Son zamanlarda adından sıkça söz ettiren ve kurgusuyla, alıntılarıyla baştan aşağı popüler dizi yani gerçek bir hikayeye dayanan Masumlar Apartmanı, özellikle sosyal medyanın gündeminden düşmez hale geldi. Bu başarısında en büyük etken elbette saatlerce süren dizi çekim saatleri, emek, benzersiz kurgusu ve daha nicesi. Hal böyle olunca bize de bu dizinin detaylı yorumunu paylaşmak kaldı.
İçindekiler
Masumlar Apartmanı’nın Konusu
Dr. Gülseren Budayıcıoğlu’nun ‘Madalyonun içi’ adlı kitabından uyarlanan Masumlar Apartmanı, Korumacı dedesi ve erkek kardeşiyle birlikte yaşayan İnci’nin kaza sonrası değişen hayatı ve ailesinin akıl almaz geçmişi anlatılıyor. Bununla beraber izleyicileri ekrana kilitleyen İnci ve Han’ın kitapta bulunmamasına rağmen ilişkisi son derece ilginç ve büyüleyici bir şekilde anlatılıyor. Her iki karakterin de kendine ait sorunların bulunması ve bunu kabullenmeleri ise daha ilginç olan kısmı desek abartmış olmayız.
Dizinin Oyuncuları Kimler?
Başrolde Farah Zeynep Abdullah, Birkan Sokullu, Ezgi Mola, Merve Dizdar bulunan dizinin devamında da birçok oyuncusu olsa da en önemli karakterler bunlar. İlk izlemeye başladığınız andan itibaren sizleri ekrana kilitleyecek derecede şaşırtan titizliğiyle Ezgi Mola’ya ayrı bir yer vermesek olmaz. Bunca sorunun ve problemin ardından yine de kendisini hiçbir şey olmamış gibi ev işlerine ayırması ve rolüne bu kadar sadık olması yalnızca bizlerin değil tüm eleştirmenlerin de dikkatini çekmiş durumda.
Dizinin Beğenilen Yönleri Neler?
Şu anda final tarihi konuşulmayan ve başlarda 1. sezon olacağı söylenen dizinin bu kadar sevilmesi karşısında herhangi bir tarih verilmiyor. Diziyi bu kadar iyi yere taşıyan bir değil birden fazla şey olduğunu söyleyebiliriz.
Bunları şu şekilde sıralamak mümkün:
- İnci ve Han karakterinin birbiriyle olan tuhaf ilişkisi,
- Safiye’nin bu kadar zor bir hayat geçirip hala kardeşleri için çabalaması,
- Karakterlerin sorunlarından ders çıkarması,
Oyuncu kadrosunun bu kadar güçlü olması gibi konularda oldukça olumlu eleştiriler aldığını söyleyebiliriz. Bunun yanında kötü anlamda eleştirenler de oldu tabii fakat Gülseren Budayıcıoğlu’nun eserlerini tek bir bazda değerlendirmek yerine bütün olarak değerlendirmenin daha mantıklı olacağı kanısındayız.
Dizinin Beğenilmeyen Yanları Neler?
Karakterlerin son derece abartı tipler olması, gerçeği yansıtmaması, dizideki var olan ilişkinin kitapta olmaması gibi konular izleyicilerin dikkatinden kaçmadı elbette. Lakin buna rağmen bile Salı günleri ekranlarda rekor kırmaya devam ediyor Masumlar Apartmanı. Olumsuz eleştirinin dozunun da yerinde olması gözden kaçmayan bir detay elbette. Bunun yanında karakterlerin (Safiye dışında) sessiz sakin olması ama Safiye’nin böylesine abartı bir rolü oynaması da eleştirmenlerin dikkat ettiği bir nokta son zamanlarda.
Dizinin Vermek İstediği Mesaj Ne?
Dizide verilmek istenen en önemli mesaj, ne yaşanmış olursa olsun her bir karakterin geçmişine sımsıkı bağlanıp onunla yaşamayı bilmesi. Yaşamayı bilmekten kastımız travmatik bir sonuç oluşturması değil elbette. Bu sorunların üstesinden gelmeyi başarıp yolumuza onları aştıktan sonra devam etmeyi öğrenebilmeliyiz. Aksi takdirde yaşadıklarımız yalnızca birer anıdan ibaret olur. Bu anılara sarılmayı, onlarla her daim iç içe olmayı ve etrafa iyimser gözle bakabilmeyi öğrenmeliyiz. Bunu öğrenirsek başarabiliriz.
Dizinin Karakter Analizi
- Ezgi Mola – SAFİYE: Han’ın ablası olan Safiye’nin saplantılı ve takıntılı bir duh hali vardır ve bu takıntısını annesinden miras olarak almıştır.
- Merve Dizdar – GÜLBEN: Ailedeki en sessiz kişi olan Gülben, kimseden sevgi görmemiş ve fikri dahi sorulmayan bir karakterdir.
- Farah Zeynep Abdullah – İNCİ: Korumacı dedesi Memduh ve kardeşi Ege ile yaşayan karakterdir.
- Birkan Sokullu – HAN: 3 kız kardeşi ve hasta babasıyla yaşayan Han birçok badireler atlatmış ve atlatmaya devam eden bir kişidir.
- Alper Saldıran- UYGAR: İnci’yi geri kazanmak için elinden geleni esirgemeyen karakterdir.
Çok fazla kadrosu olmayan diziyi seyredenler karakterlerin ne denli aktif rol oynadıklarını tahmin edeceklerdir bizce. Buna karşılık başladığınızda kendisini içine çeken ve empati yapma olasılığını epey arttıran bir durumdan da söz etmeden geçmek olmaz. Bu tarz dizilerin izlenme sayısının bu denli fazla olması Türkiye’de yaşayıp sorunlarını kimseye anlatamayan bireylere belki de anlatmaları için olanak sağlıyor ve empati yapılmasını kolaylaştırıyor. İşte bu yüzden bu ve buna benzer dizilerin çoğalmasını ümit ediyor ve destekliyoruz.
Dizi Hakkında Birkaç Bilgi
Dizide Safiye yalnızca obsesif davranışlara sahip bir kadın değil, aynı zamanda kendisini ölen annesinin yerine koymuş, gizli gizli yas tutan bir karakter olma özelliğine sahip. Bunun yanında çoğunluk kardeşi Gülben hakkında birtakım davranış bozuklukları var diye nitelendiriyor, ki bunda hepimiz hemfikiriz fakat sahip olduklarının sayısının az olması ve bunlarla yetinmek zorunda kalışının en büyük etkeninin bu olduğu varsayımındayız.
Yani Gülben aslında sorumlulukları olan, erken yaşta olgunlaşmak zorunda kalmış, başına gelenlere ablası Safiye kadar büyük bir soğukkanlılıkla yaklaşamamış bir karakter. Bunun yanında İnci’nin, Safiye ve Gülben’in hayatlarını yaşamadığı için evin bireylerinin onu kıskanıp kısıtlaması bunun en büyük örneği olarak sayılabilir.
Ayrıca dizide rol alan Han’ın da aile içinde büyük sorumluluklarının olması, yaşadığı kişilerin karakter bazında değerlendirildiğinde son derece garip tipler olması bu diziyi daha da ilginç kılan şeylerden. Masumlar Apartmanı bizce Türkiye’de yaşayan çoğu bireyin, karşılaştığı sorumluluk ve görevler sebebiyle travmatik durumlar yaşaması, ailesel sıkıntıları hiç kimseye anlatmadan koca bir ömür geçirmesi gibi konuları ele alan güzel bir dizi.
Bunun yanı sıra dizide dönüp duran konular hakkında farkındalık yaratılmasını sağlıyor ve birçok aile durumu kendisine aitmiş gibi görüp yükümlülüğünü azaltmaya çalışıyor. Yani aslında çoğu dizinin kendimize sandığımızdan daha etkisi olduğunu söyleyebiliriz.