Dünyanın En Tehlikeli Ülkeleri
Günümüzde küresel dünyanın çıkarları ve kişisel problemleri yüzünden pek çok ülkede açlık, yüksek suç oranları, terör, politik istikrarsızlık, cehalet ve geri kalmışlık hüküm sürmektedir. Araştırmalara göre ise dünya ülkeleri arasında en refah toplumlar Uzak Doğu Asya ülkeleri ve Avrupa kıtası olurken Güney Asya ve Afrika, Güney Amerika, Ortadoğu gibi ülkeler ise yukarıda bahsedilen problemler ile boğuşmak zorunda kalmıştır.
Bu ülkelerde politik istikrarsızlık bir yana dengesiz nüfus artışı ve eğitimsizlik tehlike boyutunu iki katına katlamıştır. Çıkarcı ülkelerin propagandaları ise bu ülkelerde farklı etnik kesimler ya da karşıt görüşlerin birbiri ile çatışması sağlanarak içinden çıkılmaz bir sorunlar düğümü olarak ülkelerin başına bela olmuştur. O halde Birleşmiş Milletler ve diğer toplum kuruluşlarının uyarılarına göre dünyanın en tehlikeli ülkeleri hangileridir?
İçindekiler
Kongo Demokratik Cumhuriyeti
Afrika’nın fakirlik sorunu bir yana uğraştığı en büyük problem terör olaylarıdır. Somali ve Liberya dışında en yaygın olarak Kongo Cumhuriyeti bu olaylara sahne olmaktadır. Çeteler, milis güçler, karşıt görüşler ve daha birçok gruplaşmalar çözümsüzlük sürecini yegane etkileyen faktörlerdir. Ayrıca açlık, salgın hastalık ve afetler bu ülkeye gitmenin son derece tehlikeli olduğu konusunda dikkat çekici unsurlardır.
Yemen
Suudi Arabistan ile yaşadıkları mezhepsel çatışmalar sonucu ülke içinde iki farklı grup türemiştir. Şii propaganda gruplarının kışkırtmaları sonucu Suudi Arabistan ile çatışan Yemen, en büyük imtihanı açlık ile vermektedir. Bu da İnsan Hakları Örgütü istatistiklerine en tehlikeli 4. Ülke olarak yansımasına neden olmuştur.
Sudan
Zengin Arap Yarımadası aksine Yemen gibi arada kalan bir diğer ülke Sudan’dır. Esasen yıllardır kıtlığın baş gösterdiği ülkede son yıllarda terörizm olayları sıçrama yapmış üstüne varlıklı Arap ülkelerinin bir çıkar oyuncağı haline gelerek sürünceme içinde zor günler geçirmektedir. Verilere göre ise gidilmesi en tehlikeli 10. Ülke olarak seçilmiştir.
Suriye
Türkiye’nin sınır komşusu olan Suriye, uzun yıllardır ülkeyi yöneten Esad ailesi tarafından yönetilmekteydi. 2012 yılında yapılan seçimlerde halk bu dikta yönetime baş kaldırmış hükümet ise bu baş kaldırışa sert bir müdahalede bulunarak kutuplaşmayı giderek tırmandırdı. Batılı ülkelerin desteklediği Esad rejimi ülkede sıkıyönetim ilan etmiş ve Kuzey Suriye halkını mezhep çatışmaları yapmakla suçladı. Hemen ardından giderek artan gerginlik yerini iç savaşa bırakarak zorunlu göç olaylarına neden oldu. Olayların ardından terör örgütlerinin yuvası olan Suriye gidilmesi en tehlikeli ülkelerin başında gelmektedir.
Rusya
Dış politikaya karşı iç sorunlarını asla ortaya çıkarmayan ve bu politikası ile takdir edilen Rusya, yapılan araştırma ve gözlemlere göre kişi başı silahlanmanın dünya standartları üzerinde olduğu bu nedenle sokak cinayetleri ve çete olaylarının hat safhaya çıktığı ülkede sert bir yönetim anlayışı ve turistlere karşı stabil bir tutum sergilenmekte olup gidilmesi en tehlikeli ülkelerden biri olarak kayıtlara geçmiştir.
