojik ağrılara neden olan en önemli etken kişinin içerisinde bulunduğu ruh halidir. Zihinsel yorgunluk, kaygı, stres gibi faktörler bu soruna neden olabilecek güçlü nedenlerden sadece bazılarıdır. Kişinin psikolojik açıdan kendini iyi hissetmemesi kişinin bazı fiziksel ağrılar hissetmesine neden olur. Çoğu hastalığın altında yatan sebep psikolojik sorunlardır. Hatta doktora gittiğiniz zaman bir şeyiniz yok psikolojik bir ağrı cümlesi ile çok sık karşılaşırsınız.

Hissedilen duygular kişiyi sandığınızdan daha fazla etkiler. Her duygu vücut için farklı bir frekansa sahiptir. Olumlu duygular bedeni olumlu yönde etkilerken olumsuz ve negatif duygular bedeni tam tersi yönünde etkiler. Negatif düşünceler ve frekanslar beyine ve diğer organlara yansır. Bunun sonucunda kişinin organlarında yani bedeninde ağrılar oluşması kaçınılmaz hale gelir. Bu ağrılar aslında duyguların fiziksel olarak hissedilmesi sonucu meydana gelir.

Psikolojik Ağrı Çeşitleri Nelerdir?

Psikolojik sorunlar çok sayıda organı etkiler ve bu organlarda ağrıya neden olur. Peki psikolojik ağrı türleri nelerdir?

Bazı psikolojik ağrı türleri şunlardır:

  • Karın ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Mide ağrısı
  • Bel ağrısı
  • Omuz ağrısı
  • Kol ağrısı
  • Bacak ağrısı
  • Regl ağrısı

Bunlar gibi çok sayıda çeşit ile karşılaşmak mümkündür. Örneğin huzursuz bir aile ortamında yaşayan bir çocukta karın ağrısı gibi şikayetler ile çok sık karşılaşılır. Yaşanan kaygı ve stresten dolayı ise kaslar gerilmeye başlar. Bu durum fiziksel olarak kol veya bacaklarda ağrı olarak kişiye geri döner.

Psikolojik Ağrıları Tedavi Etmek Mümkün Mü?

Psikolojik ağrıların tedavisi vardır. Kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Psikolojik ağrılar kişilerce de tedavi edilebilir. Kişinin ruhsal durumunu değiştirmesi sonucu ağrılar ortadan kalkar. Fakat uzman bir hekim görüşü almak da son derece önemlidir. Doktor psikometrik ağrılar hakkında size daha detaylı bilgiler verir ve tedavi seçenekleri sunar. Yani bu tür hastalıkların tedavisi mümkündür.

Psikolojik Ağrılar Nasıl Tedavi Edilir?

Psikolojik ağrıları tedavi etmenin en iyi yolu hastalığa neden olan faktörü ortadan kaldırmaktır. Çoğu kişi kendini ifade etmekte zorluk çeker. Bu sorun daha sonraları kişide psikolojik ağrılara sebebiyet verir. Bu yüzden kişinin kendini doğru ifade etmesi ve sosyal bir kimliğe bürünmesi çok önemlidir. Herhangi bir problemi veya üzüntüyü içimize atmak yerine o problemi karşıdaki insanla etkin bir şekilde konuşmak gerekir. Kişinin içine attığı duygular onu yıpratır ve hasta olmasına neden olur.

Bu süreçte kişiye çok iş düşmektedir. Kişi duygularını kontrol edebilmeli. Bu tür ağrılar genellikle kasların istemsiz hareketlerinden ve kasılmasından dolayı kaynaklanır. Kasları gevşetmek ve rahatlatmak için yoga, meditasyon, pilates gibi spor dallarına yönelmek tedavide son derece etkilidir. Ağrılar kişiyi cidden oranda etkiliyor ise mutlaka uzman bir doktora ve psikoloğa danışması gerekir. Psikoloğa danışmak kişinin tedavisi için önemlidir. Psikologlar danışan ile birlikte soruna karşı çözümler üretir ve en doğru tedaviyi kişiye sunar.

Psikolojik Ağrı Nedir? Neden Olur?
Psikolojik Ağrı Nedir? Neden Olur?

Psikolojik Ağrı Sorununun Belirtileri Nelerdir?

Psikolojik ağrılar kişilerde bazı belirtiler ile kendini gösterir.

Belirtiler şunlardır:

  • Ağrının şiddeti kişinin yasadığı stres ile doğru orantılıdır.
  • Kişide abartılı ağrı hareketlerine rastlanır.
  • Kişi psikolojik olarak ağrıyı kabul etmiştir ve ağrıya kendini inandırmıştır.
  • Ağrının psikolojik olmadığına inanır.
  • Baş ağrısı, mide ağrısı, karın ağrısı gibi ağrılar meydana gelebilir.
  • Kişi uyumsuz hareketler sergiler.
  • Mutsuz ve umutsuzdur.

Bu gibi belirtiler genel olarak psikolojik olarak hissedilir ve daha sonra ağrıya dönüşür. Belirtilere kesin bir tanı koymak ve çözüm bulmak için uzman bir yardım almak şarttır.

Psikolojik Ağrılardan Nasıl Kurtuluruz?

Psikolojik ağrılardan yardım almadan kurtulmak güçtür. Ağrıyı tedavi etmek için psikoterapiler çok fazla tercih edilir. Aynı zamanda kişiyi rahatlatacak ilaçlar, Antidepresan haplar tedavi amacıyla tercih edilmektedir. Gevşeme hareketleri ile de semptomları azaltmak ve tedavi etmek mümkündür. Bu süreçte akupunktur, gevşeme ve dikkat egzersizleri, fizyoterapi gibi çok sayıda teknik kullanılmakta ve hastalık tedavi edilmektedir.

Psikolojinin Düzelmesi İçin Ne Yapılmalı?

Kaliteli bir yaşam, psikoloji üzerinde olumlu izler bırakır. Düzenli bir hayat, düzenli bir uyku, düzenli beslenme psikolojik sorunlara yakalanma olasılığını düşürür. Psikolojik ağrılardan kurtulmak için düzenli spor yapın ve sizi mutlu edecek bir hobi edinin.

Kronik Stresin Alzheimar’a Sebep Olur Mu? > https://www.pusholder.com/kronik-stresin-alzheimera-sebep-olur-mu/

Psikolojik Ağrılar Nerelerde Olur?

Psikolojik ağrılar farklı bölgelerde kendini gösterebilir. Örneğin stres genellikle baş bölgesine vurur. Ağır yüklerin altında ezilmek veya başka birini affedememek gibi sorunlar omuz ve bel ağrısı olarak yansır. Aile içi problemler veya travmalar ise karında ağrı olarak karşımıza çıkar. Diz bölgesindeki ağrı ise özgüven problemi veya endişeden dolayı ortaya çıkar. Bu durumlarda tüm vücutta ağrı ile karşılaşmak mümkündür.

Psikolojik Ağrılar Neye Sebep Olur?

Yaşam kalitesini düşürür. Aynı zamanda kişiyi depresyona dahi sürükleyebilir. Bu gibi durumlar erken dönemde fark edilmez ise kişinin hayatına bile son verebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu