Duygusal Zeka Nedir?
Duygusal zekaya sahip olan kişiler hayatlarının büyük bir bölümünde başarılar elde eder. Bu kişiler çoğunlukla çevresinde iyi biri olarak tanımlanırlar ve birçok olumsuz durumun üstesinden gelirler. Peki, bu duygusal zeka nedir? Ve nasıl elde edilir.
Duygusal zeka stressiz bir hayat yaşamak için duyguları yönlendirme ve beyin gücü ile duyguları mükemmel bir şekilde harmanlama sanatıdır. Duygusal zekaya sahip olan kişiler kendisini karşısındakinin yerine koyarak empati yapabilirler.
Kendilerini, duygu ve düşüncelerini iyi bilirler. Güçlü ve zayıf yönlerini bilerek sorunlara yaklaşırlar. Diğer insanlarla olan iletişimleri kusursuzdur. Kendilerini sürekli geliştirirler ve değişen koşullara da kısa sürede uyum sağlarlar.
İçindekiler
- 1 Duygusal Zeka Geliştirme Taktikleri
- 2 Duygusal Zekanın Normal Hayata Etkisi
- 3 Duygusal Zeka Özellikleri
- 4 Çözüm Odaklı Olma
- 5 Motivasyonu Yüksek Tutma
- 6 Günah Keçisi Aramama
- 7 Kontrol Delisi Olmama
- 8 Hataları Kabul Etme
- 9 Duygusal Zeka Modelleri
- 10 Duygusal Zekaya Sahip Olan Kişilerde Kişisel Özellikler
- 11 Duygusal Zeka Eğitimleri
- 12
Duygusal Zeka Geliştirme Taktikleri
Duygusal zekayı geliştirmek için duyguları iyi anlamak gerekiyor. Duygularınızı iyi bilerek kontrol altında tutmalısınız. Duygularınız ile beyninizi paralel bir şekilde kullanmalısınız. Duygusal bir zekaya sahip olmak için stresten kurtulmalısınız.
Stres halinde duygularınızı kontrol ederek akılcı bir çözüm bulmalısınız. Bu yöntem stresinizi de azaltmış olacaktır. Yaşadığınız sorunlarda tamamen çözüm odaklı olmalısınız. Sorunları çıkmaza sokmaya çalışmadan gerekli gördüğünüz yerlerde yardım da almalısınız.
Duygusal Zekanın Normal Hayata Etkisi
İnsan zekasının gücü IQ olarak adlandırılır. Duygusal zeka da EQ olarak adlandırılır. IQ seviyesi ne kadar yüksek olursa olsun normal ve iş hayatında tek başına yeterli değildir. IQ seviyesinin yanında duygusal zeka yani EQ seviyesi de gerekiyor. Bir olay karşısında veya sınavda insanlar IQ seviyelerine göre hazırlanırlar. Fakat olay esnasında veya sınavda duygusal zekayı kullanarak soğukkanlı kalmak ve zekayı en verimli şekilde kullanmak gerekiyor. Bu da duygusal zeka ile gerçekleşebilir.
Duygusal Zeka Özellikleri
Duygusal zeka seviyeleri yüksek olan insanlar normal hayatta yüzde ellinin üzerinde bir başarılı hayata sahip olurlar. Duygusal zeka insanlara en az bu aranda fayda sağlar. Duygusal zekaya sahip olan insanlarda farklı özellikler gözlemlenmiştir.
Duygusal zekaya sahip olan insanlarda bulunan özelliklerden bazıları aşağıdaki gibidir;
- Çözüm odaklı olma
- Motivasyonu yüksek tutma
- Günah keçisi aramama
- Kontrol delisi olmama
- Hataları kabul etme
Bu özellik ve yetenekleri sayesinde başarılı bir hayat yaşarlar. Bu özelliklerin hepsi birbiri ile bağlantılıdır. Bu yeteneklerden birini geliştiren insanlar diğer yetenekleri de yavaş yavaş geliştirirler.
Çözüm Odaklı Olma
Duygusal zekaya sahip olan kişiler herhangi bir sorun ile karşılaştıkları zaman hızlı bir şekilde plan ve program hazırlarlar. Bu insanlar planlarını tamamen çözüm odaklı hazırlar ve hemen uygulamaya geçirirler. Bu plan çok kapsamlı olur ve hata yapma ihtimalleri de azdır. Duygusal zeka hataları en aza indirir. Sorunları çözmede başarısız olacaklarını anladıkları zaman başka bir plan uygularlar veya başka birinden yardım talep ederler.
