Bilgi Kutusu

Güllaç Tarifi

Güllaç tarifi lezzetli olmasının yanında hafif ve kolay hazmedilebilir olması ile pek çok insanın favori tatlıları arasında yer alır. Özellikle ramazan ayının vazgeçilmezi olan güllaç ülkemizin gelenekselleşmiş lezzetlerinden birisidir.

Güllaç Tarifi
Güllaç Tarifi

Güllaç Yapmak İçin Gerekli Olan Malzemeler Nelerdir?

Osmanlı saray mutfağından günümüze kadar lezzetinden hiçbir şey kaybetmeden gelmeyi başarmış olan güllacı evde yapmak için gerekli malzemeler şu şekildedir;

  • 10 yaprak güllaç
  • 1,5 litre süt
  • 2 su bardağı toz şeker
  • Çekilmiş ceviz içi
  • 2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre)
  • Ceviz (isteğe göre fıstık)
  • Nar tanesi
  • Vişne

Sadece bu malzemeler ile evlerinizde kolaylık ile güllaç yapabilir ramazan sofralarınızı şenlendirebilirsiniz.

Güllaç Nasıl Yapılır?

Sofralarınıza ve ağzınıza layık güllaç tarifi için; ilk olarak şeker ve süt tencereye alınarak ısıtılır. Şekerler tamamen eriyince ve süt yeteri miktarda ısınınca sütü ocaktan alabilirsiniz. Daha sonra hazırlanılan şekerli süt oda sıcaklığında ılınması için bırakılır.

Sütün sıcaklığı çok önemlidir. Ne kaynar ne de soğuk olması gerekir. Süt eğer kaynar olursa güllaç yaprakları hamur olur. Güllaç yaprakları kat kat olacak şekilde kullanılacak tepsiye yerleştirilir.

Bu işlem yapılırken güllaç yapraklarının parlak kısımlarının üst kısma gelecek şekilde olmasına dikkat edilmelidir. Her bir katta yaprakların üzerine her tarafı ıslanacak şekilde yaklaşık bir iki kepçe kadar süt dökülür. Bu şekilde toplamda beş adet güllaç yaprağına aynı işlem tekrarlanır ve 5. kat da ıslatıldıktan sonra bu katın üzerine ceviz serpiştirilir.

Bu aşamadan sonra geriye kalan beş yaprak da aynı şekilde süt ile ıslatılarak tepsinin içine yerleştirilir. Eğer güllacınızı gül suyu ile tercih ediyorsanız bu aşamada bir bardak şekerli süt karışımını kenara ayırıp içerisine yaklaşık 2 yemek kaşığı kadar gül suyu eklenir. En son olarak bu karışım da tatlının üzerine gezdirilerek muhafaza edilmesi için buzdolabına konulur. Buzdolabında yaklaşık 2-3 saat dinlendirilen tatlı üzeri isteğe bağlı olarak ceviz, antep fıstığı, nar taneleri veya vişne ile süslenerek servis edilmeye hazır hale gelir.

Evde Güllaç Yaprağı Nasıl Yapılır?

Vazgeçilmez güllaç yapımı için en temel malzeme güllaç adı verilen nişastalı yufka malzemesidir. Mısır nişastası, su ve un karıştırılarak açılır ve kızgın tavada pişirilir. Evde hazırlanılışı da yarım çay bardağı un, bir su bardağı içme suyu ve bir çay bardağı nişastanın çırpılması ile yapılır.

Güllaç Yapımında Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktaları Nelerdir?

Güllaç yapraklarını süt ile ıslatırken sütün sıcaklığına çok dikkat etmek gerekir. Süt eğer çok sıcak olursa yapraklar fazla yumuşar ve hamur haline gelir. Soğuk olursa da yapraklar sütü çekmez ve kuru kalır. Bu nedenle ılık tutulması önemlidir.

Diğer bir püf noktası ise güllaça eklediğiniz ceviz ile ilgilidir. Güllaç içerisine koyulan ceviz yüzünden uzun süre beklemesi sonucunda kararabilir ve tadını kaybedebilir. Bu nedenle güllaçın yapıldıktan sonra çok bekletilmeden tüketilmesi lezzet ve görüntü açısından çok daha iyi olacaktır.

Güllaç Tarihi

Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan ve lezzetinden hiçbir şey kaybetmeyen güllaç, saray mutfağına ilk defa 1489 yılında girdi. Kastamonulu Ali Usta denilen bir kişi, elinde kalmış olan yufkaları, saray görevlileri Kastamonu gezisi yaptığı sırada şekerli süt karışımı ile ıslatıp bir tatlı haline getirerek saray görevlilerine sundu. Osmanlı dönemi zamanında güllaç yapraklarına varak ismi verilmiştir.

Güllaçın Faydaları Nelerdir?

Güllaç tatlısı protein, E ve B vitaminleri içerir. Bu vitaminler nedeni ile güllaç bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesinde rol oynar. Aynı zamanda oruç sebebi ile düşen kan şekerinin güllaç sayesinde normal seviyede tutulmasına yardımcı olur. Ayrıca hafif ve kolay hazmedilebilir bir tatlı olmasından kaynaklı oruç açıldıktan sonra midede şişkinliğe sebep olup mideyi rahatsız etmez, kolay sindirilir.

Güllaç Tarifi
Güllaç Tarifi

Güllaç Nerede Üretilir?

Tarihte ilk olarak Kastamonulu Ali Usta adı verilen bir kişi tarafından sarayda yapıldığının söylenmesinden dolayı güllaç, özellikle Kastamonu’da üretilir ve burada güllaç baklavası ismi ile de sunulur.

Güllaç Kaç Kaloridir?

İftar sofralarını en lezzetli ve keyifli bir hâle getiren güllaç, hem yararlı hem de hafif bir tatlı olması sebebi ile gönüllerde taht kuruyor. Ancak yine de herşeyde olduğu gibi güllaçta da yerken aşırıya kaçmayarak tüketmekte fayda var denilebilir. Çünkü ince bir dilim güllaç 250 kalori içerir. Yani ince bir dilim güllaç yiyen bir insan 1 dilim ekmek, 1 su bardağı süt ve 1 porsiyon meyvede bulunan toplam kalori kadar kalori almış olur.

Güllaç Kaç Günde Tüketilmelidir?

Güllaç tatlısı en çok ramazan aylarında tüketildiğinden diğer zamanlarda marketlerde bulması biraz zorlaşan bir tatlıdır. Bu nedenden dolayı insanlar ramazanda güllaç stoğu yapıp diğer zamanlarda da tüketmeyi tercih ediyorlar. Ancak güllaç her ne kadar kuru bir yaprak olsa bile tüketilmesi gereken belli bir raf ömrü vardır. Bu raf ömrü 2 yıldır. Ancak güllaç yapılıp hazır hale geldiğinde maksimum 2 gün içerisinde yenmesi tavsiye edilir.

Güllaç Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Güllaç tatlısını tüketirken çok soğuk olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde gaz problemi oluşturabilir. Bunun dışında kalorisini azaltmak isteyenler güllaç yapraklarını ıslatmak için kullandıkları sütü light olan sütten tercih edebilirler ve bununla beraber kullanılan şeker miktarını azaltabilirler. Aynı zamanda güllaçın üzerine tarçın serperek kan şekerini düzenlemesine katkı sağlayabilirsiniz.

Güllaç Neden Ramazan Ayında Tercih Ediliyor?

Diyetisyenler ve beslenme uzmanları güllacın içerisinde bol miktarda bulunan protein, E ve B vitaminlerinden dolayı bağışıklık sistemine fayda sağladığı, kuvvetlendirdiği ve bu vitaminler sayesinde stresi azaltıcı ve sakinleştirici etki gösterdiğini ifade ediyor. Ayrıca oruç dolayısı ile vücudun düşen kan şekeri düzeyinin normal seviyede tutulmasına yardımcı olduğu da söyleniyor.

Kuymak Tarifi, Evde Kuymak Nasıl Yapılır? > https://www.pusholder.com/kuymak-tarifi/

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu