İstanbul (Kostantinopolis) Tarihi Hakkında Destansı Gerçekler
Yüzlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yapan güzelim şehir İstanbul’u çekici yapan bir sürü şey saymak mümkün. Ayrıca İstanbul (Kostantinopolis) tarihi hakkında destansı gerçekler hakkında da epey konuşuluyor. Bu güzelliklerin yanında belki de en dikkat çekeni hakkındaki destansı gerçekler. Hakkında pek fazla şey bilinmeyen İstanbul hakkında günümüz dünyasında pek bilinmeyen gerçekler derlendi. Makalenin devamında bunları bulabilirsiniz, İstanbul ile ilgili tüm detayları öğrenebilirsiniz.
İçindekiler
İstanbul’u (Kostantinopolis) Bu Kadar Özel Yapan Ne?
İstanbul binlerce yıllık tarihiyle, görkemli bir şehir olmasıyla ve kişileri kendine çeken büyüleyici güzelliğiyle birden fazla kültürün bir arada bulunmasını sağlayan bir şehir. Elbette onu bu kadar özel yapan şeyler yalnızca bunlarla sınırlı değil.
Onları da şu şekilde saymak mümkün:
- Yemeklerinin güzel olması,
- Tarihinin ilgi çekici olması,
- İnsanların cömert ve yardımsever olması,
- Gezilebilecek çok yerin olması,
- Edebiyatçıların yaşadığı yer olması.
Bu ve buna benzer sebeplerden dolayı en kalabalık şehir olan İstanbul, aynı zamanda her sene binden fazla turist ağırlıyor. Belki de en büyük etkenlerden birisi içerisinde yaşanılabilecek bir yer olması.
İstanbul Hakkında Bilinmeyen Gerçekler Neler?
Her şehrin olduğu gibi İstanbul’un da kendine ait sırları var ve çoğu bu sırları bilmiyor bile. Fakat siz bu makaleyi okuduktan sonra öğrenmiş olacaksınız.
İşte bilme ihtimalinizin çok düşük olduğu bilgiler:
- Bugün İstanbul’da çok dikkat çeken Nostaljik Tünel metrosu dünyanın en eski ikinci metrosudur. Bu metro Şişhane ile Karaköy arası seferler yapar ve Londra metrosundan 12 yıl sonra 1875 yılında yapılmıştır.
- En bilinen tarih yapısı olan Kamondo Merdivenleri, Bankalar Caddesi’ni Karaköy’e bağlar ve adını dönemin ünlü ve varlıklı ailesi olan Kamondo Ailesinden alır.
- Dünyanın en büyük ve en eski çarşılarından biri olan ve Fatih Sultan Mehmet döneminde 1460 yılında inşasına başlanan Kapalıçarşı günümüzde, 22 kapısı, 61 sokağı, 4000 civarında dükkânıyla 47.000 metrekarelik alanda ve Beyazıt’ta bulunur.
- İstanbul, hamam sayısı bakımından son derece önemli bir konumdadır. Yaklaşık 240 tane bulunan bu güzel şehrin hamamları önemli ölçüde dikkat çekicidir. En bilinenleri Süleymaniye Hamamı, Cağaloğlu Hamamı, Tarihi Galatasaray Hamamı ve Çemberlitaş Hamamı’dır.
- İmparator Konstantin, o dönemde yaygın bir inanış olan gökyüzünde güneş, ay ve beş gezegenin olduğu düşüncesinden hareketle şehri yedi tepe üzerine kurdurur ve İstanbul’un Yeditepe’sini oluşturur.
Bu ve buna benzer gizemli tarihiyle bilinen İstanbul, mutlaka gezilmeye değer bir şehirdir. Gidenleri tarihiyle etkilemeye devam eder. Birçok kişiye aynı anda ulaşabilmesinin en mantıklı sebebi budur.
İstanbul Ne İle Ünlüdür?
Binlerce yıldır süregelen ihtişamıyla göz doldurmaya devam eden bu güzel şehrin güzellikleri say say bitmez elbette. Peki ne ile meşhur da bunca insan bu kadar yolu onu görmek için geliyor? Meşhur yemeklerini, tarihi dokusunu, gezilip görülecek yerlerini ve dahasını saymak mümkün. Örneğin bir yanda Ortaköy’ün lezzetli kumpirini, bir yandan Rumeli Hisarını ya da Galata Kulesini karşı karşıya getirip kıyaslamak mümkün.