Afganistan
Yıllardır bağımsızlık mücadelesi veren ve kendi iç çatışmaları yüzünden giderek yıkım sürecine giren Afganistan; BM istatistikleri, İnsan Hakları Örgütü, Sosyal Çalışma platformları ve Dünya Barış Gücü birliği tarafından gidilmesi kesinlikle en tehlikeli ve bazı ülkelerde seyahatin yasak olduğu bir ülkedir.
Irak
Zengin petrol kaynakları yüzünden yıllardır batılı ülkelerin çekişme nedeni olmuştur. Saddam Hüseyin devrinde sosyalist bir politika benimseyen ve milli bağımsızlık anlayışı ile yönetilmeye başlanan Irak, zamanla büyümüş ve gelişmeye başlamıştı. Fakat İran-Irak savaşı ve Körfez savaşlarından sonra Amerika bölgeye asker yollamış ve Saddam hükümetini devirerek yerel bir hükümet kurulması için ültimatom vermişti. Durumu kabullenemeyen Irak halkı Amerika ile çatışmaya girmiş bu da iç hesaplaşmalara sahne olarak terör örgütlerinin kurulmasına neden olmuştur. Şuanda ise en tehlikeli ülkelerden sayılmaktadır.
Libya
Doğu Akdeniz bölgesinde kritik hesaplaşmalar şüphesiz Libya aleyhine sonuçlanmıştır. Bölgede Fransa ve mısır destekli Komutan Hafter liderliğinde Türkiye yanlısı hükümete karşı darbe yapılmış fakat yine Türkiye destekli hükümet darbe güçlerini bastırarak kontrolü sağladı. Ancak ülke içinde iki karşıt grubun çatışması bir iç savaşa dönüştü ve en tehlikeli ülkeler sıralamasında ilk sıralarda yerini aldı.
Pakistan
İç kesimleri çok güvenli olmasına karşın Keşmir bölgesi ve Afganistan sınırı oldukça tehlikeli olarak nitelendirilir. Bölgeye yerleşen el-kaide güçlerinin yanı sıra Pakistan yanlısı örgütler ve Hindistan destekli örgütler ile Keşmir bölgesi yıllardır çatışmalara sahne olmuş huzurun hakim olamadığı tehlikeli bölgeler olarak kayıt edilmiştir.
Brezilya
Geçtiğimiz yıllarda Rio karnavalı ile alakalı ünlenen ve en çok ziyaret ülkeler arasında yer alsa bile ülke içi cinayet ve soygun olayları en fazla turistler maruz kalmaktadır. Bu nedenle ülkeye giriş yapmadan önce güvenli seyahat bölgeleri hakkında kuvvet birimleri bilgilendirme yapmaktadır.
Bangladeş
Hindistan sınırında yer alan ülke dünyada en fazla fuhuş yapılan ülke olarak bilinir. Kriz, insan haklarına aykırı çalışma düzeni, mülteciler sorunu, iç hesaplaşmalar ülkeyi en tehlikeli konumlarından birine getirmiştir.
Kenya
Tehlikeli ülkeler listesinde geri planda kalsa da ülke içi cinayet ve hırsızlık son derece tehlikeli bir boyuttadır. Başkent diğer bölgelere istinaden daha gelişmiş ve huzurlu olsa da açlık yüzünden hırsızlık olayları adeta patlama yapmıştır.
Kolombiya
Güney Amerika ülkeleri içinde en tehlikeli ve seyahat kısıtlaması dahi bulunan ülkede uyuşturucu ve kaçakçılık yüksek oranlar ile ifade edilir. Öte yandan istikrarsız siyaset uygulamaları yüzünden kriz de önemli sorunlar arasında yer almaktadır.
Meksika
Amerika sınırı ile bilinen ve ülke dışına en çok mülteci veren Meksika, uyuşturucu kartelleri ve baronları ile ünlüdür. Dünyanın en büyük eroin ve madde kaynağı olarak bilinen ülkede çete cinayetleri ve kaçakçılık kırmızı alarm vermektedir.