GündemSağlık

Kenevirin Yararları Nelerdir?

Kenevir, saplarında bulunan lifler ile ip, dokuma, kumaş yapımında kullanılırken, hamurlu kısmı kağıt yapımında kullanılan bir bitkidir. Çok eski tarihlerden itibaren bitkisel hammadde kaynağı olarak bilinmektedir. Son yılların birçok alanda kullanılmaya başlayan kenevirin yararları oldukça fazladır. Kenevir tohumunun sağlık açısından faydalı olduğu bilinmekte ve günlük yemeklerde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Belirlenen ölçülerde kullanıldığında, kenevir tohumu, vücudun %65 protein ihtiyacını karşılayacaktır. Anavatanı orta Asya bölgesidir ve tek yıllık bitki olarak üretilmektedir.

Kenevirin Yararları Nelerdir?
Kenevirin Yararları Nelerdir?

Kenevir Bitkisi

Kenevir bitkisi, bölgesel olarak farklı isimlerle bilinmektedir. Cannabis sativa, hemp, chanvre, esrarotu, kendir, kannabis gibi isimlerle bilinmektedir. Botanik bir bitkidir ve yetiştirilen yerlerde boyu 1 – 3 metre olabilmektedir. Kontrollü olarak yetişebildiği gibi bazı alanlarda yabani olarak da yetişebiliyor. Dikey olarak yükselmekte, tüylü bir yapıya sahiptir.

Gövde yarısından sonra çatallaşma oluşturarak büyümektedir. Çiçekleri, bitkinin en tepesinde bulunur ve tohumları 3 mm – 6 mm uzunluğunda olabiliyor. Tohum renkleri, siyahımsı esmer, grimsi esmer, yeşilimsi esmer renklerde ince kabuklu bir yapıya sahiptir. Tohumları, yağ bakımından zengindir ve uçucu özelliği bulunmaktadır. Tohumlarının yağı kullanılırken, gövdesinde bulunan lifler, ip olarak kullanılabilmektedir.

Kenevir Faydaları

Kenevir, insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır ve birçok hastalık tedavilerinde kullanılabilmektedir.

Sağlık açısından faydaları şunlardır;

  • Vücut hormonlarının dengeli çalışmasını sağlar,
  • Unutkanlık, Parkinson, Alzheimer gibi hastalık risklerini azaltır,
  • Düzenli kullanım, cilt yenilenmesini sağlayarak yaşlanmayı geciktirir,
  • E vitamini sayesinde saç, tırnak ve cilt yapısını korur,
  • Bağırsakların iyi çalışmasını sağlar,
  • Kansızlık, yorgunluk, baş ağrısı gibi rahatsızlıklara iyi gelir,
  • Yatıştırıcı etkileri ile adet sancılarını giderir,

Kenevir tohumu ve kenevir tohum yağı kullanımları, vücudun protein ihtiyacını karşılamada büyük destek sağlamaktadır. Düzenli ve kontrollü kullanımlar, sağlık açısından daha fazla faydanın görünmesini sağlayacaktır.

Kenevir Tohumu Tüketimi

Kenevir tohumu, yağ açısından oldukça zengindir ve yağının uçucu özelliği bulunmaktadır. Vücut dengesini korumak, çeşitli hastalıklara karşı vücut direncini artırabilmek için kenevir tohumunun doğru kullanılması önemlidir. Evde kullanmak isteyenler, kenevir tohumunu ezer ve süt ile birlikte kaynattıktan sonra süt içerisindeki tohumlar süzülerek alınır. Süzülen süt içerisine tercihe göre bal katılarak içilebilir. Kenevir tohumları bazı yemeklere katılarak, yemek içerisinde de tüketilebilmektedir. Düzenli tüketim sonrasında, kişiler cilt yapılarında deri yenilenmesinin meydana geldiğini ve parlak, canlı bir cilt görünümünün oluştuğunu görebileceklerdir. Diyet yapan kişiler için rahatlıkla kullanılabilecek bir üründür.

Kansere Karşı Koruyucu Özelliği

Kenevir tohumundan elde edilen yağın insan sağlığı açısından faydaları çok fazladır. Kenevir yağı içerisinde bulunan GlA yağ asidi ve omega-3 bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bağışık sistemini güçlendirirken, meme kanseri, akciğer kanseri, beyin kanserine karşı koruyucu etki oluşturmaktadır.

Akciğer kanseri tedavilerinde, kanserli hücrelerin büyümesini önlemek için kenevir tohumu yağı kullanılmaktadır. Vücutta hormon dengesini sağladığı için hücrelerin yenilenmesini ve güçlenmesi kısa sürede gerçekleşiyor. Kanser tedavileri ile birlikte, kadınlarda menopoz döneminde sağlığın korunması amacıyla kullanılmaktadır.

Kenevir Yağı İçeriği

Sağlık açısından çok faydalı olduğu bilinirken, kenevir tohumu içerisinde hangi minerallerin olduğu bilinmelidir. Kenevir yağı içerisinde, çinko, demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum, fosfor ve çok sayıda mineral madde bulunmaktadır. Mineral madde içerdiği için iyi kolesterolü yükseltirken, kötü kolesterolü düşürecektir.

Bu dengesi ile kalp sağlığını etkileyecek tüm olumsuzlukları ortadan kaldırmaya çalışacaktır. Kan basıncını düşürdüğü için kalbi yormayacak, birçok riski önlemiş olacaktır. Kenevir yağı içerisinde bulunan mineraller, sindirim sistemi açısından da çok faydalıdır. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak, diyet yapanların işlerini kolaylaştırmakta, vücudun kilo dengesini sağlamaktadır.

Kenevirden Elde Edilen Ürünler

Kenevir denildiğinde, birçok insanın aklına esrar maddesi gelmektedir. Ancak kenevir, sağlıkla olduğu gibi endüstriyel alanlarda da kullanılabilen bir üründür. Birçok kullanım alanı bulunan kenevirden elde edilen, ürünler, ip, kağıt, ilaç, yakıt ürünleri olarak sıralanabilmektedir. Kenevir gövde liflerinden elde edilen ipler, kumaş, halat yapımında dayanıklı malzeme olarak kullanılabilmektedir. Kağıt endüstrisinde de kenevir bitkisinin hamurumsu bölümleri kullanılmaktadır. Endüstriyel alanlarda, otomotiv sektöründe de kenevir birçok yerde kullanılıyor. Yakıt olarak, petrol ve petrokimya ürünlerine alternatif olarak gösterilmektedir.

Kenevirin Yararları Nelerdir?
Kenevirin Yararları Nelerdir?

İlaç Sektöründe Kenevir Kullanımı

Kenevir bitkisinin sağlık açısından faydaları uzun yıllardır bilinmektedir. İlaç sektöründe kullanılan kenevir ürünü, şiddetli ağrı durumları için kurtarıcı ürün olarak tercih edilmektedir. kenevir bitki özü, ilaç sektöründe, kronik ağrılar, romatizma hastalıkları, spastik kasılmalar, sinir ağrıları gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların üretiminde kullanılmaktadır. AİDS, kanser gibi ciddi hastalıklarda, hormon düzenleyici ve iştah açıcı özelliğinden dolayı kullanılmaktadır. Zengin mineral içeriğinden dolayı kansızlık durumu bulunan kişilere, kenevir tohumu yağı içeren ilaçlar ya da kenevir yağı kullanımı önerilmektedir.

Kenevir Kullanılan Yerler

Kenevir bitkisinin her bir bölümü farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Kenevir liflerinden yapılan ipler antibakteriyel özelliğe sahiptir ve medikal kumaşlarda kullanılmaktadır. İnşaat sektöründe de kenevir elyafı izolasyon malzemesi olarak tercih ediliyor. Sunta tahta yapımında da kullanıldığı görülmektedir. Kenevir ürünlerinden yapılan çimento malzemeleri ile inşaat tuğlaları yapılmakta ve betondan daha hafif, daha sağlam bir malzeme olarak kullanılabilmektedir.

Kenevirden yapılan tuğlaların 600 yıl dayanabildiği bilinmektedir. Ses geçirmez özelliği olduğu için yalıtım malzemesi olarak da kullanılabiliyor. Ateşe karşı dayanıklı olduğu için hem sağlıklı hem de güvenli bir kullanım sağlamaktadır. Radyasyon temizleyici etkisi sayesinde kullanılan tüm alanlarda, sağlık açısından faydalı olmaktadır.

Tarım alanlarında da bataklık kurutma amacıyla kullanılmakta ve yetiştirildiği yerde meydana gelen bataklığın hızla kurutulmasını sağlamaktadır. Kenevir bitkisinin faydaları sıralandığında, insan sağlığından, yapıların sağlamlığına kadar birçok alanda yarar sağladığı görülebilmektedir. Ormana göre 25 kat daha fazla oksijen üretmektedir. Kökleri ile toprağın havalanmasını sağlayarak verimliliği artırmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu