Sağlık

Hepatit B Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Hepatit B; dünyanın her yerinde görülebilen bir karaciğer iltihabıdır. Bu iltihaba yol açan Hepatit B virüsüdür. Bu virüs bulaşıcı özelliği olan bir virüstür. Genel anlamda kandan kana veya enfekte olmuş vücut sıvıları ile bulaşıcıdır. Uyuşturucu kullanımı, korunmasız cinsel yaşam, sterilizasyon sağlanmamış iğne ve diğer aletler, hamilelikte anneden bebeğe bulaştırma yaşanabilir.

Bu hastalık; öpüşme, öksürme, hapşırma, ortak tuvalet kullanımı, aynı yemeği yemek gibi durumlarla bulaşmaz. Hastalıkta iki tip görülür akut veya kroniktir. Ayrıca belirti göstermeyen sessiz taşıyıcılıkta bu hastalıkta görülür.

Sessiz taşıyıcılık ilerleyen zamanlarda karaciğer büyük tahribatlar verir. Siroz başta olmak üzere karaciğer kanseri oluşumunu tetikler. Günümüz koşulları baza alındığında bu hastalık tedavi edilebilir ve önlenebilir bir sağlık sorunudur. Hepatit b hastalığı önlenmezse ciddi bir hastalık olarak yeni hastalık tabloların oluşumuna neden olan bir virüs türüdür.

Bu hastalık bazen hiçbir belirti vermeden ilerlese de genel belirtileri arasında; gözlerde sarılık, iştahsızlık, ateş, karın ağrısı, eklem ağrıları yer alır. Hepatit B hastalığından korunmak için mutlaka doktor gözetiminde olmanız gerekiyor. Bu gibi belirtiler gözlemlediğiniz taktirde uzman doktor tarafından muayene olmanız gerekir.

Hepatit B Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Hepatit B Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Hepatit B Belirtileri Nelerdir?

Hepatit b belirtileri akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. Ayrıca hiçbir belirti vermeyen sessiz taşıyıcılık da yapar. Bu hastalık karaciğerin iltihaplanmasına yol açan ciddi bir hastalıktır. Karaciğer iç organlarımız arasında görev bakımından oldukça önemli ve gerekli bir organımızdır. Bu nedenle karaciğer üzerinde meydana gelen bu gibi hastalıklar bedenimize ciddi belirtilere neden olabilir.

Hastalığın belirtileri;

  • Göz ve ciltte sararma (sarılık)
  • Halsizlik, yorgunluk
  • Mide bulantısı, kusma
  • Eklem ağrıları ve kas ağrıları
  • Ateş
  • İdrar renginin koyulaşması

Hastalığın belirtileri arasında bu gibi bulgular yer alır. Hastalık ilk başlarda kendini belli etmese de, durum herkeste aynı değildir. Nadirde olsa ilk başlarda belirti gösteren kişilerde bulunur. Karaciğer önemli bir organdır.

Karaciğerde meydana gelen her türlü hastalık tedavi edilmelidir. Aksi halde basit gibi görülen hastalıklar zamanla ilerleyerek karaciğerde siroz, karaciğer kanseri ve karaciğer yetmezliğine neden olabilir.

Hepatit B Çeşitleri Nelerdir?

Bu hastalık kronik hepatit b ve akut hepatit b olarak ikiye ayrılır. Akut olan hepatit, genel manada belirti vermeyen, gizlice ilerleyen çeşididir. Özellikle çocuk hastalarda belirti vermeme oranı daha yüksektir.

Yetişkin hastalarda %70 oranında belirtiler gözlenir. Hasatlığın ilk belirtileri, bulaştan yaklaşık 3 ay sonra görülür. Akut hepatitte belirtilerin görülmesi 6 hafta ila 6 ayı bulabilir. Ancak bunun yanı sıra hastalığı hiçbir belirti göstermeden geçiren kişilerde olabilir. Bulaşıcılığı yüksektir.

Kronik hepatit b; bu enfeksiyon kişide 6 ay sonrasında hala varlığını devam ettir ve kişinin bağışıklık sistemi virüs için antikor üretimi sağlamazsa buna kronik denir. Kronik hepatit neredeyse 2 ila 3 yıl belirti vermeden karaciğerde varlığını koruyabilir. Tabi bu esnada karaciğere ciddi komplikasyonlar yaşatır. Kronik hepatit b hastaların birçoğunda zamanla siroz ve karaciğer kanseri gibi ciddi hastalıklar görülür.