Bunların yanı sıra bu yerlerde geçmiş dönemlere ait izleri de görmek mümkün. Önce yenmesi gereken yemekleri sayabiliriz: Beyoğlu Çikolatası, Kumpir, Süleymaniye kuru fasulyesi, Vefa bozası, Eminönü’nde balık ekmek, Sultanahmet Köftesi… Ve sıra geldi gezilmesi gereken yerlere: Eminönü, Kadıköy, Galata Kulesi, Haydarpaşa Tren Garı, Kız Kulesi, Rumeli Hisarı, Boğaz Köprüsü, Rumeli Feneri.
İstanbul’un Tarihi
İstanbul 1600 yıl boyunca 330’dan 1922’ye kadar bulunan dönemde; Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Latin İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu (1453-1922) olmak üzere 4 farklı imparatorluğa başkentlik yapmış güzide bir şehirdir. Elbette şehrin güzel yanlarından birisi gidilen her yerde bu medeniyetlerin izlerine rastlanıyor olmasıdır. İmparatorluklardan üçü var oldukları dönemde dünyanın iktidar sahibi olmuşlar ve İstanbul’u bu güzelliğiyle korumaya devam etmişlerdir.
Farklı Medeniyetlerin İstanbul’a Ne Gibi Etkileri Olmuştur?
İstanbul denince akla farklı medeniyetler gelir fakat bu medeniyetlerin İstanbul için önemi nedir? Birçok medeniyetin ürünü olan Ayasofya Müzesi buna güzel bir örnek olabilir. Bu müze Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından, 532-537 yıllarında katedral olarak inşa edilmişti. 1453 yılında İstanbul’un Osmanlılar tarafından fethedilmesinden sonra Fatih Sultan Mehmed tarafından camiye dönüştürüldüğünden farklı kültürlerin izi olarak bugünlere geldi. Ayasofya’nın en önemli özelliği üzerine işlenen mozaiklerin tam bir tarihi dokuyu oluşturması.
İstanbul’da Ne Yapmalısınız?
İstanbul mutlaka görülmesi gereken şehirlerden biridir ve tarihi yapısının anlaşılması adına bazı yerlerin keşfedilmesi gereklidir.
En bilinen yerler arasında:
- Sultanahmet Camii
- Taksim Meydanı
- Pierre Loti Tepesi
- Çamlıca Tepesi
- Miniatürk
- Yedikule Hisarı
- Dolmabahçe Sarayı
Bu yerler İstanbul’un tarihinin anlaşılması açısından son derece önemlidir ve mutlaka görülmesi gerekir. Ayrıca görülen yerlerde aktif bir öğrenme sağlanıp kısa notlar alınmalıdır. Gitmeden önce ise gidilecekler rotası hazırlanmalıdır. Görülmesi gereken bu kadar çok yerde herhangi bir aksilik yaşanmamalıdır.
İstanbul’un Tarihini Öğrenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İstanbul farklı uygarlık ve kültürlere ev sahipliği yapmıştır ve bunun yanında birçok dil, din ve ırktan insanları bünyesinde barındırır. Bu insanların niteliğinin kavranabilmesi, İstanbul’un benliğinin anlaşılabilmesi açısından son derece büyük bir önem arz eder. Geçmiş senelerden bu yıla kadar süregelen inançlar, ayrıcalıklar, bütünleştirici unsurlarla kendine ait bambaşka bir serüveni vardır bu güzel şehrin.
Elbette bu şehri korumak ve tarihini kabullenmek içinde yaşayan cömert diye nitelendirilen insanların elinde. Tarihini anlamak için ise birçok farklı kaynaktan yararlanılabilir, bu yerler ziyaret edilebilir ve hatıra olması adına fotoğraf çekilebilir. Yüzyıllardır hiç bitmeyen bu gelenek sayesinde İstanbul halkı geçmiş senelerdeki fotoğraflarına ve anılarına sahip. Bu anıların en büyük etkisi ise adeta dile gelmiş gibi İstanbul’un canlılığı ve tarihi dokusu adına konuşuyor olmaları.