Maltese Terrier Özellikleri ve Bakımı
Evinize Maltese Terrier almak istiyorsanız, Maltese Terrier özellikleri ve bakımı konusunda bilgi edinmeniz şarttır. Son derece küçük bir vücuda sahiptir. Bu nedenle de evde beslenmeye uygun olan köpeklerden kabul edilir.
Çok duyarlı ve güvenilir bir ırktır. Nazik yapısı ve sevecenliğiyle çok iyi bir aile köpeğidir. Canlı yapısında dolayı eğlenceyi çok sever. Küçük hileleri yapmakta ustadır. Minyon olmasına rağmen cesaretini gözler önüne sermeyi iyi bilir.
Gözlem yapmayı çok sever. Sizi sıkılmadan saatlerce izleyebilir. Kucakta oturmak onun için eğlencelidir. Ancak bunu fazla uzun yapmak, bir anda sıkılmasına neden olabilir. İlk defa duyduğu seslere karşı ayrı bir tepki gösterir. Fazla ilgiyi asla sevmez. Çabuk bunalıma girebilir. Bundan dolayı ona sevgi ve ilgi gösterirken seviyeli hareket etmeniz gerekir.
Son derece nazik bir köpektir. Eğitim konusunda çok becerikli değildir. Bu yüzden ona kolay kolay bir şey öğretemezsiniz. Ancak ödül yöntemini kullanarak birtakım komutları öğrenmesini sağlayabilirsiniz.
Diğer hayvanlarla arkadaşlık kurabilir. Dikkatini çeken bir olay meydana geldiği zaman bir anda havlar ve bunu belli etmeye çalışır. Oyun oynamak, onun için çok ayrı bir yere sahiptir. Arada sırada dışarı çıkarıp oyun oynatmanız, çok mutlu olmasını sağlayacaktır. Bu ırka tuvalet eğitimi vermekte son derece zorlanabilirsiniz.
Çünkü bu konuda çok pasiftirler. Kolay kolay her mamayı yemez. Bu hususta çok seçici davranır. Şımartılmaya fazla gelmez. Çünkü fazla şımardığı zaman sizi aşırı kıskanmaya başlar. Hatta evinize gelen misafirlerden bile sizi kıskanabilirler.
Irkın ortaya çıkışı Malta’da olmuştur. Bu yüzden adına Maltese denilmiştir. Zaman içerisinde tanınarak kendini göstermeyi başarmıştır. Uzun yıllar boyunca soyunu devam ettirebilmeyi başarmıştır. Birtakım özelliklerinde değişiklikler meydana gelse de atalarına ait önemli özellikleri korumayı mümkün hale getirmişlerdir.
Bekçilikte pek de iyi sayılmazlar. Çünkü korumakla görevle oldukları bölgeleri bir anda terk edebilirler. Bu da görevlerini tam anlamıyla yerine getirememelerine neden olur. Anormal bir durum oluştuğunda yabancılara karşılık veremeyebilirler. İçgüdüleri arasında av duygusuna yer yoktur. Bu yüzden avlanmak onlara ters olan bir durumdur. Ava gideceğiniz zaman tercih edebileceğiniz köpek ırklarından biri değildir.
Maltese Terrier cinsini, daha yavru iken sosyalleştirmeye başlamanız gerekir. Çünkü ilerleyen yaşlarında saldırgan bir köpek haline gelebilir. Buna sebebiyet vermemek için yavrunun eğitimine daha fazla dikkat etmeniz gerekir. Aslında saldırgan bir yapıları bulunmaz. Ancak yine de her ihtimale karşı sosyalleştirmek, hem onlar hem de sizin için daha güvenli olacaktır.
Bazı durumlarda havlamayı tercih ederler. Çünkü kendilerini bu şekilde ifade ettiklerini düşünürler. Aynı zamanda uluyarak da size bir şeyler anlatmak isterler. Bu sesler sizi zaman zaman yorabilir. Çocuklarla çok iyi anlaştıkları söylenemez. Ancak onlardan tam anlamıyla da nefret etmezler. Çocuklu bir ailede yaşıyor olmak, onlar için bir şey ifade etmez. Hatta onları uzaktan izlerler. Bu nedenle evde çocuk varsa Maltese Terrier’i tercih etmemeniz daha sağlıklıdır.
İçindekiler
Maltese Terrier Özellikleri Nedir?
Maltese Terrier özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Tüyleri ipek şeklindedir.
- Kürkü 25 cm uzunluğuna ulaşabilir.
- Renkleri genel olarak beyazdır.
- Uzun kulaklıdır.
- İnce kemikli, düz ve sağlam bir boyna sahiptir.
- Bacak boyu kısadır.
- Tüy yapısı tek katmanlıdır.
- Baş kısmında gözlerine doğru düşen tüyleri vardır.
- Kuyruğu püsküllüdür.
- Siyah, yuvarlak ve iri gözleri bulunur.
Yumuşak karakteri ile dikkat çeken Maltese Terrier, aynı zamanda çok kırılgandır. Bu yüzden ona çok fazla kızmamanız gerekir. Yalnız kaldığı zamanlarda aşırı korkar. Eğer uzun süre yalnız bırakılırsa psikolojisini bozulmaya başlayabilir.
Hatta bu yalnız kalmalar, ona terk edileceği hissini yaşattırır. Bu da mutsuz olmasına neden olur. Bu psikoloji içerisine girdiği zaman havlama ve saldırma eğilimleri göstermeye başlar. Cıvıl cıvıl ve canlı bir karakter taşır.
Hareketli ve son derece hayat doludur. Gezmeyi ve koşuşturmayı çok sever. Sahibine kibar davranma konusunda çok başarılıdır. Kedilerle ve köpeklerle iyi anlaşabilir. Nemli ve soğuk ortamlarda yaşamayı tercih etmez. Böyle ortamlarda yaşadığında hemen hastalanabilir.
Maltese Terrier Bakımı Nasıl Yapılır?
Bu köpek ırkından sahiplenmeyi düşünen kişilerin, bakıma çok fazla zaman ayırmaları gerektiğini bilmeleri gerekir. Özellikle de tüylerin taranması hususunda planlı hareket edilmelidir. Az miktarda tüy dökerler.
Ancak yine de taranmak, daha güzel görünmelerini ve temiz kalmalarını sağlar. Göz ve ağız çevresinin temizliğine de önem vermek gerekir. Bu kısımlarında birtakım lekelerin ortaya çıkması normaldir. Ancak bunu yaşamamak için bölgelerin temizliğini sık sık yapmanız gerekmektedir.
Aynı özeni kulaklarına da göstermelisiniz. Kulak içi ve çevresi aşırı tüylü olan bir köpektir. Bundan dolayı kulak sağlığını korumak için temiz olmak şarttır. Kulak bölgesinde bulunan tüyleri düzenli şekilde kısaltmanız gerekir. Aynı zamanda iç temizliğini de yapmayı unutmamalısınız.
Maltese Terrier Fiyatları Ne Kadar?
Maltese Terrier fiyatı durumuna göre değişiklik gösterir. Ancak genel olarak 3.500 – 8.000 TL arası değişen fiyatları vardır. Bu değişikliklerin sebebi secere durumunun olup olmaması, aşı uygulamalarının yapılıp yapılmaması ve orjinal ırk olup olmamasına bağlıdır.
Yavru Maltese Terrier Hangi Mamayı Yer
Bu ırkın mama seçiciliği çok fazladır. Bu yüzden yavru iken doğru mamaları yedirmeniz gerekir. Sevmedikleri mamaları vermemeniz, daha sağlıklı gelişimleri açısından önemlidir. Kuru mama, bu yaşlarda en ideal tercihlerden biri olacaktır.
Aynı zamanda vitamin içerikli ek mamalardan da kullanabilirsiniz. Böylece gelişimlerine katkı sağlamış olursunuz. Mamalarını zamanında vermeniz önemlidir. Aynı zamanda su tüketimlerine de özen göstermek gerekir.
Yemek artığı vermek, bu yaştaki bir Maltese Terrier için uygun değildir. Çünkü sindirim sistemleri henüz böyle gıdalar için uygun değildir. Bundan dolayı yavrular için özel karışım halinde hazırlanan kuru mamaları kullanmalısınız.