İnfluenza Nedir? İnfluenza Belirtileri Nelerdir?
İnfluenza; 3 adet farklı virüs aracılığı ile insanda solunum yolu enfeksiyonu oluşturan bir hastalıktır. Genel olarak halk tarafından grip olarak isimlendirilir ve yaşlı, çocuklarda bağışıklık sisteminin zayıf düşmesiyle birlikte ortaya çıkar. Yaşlı bireylerde ve çocuklarda ani ateş ile birlikte kendini belli eder. Bağışıklığı güçlü olan kişilerde bu virüs, hafif semptomlarla atlatılır.
İnfluenza nedir? 3 farklı çeşit olan influenza a, influenza b ve c olarak gruplandırılır. Bu tür arasından A tipi, kişide ağır semptomlar oluşturan virüs tipidir. İnsan başta olmak üzere; memeli canlılarda, at, kuş, vb. hayvanlarda da görülür.
Bu virüs insandan insana hava yolu ile bulaşabilir. Virüs solunum yolu mukozasında yer bulur ve influenza olarak tıp dilinde yer alır. Genel manada bağışıklığı düşük olan (bebek, yaşlı, çocuk) kişilerde hastalık ağır tablo oluşturur. Bağışıklığı güçlü olan kişilerde semptomlar hafif seyreder ve kendiliğinden geçer. Hastalık tedavi edilmez ise ilerleyen zamanlarda bronşit ve zatürre riskini arttırır.
İçindekiler
- 1 İnfluenza Belirtileri Nelerdir?
- 2 İnfluenza Nasıl Teşhis Edilir?
- 3 İnfluenza Tedavisi Nasıl Yapılır?
- 4 İnfluenza Testi Nedir?
- 5 İnfluenza’ya Ne İyi Gelir?
- 6 İnfluenza Hastaları Seyahat Edebilir Mi?
- 7 İnfluenza İle Soğuk Algınlığı Arasındaki Fark Nedir?
- 8 İnfluenza Virüsü Mevsimlere Göre Çeşitlilik Gösterir Mi?
- 9 Sonuç
İnfluenza Belirtileri Nelerdir?
İnfluenza belirtileri virüsü taşıyan kişi aynı ortamda bulunduğu kişiye doğru öksürdüğünde, virüs enfekte olmayan kişiye solunum yolu ile buluşur ve böylece kişi bu virüse yakalanmış olur. Virüs kişiyle enfekte olduğu andan itibaren 1 ila 7 gün içinde kuluçka dönemini sonlandırır ve belirtiler görülmeye başlar.
Üst solunum yolu hastalığı olarak bilinen influenza belirtileri şunlardır;
- Ani başlayan yüksek ateş
- Boğazda şiddetli ağrı
- Kaslarda ve eklemlerde kramp ağrı
- Şiddetli öksürük
- Baş bölgesinde ağrı
- Gözlerde yanma ve sulanma
- Burun tıkanıklığı ve burun akıntısı
Yetişkinlerde influenza belirtileri arasında yer alan bu belirtilere ek olarak ishal, kusma ve hapşırma gibi belirtiler görülebilir. Vücut direncinin zayıflaması ile bu gibi belirtiler görülmeye başlar. Bazı kişilerde tedavi görmeden kendiliğinden geçen bu hastalık, bazı kişilerde ilerleyerek zatürre ve bronşit gibi ağır tablolara neden olur.
İnfluenza Nasıl Teşhis Edilir?
Öncelikle bu virüsün teşhisi için hekim tarafından genel muayene gereklidir. Hasta bedenen yaşadığı belirtiler doğrultusunda gözlemlenir ve hastalık bulgulara göre teşhis edilir. Kesin teşhis içinde PCR testi ile vücuttan sürüntü alınarak influenza varlığı belirlenir. Burun veya ağız sıvısı özel bir çubuk ile alınarak test için kullanılır. Hekim bu yönde tedavi yöntemi uygular.
İnfluenza Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastalık virüs etkenli olduğu için hastalığı tedavisinde antiviral ilaçlar doktor tarafından reçete edilir. Bu hastalıkta istirahat oldukça önemlidir. Ayrıca C vitamini takviyesi almak hastalığın gelişim tablosunu olumlu yönde etkiler. Bol sıvı tüketmek ve bitkisel çaylar içmek bu hastalığın geçmesini hızlandırır. Ayrıca bu hastalıktan korunmak için aşılanmak oldukça önemlidir.
İnfluenza Testi Nedir?