Hepatit B Nasıl Bulaşır?

Hepatit b nasıl bulaşır bu hastalıkta bulaş kan ve vücut sıvıları ile temas gerçekleştiğinde olur. Solunum yolu, aynı tabağı, kaşığı kullanmak veya ortak tuvalet kullanımı ile bulaş olmaz.

Hastalığın bulaşma yolları;

  • Hepatit hastalığı olan kişi ile cinsel birliktelik
  • Uyuşturucu kullananlar
  • Tıraş makinaları, makas
  • Sterilizasyon sağlanmamış güzellik salonu manikür setleri
  • Sterilizasyon sağlanmamış cerrahi aletler
  • Sterilizasyon sağlanmamış diş çekim aletleri
  • Hepatitli hamile kadından bebeğe bulaşır.

Bu ve bu gibi durumlar hastalığın bulaşmasını sağlayan nedenlerdir. Hastalık genel anlamda belirti vermedi için, bu gibi durumlardan şüpheleniyorsanız uzman bir hekime muayene olun.

Hepatit B Nelere Sebep Olabilir?

Bu hastalığa neden olan HPV virüsüdür. Kronik ve okut tabloda gelişen bu hastalık, tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Akut tabloda ilerleyen hastalık, daha sonrasında bazı kişilerde kronik haline gelebilir. Hastalığın tedavisi karaciğer ağır hasar vermesine yöneliktir. Hepatit b tedavi edilmezse ilerleyen zamanlarda; siroz, karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanserine (tümörü) sebep olabilir.

Hepatit B Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Hepatit B Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Hepatit B’den Korunma Yöntemleri?

Hepatit b hastalığından korunmanın en etkili yolu aşıdır. Bu hastalığa uygulanan aşı kişinin bulaşından 24 saat içerisinde uygulanır. %90 oranında koruma sağlanır. Bunun yanı sıra hastalıktan korunmak için insandan insana kan ve sıvı geçişi sağlayan her türlü durumdan kaçınılmalıdır. Gerekli tarama ve testlerden geçerek, uzman doktor tarafından kontrolünüzü sağlayabilirsiniz.

Hepatit B Kendiliğinden İyileşebilir Mi?

Hepatit b hastalığı bazı kişilerde belirti göstermeden sessizce ilerleyerek bağışıklık kazanmasına yol açar. Böyle bir durumda hasta farkına varmadan hastalığı geçirmiş olur. Yetişkin bireylerde kendi kendine iyileşme görülebilir.

Hepatit B Aşısı ve Hepatit B Tedavisi

Hepatit b tedavisi günümüz koşullarına bakıldığında tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Üretilen ve geliştirilen aşılar ile hastalık önlenebilir.

Hepatit b aşısı koruyuculuğu %90 oranında başarı sağlar. Türkiye’de bebeklik döneminden itibaren hepatit b aşısı uygulanıyor. Yaşın ilerlemesi ile birlikte bağışıklık sisteminde virüse karşı antikor üretimi yavaş ise tekrardan yeni bir doz aşı uygulanabilir. Taşıyıcı olan ve hastalığı aktif olarak taşıyan hasta bireyler aşı uygulaması yapılmaz.

Hamilelikte virüse karşı tarama testleri uygulanıyor. Bu sayede bebeğe bulaş olması önleniyor ve korunuyor. Bu hastalığın dünya genelinde önlenebilmesi için kişiler, bu hastalık konusunda bilgilendirilmelidir. Hastalığın belirtileri, sebep olabileceği ciddi hastalıklar konusunda insanlar bilinçlendirilmelidir. Bu sayede hastalığın yayılması ve hastalıktan korunulması sağlanabilir.

Hepatit b aşısı yan etkileri, aşı yapıldıktan sonra genel manada herhangi bir ciddi komplikasyon meydana gelmez. Bazen aşının yapıldığı alanda; kızarıklık, hafif derecede şişme ve duyarlılık görülebilir. Bazen aşı kaynaklı hafif huzursuzluk meydana gelebilir. Ancak aşı yapıldıktan 3 gün sonra bu ve benzeri yan etkiler tamamen ortadan kalkacaktır.

Sonuç

Hepatit b hastalığı yaygın olarak, dünya genelinde rastlanan bulaşıcı hastalık türüdür. HBV virüsünün etkilediği ve hastalık geliştirdiği organ karaciğerdir. Hastalığın koruyuculuğu aşı ile sağlanır. Hastalık ile güncel ve doğru bilgiler için pusholder.com sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu