İnternet Sitelerinde Sıkça Görülen Hata Kodları Ve Anlamları
Gelişen Dünya teknolojilerinde internet her ve her insana ulaştı. Peki, internet sitelerinde sıkça görülen hata kodları ve anlamları hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Bu kodların içerdiği anlamlar nelerdir? Bu soruların cevabını ve daha fazlasını yazıda bulabilirsiniz.
İnternet sitesini ziyaret etmek şimdilerde çok kolay hale geldi. İlgili bağlantı arama çubuğuna yazılır ve arama yapılır. İşte arama yaparken bazen hata kodları ile karşılaşırsınız. Bu hata kodları sizlere ne anlatma istiyor.
Bazı internet sayfalarına giriş hatası bizden kaynaklanmıyordur. Tam giriş yaparken karşınıza gelen hata sayfası karşısında ne yapacağınızı şaşırıyorsunuz.
İnternette gezinirken karşılaşacağınız hatalar ve bu hataların ne anlama geldiğini sizler için derledik.
İçindekiler
HTTP Hata Kodlarının Anlamı Nedir?
Web sitelerini kullananların karşına çıkan http hata kodları can sıkıcı bir hal alabilir. Bir konu hakkında acele bilgi sahibi olmak için yapılan aramada girilen ilk web sitesinde hata sayfası sizi karşılar. Bu hata sayfaları genellikle 5XX ve 4XX ile kodlanır. Bunların yanı sıra 1XX, 2XX, 3XX gibi hata sayfalarıyla da karşılaşırsınız.
Bu hata kodlarının bazılarının anlamlarını biliyor alabilirsiniz. Ama bazılarını hiç duymamış olabilirsiniz. Şimdi sizlere karşılaşacağınız http hata kodlarını ve anlamlarını detaylı bir şekilde aktaralım.
1XX Bilgi Durum Kodları
1XX hata durumu bilgilendirici hata kodları arasında yer alır. İnternet kullanıcılarının arama sayfasında geçici işlem yaparken karşılaştığı bir hatalardır. Bu hataların genellikle isteğin algılandığını ve işlemin geri kalan kısmını en kısa sürede gerçekleştireceğini gösterir.
Tarayıcınızda herhangi bir şeyi ararken bu hata kodlarına rastlamazsınız. Bu hata kodları sadece loglar yani kütükler tarafından algılanır. 1XX hata kodları ise 100 devam et, 101 anahtarlama protokolleri, 102 işleme olarak görünür.
2XX Başarılı Durum Kodları
Bu kodlar web sayfası kullanıcısının isteği sunucu tarafından doğru şekilde algılanıp başarılı bir şekilde tamamlandığını gösterir. En çok rastlanan kod ise 200 tamam kodudur. Bu da kullanıcının isteğinin erine getirildiği anlamını aşır. Bu tip kodları da ana sayfanızda göremezsiniz. Bu tür kodların durumunu ancak kütükler yardımıyla görebilirsiniz.
2XX Oluşan Durum Kodlarının Listesi
2XX durum kodları ana sayfanızda yer almaz. Bu durum kodları işlerinizi başarıyla tamamlandığını gösterir. Aramalarda oluşan 2XX durum kodlarını ve anlamlarını öğrenmek için maddelemeye dikkat edin.
2XX oluşan durum kodlarının listesi ve anlamları:
- 200: Tamam ve kullanıcının isteği başarıyla yerine getirildi.
- 201: Oluşturuldu.
- 202: Kabul edildi
- 202: Yetkili olmayan bilgi
- 204: İçeriği yok
- 205: içeriği sıfırla
- 206: Kısmi içerik
- 207: Çok durumlu
- 2XX ile oluşan durum kodları ve anlamları web sitesinde arama yaparken ve gezinirken karşınıza çıkmaz.
Yönlendirme için 3XX Durum Kodları
Kullanıcının sunucuya gönderdiği istekte eğer ek işlemler varsa 3XX kodları karşına çıkar. Eğer sunucu kullanıcıyı başka sayfaya yönlendirmek istiyorsa bunu 3XX kodlarını kullanarak yapar. 3XX kodları kullanım yönünden çok popülerdir.
301 kodu araştırılan sayfanın kaynağını kalıcı olarak başka yere aktarır. Bu bildirime ulaştığınız zaman aynı anda farlı sayfaya yönlendirilirsiniz. Eğer içeriği geçici, olarak başka yere taşıyorsa 302 kodunu kullanmalıdır. 302 hata koduna ulaşırsanız eğer bu kaynak taşındı ama kaynağında herhangi bir değişme olmadı anlamını taşır.
304 kodu ise önceki istekte değişiklik olup olmadığını kontrol eder. 305 Proxy, 306 geçici Proxy yani artık kullanılmıyor, 307 ise geçici yönlendirme anlamına gelir.
4XX İstemci Tarafı Hataları
Kullanıcının sunucuya gönderdiği isteğin engellendiği hata kodları 4XX olarak karşınıza çıkar. 4XX internet dolaşımında en çok rastlanan hata kodlarıdır. Bu hata kodları ana istemci tarafından verilir. Web sitesinin kaynak dosyalarında bir hata varsa bu hata kodlarıyla karşılaşmaya başlarsınız.
4XX hata kodlarıyla karşılaştığınız zaman web sitesi sahipleri orada düzenleme çalışmaları yaptığı anlamına gelir. Daha sonra bu sayfa hata kodlarından arınarak hizmetinize sunulur. 4XX hata kodu ailesinin en bilineni ise 404 bulunamadı hata kodudur.
4XX Hata Kodları ve Anlamları
Web sitesi girişinde görebileceğiniz 4XX hata kodları sitenin altyapısı ve içeriği hakkında bilgi verir. Web sitesinin düzenini ayarlarken ve URL yanlış yazmak sizi bu hatalarla karşılaştırır.
4XX hataları ve anlamları:
- 400: Kötü istek
- 401: Erişim reddedildi
- 403: Yasak
- 404: Bulunamadı
- 405: Yönetime izin verilmiyor.
- 406: İşlemci sayfanın MIME türünü kabul etmiyor.
- 407: Proxy kimlik doğrulaması yapmalıdır.
- 412: Önkoşul başarısız
- 413: Talep büyük
- 414: İstek URL uzun
- 415: Desteklenmeyen ortam
- 416: istenen aralık karşılanmıyor.
- 417: Yürütme başarısız.
- 423: Kilitli hata
Bu hatalar 4XX en bilinen en çok rastlanan hata kodlarıdır. Bu kodlar web sitesinin erişiminde büyük rol oynuyor.
5XX Sunucu Tarafı Hatası
5XX hata kodları kullanıcının sunucuya gönderdiği isteğin dahili sorunlar nedeniyle tamamlanmadığı durumlarda ortaya çıkar. Bu hataları tarayıcıda doğrudan görebilirsiniz. Bu hata türüyle karşılaştığınız zaman hedef web sitesine ulaşamayacağınızı gösterir.
Bu hata türlerinin en yaygını olan 500 dahili hata türüdür. 5XX hata kodlarını çözmek için sunucunun servis kayıtlarını incelemeniz gerekir. Eğer tam bilgiye sahip değilseniz sunucu yönetimine başvurunuz.
5XX sunucu taraflı hatalar ve anlamları ise 500 dahili sunucu hatası, 501 uygulanamadı, 502 ise sunucu hatası, 503 hizmet kullanılmıyor. Bunların yanı sıra 504 geçidi zaman aşımı, 505 http sürümü desteklemiyor anlamına gelir.
Bazı web siteleri bakım ve yüksek hizmetten dolayı yanıt vermeyebilir. Bu isteğiniz 503 hata koduyla yanıtlanır. Bu hata türü geçici olduğu için belli bir süre geçtikten sonra tekrardan web sitesine ulaşmayı deneyebilirsiniz. Böylelikle sunucu ve kullanıcı arasındaki iletişim kurulmuş olur.