İnfluenza testi (grip) üst solunum yolundan sıvı alınarak hastalığın teşhisi için kullanılan bir testtir. PCR testi influenzaya neden olan virüsü teşhis etmek amacı ile uygulanır. Ağız veya burundan alınan sıvıyı testin özel çubuğu kullanarak alınır ve bu örneğe laboratuvara gönderilir. PCR testi genel olarak hastalığın kuluçka süresini bitirerek belirti vermeye başladığı ilk 24 saat ile 48 saat için uygundur.
İnfluenza’ya Ne İyi Gelir?
Gribe iyi gelen en önemli şey sağlıklı, dengeli beslenmek ve bol sıvı takviyesi almaktır. Bu sayede hastalığın belirtileri daha hafif seyreder. Grip de ve diğer tüm hafif seyirli hastalıklarda vücut direncini arttırmak hastalığın kolay atlatılmasını sağlar. Günde yaklaşık 2.5 L sıvı almak gerekir. Taze sıkılmış meyve suları, bol vitaminli çorbalar sıvı takviyesi için tercih edilebilir.
Bitkisel tarzdaki çaylarda hastalığa iyi gelen şeyler arasında yer alır. Kekik çayı, nane limon, zencefil çayı, vb. çaylar hastalığa iyi gelen çayla arasında yer alır. Aynı zamanda grip için C vitamini takviyesi oldukça önemlidir. Probiyotik takviyesi içinse yoğurt, süt veya kefir tüketilebilir.
İnfluenza için en kesin yöntem doktor kontrolünde alınan ilaç takviyesidir. Hem bitkisel hem de antiviral ilaç tedavisi hastalığı kısa sürede atlatmanıza yardımcı olur. Hastalığa en iyi gelen şey kesinlikle istirahat etmektir.
İnfluenza Hastaları Seyahat Edebilir Mi?
Bu hastalık solunum yolu ile kolayca bulaşabilen ve direnci düşük kişilerde öksürük, kusma, eklem ağrısı, burun akıntısı gibi belirtiler ortaya çıkaran virüs etkenli bir hastalıktır. Hastalığın bulaşıcılığı kolay ve hızlı gerçekleştiği için enfekte olan kişilerin seyahat etmesi önerilmez. Mümkün mertebe enfekte olan kişiler kendilerini izole etmelidir. Gerekli ilaç takviyeleri ile hastalığı atlatmalıdırlar. Hastalığı seyir tablosu doktor gözetiminde olmalıdır.
İnfluenza İle Soğuk Algınlığı Arasındaki Fark Nedir?
İnfluenza (grip) ile soğuk algınlığına neden olan virüs çeşitleri birbirinden tamamen farklıdır. Soğuk algınlığı, gribe göre daha hafif belirtilere sahiptir. Soğuk algınlığında sadece üst solunum organları etkilenir ve belirtiler görülür, gripte ise üst solunum yolları ile birlikte alt solunum yolları birlikte etkilenir.
Soğuk algınlığında ateş, öksürük, halsizlik daha hafifken, gripte öksürük, ateş ve halsizlik şiddetli seviyede görülür. Soğuk algınlığı tedavi edilmediğinde sinüzit ve kulak ağrısına neden olurken, grip bronşit ve zatürreye neden olabilir. Gripten korunmak için aşı uygulaması yapılır ancak soğuk algınlığından korunmak için aşı yoktur. İnfluenza ile soğuk algınlığı arasındaki en genel fark hafif ve ağır tablolar olarak seyretmeleridir.
İnfluenza Virüsü Mevsimlere Göre Çeşitlilik Gösterir Mi?
Bu hastalığa virüs neden olur. Virüsler genel olarak sıcak veya soğuk ile ilişkili değildir. Her mevsim görülebilir. Ancak kış mevsiminde havalandırmanın az olması, bağışıklığın düşmesi, insanlarla ortamda bulunmanın süresinin artması hastalığa yakalanma riskini daha da artırır.
Bu yüzden bu hastalık kış mevsiminde ve özellikle mevsim geçiş dönemlerinde daha sık yaşanır. Hastalıktan korunmak için aile hekimlerinde aşı uygulaması yapılmalıdır. Aşının koruyuculuğu yüksektir, böylece hastalığa yakalanma riskinizi düşürür.
Sonuç
İnfluenza hastalığın temelinde A, B ve C tipi virüsler etkilidir. Ağır tabloludur ve kişinin bağışıklığını ciddi anlamda düşürür. Tedavi edilmediği taktirde ise zatürre gibi ciddi hastalıklara dönüşür. Hastalığı belirtileri, nedenleri veya hakkında diğer bilgilere pusholder.com adresimizden kolayca ulaşabilirsiniz.