Sağlık

Kedilerde Gençlik Hastalığı Ne Demektir?

Kedi sahiplerinin kedilerinin sağlıklarıyla ilgili pek çok endişesi mevcut. Endişeye neden olan sağlık sorunlarının başında ise kedilerde gençlik hastalığı geliyor. Gençlik hastalığı hakkında bilinmesi gereken pek çok detay var.

İlk olarak bu hastalık hakkında bilgi edinilmelidir. Böylece kedi bu hastalığın belirtilerini gösterdiğinde izlenecek yol bilinir. Hastalık ne kadar erken fark edilirse tedavi o denli hızlı yapılır. Bu da kedinin yaşama olasılığını artırır.

Kedilerde Gençlik Hastalığı Ne Demektir?
Kedilerde Gençlik Hastalığı Ne Demektir?

Kedilerde Gençlik Hastalığı Nedir?

Tıptaki adı panleukopenia olan gençlik hastalığı, viral bir hastalıktır. Kusma, ishal ve ileri seviyelerde dehidrasyona neden olan ciddi bir sağlık sorunudur. Gençlik hastalığı sıklıkla 2-6 ay arasında görülüyor. Yaklaşık olarak 8-10 gün sonra hastalığın ilk belirtileri görülür. Kedi her geçen gün iştah kaybı yaşamaya ve mutsuzlaşmaya başlar.

Kürek kemikleri göğüs kafesi üzerinde çıkıntı yapmış haldedir. Bu semptom hemen her hasta kedide görülür. 8-10 günlük dönemden sonra hasta daha da kötüye gitmeye başlar. Gençlik hastalığının tüm belirtileri kendini gösterir.

Kedi sahipleri bu belirtileri erken fark ederlerse tedaviye derken başlanmış olur. Ancak; her zaman bu durumlar hemen fark edilmiyor. Dolayısıyla birden fazla kedi besleyen, dışarıya çıkıp gezen kedilerin sahiplerinin bu belirtiler konusunda daha da dikkatli olmaları gerekiyor.

Zira belirtiler erkenden fark edilirse tedavi yöntemleriyle kedinin kurtarılma olasılığı artar. 2-6 aylık kedilerde klinik belirtiler ortaya çıktığında 2 gün içerisinde % 80 oranında ölümle sonuçlanır. Hastalığın akut dönemini atlatan hastalar 1 hafta içinde sağlıklarına kavuşurlar. Tedavi başarı gösterdiğinde kedide hastalıktan hiçbir iz ya da belirti kalmaz.

Kedilerde Gençlik Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde gençlik haslığı birçok belirti ile kendini gösterir.

Hastalığın belirtileri şunlardır;

  • Dışkıda kan
  • Kilo kaybı
  • Nörolojik semptomlar
  • Saklanma eğilimleri
  • Tüylerde kalınlaşma ve sertleşme
  • Koordinasyon eksikliği
  • Dehidrasyon
  • Kırmızı kan hücrelerinin sayısının azalması
  • Yüksek ateş

Kedi sahipleri kedilerinde bu belirtileri gördükleri anda uzman bir veteriner hekime başvurmalıdırlar. Bu belirtilerin bazıları daha az bazıları daha şiddetli olabilir. Belirtiler kedilere göre farklılık gösterebilir.

Kedilerde Gençlik Hastalığının Nedenleri?

Kedilerde gençlik hastalığı FPV olarak isimlendirilen parvovirüs ailesine ait bir virüsten meydana gelir. Son derece dayanıklı virüslerdir. Yalnızca çok güçlü dezenfektanlar tarafından etkisiz hale gelirler. Uygun koşullarda bu virüs bir yıl ve daha uzun süre hayatta kalabilir. Kedilerde gençlik hastalığı anne karnında bile yavru kediye bulaşabilir.

Kedilerde Gençlik Hastalığı Bulaşıcı Mı?

Gençlik hastalığı bulaşıcı bir hastalık. FPV virüsünün neden olduğu hastalık çok kolay ve hızlı bulaşı gösteriyor. Enfekte olan kedilerin dışkısı, kanı, idrarı ve diğer vücut sıvılarıyla temas eden kedilere kolayca bulaşır.

Bununla beraber, enfekte olan kedilerle temas edildiğinde ellerin güzelce yıkanması gerekir. Dolayısıyla kedi sahipleri dışarıdaki kedilerle temasa geçtiğinde eller yıkanmalı ve kıyafetler değiştirilmelidir. Aksi halde evdeki kediye bulaşma olasılığı vardır. Yavru kediler anne sütü aracılığıyla ya da rahimde bu virüse yakalanabiliyorlar.

Kedilerde Gençlik Hastalığı Teşhisi Nasıl Yapılır?

Hastalığın belirtileri gözlemlendiğinde veteriner hekim kedinin öyküsünü detaylı olarak dinler. Kedi sahibine sorular sorar. Zira teşhisinde konulmasında yanıtlar oldukça önemlidir.

Gençlik hastalığı bazı hastalıklarla benzer belirtiler gösterir. Dolayısıyla uzman hekime tam ve net bilgiler verilmelidir ki hastalığın teşhisi hızlı bir şekilde konulsun ve tedaviye başlanılsın.

Veteriner hekim ilk olarak fiziksel muayene gerçekleştirir. Daha sonra tam kan sayımı yapılır. Biyokimya profili ve idrar tahlili yapılarak rutin laboratuar testleri gerçekleştirilir. Testler sonuçlandığında tam olarak bir kanı vermeyebilir. Anca; kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin kaybının boyutu genlik hastalığından şüphe duyulması için önemli bir veridir.

Kedilerde Gençlik Hastalığı Ne Demektir?
Kedilerde Gençlik Hastalığı Ne Demektir?

Kedilerde Gençlik Hastalığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Teşhis için gerekli muayene, tahlil ve testlerden sonra gençlik hastalığı tanısı konur. Tanı sonrasında vakit kaybedilmeden tedaviye başlanır. Tedavi süreci için kedinin veteriner kliniğinde kalması gerekebilir. Kediye gençlik hastalığı için bir tedavi planı yapılır.

İlk adım olarak kedinin vücudunun sıvı seviyesi ve elektrolit dengesinin yeniden sağlanması amaçlanır. Tedavinin diğer adımları kedinin genel durumu ve gösterdiği semptomlara göre değişir. Yani bu faktörler göz önüne alınarak tedavi yöntemleri uygulanır.

Tedavi süresince kedinin diğer kedilerden uzak tutulması gerekiyor. Gençlik hastalığı bulaşıcı olduğu için bu oldukça önemli. Kedinin izolasyonu 6 haftaya kadar uzayabilir. Bununla beraber kedinin yatığı yerin, yemek yediği ve su içtiği kabın temizliğine dikkat edilmelidir. Kedinin yaşam alanı hijyenik olmak zorundadır.

Kedilerde Gençlik Hastalığı Kesin olarak Tedavi Edilir Mi?

Yukarıda da belirtildiği gibi gençlik hastalığı için birçok tedavi yöntemi uygulanıyor. Elbette bu tedavi yöntemleri kedinin göstermiş olduğu semptomlara göre değişiyor. Kedilerde gençlik hastalığı viral bir sağlık sorunu olduğu için antibiyotik tedavileri olumlu sonuç vermez. Özel tedavi gerektirir. Gençlik hastalığı için uygulanan tedavi yöntemlerinin garantisi yok. Bu tedavi yöntemleriyle hastalığın iyileşmesi mümkün olabilir. Ancak; iyileşme olasılığının düşük bir oran olduğu biliniyor.

Kedilerde Gençlik Hastalığı Aşısı Yaptırılmalı Mı?

Gençlik hastalığıyla ilgili olarak en fazla dikkat edilmesi gereken husus aşıdır. Gençlik hastalığı tedavisi oldukça zor ve sonuç verme ihtimali düşük olan tedavilerdir. Dolayısıyla bu noktada gençlik hastalığı aşısının önemi ortaya çıkıyor. Kedilerin temel bir aşı takvimi mevcut. Bu aşı takvimi içinde FPV aşısı da mevcut. Bu aşı iki dozdan oluşuyor. Aşının ilk dozu 7-9 haftalık dönemde yapılır. İkinci doz ise bu diliminden 3-4 hafta sonra uygulanıyor.

Aşının ikinci dozundan sonra etkisi belli bir zaman diliminden sonra görülür. Yani aşının etikleri için belli bir zaman dilimi gerekiyor. Bunun için yavru kedi bu süreçte sokağa salınmamalıdır. Kedilerde gençlik hastalığı aşısının yılda bir kez tekrarlanması gerekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu