Sağlık

Narsist Kişileri Nasıl Tanırsınız?

Yetişkin bedenlerde, kusursuz olduğunu düşünen ve karşı tarafı değersiz hissettiren insanlar narsist olarak tanımlanır. Toplumda 100 kişiden biri narsist kişilik bozukluğuna sahiptir. Herkes hayatında narsist bireyler birisi olabilir. Detaylı olarak narsist kişileri nasıl tanırsınız? Sorusunun cevabını bulmak gerekir.

Narsist Kişilik Bozukluğu Nedir?

Narsist kişilik bozukluğu, kişinin kendini çok değerli, önemli, herkesten üstün, mükemmel hissetmesi durumudur. Narsist kişilik bozukluğu beğenilme isteği ve empati yoksunluğu ile bağdaşan bir kişiliğin örgütlenmesidir. Narsist bireyler, genel olarak bencil, küçümseyici, kolay beğenmeyen, ısrarcı ve yüksek standartlara sahip, duygusallıktan uzak duran, kendini çok seven ve güvensiz kişilerdir.

Narsist bireyler özür dileyemezler bu durum onlar için oldukça zordur. Eleştireldirler ve asla bir şey beğenmezler, bu kişiler ile başa çıkmak da zordur. Diğer insanların ihtiyaçları ve ilgileri onlar için önemli değildir. Şefkat gösterme kapasiteleri oldukça düşüktür. Narsistlerin en büyük meşguliyeti yine kendileridir. Bu kişiler çoğu zaman güvenebileceği kişi sayısı çok azdır ya da yoktur. Kimse ile derin ve anlamlı bir bağ kuramazlar zayıflık olarak adlandırırlar.

Narsist Kişileri Nasıl Tanırsınız?
Narsist Kişileri Nasıl Tanırsınız?

Narsist Neden Olunur?

Kişilik bozuklukları genellikle ebeveyn tutumları ile oluşur. Katı ve sert ebeveynler imkansız beklentilerini sadece çocuğa yönlendirmiştirler. Çocuk sadece beklentileri karşılandığında sevildiğini hissederler. Bu çocuklara sevgi gösterilmez ya da davranışlarına bağlı olarak sevgi gösterilir.

Her zaman en iyi olması beklenen çocuk, en sonunda mükemmel dışındaki her şeyin yetersiz ve sevilmez olduğunu öğrenmiştir. Çocuğa karşı duyulan güzel duygular sadece belirli başarılarda gösterilir. Bu çocuklar sıklıkla eleştirilir ve bazı zamanlar sevgiye maruz kalırlar. Bu nedenle Narsistlerin bu bencil tavırlarının altında zorlu bir çocukluk dönemi yatmaktadır.

Narsist Kişilik Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?

Narsist kişilik bozukluğunun belirtileri genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Kendini her şeyin üstünde görür.
  • Sürekli haklı çıkar.
  • Sürekli insanlardan övgü bekler.
  • Manipüle edici davranışları insanlara sergiler.
  • Diğer bireyleri kendileri için kullanır.
  • Kendisiyle aynı statüde olan insanlarla yakın ilişki kurmak ister. Fakat bu durum gerçekleştiği zaman da bile çevresiyle yarış halinde olur.
  • Kendi yeteneklerini ve başarılarını abartır.
  • Onaylanma ihtiyacı içerisinde olur.
  • Diğer insanları kendinden daha başarısız görür.
  • Kendisinin özel muameleyi hak ettiğini düşünür.

Toplumda en üstün kişi olduğunu düşünür ve iddia eder.

Narsist bozukluğunun temelinde çocuklukta yaşanılan sevgisizlik ve değersizlik yatar. Dışarıya karşı özgüven sahibi gibi gözükseler bile güven kavramı onlar için kırılgandır.

Narsist Bireyler Suçu Başkalarında Bulur

Narsist kişilik bozukluğu olan kişiler sorun yaratan davranışlarını değiştirmede direnç gösterirler. Narsist kişilik bozukluğu olan bireyler, suçu başkalarında bulurlar. Küçük eleştirilerde bile anlaşmazlığa, tartışmaya ve saldırgan davranışa dönüşebilir. Narsist kişilik bozukluğu, toplumun bütün kesimlerinde ve her yaştan insanda görülebilir.

Narsist Bireyler Yakın Çevresinde Mükemmeldirler

Yakın ilişkilerinde, ikili ilişkilerinde ve arkadaşlık ilişkilerinde narsist bireyler başta mükemmel gözükürler. Sevilen, başarılı, yetenekli ve övülen bir kişilik yapısını çok iyi sergilerler. Sevgiyi genel olarak manipülatif davranışlar ile alırlar. Başarıda hırs ve başarısızlıkta suçlama davranışlarıyla hemen ön plana çıkarlar. Bu sorunu yaşayan kişiler aile ve evlilik konusunda karşısındaki insana sevgisizlik, yetersizlik gibi kavramları yükler. Kişiye karşı yalnızlaştırma politikasını kurarlar ve üstünlük sağlamaya çalışırlar.

Narsist Bireyler Görünüşlerine Önem Verirler

Bu kişilik bozukluğunun tanısı sadece klinik psikolog veya psikiyatrist tarafından konulur. Narsist bireyin mükemmeliyetçi, üstün başarılı olduğunu düşünmesi, hatasız olduğunu bilip kabul etmemesi tanıyı koymada yardımcı olur. Ayrıca empati kuramaması, görünüşüne çok önem vermesi ve dikkat çekici olmak istemesi en çok gözlemlenen belirtiler arasındadır. Çevresindeki insanları eleştirmesinden dolayı ilişkilerinde zorlanmalar yaşanması bu tanıyı destekleyici belirtiler arasındadır.

Narsist Bireylerin Temelinde Güvensizlik Duygusu Mu Vardır?

Narsist kişilik bozukluğu olan bireyler çocukluk dönemlerinde yaşadıkları yoğun sevgisizlik ve değersizlik duygularını barındırırlar. Aşırı özgüvenli görünseler de bu aşırı özgüvenin temelinde güvensizlik duygusu yatar. Bu tip insanlar bazı zamanlarda sevgilerini abartırlar, bazı zamanlarda sevdiği insanı yerin dibine sokarlar. İkili ilişkinin başında sevgi doluyken, zamanla ilişkinin seyrini değiştirir, acımasız ve kibirli bir insan haline dönüşür. İlişkisine ve ilişkisinde kişiye zarar verir.

Narsist Bireyler İçin Pişmanlık Zayıflık Göstergesi Midir?

İlişkilerini genellikle emir ve komuta sistemine göre yürütürler. Bunun dışına çıkıldığı zaman öfkelenirler ve agresif davranışlar sergilerler. Karşısındaki kişi kim olursa olsun hayatı onu ilgilendirmez. Bütün ilişkisel boyutlar değerlendirildiği zaman bu tip bireyler benmerkezci yapıdadır. Onlar için pişmanlık zayıflık göstergesidir. Nadiren de olsa hayatlarının bazı zamanlarında pişmanlık yaşarlar. Pişmanlık yaşadıklarını fark ettikleri zaman genelde kendilerini dışa kapatırlar.

Narsist Kişilik Bozukluğu Olan Bireylere Nasıl Davranılmalıdır?

Narsist bir bireye karşı davranış sınırları belirgin olmalıdır. Manipülatif davranışlarına izin verilmemelidir. Kaybetme korkusu gösterilmemelidir. Narsist bir bireyin karşısında suçluluk, değersizlik, yetersizlik gibi duygulara kapılmamalısınız. Narsist kişiliğin egosunu beslememelisiniz. Onu değiştirme, düzeltme çabasına girmemelisiniz. Çünkü düzeltmeniz çok zordur. Narsist bir bireye karşı olumlu veya olumsuz hissedilen duygular net ve doğru bir şekilde ifade edilmelidir.

Narsist Kişileri Nasıl Tanırsınız?
Narsist Kişileri Nasıl Tanırsınız?

Narsist Bireylerle Nasıl Baş Edilir?

Narsist bireylerle baş etmenin en önemli etkeni kendini tanımaktır. Narsist bireyler hayatındaki insanları tetiklerler. Narsist bireyler hayatlarında herhangi kayıp veya sorun olmadığı sürece psikolojik destek almazlar. Çoğu zaman bu psikolojik desteği almayı bile zayıflık olarak görürler.

Kendi şemalarınızı belirleyip kendi terapi sürecinizden geçtiğiniz zaman Narsist bireylerin tetiklemelerinden korunursunuz. Narsistlerin tetiklediği belirli şema ve davranışlar vardır. Bunlar ise kusurluluk, terk edilme, yüksek standartlar ve duygusal yoksunluktur. Kusurluluk şemalarına sahip bireyler kendilerini kusurlu, kötü ve işe yaramaz olduklarını düşünürler. Eleştiriden kaçmak için her şeyi hatasız yapmaya çalışırlar. Sevilmek için ise elinden gelenleri yaparlar.

Bununla beraber hayatındaki Narsistler eleştirel olduğunda kabul görmek için her şeyi yaparlar. Şemalarınızı bilip, onları yönetmeyi ve sağlıklı bir şekilde başa çıkmayı öğrendiğinizde Narsistler ile baş etme süreciniz daha etkili olur. İlişkilerde sınır koymak da önemlidir. Bu var olan sınırlar çoğu zaman aşılacak olsa dahi sert bir şekilde kendi isteklerinizi dile getirmek önemlidir. Beklentilerinizi, duygularınızı ve davranışlarınızı fark ettirmeniz önemli etkenlerdir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu