Güçlü Bir Psikoloji İçin 9 Teknik
Psikoloji, insan ruh ve sağlığını etkileyen en önemli faktördür. Kişilerin gündelik yaşamlarından özel yaşamlarına kadar hareket, duygu ve düşünceler üzerinde etkili olan psikolojinin güçlü olması, kişilerin çok daha sağlıklı hareket etme ve karar vermesini sağlamaktadır. Bu yazıda sizlere güçlü bir psikoloji için 9 teknik! Konusundan bahsedeceğiz.
Sağlam bir psikolojiye sahip olmak için öncelikle kendi his ve duygularımızı kontrol etmemiz gerekmekte. Bununla alakalı olarak etrafındaki insanları sorumlu tutmaya çalışan birçok insan vardır. Bu durum kişiyi geçici olarak rahatlatsa da, kendisiyle kalıp düşündüğü zaman problemin kendinden kaynaklandığını fark edecektir.
İçindekiler
Hislerinizi Kontrol Etmeyi Öğrenin
Kendinizi nasıl hissettiğinizi ve moralinizin nasıl olduğunu başka insanların düşüncelerine göre yönlendirmeyin. Sizin nasıl olduğunuza başkaları değil, kendiniz karar verdiğiniz zaman daha iyi hissedeceksiniz. Karşınızdaki kişilerin ruh halleri de sizi çok fazla etkilememeli. Bazı kişiler karşısındaki insanın hislerini çok fazla kendisine geçirebilir ve bütün bir gün onun yaşadığı psikolojinin altında takılı kalır. Buda o kişiyi olumsuz anlamda etkilemektedir. Karşınızdaki insanların hislerini ve duygularını kontrol edemezsiniz ama kendi his ve duygularınızı kontrol edebilmek mümkün. Bu yüzden iyi bir psikoloji önce kendinizde başlamaktadır.
Kendi Sınırlarınızı Kendiniz Belirleyin
Kişilerde kendilerini suçlu hissetmek ve suçluluk psikolojisine kapılmak kontrol altına alınamayan bir davranıştır. Ne istediğinizi ve duygularınızı açıkça söylemeyi tercih etmek sizi rahatlatacaktır. Kişiler genelde bu tarz durumlarda susmayı ve bazı şeyleri içlerine atmayı tercih ederler. Bu durumda kişileri saldırganlaştırır ve öfke kontrolü sağlamalarını güçleştirir.
Bu nedenle düşüncelerinizi söylemek istediğiniz kişilere rahatlıkla söyleyerek kendinizi utanıp sıkılmadan ifade etmeniz gerekmektedir. Herhangi bir durum karşısında fedakarlık yapmanız gerekirse, bunu sadece kendiniz istediğiniz için yapın. Kimsenin isteği ve etkisiyle kendinizden ve düşüncelerinizden ödün vermeyin. Hem duygusal anlamda hem de fiziksel anlamda sınırlarınızı sağlıklı bir şekilde çizmeniz, enerjinizi çok daha üst seviyelerde tutmanızı sağlayacaktır.
Kendinizi Kurban İlan Etmeyin
Herkesin kıyamadığı, kendinden bile fazla düşündüğü ve onun için her türlü fedakarlığı yapacak birileri mutlaka vardır. Bu sadece kişilerle de sınırlı kalmayabilir. Örneğin işim için şunu yaptım, kardeşim için bunu yaptım, annem ve babam için de şu şekilde davrandım gibi cümleleri sürekli kullanıyorsanız oturun ve düşünün. Kimse için kendinizi kurban etmeyin. Bu psikolojik dünyanızda sizi sürekli dramatik bir insan haline getirmektedir.
Sürekli birileri için ya da birçok olayla ilgili kendinizi fedakarlık yapıyor olarak görüyor ve hissediyorsanız, kendinizi kontrol altına almanız gerekir. Sürekli kendinizden ödün vermeniz, sizi belli bir süre sonra önemsiz hissettirecektir. Siz olmazsanız, herkes bir şekilde yine kendi başının çaresine bakacaktır. Herkesin hayatı kendine özgüdür ve herkes kendi başına bir şeyler yapmak zorundadır. Hayatınız boyunca o insanların yanında olarak, onlara destek olamazsınız.
Sürekli Şikayet Etmekten Vazgeçin
Günlük yaşantımızda ve özel yaşantımızda canımızı sıkan birçok olayla karşılaşabiliriz. Önemli olan bu durumları kontrol altına alarak, enerjimizi yüksek tutmaktır. Çevrenizdeki insanlara, ailenize ya da eşinize sürekli olarak birilerini ya da yaşamış olduğunuz bir durumu şikayet etmek, sizi sürekli olarak negatif bir insan yapacaktır.
Emin olun bu şikayetler durumu düzeltmediği gibi, sizin ve çevrenizdeki insanların psikolojileri üzerinde de olumsuz etkiler bırakacaktır. Hiç kimse sürekli yanında şikayetçi olan negatif bir insan istemez. Böyle durumlar karşısında hem durumu hem de kendinizi kontrol etmek size büyük avantajlar sağlar.
Affetmek Erdemliktir Affetmeyi Bilin
Çevremizde çoğu zaman kırıldığımız ve üzüldüğümüz kişiler olabilmektedir. Kişiler en çok sevdikleri insana kırılır ve bu durumdan büyük üzüntü duyar. En çok sevdiğiniz insanlara çok daha büyük öfkeler duyarsınız. Fakat bu öfke karşınızdaki kişinin yerine her zaman sizi cezalandırır. Bu durum psikolojik anlamda sizi güçsüz bırakmaktadır.
Böyle durumlarda gücünüzü yeniden toparlayabilmek için karşınızdaki insanları affetmeyi bilin. Affetmek karşınızdaki insanın yaptığı davranışları haklı çıkarmaz ve bu kişinin hayatınıza tekrardan dahil olacağı anlamına gelmez elbette, ama sizi içinizde bulunan öfkeden kurtararak rahatlatacaktır.
Dikkat Manipülasyon!
Kendi doğruları net olmayan kişiler başkalarının düşüncelerinden hemen etkilenecektir. Burada önemli olan kendi doğrularınızla, tutarlı bir şekilde yaşayabilmektir. Kendinize verdiğiniz değer, hiçbir zaman başkalarının size bakış açısıyla ilgili olmamalıdır.
Eğer böyleyse sürekli başka insanları mutlu etmek için uğraşıyorsunuzdur. Tüm insanlar sizi sevemez ya da yaptığınız her şeyi kabul etmek zorunda değiller. Bu yüzden kendinize verdiğiniz değeri, başkalarının yaptıkları ve söyledikleri ile ölçmeyin.
Farklı Olmak Korku Vermesin
Hiçbir zaman diğer insanlarla aynı olmak, aynı giyinmek ve aynı düşünmek zorunda değilsiniz. Genelde farklı olan insanlar, kendilerini diğer insanlardan soyutlamaktadır. Çünkü kendilerini farklılıklarından dolayı dışlanmış hissederler. Bu durumda enerjilerini tüketir ve psikolojik baskılar oluşur.
Bırakın kendinizi ve olduğunuz gibi yaşayın. Sizi farklılığınızdan dolayı sürekli eleştiren ve dışlayan insanlardan uzak durup, olduğunuz gibi kabul eden insanlar için enerjinizi tüketmeyi tercih edin. Emin olun çok daha mutlu ve huzurlu hissedeceksiniz.
Öfke Kontrolü Yapmayı Öğrenin
Yaşadığınız ve içinde bulunmuş olduğunuz bazı durumlar, sizi öfkelendirir. Bu öfkeyle yaptığınız hareketler ve söylediğiniz laflar ağır ve kırıcı olabilir. Hatta çoğu zaman karşınızdaki insanları sizden komple uzaklaştırır. Zamanla bu durum size kendinizi yalnız hissettirir. Bunu yaşamak yerine, öfkenizi kontrol ederek kırıcı olmaktan vazgeçmeyi denemelisiniz.
O anda her şeyi akışına bırakmak, gerekirse sesli tepki vermek yerine susarak tepkinizi belli etmeniz, ilerleyen zamanlarda sizin değil karşınızdaki insanın hatasını fark etmesine ve bu nedenden ötürü sizden özür dilemesine olanak sağlar. Bu durum suçlu hissinden çıkmanıza olanak sağlar ve daha güçlü hissedersiniz.
Öz Eleştiriden Kaçınma
Zaman zaman kişilerin oturup, kendisini eleştirmesi gerekir. Sevmediği özellikleriyle, doğrularıyla, yanlışlarıyla, hatalarıyla ve doğrularıyla kendisini değerlendirmek, kişinin bakış açısını değiştirir ve kendi hatalarını da görmesine fırsat verir.
Kişiler kendi hataları ya da yanlışlarıyla yüzleşerek bir daha aynı hataları ve yanlışları yapmaktan kaçınır. Buda kişileri psikolojik olarak olumlu yönde etkiler. Kendinizden ve kendiniz olmaktan asla vazgeçmeyin. Sizi sevenler daima yanınızda olacaktır, sevmeyen insanların ise hayatınızda olup olmaması sizi çok fazla ilgilendirmemelidir.