İlişkide Tükenmişlik Sendromu Nedir?
İlişkilerde meydana gelen kavgalar, sizi tükenmişlik sendromuna götürebilir. İlişkide tükenmişlik sendromu, son zamanlarda yaygın olarak görülen bir sorundur. Tükenmişlik sendromu, ilişkinin sonunu getiren bir durumdur. Çiftler, bu duruma maruz kaldıklarında bağları zayıflar. Tükenmişlik sendromunun yarattığı gerim, ilişkininin de gerilmesine neden olur. Uzmanlar çiftleri, bu sendroma karşı uyarmaktadırlar.
İlişkinizde tükenmiş sendromunun belirtileri varsa hemen bu duruma müdahale etmeniz gerekir. Aksi halde sevdiğiniz insanla aranızda geri dönüşü olmayan uçurumlar meydana gelebilir. Peki ilişkide tükenmişlik sendromu nedir? Bu sendromdan kurtulmak için ne gibi bir yol izlenmelidir. Tüm bu konulara dair her şeyi yazıda bulabilirsiniz.
İçindekiler
Tükenmişlik Sendromu
Çağımızın modern sorunlarından biri olan tükenmişlik sendromu, insanın belli olaylar karşısında direnecek gücünün kalmamış olmasıdır. Eğer bir ilişkide sürekli negatif durumlar meydana geliyorsa, o ilişkide tükenmişlik sendromunun olması kaçınılmazdır. Bu nedenle uzmanlar, ilişkilerde bu sendroma neden olan durumların bir an önce çözülmesini önermektedirler. Özellikle stres, kavga, sorumluluk almama ve çatışma gibi durumlardan dolayı çiftlerin arası bozulabilir.
Eğer bu bozulmalar sık sık oluşursa ya da kısa zamanda çözülmezse, tükenmişlik sendromu başlayabilir. Genelde iş alanında kullanılan bu terim, son zamanlarda ilişkilerde de bir sorun olarak görülmeye başlamıştır. Tükenmişlik sendromu, boşanmaya kadar giden birçok olumsuz sonucun doğmasına da neden olmaktadır.
İlişkide Tükenmişlik Sendromunun Yarattığı Etkiler
İlişkide tükenmişlik sendromu çok ağır etkilere neden olabilir.
Bu etkilerden bazıları şunlardır:
- Duygusal yorgunluk oluşur.
- Fiziksel olarak kendinizi bitkin hissederseniz.
- Eleştirel bir tutum takınırsınız.
- Partnerinizle olan bağınız kopar.
- Kendinizi etkisiz hissetmeye başlarsınız.
- İlişkiye verdiğiniz değer azalır.
Bu etkilerin sürekli olarak devam etmesiyle de tam bir kopukluk meydana gelir. İlişkiniz sizin için bir eziyet halini alır. Bunun sonucunda da ilişkiniz üzerinde gelecek planları yapmaktan vazgeçersiniz. Tükenmişlik sendromunun yarattığı etkiler bazen o kadar ağır olur ki, iş ve eğitim hayatı gibi alanlarda da olumsuz etkilenirsiniz. Hatta bu sendrom yüzünden eşler arasında şiddet bile başlar. Bu nedenle tükenmişlik sendromu mutlaka önemsenmelidir. Ve bu durumdan kısa zamanda kurtulmalısınız.
İlişkiye Tahammülünüz Kalmaz
Tükenmişlik sendromu yaşanan ilişkilerde sevgi bağı yetersiz kalır ve hatta yok olur. Bu bağın yok olmasıyla birlikte eşler, artık kendilerini tamamen yalnızlaştırırlar. Artık tek bir cümleye bile tahammül edemez hale gelirler. Sürekli birbirlerine karşı duvar örmeye başlarlar. Eşler arasında muhabbet azalır.
Bunun sonucunda da güzel olan tüm bağlar yok olmaya başlar. Tükenmişlik sendromu, bazı ilişkilerde tamir edilemez şeyler bırakır. Bundan dolayı uzmanlar, tükenmişlik sendromu yaşayan çiftlerin, çok fazla dikkat etmeleri gerektiğini söylemektedir. Özellikle de evli ve çocuklu çiftlerin bu konuda çok daha fazla hassas davranmalarını önermektedirler.
İlişkide Tükenmişlik Sendromu İle Baş Etmek
İlişkide tükenmişlik sendromu ile nasıl baş edeceğinizi iyi bilmelisiniz. Aksi halde bu sendromun ilişkinizde yaratacağı tahribat çok şiddetli olabilir. Bundan dolayı tükenmişlik sendromuna karşı önlem almanız gerekir. Partnerinizle birlikte ilişkinizi gözden geçirmeniz ve bu durumun sizde ne gibi zararlara yol açtığını gözlemlemeniz gerekir. Ancak gözlem yaparken eleştirel bir tavır takınmaktan kaçınmalısınız.
Nötr bir şekilde eleştirmeniz önemlidir. Sorunları tek bir kişinin üzerine yıkmak, çatışma yaşanmasına neden olur. Bu nedenle çözüm odaklı şeyleri düşünüp konuşmanız gerekir. Partnerinizin düşüncelerine önem vermelisiniz. Sorunlara karşı bir olmazsanız, tükenmişlik sendromundan çıkmanız mümkün değildir.
Partnerinizle İlişki Planı Yapın
Tükenmişlik sendromu yaşamaya başladığınızda bunu fark edebilmeniz önemlidir. Çünkü bazı çiftler, bu sendromun etkisiyle nasıl bir durumun içinde olduklarını o an fark edemezler. Bu nedenle tükenmişlik sendromun farkında olmak önemli bir detaydır. Daha sonra partnerinizle bu konu hakkında konuşmalısınız. Ancak konuşurken saygı ve sevgi çerçevesinden kesinlikle çıkmamalısınız.
Kavga yaratacak kelimelerden uzak durmalısınız. İlişkinizdeki temel sorunları tespit ederek bunlar üzerinde plan yapmalısınız. Neyi nasıl yaparsanız sorun ortadan kalkar? Bu sorunun cevabını mutlaka vermelisiniz. Ortak bir plan oluşturduğunuzda buna ikinizin de uyacağından emin olmalısınız. Kendi başınıza plan yapıp uygulamanızın bir anlamı olmaz. Tükenmişlik sendromunun temel sebeplerini bulup ona göre plan yaparsanız, daha etkili bir çözüm sağlarsınız.
Sendrom Karşısında Hemen Pes Etmeyin
Tükenmişlik sendromuna karşı mücadeleci olmanız, sizi pozitif yönden etkiler. Mücadeleyi kesinlikle elden bırakmamanız gerekir. Partnerinizi de bu konuda uyarmalısınız. Tükenmişlik sendromu, çözülemeyecek bir sorun değildir. Sadece nasıl hareket etmeniz gerektiğini iyi bilseniz yeterlidir. Eşinizle sorunlarınızı konuşun ve onunda sorunlarını dinleyin. Nerede hata yaptığınızı, bu olayların neden dolayı meydana geldiğini bulmaya çalışın.
Karşınızdaki insanı kesinlikle suçlamayın. İlişkilerde yaşanan her şey karşılıklıdır. Bu nedenle suçlu aramak yerine çözüm arayın. Sorunlarınızla mücadele ederken pes etmeyin. Çözüm için planladığınız kararlarınızdan vazgeçmeyin. Verimli ve planlı bir şekilde ilerlemeyi hedefleyin. İlişkinizin pozitif hale gelmesini sağlayacak şeyleri yapın. En başta eşinizle olan bağlarınızı tekrardan örün. Bağların güçlenmesi, mücadelenizi kolaylaştırır.
Terapiste Gidin
Tükenmişlik sendromu ile baş edemezseniz, uzman yardımı alabilirsiniz. Bu sendromdan bir an önce kurtulmaya karar verdiğinizde yapacağınız en doğru şey, terapiste gitmenizdir. Profesyonel bir destek almanız, sorunla daha etkili şekilde mücadele etmenizi sağlar. Böylece ilişkinizi tükenmişlik sendromundan hemen kurtarabilirsiniz.
Kendinizi Eleştirin
Kavgadan ya da başka sebeplerden dolayı yaşanan tükenmişlik sendromu, etkisini devam ettirirse ayrılıkların yaşanmasına neden olur. Öncelikle karşınızdaki insanı eleştirmek yerine kendinizi eleştirmeye başlayın. Hatalarınızın neler olduğunu ve sizin bu duruma ne gibi çözümler sağlayabileceğinizi tespit edin. Tek taraflı olarak düşünmeyin. Özellikle de ilişkinizi kurtarmak istiyorsanız, olaylara bakış açınızı değiştirmeniz gerekir. Saygı, anlayış, sevgi ve hoşgörü her zaman ilk kriterleriniz olmalıdır.