Karşınızdakini İkna Etme Yolları Nelerdir?
İnsanlar bazı durumlarda karşısındaki insanları ikna etmek için çaba gösterirler. Ancak ikna etmek, sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Çünkü bazı insanlar, ikna olma konusunda oldukça inatçıdırlar. Bazen birini ikna etmeye çalışmak kadar zor bir şey yoktur. Ancak karşınızdakini ikna etmenin bazı püf noktaları vardır.
Bu noktalara uyarsanız, en zor ve inatçı insanları bile kolaylıkla ikna edebilirsiniz. Peki, karşınızdakini ikna etme yolları nelerdir? Bu yolları kullandığınız zaman hiç tanımadığınız bir insanı bile ikna edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken şey, karşınızdaki insanı nasıl ikna edebileceğinizi iyi bilmenizdir.
İçindekiler
- 1 Argo Kelimeler Kullanmayın
- 2 Negatif Önerilerde Bulunmayın
- 3 Belirsizlik İçerisinde Olmayın
- 4 Karmaşaya Yer Vermeyin
- 5 Uzun Cümleler Kurmayın
- 6 Göz Teması Kurun
- 7 Karşınızdakinden Ara Sıra Onay Alın
- 8 Vücut Dilinizi İyi Kullanın
- 9 Karşınızdakine Güven Verin
- 10 Empati Kurduğunuzu Karşınızdakine Belli Edin
- 11 Karşınızdakini İkna Etmeye Çalışırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Argo Kelimeler Kullanmayın
Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır sözü, tam da durum söylenmiştir. Birini ikna etmek istiyorsanız ilk yapmanız gereken şey, ona karşı doğru bir dil kullanmaktır. Özellikle de argo kelimelerden uzak durmanız gerekir. Çünkü kaba bir konuşma yapmak, karşınızdakini ikna etmekten çok sinirlendirebilir. Bundan dolayı kuracağınız cümleleri iyi seçmelisiniz. Hatta nokta atışı yapacak cümleler kurmalısınız.
Cümlelerinizde çok fazla teknik kelimelere yer vermeyin. Karşınızdakine karşı günlük konuşma dilini kullanmanız gerekir. Böylece daha samimi bir iletişim kurmuş olursunuz. Kibirli ve üstten konuşmayın. Konuşma tarzınız, karşınızdakini ikna etmenin en temel yoludur. Bu nedenle nasıl bir dil kullanacağınızı önceden hesap edin. Eğer bu hesabı doğru yaparsanız, karşınızdakini daha kolay ikna etme şansınız artacaktır.
Negatif Önerilerde Bulunmayın
Karşınızdakini ikna etmeye çalışırken ona negatif cümleler kurmayın. Bunun yerine pozitif içerikli cümlelere yer verin. Böylece karşınızdakini daha kolay ve hızlı bir şekilde ikna edebilirsiniz. Her zaman bardağın dolu tarafından bakın. Pozitif cümleler kurmanız, konuşmanızı daha canlı hale getirecektir.
İletişiminiz ne kadar güçlü olursa ikna etme potansiyeliniz o kadar güçlenir. Bundan dolayı iletişime çok dikkat etmelisiniz. Cümle içerisinde negatif bir öneride bulunulması, ikna etmeye çalıştığınız kişinin moralini bozabilir. Bundan dolayı cümle içeriği her zaman önemlidir. Nasıl konuşmanız gerektiğini iyi bilirseniz, ikna etme konusunda sorun yaşamazsınız.
Belirsizlik İçerisinde Olmayın
Belirsizlik içerisinde olmanız, karşınızdakini ikna etmenize engel olur. Bundan dolayı kendinizden ve kurduğunuz cümlelerden emin olun. Aksi halde karşınızdakini kolay kolay ikna edemezseniz. Net cümleler kurmak, karşınızdakinin daha fazla dikkatini çekecektir. Eğer sizin, düşüncelerinizde net olduğunuzu görürse ikna olmaya daha yatkın bir düşünce geliştirecektir. Belirsiz davranmanız, karşınızdaki kişinin şüphe duymasına neden olur. Böyle olunca da ikna olması imkansız hale gelir.
Karmaşaya Yer Vermeyin
Karmaşık cümleler kurmanız, düşüncelerinizin karmaşa içerisinde olduğunu gösterir. Bu durumda da karşınızdaki insan sizden şüphe etmeye başlar. Karmaşa, birini ikna etmeye çalışırken en dikkat etmeniz gereken kavramdır. Çünkü karmaşa içerisinde olmak, ikna etmeye çalıştığınız konu hakkında sizin bile emin olmadığınızı gösterir. Durum böyle olunca kurduğunuz cümleler de yanlış olur.
Uzun Cümleler Kurmayın
Uzun cümleler kurmanız, karşınızdakini ikna edeceğiniz anlamına gelmez. Uzun cümlelerin ikna kabiliyeti düşüktür. Ne kadar uzun cümle kurarsanız kurun, karşınızdaki insanı bu yolla etkileyemezsiniz. Bu nedenle daha kısa ve etkili cümleleri tercih etmeniz gerekir. Uzun cümleler, dinleyiciyi her zaman sıkar. Ayrıca uzun cümleleri anlamak biraz zordur. Bundan dolayı kısa cümlelerle ikna etmeye çalışmak gerekir.
Göz Teması Kurun
Birini ikna etmeye çalışırken göz teması kurmaya çalışmak, her zaman etkilidir. Çünkü göz teması, anlatılmak istenileni daha net hissettirebilir. Bundan dolayı göz teması kurmadan ikna etmeye çalışmayın. Göz teması, duygu geçişini de sağlar. Böylece ikna etmeye çalıştığınız insana duygularınızı daha rahat bir şekilde geçirebilirsiniz. Göz teması kurmayı başardığınız zaman uzun cümlelere bile gerek duymazsınız. Basit ve kolay anlaşılır kısa cümleler, göz temasınıza destek olacaktır.
Karşınızdakinden Ara Sıra Onay Alın
Birini ikna etmeye çalışırken sürekli olarak siz konuşmayın. Ara sıra karşınızdaki insanın da fikirlerini almanız gerekir. Böylece ikna ederken nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini daha iyi şekilde belirleyebilirsiniz. Karşınızdaki insanın ikna olmaya ne kadar yakın olduğunu da yine bu yolla anlayabilirsiniz. Konuşma sırasında onay almanız da bu açıdan önemlidir.
Vücut Dilinizi İyi Kullanın
Karşınızdakini ikna etmeye çalışırken jest ve mimiklerinizi kullanmanız gerekir. Jest ve mimikleri kullanmanız, anlatımınızın daha güçlü hale gelmesini sağlayacaktır. Ancak jest ve mimiklerinizi de doğru şekilde kullanmanız gerekir. Aşırı bir kullanım yapmak, karşınızdaki insanı rahatsız edebilir. Bu nedenle jest ve mimiklerinizi doğru anda doğru şekilde kullanmaya gayret edin. Cümlenize uygun şekilde jest ve mimik kullanımı yapın. Jest ve mimiklerinizin kurduğunuz cümlelerle uyumlu olmasına dikkat edin.
Karşınızdakine Güven Verin
Öncelikle ikna etmeye çalıştığınız konu üzerinde kararlı olduğunuzu karşınızdakine hissettirin. Eğer bu hissi doğru verirseniz, karşınızdaki kişi size güvenecektir. Arada güven duygusunun oluşması, birini ikna etmeye yarayan en önemli unsurdur. Bu nedenle ikna etmeye başlamadan önce karşınızdaki insanın size güvenmesine olanak sağlayın. Daha sonra ikna çabalarına başlayabilirsiniz.
Empati Kurduğunuzu Karşınızdakine Belli Edin
İkna edici konuşmalar yaparken empati kurmayı da unutmayın. Empati kurmanız, karşınızdaki insanı ikna etmenizde yardımcı olacaktır. Böylece o insan gibi düşünerek hareket edebilirsiniz.
Karşınızdakini İkna Etmeye Çalışırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Karşınızdakini ikna ederken şunlara dikkat etmeniz gerekir:
- Sert bir konuşma yapmamaya dikkat edin.
- İkna etmek için acele etmeyin.
- Karşınızdaki insana da söz hakkı verin.
- İkna ederken konuşmanızı güçlendirecek unsurları kullanın.
- Anlamsız, uzun ve sıra dışı cümleler kurmayın.
- Basit ve samimi cümlelerin daha fazla işinize yarayacağınızı unutmayın.
İkna etmeye çalışırken bunlara dikkat etmeniz, size daha fazla avantaj sağlar. Böylece kim olursa olsun zorlanmadan herkesi ikna edebilirsiniz. Ayrıca ikna etmek istediğiniz konu üzerinde vakıf olmanız gerekir.