Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır?: Ekme, Sulama ve Çoğaltma
Kaktüsler genel olarak ev ve seralarda yetiştirilir. Bu bitkiyi yetiştirecek olan kişilerin kaktüs bakımı ile ilgili doğru bilgilere sahip olması gerekir. Kaktüs bakımı diğer bitkilere göre daha kolaydır. Görünümü güzel bakımı da kolay olan bu bitki, iç ve dış mekanlarda dekor amaçlı olarak sıkça tercih edilir.
Kaktüs bitkisi, su kaynaklarının az olduğu çöl ya da kurak topraklarda yetişen, su ihtiyacını az olan bir bitkidir. Bu bitkinin dışı, dikenlerle kaplıdır. Dünya üzerinde genellikle Güney Amerika, Meksika ve ABD’nin güney bölgelerinde yetişme alanına sahiptir. Cactaceae bitki familyasına ait olan bu bitki, yılın belli zamanlarında nadir de olsa çiçek açar. Hatta bazen meyve verdiği de görülmüştür.
İçindekiler
Kaktüs Bakımı ile İlgili Püf Noktaları
İç ve dış mekanlarda doğal görüntüsü ile insanların sıklıkla tercih ettiği kaktüs bitkisinin bakımı da oldukça önemlidir. Bitkinin bakımı yapılırken bazı püf noktalarına dikkat edilmesi gerekir. Kaktüs bakımının püf noktaları genel olarak şu şekildedir:
Güneş Işığı
Kaktüs sıcak ortamları seven bir bitkidir. Bu yüzden güneş ışığının direkt olarak geldiği alanlara konulmalıdır. Güneş ışığı ile yoğun bir şekilde temas eden bu bitki daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde büyüyecektir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta güneşin en çok olduğu öğle saatlerinde bitkinin bulunduğu ortamdan alınmasıdır. Çünkü fazla güneşe maruz kalma sonucunda sararma gibi sorunlar ortaya çıkarabilir. Kaktüslerin öğle saatleri dışında güneş almasının herhangi bir sakıncası yoktur.
Isı
Kaktüs bakımı için önemli olan bir diğer püf nokta ise bitkinin bulunduğu ortamın ısısıdır. Sıcak ve nem oranı düşük ortamlar bitkinin yaşam alanı için idealdir. Özellikle ev ortamları en uygun yerdir. Ev ortamında doğru sıcaklık yaklaşık 20 derece civarındadır.
Bununla birlikte kaktüsler en fazla yaz aylarında büyürler. Kış aylarını sevmezler. Bitkinin bulunduğu ortam sıcaklığı -15 derecenin altına düşmemelidir. İdeal sıcaklığın elde edildiği ortamlarda kaktüs bakımı oldukça kolay olacaktır.
Saksı Seçimi
Kaktüs bakımı için doğru saksı seçimi de oldukça önemli bir konudur. Su oranı düşük olmalıdır. Bu yüzden seçilen saksı delikli olmalıdır. Delik sayısının fazla olduğu saksılar kaktüs yetiştirmek için en uygun saksılardır.
Bunun yanında saksının malzemesi de çok önemlidir. Örneğin, ahşap ve kil saksılar suyu fazla çeker. Bu yüzden çiçek için en uygun saksılardır denilebilir. Kil, saksı içinde bulunan toprağın nem seviyesini dengeleyerek fazla suyu emer. Aynı şekilde ahşap saksılarda içindeki fazla suyu emebilir.
Sulama
Kaktüs bakımı sırasında bitkinin doğru bir şekilde sulanması da önemli püf noktalarından biridir. Bu noktada doğru sulama zamanlarının bilinmesi gerekir. Bitkinin suya ihtiyacı olup olmadığı saksı içindeki toprak kontrol edilerek anlaşılabilir. Eğer saksının içindeki toprağın iç kısmı kuru ise sulama işlemi yapılmalıdır. Ancak toprak nemli ise devamlı şu verilmemelidir. Bu bitkinin köklerinin kısa sürede çürümesine yol açacaktır.
Bütün bitkilerde olduğu gibi kaktüste de doğru sulama yöntemleri yapılırsa, bitkinin ömrü daha uzun olacaktır. Ayrıca sulama işleminin kaç günde bir yapılacağı da önemli bir konudur. Genel olarak kaktüs haftada iki veya üç defa sulanmalıdır. Soğuk günlerde ise bitkinin suya ihtiyacı daha azdır.
Toprak Seçimi
Toprak seçimi, kaktüs bakımı için önemli bir püf noktasıdır. Kaktüsün dikileceği toprak kireçli olmamalı ve suyu çok iyi geçirmelidir. Bunun yanında saksının alt kısımlarına Çakıl taşı yerleştirmek iyi olacaktır. Kaktüs bakımı yaparken sık sık saksı değişimi yapılmasına gerek yoktur. Ayrıca saksı içinde toprak çok fazla konulmamalıdır. Gevşek tutulmalıdır. Bu sayede bitki daha sağlıklı bir şekilde gelişecektir.
Kaktüs Çoğaltma İşlemi
Kaktüs çoğaltma işlemi belli dönemlerde yapılabilir. Bu işlem için bitkinin kök kısmındaki oluşan küçük kökler dikkatli bir şekilde bulunduğu yerden ayrılmalıdır. Ayrılan bu küçük kökler farklı bir saksıya dikilerek çoğaltma işlemi yapılır. Ancak bunu yaparken çok titiz ve dikkatli davranmak gerekir.
Çoğaltma için koparılan bitki parçası vakit kaybetmeden dikilmelidir. Bunun yanında çoğaltma işlemi için sıcak havalar tercih edilmelidir. Çünkü sıcak havalarda kaktüs daha hızlı büyüyecektir. Büyüme tamamlandıktan sonra doğru bakım önemlidir. Doğru bakım yapıldığı takdirde sağlıklı bir şekilde gelişme sağlanacaktır.
Sıkça Sorulan Sorular