Sağlık

Migren Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Migren alışılagelmiş normal bir baş ağrısı olamayan ve tedavisi olan nörolojik bir hastalıktır. Kadınların yaklaşık %20’si migren hastasıyken bu oran erkeklerde yalnızca %8’dir. Migren hormonlarının aktif olması durumunda genç kadınlarda görülme sıklığı erkeklerden yaklaşık 3 kat daha fazladır. Migrenin oluşturduğu baş ağrısı kesin bir biçimde veya zonklayıcı olarak özellikle şakak bölgesinde olur. Bu yazımızda sizlere migren belirtileri ve tedavisi nedir? Sorusunun cevabını vermeye çalışacağız.

Migren Belirtileri ve Tedavisi Nedir?
Migren Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Migren Nedir?

“Migren belirtileri ve tedavisi nedir?” sorusunun cevabını vermeden önce “migren nedir?” sorusunun cevabını vermek daha yararlı olacaktır. Başınızda ataklar halinde ortaya çıkan ve dayanılmaz olan bu ağrıya migren ağırsı denir. Migren ağrıları bazı kişilerde yılda yalnızca 1-2 kez görülürken bazı kişilerde ise ay içerisinde birçok kez görülmesi mümkündür. Migren ağrıları genelde çok şiddetlidir.

Bu ağrıyı diğer ağrılardan ayıran en önemli fark ise ağrı ile birlikte görülen bulantı, ses ve ışığa duyarlılıktır. Migren ağrısına sahip olan kişiler ağrının getirdiği bu semptomlar yüzünden gündelik işlerini yapmakta dahi zorlanırlar. Yine de migren teşhisinin konulması için uzman bir doktorun kontrolünden geçmek oldukça önemlidir.

Migren Nedenleri Nelerdir?

Migrenin en temel nedeni genetik faktörlerdir. Bir ailedeki anne ve babaya migren tanısı konmuşsa çocuklarında migren görülme olasılığı %40-%75 arasındadır. Migren ağrısının diğer önemli nedeni ise hormonsal değişimledir. Bu yüzden migrenin en fazla görülme sıklığı kadınlardadır. Özellikle adet dönemlerinde hormonsal değişimler nedeniyle migrenin şiddeti artar. Hissedilen migren ağrısı genellikle tek taraflı olmakla birlikte yoğun ve zonklayıcı bir şekilde seyreder.

Migren Belirtileri Nelerdir?

Migren belirtileri çeşitlerine ve kişiden kişiye göre değişmektedir.

Bu hastalığın gösterdiği en yaygın belirtiler şu şekildedir;

  • Şiddetli baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Tepkisellik ve aşırı duyarlılık
  • Gereksiz ve aşırı neşelenme
  • İştahsızlık veya iştah artışı
  • Işığa karşı duyarlılık
  • Dikkat dağınıklığı
  • Sese karşı hassasiyet
  • Odak problemi

Bu belirtiler migrenin belirtileri olmakla birlikte başka hastalıklarda da görülebilmektedir. Bu yüzden kesin olarak migren tanısı konulabilmesi için muhakkak uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalıdır?

Öncelikle her baş ağrısını migren olarak düşünmemek gerekir. Bu yüzden migren olup olmadığını anlamak için uzman bir doktora gözükmek gereklidir. Ağrılar haftada birden az gerçekleşiyorsa sadece ağrı kesici ile tedavi etmek mümkündür. Eğer haftada birden fazla ağrılar mevcut ise doktora danışılmalıdır. Sonrasında doktorun tavsiye ettiği ilaçlar kullanılmalıdır. Bu durumda doktorların tavsiye ettiği ilaçlar ağrı kesici değil beyne etki edip atağı engelleyen ilaçlardır.

Migren Tedavisi Nasıl Yapılır?

Doğru tanı ve doğru tedavi yöntemleri ile hastalar migren ağrılarından kurtulabilirler. Doktorlar tarafından migren tanısı konulduktan sonra ağrı sıklıkları seyrek ise ağrı krizlerini geçirmek için kriz tedavisi planlaması yapılır. Tekrarlayan şikayetleri olan hastalar için öncelikle bir beyin görüntüleme işlemi yapılmaktadır. Ağrılar haftada 1-2 kez görülüyorsa koruyucu tedaviler uygulanmaktadır.

