Ekonomi

Konut Kredisi Süreci Nasıl İşler?

Günümüzde nakit olarak ev almak çok güç haldeyken artık eskisi gibi senetle de ev alınamıyor. Ev almak için ya nakdiniz olması gerekiyor ya da kredi çekmeniz gerekiyor. Durumu orta halli olan aileler veya bireyler genellikle kredi çekmek için başvuruda bulunurlar. Başvurduktan sonra banka krediyi hemen vermiyor. Öncelikle kişinin bu krediyi taksitler halinde ödeme imkanı olup olmadığına bakar. Eğer bu imkanı var ve gerekli olan diğer şartları da karşılıyorsa o zaman başvuru olumlu sonuçlanır.

Konut Kredisi Süreci Nasıl İşler?
Konut Kredisi Süreci Nasıl İşler?

Konut Kredisi Nedir?

Konut kredisi bireysel ve taşıt kredisine göre faizi daha düşük olan bir kredi türüdür. Yalnızca ev almak için kullanılır. Bankadan bankaya değişkenlik gösterse de maksimum taksit vadesi 240 aydır. İnsanların Türkiye’de taşıt ve bireysel kredi ile beraber en çok kullandıkları kredi türüdür. Özellikle konut faizlerinin düşürülmeye başlandığı zamanlarda krediye talep bir anda artmaya başlıyor.

Konut Kredisi Faizleri

Konut kredisine başvurulmadan önce en fazla dikkat edilen şey faiz oranlarıdır. Bankaların faiz oranları farklılık gösterdiği için insanlar en düşük faizle konut kredisi veren bankalara yönelirler. Bunun nedeni ise daha düşük faizin daha az ödeme sağlamasıdır. Örnek vermek gerekirse; 200 bin liralık 120 ay vadeden oluşan bir kredi çektiniz.

Faizi yüksek bir bankada 3100 lira öderken, faizi daha düşük olan bir bankada 3000 lira ödeyebilirsiniz. Bu da 120 ayda 12 bin liralık bir tasarruf yapmanız anlamına gelir. Daha düşük faizli bankalardan kredi çekmenin büyük avantaj getirdiğini açıkladık. Peki, ülkemizdeki bazı bankaların faiz oranları nelerdir?

  • Garanti BBVA: %1,48
  • Halkbank: %1,38
  • Akbank: %1,37
  • Yapı Kredi: %1,44
  • Türkiye İş Bankası: %1,38

Yukarıdaki faiz oranları 120 aylık vadeler üzerinden sunulan faizlerdir. Eğer kredi vadesi artarsa faiz oranları da yükselir.

Konut Kredisine Nasıl Başvurulur?

Konut kredisine ilk defa başvuran biriyseniz başvuru için şubeye gitmeniz gerekmektedir. Bu durumda başvurunuz daha uzun sürebilir. Eğer daha öncesinde bir bankayla çalışıyorsanız online olarak internet üzerinden veya mobil cepten de başvuruda bulunabilirsiniz. Başvurduktan sonra kredinizin sonuçlandırılması süreci başlar.

Konut Kredisi Sürecindeki Aşamalar

Konut kredisi sürecinde 3 aşama vardır. Peki, konut kredisi süreci nasıl işler? Bu süreçler nelerdir?

  • Başvuru
  • Değerlendirme
  • Sonuç

Sonuç aşamasından sonra konut kredisi başvurunuzun olumlu veya olumsuz sonuçlanması sağlanır.

Başvuru Süreci

Konut kredisine başvurmak istediğinizde bankalar sizden bazı evrakları ve bazı şartları yerine getirmenizi ister. Bunlardan ilki 18 yaşını doldurmuş olmanızdır. 18 yaşını doldurmamış bir bireye kredi verilmez. Ardından kimlik bilgileriniz ve temiz bir özgeçmişiniz olmalıdır. Bu şartları sağladıktan sonra online olarak ya da şubeye giderek konut kredisi başvurusunda bulunabilirsiniz.

Değerlendirme Süreci

Değerlendirme sürecinde yapmış olduğunuz başvuru sonrasında sizden bazı belgeler istenir. Genellikle bankaların çoğu gelir durumunuzu gösteren belgeler isterler. Gelir belgesi bunlardan bir tanesidir. Bu belgeyi istemelerinin nedeni değerlendirme esnasında kredi taksiti ödeyebilecek imkana sahip olup olmadığınıza bakmaktır. Belgeleri teslim ettikten sonra kredi notunuza ve ödeme durumunuza bakılır. Eğer kredi notunuz ve gelir durumunuz krediyi çekebilmenizi sağlıyorsa şube tarafından onay verilir.

Onay Süreci

Kredi için sadece şubenin onay vermesi yetmez. Çünkü şube onayladıktan sonra genel müdürlüğe düşer. Genel müdürlükte onaylarsa bu sefer evin değerine bakılır. Evin durumu, konumu ve yapısına göre ekspertiz tarafından eve bir değer biçilir. Bu değerin belli bir oranında banka kredi çekmenize onay verir. Belirlenen orandan daha fazla kredi verilmesine yasalar izin vermez.

Konut Kredisi Süreci Nasıl İşler?
Konut Kredisi Süreci Nasıl İşler?

Konut Kredisi Kaç Günde Sonuçlanır?

Konut kredisinin sonuçlanma aşaması bankadan bankaya göre değişmektedir. Bununla beraber şubeden yapılan başvuru ile online olarak gerçekleştirilen başvurunun sonuçlandırma süresi de değişebilir. Eğer daha önceden bir bankayla çalıştıysanız online olarak başvuru yapabilir ve başvurunuzun sonucunu 1-2 hafta gibi bir sürede öğrenebilirsiniz.

Ancak eğer daha önceden hiçbir banka ile çalışmadıysanız ve ilk defa bir konut kredisi başvurusunda bulunuyorsanız 1 ayı da bulabilir. Çünkü evraklarınız ve bilgileriniz, bankaların sistemlerinde kayıtlı olmadığı için sizden istenir. Sizden alınan bu belgelerle başvuru işleminiz yapılır.

Konut Kimlere Çıkar?

Konut sahibi olmak herkesin hayali iken konut kredisi herkese çıkmaz. Konut kredisi için bankaların belli şartlarına uymak gerekir. Peki, bu şartlar nelerdir?

  • Banka konut kredisinde öncelikle gelirinize bakar. Aylık gelirinizin bankanın size sunduğu konut kredisi taksitlerinin üzerinde olması gerekir.
  • Belirli bir süre SGK’lı olarak çalışmış olmalısınız. Bu süre bankadan bankaya değişse de genellikle toplam 12 aydır. Ayrıca çalıştığınız yerde de en az son 3 ay sigortalı olarak görünmelisiniz.
  • En önemli şartlardan biri de kredi notudur. Kredi notları 0-1900 arasında olur. Eğer 1099’un üzerinde bir kredi notuna sahipseniz bu kredi notunuzun kredi için yeterli olduğu anlamına gelir. Aksi halde kredi çekebilmek için yeterli bir kredi notuna sahip olmanız gerekir.
  • Konut kredisinde, banka krediyi çekeceğiniz konuta ipotek koyar. Fakat eğer evli iseniz eşinizin de bu ipoteğe onay vermesi istenir.

Temel olarak bu şartları sağlayan kişilere konut kredisi verilir. Ancak bu şartları sağlasa da nadiren de olsa banka kredi vermeyebilir. Bunun sebebi ise kişinin özgeçmişidir.

Konut Kredisi Tapu İşlemleri Ne Kadar Sürer?

Konut kredisini alabilmek için tapu başvurusunda bulunulur. Krediyi kullanacak kişi tapu müdürlüğüne gider ve başvurusunu yapar. Öğleden önce yapılan başvurularda kişinin cep telefonuna bilgilendirme mesajı gelir. Bu mesajda yatırılacak harç ücretleri yazar. Hızlı bir şekilde ödeme yapılırsa aynı gün içerisinde veya bir sonraki iş gününde satış işlemi tamamlanır.

İhtiyaç Kredisi Şartları Nedir? > https://www.pusholder.com/ihtiyac-kredisi-sartlari-nelerdir/

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu