Kırık Kalp Sendromu Nedir?
Son zamanlarda kırık kalp sendromunu sıkça duyuyoruz. Peki kırık kalp sendromu nedir? Ne gibi belirtiler ile kendini gösterir. Kırık kalp sendromu, yoğun stresten dolayı meydana gelen bir tür hastalıktır. Bu hastalık aynı kalp krizine benzer. Kalp krizindeki çoğu belirti kırık kalp sendromu yaşayan kişilerde de görülür. Apikal balon sendromu gibi isimlerle de anılır. Hastanın EKG sonuçları ve kan tetkikleri kalp krizi bulgularıyla aynıdır. Aşırı stres hastalığı tetikler. Müdahale edilmediği taktirde ciddi sonuçlar ile karşılaşılabilir.
İçindekiler
- 1 Kırık Kalp Sendromu Belirtileri Nelerdir?
- 2 Kırık Kalp Sendromu Neden Olur?
- 3 Kırık Kalp Sendromu Tanısı Nasıl Konulur?
- 4 Kırık Kalp Sendromu Tedavisi Nasıl Olur?
- 5 Kırık Kalp Sendromuna Karşı Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?
- 6 Kırık Kalp Sendromu Kendiliğinden Geçer Mi?
- 7 Kırık Kalp Sendromu Ölümcül Mü?
- 8 Kırık Kalp Sendromu Kaç Gün Sürer?
- 9 Kırık Kalp Sendromu Psikolojik Bir Hastalık Mı?
Kırık Kalp Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Kırık kalp sendromunun belirtileri kalp krizi belirtileri ile benzerdir. Bu yüzden birbirine çok karıştırılır.
Belirtileri şunlardır:
- Göğüs kafesinde baskı hissi
- Göğüs kafesinde ağrı
- Sol kola vuran ağrı
- Kalp ritminde bozukluk
- Terleme
- Yoğun stres
- Nefes darlığı
- Huzursuzluk
- Yorgunluk
- Eklem ve kas ağrıları
- Denge kaybı
- Baş bölgesinde ağrı
- Konsantrasyon güçlüğü
Bu gibi belirtiler görüldüğü taktirde en kısa zaman içinde hastaneye gitmek gerekir. Erken müdahale edilmediği taktirde kalp durması gibi ciddi durumlara neden olur.
Kırık Kalp Sendromu Neden Olur?
Hastalığa neden olan ve hastalığı tetikleyen çok sayıda unsur bulunur. Peki bu unsurlar nelerdir?
Hastalığı tetikleyen bazı unsurlar şunlardır:
- Hastalığı tetikleyen en önemli unsur strestir.
- Üzüntü, heyecan gibi ani duygu değişiklikleri hastalığı tetikler.
- Adrenalin hormonunun yüksek olması
- Alınan ani ölüm haberleri
- Kalp hastalıkları
- Aile içi geçimsizlik ve aile içi şiddet
- Ruhsal hastalıklar
- Yaşın ilerlemesi
- Yaşanan kazalar ve travmalar
- Astım, Epilepsi gibi sağlık sorunları
- İş ve sosyal hayatta yaşanan olumsuzluklar
- Sağlıksız beslenme
- Kalp ve damar sorunları
- Adrenalin hormonunu yükselten durumlar ve kullanılan bazı ilaçlar
Bu gibi faktörler kırık kalp sendromunu tetikleyen bazı faktörlerdir. Bu faktörlerin ortadan kaldırılması demek hastalığa yakalanma oranının düşük olması demektir.
Kırık Kalp Sendromu Tanısı Nasıl Konulur?
Tanı koymak için uzman bir hekime danışmak ve gerekli tetkikleri yaptırmak gerekir. Hasta genel olarak kalp krizi şüphesi ile hastanenin acil servisine başvurur. Acil servislerde kesin bir tanı koymak için hastadan EKG ve kan tahlili istenir. EKG ve kan sonuçları değerlendirildikten sonra kesin bir yargıya varılır.
Aynı zamanda kesin tanı için ekokardiyografi ve anjiyo kardiyografiye de ihtiyaç duyulur. Bu sendrom uzun süre etkisini göstermez. Hasta çok uzun sürmeden kendine gelmeye başlar. Genellikle 40 ve 50 yaş arası bireylerde stresten dolayı meydana gelir. Ölümler nadiren görülür fakat erken dönemde müdahale etmek iyileşmeyi hızlandırır. Tanı koymak için uzman bir hekimin görüşünü almak gerekir.
Kırık Kalp Sendromu Tedavisi Nasıl Olur?
Diğer bir ismi ile akut koroner sendromun tedavisi mümkündür. Tedavi süreci genel olarak destekleyici türde bir tedavidir. Kişinin stresten uzak durması önerilir. Adrenalin hareketlerini dengede tutabilmek adına hastaya bazı ilaçlar reçete edilir.
Hastanın kan değerlerine ve sonuçlarına göre hastaya beta blokör, diüretik, kan sulandırıcı gibi ilaçlar verilir. Bu tür ilaçlar hastalığın sebep olduğu belirtileri azaltır ve hastayı rahatlatır. Bu sendromun tekrarlama olasılığı mevcuttur. Bu soruna karşılık mutlaka düzenli kontrollerin ve muayenelerin yapılması gerekir.
Kırık Kalp Sendromuna Karşı Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?
Öncelikle stresten uzak bir yaşam benimsemek gerekir. Sağlıklı beslenmek kalp sağlığına iyi gelir. Bu yüzden kalp sağlığına iyi gelecek besinleri tüketmek gerekir. Daha önceden kırık kalp sendromu geçirmiş kişilerin mutlaka kontrol altında olması ve düzenli olarak muayene olması gerekir. Tedavi sürecinde gerekli ilaçları uygun dozda ve zamanında kullanmak kısa zamanda olumlu sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır.
Kırık Kalp Sendromu Kendiliğinden Geçer Mi?
Kırık kalp sendromu kendiliğinden geçebilen bir hastalıktır. Belirtileri kısa sürer ve zaman geçtikçe azalmaya başlar. Kalpte ciddi sorunlara yol açabilir. Bu yüzden belirtiler ağırlaşmadan en kısa zaman içinde yakın bir sağlık kuruluşuna gitmek gerekir. Tedavisi mevcuttur ve hastanın durumuna göre farklı alternatif tedaviler ile hastalık ortadan kaldırılır.
Kırık Kalp Sendromu Ölümcül Mü?
Kalp krizi ile benzer belirtiler taşıyan kırık kalp sendromunun kalp krizi gibi ölümcül olup olmadığı çok merak ediliyor. Kalp krizi kadar riskli ve ölümcül bir hastalık değildir. Sadece kalp krizini taklit eder. Ölüm oranı düşüktür fakat hiç yok demek değildir. Nadirde olsa ölümcül sonuçlar görülebilir. Tedavisi son derece kolaydır.
Kırık Kalp Sendromu Kaç Gün Sürer?
Kısa süreli bir hastalık olarak bilinir. Çok uzun sürmez. Hastalığın belirtilerini gösterme süresi ve belirtilerin derecesi kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazılarında belirtiler hafif bazılarında ise daha ağır seyreder. Tanı koyduktan sonra hastaya uygun bir tedavi belirlenir. Alınan tedaviden kısa bir zaman sonra hastada ki belirtiler azalır. En fazla 1 hafta içerisinde hastada ki belirtiler kaybolmaya başlar. Hasta iyileşir ve artık tamamen kendine gelir.
Kırık Kalp Sendromu Psikolojik Bir Hastalık Mı?
Kırık kalp sendromu yaşayan hastalarda bu sendromu tetikleyen bazı unsurlar vardır. Bu unsurlar arasında psikolojik sorunlar ve hastalıklar da gelir. Yani duygusal değişimlerden dolayı kaynaklanır. Duygusal ve stres kaynaklı olan bu hastalık bedensel olarak bozukluğa neden olur. Kişinin ruh hali ve psikolojisi kişiyi bu hastalığa iten en önemli sebepler arasında yer alıyor.
Aşk acısı, alınan ölüm haberleri, üzüntü ve mutsuzluk, depresyon gibi psikolojiye zarar veren eylemler bu hastalığın da ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu yüzden psikolojik açıdan huzurlu ve mutlu hissetmek gerekir. Yaşanan üzücü olayları ertelemek yerine onunla yüzleşmeye çalışın. Bazı şeyleri zamana bıraktıkça insanın içinde birikir ve bu biriken üzüntüler ilerleyen zamanlarda açığa çıkar ve kişiyi hasta eder.