Motivasyonu Yüksek Tutma
Duygusal zeka yüksek motivasyon gerektiriyor. Bu zekaya sahip olan kişiler sürekli yüksek motivasyona sahip olurlar. Bu motivasyon kendilerine de öz güven aşılar. Öz güvenli bir şekilde çalışan kişiler de çevresindeki kişilere hem güven verir hem de onların motivasyonlarını da yükseltir. EQ seviyesi yüksek olan kişiler grup çalışmasında da başarılıdır. Takım arkadaşlarına motivasyon ve öz güven aşılayarak grup üyelerinin de seviyesini yükseltirler.
Günah Keçisi Aramama
Herhangi bir olayda herhangi bir aksaklıktan dolayı başarısızlık karşısında insanlar genelde bir günah keçisi ararlar. Bütün başarısızlığı bu günah keçisine yükler ve kendilerini başarısızlıktan soyutlarlar. Fakat duygusal zeka sahibi kişiler bunun tam aksini yapar. Aksaklıkların ne olduğunu tespit eder ve neden aksaklıklar yaşandığını ararlar. İnsanlara empati ile yaklaşarak başarısızlıkları sorgularlar. Ve bu başarısızlıkta kimseyi suçlamadan ders çıkarırlar. Bu yaklaşım onlara büyük bir tecrübe kazandırır.
Kontrol Delisi Olmama
Bazı insanlar kontrolün kendilerinde olmasını ister. Bu insanlar tüm yetkiyi kendilerinde toplar ve çevresinde olan her şeyden haberdar olmalarını ister. Bütün işlemler onların onayından geçer ve zaman sonra bu olaydan sıkılırlar. Ayrıca bu büyük bir başarısızlık ve aksaklıklara neden olur. Duygusal zeka bunun tam tersini yaptırır. EQ yetkiyi paylaştırır ve sisteme dökülmesini ister. Duygusal zekada kişilerden çok sistem ön plandadır. Sistemin oturduğu yerde de başarısızlık ve aksaklık en aza indirilmiştir.
Hataları Kabul Etme
Hataları kabul etmek insanlar için büyük bir erdemdir. Duygusal zeka hataları başkalarının üzerine atmaktansa kabul etme ve ders çıkarmayı gerektirir. Duygusal zekası gelişmiş olan kişiler bu şekilde hareket eder ve tecrübe kazanırlar. Hatalardan ders çıkarırlar ve bir dahaki sefere daha çok dikkat etmeleri gerektiğini düşünürler.
Duygusal Zeka Modelleri
Duygusal zeka insanların birçok yeteneğini aynı anda kullanması ile oluşuyor. Bu yetenekler de duygusal zekanın farklı modellerini ortaya çıkarıyor. Bunlardan ilki duygusal zekanın IQ seviyesini etkilediği bir modeldir. Bu modelde duygusal zeka ön plandadır ve IQ seviyesini de yukarı çıkarır. Diğer bir model de ise duygusal zeka dört bölümden oluşuyor. Bunlar algılama yeteneği, ifade etme yeteneği, değerlendirme ve kullanma yeteneğidir. Duygusal zekası gelişmiş olan kişiler bu yetenekleri iyi bir şekilde kullanırlar.
Duygusal Zekaya Sahip Olan Kişilerde Kişisel Özellikler
Duygusal zekası gelişmiş olan kişilerde birçok farklı kişisel özellik bulunuyor. İlk olarak bu kişilerde benlik duygusunun en aza indirilmesidir. Bu kişiler sorumluluklarının farklında olurlar. Bu sorumlulukların üstesinden gelmek için çok girişken olurlar. Duygularını kontrol etme yetenekleri çok gelişmiştir.
Duygusal Zeka Eğitimleri
Duygusal zekaya sahip olmanın ilk yolu kişinin kendini ve yeteneklerini bilmesidir. Kişi kendini iyi tanır ve duygularına hakim olmayı başarır ise bu duyguları yönlendirebilir. Duygusal zeka eğitimleri bu amaçla veriliyor ve insanların iş ve normal hayatta başarılı olmalarını amaçlıyor. Empati kurma insanları yönlendirme ve problem çözme gibi birçok eğitimden oluşuyor.