Tedavi için öncelikle yapılması gereken şey migreni tetikleyen şeylerin ortadan kaldırılmasını sağlamaktır. Bunun içinde hastanın yaşam tarzını değiştirmesi önemlidir. Aynı zamanda doktor kontrolünde alınan ilaçlarla da migren ağrılarından kurtulmak mümkündür. Günde yalnızca 1 kez uzman doktorlar tarafından alınan ilaçların kullanılması migren ağrılarının tamamen geçmesine olanak tanır. İlaç kullanmak akla ilk gelen koruyucu tedavi yöntemi olsa da doktor kontrolünde alınması son derecede önemlidir. Doğru migren ilaçları kullanmak migren ağrısını sonlandırır.

Migren Ameliyatı Nedir?

Migren ağrılarını tedavi etmek amacıyla tedavi kılavuzlarına girmiş bir cerrahi tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bu yüzden kesin çözüm olarak kanıtlanmamış cerrahi operasyonlar kesinlikle önerilmemektedir.

Migreni Neler Tetikler?

Günlük öğünleri atlamak ve vücudun ihtiyaç duyduğu su miktarının karşılanmaması migreni tetikleyen en yaygın durumlardan birerdir. Düzenli uykuya sahip olmak migren için önemli olmaktadır. Aşırı spor yapmak, Uzun yolculuklar yapmak, ihtiyaçtan daha az veya fazla uyumak da migreni tetikleyen unsurlardan birkaçıdır. Çevresel birçok etken migreni tetikleyebilmektedir. Gereğinden fazla ışıklar ve çok hızlı yanıp sönen ışıklar, keskin kokular, iklim değişikliğinin getirdiği mevsimsel farklılıklar migreni tetikleyen diğer unsulardır.

Migrene İyi Gelmeyen Gıdalar

Migreni tetikleyen veya ağrıların daha sık yaşanmasını sağlayan bazı gıdalar mevcuttur.

Bu gıdalar şu şekildedir;

  • Kuruyemişler ve kabuklu yemişler
  • Közlenmiş veya kurutulmuş balık
  • Maya kullanılarak fırınlanmış yiyecekler
  • Kivi, ananas, frambuaz, kırmızı erik, muz ve narenciye meyveleri
  • Kuru meyvelerin bazıları
  • Et veya tavuk bulyon ile hazırlanmış çorbalar
  • Tatlandırıcılar

Migren ve Kafein

Öncelikle söylememiz gerekiyor ki kafein migrene iyi gelen bir maddedir. Migren ilaçlarınıza eklenen bir miktar kafein baş ağrısana neredeyse %40 daha fazla etki eder. Migren ilacı kullanılırken kafein içeren ilaçlar kullanıldığında daha düşük dozlarda ilaç kullanıldığı belirtilir.

Fakat kafeinli ilaçların çok fazla kullanılmasın geri tepme olarak etki eder ve daha şiddetli baş ağrısına ne den olur. Ayrıca kafein içeren ilaçlar tavsiye edilse de kafein içeren gıdalar tavsiye edilmez. Çay kahve gibi kafein içeren gıdaların tüketilmesi migren ağrılarını daya fazla arttırır.

Migren Belirtileri ve Tedavisi Nedir?
Migren Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Migren Depresyona Neden Olur Mu?

Kronik migren ağrılarına sahip olan kişilerde depresyon olasılığı daha sık olur. Migren ağrılarınız kronik seviyede değil ama depresyon durumunuz varsa bu durum migren ağrılarınızı olumsuz bir şekilde etkiler. Bu yüzden migren tedavisinde depresyon tedavisine de çok önemi vardır.

Migren İçin Yapılan Egzersizler

Yapılan araştırmalar sonucunda yapılan hafif çaplı egzersizler migrene iyi gelir. Bu hafi egzersizler migrenin sıklığını ve şiddetini azaltır ve koruyucu tedavide kullanımı mevcuttur. Bunun yanı sıra migrene sahip olan kişilere yüzme, dans ve tempolu yürüme gibi aktiviteler önerilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu