Özel Hastaneler Koronavirüs Tedavisinde Ücret İsteyemeyecek
Devlet katkısıyla teşhis ve tedavi yapan özel hastanelerin hayatımıza girmesi; hem devlet hastanelerinin yoğunluğunun azalmasını hem de hizmet kalitesinin artmasına katkı sağladı. Ancak; Sosyal Güvenlik Kurumlarının özel hastaneleri kullananların muayene ve tedavi bedellerini ödemesiyle ilgili sık sık sorunlar gündeme geliyor.
Bazı yüksek maliyetli tedaviler ve tetkikler, Devlet Hastanelerinde yaptırıldığında ücret ödenmezken özel hastanelerin ücret talepleri vatandaşı sıkıntıya sokuyor. İlk olarak Çin’de tespit edilen ve son dönemde tüm dünyada hızla yayılan koronavirüs diğer adıyla Covid-19, can almaya devam ederken özel hastanelerle vatandaşı da yine karşı karşıya getiriyor.
İçindekiler
- 1 Özel Hastanelerde Yapılan Tüm Tedavileri Devlet Karşılamıyor
- 2 Koronavirüs Yayılmaya Başladığında Durum Faklıydı
- 3 Koronavirüs Testini Kim Yapıyor?
- 4 Koronavirüs Tedavisi Neden Gündemde?
- 5 Özel Hastanelere Neden İhtiyaç Duyuluyor?
- 6 Koronavirüs ile Diğer Hastalıkların Farkı Nedir?
- 7 Tedavi Ücretli mi Ücretsiz mi?
Özel Hastanelerde Yapılan Tüm Tedavileri Devlet Karşılamıyor
Özel hastaneler, gerek çalışanlarına sunduğu imkânlar gerekse hastalarını kaybetmemek için modern teçhizatın yanında hastalarına yüksek konfor da sunmayı hedefliyor. Maaşı devlet tarafından ödenen personelin çalıştığı ve kâr amacı gütmeyen Devlet Hastaneleri; zarar etme, edilen zararı da bütçeden karşılama şansına sahipken özel hastaneler; kira, enerji, su, bakım gibi giderlerin yanında hem en iyi sağlık personelini bünyesine katmak için yüksek maaş verdiği personelin bu maaşını ödemek hem de kâr elde etmek için uğraşıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu ve bakanlıklar, hastanelerde yapılan farklı işlemler için devlet tarafından belirlenen ücreti ödeseler de meblağın bir kısmı vatandaşın cebinden çıkıyor.
Çin’de salgının başlamasının ardından tüm dünya virüs ile ilgili bilgilere ulaşarak tedbir almaya çalışıyordu. Çok uzun süredir ülkemizi etkileyen böyle bir salgının yaşanmaması ve salgının süre ve etkisinin kestirilebilmesi uzun süre özel hastanelerle ilgili belirsizliklere yol açsa da her geçen gün esaslar daha net belirleniyor.
Hastalığın Türkiye’de görülmeye başlamasıyla birlikte teşhisiyle ilgili kargaşa da başlamıştı. Test kitlerinin güvenilirliğinin yanında başlangıçta yeterli kite sahip olunmaması testin sadece devlet kanalıyla yapılması sonucunu doğurmuştu.
Salgın süresi uzadıkça, teşhis ve tedaviye ilişkin bilgilerde de gelişmeler yaşanıyor. Test kiti sıkıntısının ortadan kalkmasının ardından isteyenlere özel sağlık kuruluşunda ücreti mukabilinde test yaptırmanın yolu da açılmıştı. Virüs taşıdığından şüphelenenlerin yanında yurt dışına çıkacakların bazı ülkeler için test zorunluluğu engeliyle karşılaşmaları ücretli testlere olan ihtiyacı da artırmıştı. Özel sağlık kuruluşlarının ücretli yaptıkları testler tepki çekmezken tedavi gündeme gelince gözler Sağlık Bakanlığına çevriliyor.
Birçok önemli hastalık insan hayatını tehdit ederken Koronavirüs tedavisinin gündemde oluşu, hastalığın yaygınlığı dışında faktörlere de bağlanıyor.
2020 yılında hayatımıza giren ve tüm alışkanlıklarımız değiştiren bu hastalığın;
- Hastalığa yakalananların işlerini de bozmuş olması,
- Tedavi sürecinin uzun olması,
- Tedavisinin tam olarak bilinmemesi,
- Tedavi yapılmamasının veya hastanın serbest dolaşmasının toplum sağlığını tehdit etmesi gibi sebepler daha öldürücü hastalıklar için gündeme gelmemişken bu salgın için sık sık gündeme geliyor.
Bu konuda farklı açıklamalarla karşı karşıya bulunan vatandaşlar, doğru bilgiye ulaşmaya çalışıyor. Bu sorunun cevabını daha özellikle küçük yerlerde yaşadığından hastanelerdeki yoğunluktan uzak olanlar için detaylı olarak anlatabilmek için özel hastanelere neden başvurulduğunu açıklamak gerekiyor.
Özel Hastanelere Neden İhtiyaç Duyuluyor?
Geçtiğimiz kış ve ilkbahar aylarında alınan tedbirlerin ve vaka sayısının azlığı sebebiyle sağlık kurumlarında ciddi problemler yaşanmıyordu. Her ilde; ildeki hastane sayısı ve ilin nüfusu dikkate alınarak pandemi hastaneleri belirlenmişti. O dönemde büyük iller dahil belirlenen hastaneler ihtiyacı rahatlıkla karşılıyordu. Bu nedenle özel hastaneler de bu hastalıkla uğraşmıyordu. Yazın tedbirlerin tüm dünyada gevşetilmesi, ülkemizde de İstanbul gibi sanayileşmiş kalabalık şehirlerden köylere gidişler ve yurt dışından tatile gelen gurbetçiler virüsün Anadolu’nun en ücra köşesine kadar gitmesine sebep oldu. Buna düğün, cenaze gibi toplu sosyal faaliyetler de eklenince sonbaharla birlikte vaka sayısında patlama kaçınılmaz hale geldi.
Hastalığı az sayıda ayakta atlatanlar olsa da tespit edilen hastaların büyük bölümü evinde yatakta dinlenmek zorunda kalıyor. Başta yaşlı ve kronik hastalığı olanlar olmak üzere hastaların bir kısmı ise hastanede tedavi altına alınıyor. Bu hastaların durumları yoğun bakımda tutulmalarını ve solunup cihazına bağlanmalarını gerektirdiğinden artan vaka sayısına paralel olarak devlet hastanelerindeki yatak kapasitesinde de sıkıntılar ortaya çıkmaya başlıyor. Yaşanan bu yoğunluk, başka maksatlarla hastaneye gitmek zorunda olanları da salgın tehdidiyle karşı karşıya bırakıyor. Bu nedenle vatandaşlar daha az yoğun olan özel sağlık kuruluşlarına yöneliyor.
Birçok ölümcül hastalık varken koronavirüsün ücretsiz tedavi edilmesi yönündeki taleplerin geçerliliğinin ilk sebebini, hastalığın dünya çapında bir salgına dönüşmüş olması oluşturuyor. Salgınla mücadelenin özel bir durum olması konunun gündeme gelmesinde önemli rol oynuyor.
Hastalığın durumun ortaya konulamamış olması da bu tartışmanın çıkış sebeplerinden birisini oluşturuyor. Bilindiği gibi acil durumlarda her sağlık kuruluşu müdahale yükümlülüğü taşıyor. Özel hastanede test yaptıran bir hastanın testinin pozitif çıkması hastaneye yatmasını her zaman gerektirmiyor. Ancak hastaneye yatacak duruma gelmiş hastanın durumunun da acil olarak değerlendirilmesi ve ücretsiz tedavisi gerekiyor.
Tedavi Ücretli mi Ücretsiz mi?
Özel hastanelerde koronavirüs tedavisinin ücretli olduğunu veya gelecekte ücretli hale geleceğini söyleyenlerin yanında ücretsiz olduğunu söyleyenler de bulunuyor. Sağlık konusunda söz sahibi olan kuruluşlardan TTB Sağlık Konseyi; Sağlık Bakanlığının Özel Hastanelere gönderdiği pandemi bakım ve yoğun bakım ücreti ödemeyeceğine dair yazının zaman içerisinde koronavirüs hastalarından katkı payı alınmasına yol açacağı görüşünü savunuyor.
Öte yandan 9 Nisan 2020 tarihli Sağlık Uygulama Tebliğini referans alan hukukçular, acil tanımında yapılan değişikliğin acil olması sebebiyle pandeminin tanı ve tedavisini de ücretsiz hale getirdiğini savunuyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları ise konuya son noktayı koyuyor. Bu açıklamaya göre sosyal güvencesi olsun ya da olmasın pandemi tedavisi için özel sağlık kuruluşları fark alamıyor. Koronavirüs tedavisinde ücret alınmayacağı en yetkili ağızdan açıklanınca başka bir soru gündeme geliyor: İlk dönemde alınan tedavi ücretleri geri alınabilir mi?