Çocukların Mobil Cihaz Kullanımı Ne Kadar Olmalıdır?
Teknoloji çağının olumlu etkileri kadar beraberinde getirdiği olumsuzluklar da söz konusu olabiliyor. Günümüzde teknoloji, hayatın her alanına nüfuz ederek gelişme göstermeye devam ediyor. Erken yaşlarda teknolojik cihazların kullanımının kontrol edilebilir seviyede olması gerekiyor.
Çocukların mobil cihaz kullanımı doğru bir şekilde sınırlandırılmadığında durum kontrolden çıkabiliyor. Sağlıklı olan sürenin ve sınırlandırmada ne gibi detaylara dikkat edilmesi gerektiğinin detaylı bir anlatımına bu yazıda yer vereceğiz.
İçindekiler
- 1 Çocuklarda Hangi Yaş Grubu Ne Kadar Süre İle Mobil Cihaz Kullanmalıdır?
- 2 Uzun Süre Mobil Cihaz Kullanımın Çocuklar Üzerindeki Etkisi Nedir?
- 3 Mobil Cihazların Sağlık Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
- 4 Aileler Çocukların Mobil Cihaz Kullanımı Konusunda Nasıl Hareket Etmelidir?
- 5 Akıllı Cihazların Kullanımı Nasıl Kontrol Altına Alınır?
- 6 Çocuklar Kaç Yaşında Mobil Cihaza Sahip Olmalıdır?
- 7 Çocuk Gelişimde Mobil Cihazların Rolü
- 8 Mobil Cihaz Bağımlılığı Nedir?
Çocuklarda Hangi Yaş Grubu Ne Kadar Süre İle Mobil Cihaz Kullanmalıdır?
Her yaş grubunda ideal olan mobil cihaz kullanım süresi farklılık gösteriyor. 0-18 aylık çocuklar için mobil cihaz kullanımı tavsiye edilmiyor. 2 yaşından küçük çocuklar için mobil cihazlar, gelişimlerine katkıda bulunamayan bir objeden farksız oluyor. Bu yaş grubundan mobil cihaz kullanımı pek fazla tercih edilmemelidir.
18-24 aylık bebeklerde mobil cihaz kullanımı ebeveyn eşliğinde olmalı ve gelişimine katkıda bulunacak içerikler ile desteklenmelidir. 2-5 yaş arası bu süre 1 saat ile sınırlandırılmalıdır. İlkokul çağındaki çocuklarda mobil cihaz kullanımı 1.5 saat kaliteli içeriklerle vakit geçirmek şartı ile sınırlandırılmalıdır. Ortaokul çağındaki çocuklar için ise günlük 2 saat kullanılan teknolojik cihaz süresi yeterlidir.
Uzun Süre Mobil Cihaz Kullanımın Çocuklar Üzerindeki Etkisi Nedir?
Uzun süren mobil cihaz kullanımlarının çocuklar üzerinde direkt olarak olumsuz etkileri bulunuyor. Çocuklarda yaş gruplarına göre kullanım süresinin fazla aşılması durumu iletişim sorunlarına davetiye çıkarabiliyor. Mobil cihazlarda çocukların bilinçli olarak kaliteli içerik, kalitesiz içerik ayrımı yapması her zaman mümkün olmaz.
Böyle bir durumda zararlı içeriklerle de karşı karşıya kalma durumu söz konusu olduğu için ebeveyn kontrolünde mobil cihaz kullanımı gerçekleştirmeleri gerekir. Sosyal ilişkiler kurarak gelişim göstermesi gereken çocuklar bu süreyi mobil cihazlar kullanarak vakit geçirdiği takdirde sosyal becerileri gelişemez. İletişim sorunları yaşarlar. Bu nedenle belirli kısıtlamalar ve takipler eşliğinde mobil cihaz kullanmalıdırlar.
Mobil Cihazların Sağlık Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Bilinçsiz kullanımı sonucu mobil cihazların hem yetişkinler hem de çocuklar üzerinde zararlı etkileri söz konusudur. Uzun süre kullanımda eklem rahatsızlıklarından görme bozukluklarına kadar birçok fiziksel rahatsızlığa yol açabilirler. Uyku kalitesini doğrudan etkileyen mobil cihazlar çocuklarda gelişim sorunlarına da yol açabilir. Yaratabileceği sağlık sorunlarını minimize etmek adına kullanımlar sınırlandırılmalı ve bilinçli kullanım gerçekleştirilmelidir.
Aileler Çocukların Mobil Cihaz Kullanımı Konusunda Nasıl Hareket Etmelidir?
Çocukların mobil cihazlara olan yaklaşımında ebeveynlere çok fazla sorumluluk düşüyor. Ebeveynler, çocuklar için birinci derece rol model konumunda oluyor. Bu nedenle çocuğun mobil cihaza olan yaklaşımında ebeveynin sağlıklı bir şekilde rol model olması gerekiyor.
Ebeveynler sürekli olarak teknolojik cihazlarla vakit geçirdiğinde ve bu durum onlar için bile bir sorun teşkil ettiğinde çocuklar için durum daha da kaçınılmaz bir hal alıyor. Mobil cihazlar ve diğer teknolojik cihazların kullanımında hem yetişkinlerin hem de çocukların aynı hassasiyet seviyesinde bir kullanım süresi ayırmaları gerekiyor.
Akıllı Cihazların Kullanımı Nasıl Kontrol Altına Alınır?
Çocuklarda ve ergenlerde akıllı cihazların kullanımını kontrol altına almak, gelişimlerine pozitif anlamda katkı sağlıyor. Araştırmalara göre ergenlerde uzun süre mobil cihaz kullanımı depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklara da yol açabiliyor.
Tüm bunları kontrol altına almak için şu yöntemleri uygulamakta fayda var;
- Mobil cihazların çocukların odasında bulunmamasına dikkat edilmelidir.
- Çocuğun uyku saatine yakın zaman dilimlerinde mobil cihaz kullanımı engellenmelidir.
- Çocukların kullandığı cihazlarda veri kullanımı ve içerik erişimi kısıtlanmalıdır.
- Ebeveynler olarak cihaz kullanımınızı sağlıklı bir şekilde gerçekleştirerek çocuklara örnek olunmalıdır.
- Çocuklara günlük mobil cihaz kullanım süresi sınırından net bir şekilde bilgi verilmelidir.
Bu yöntemlere dikkat edilerek çocukların teknoloji çağında sağlıklı bir birey olarak yetişmesinde katkıda bulunulabilir. Yaşamın her alanında etkisi olan teknoloji ile yaşamayı öğrenmek ve bunu küçük yaşlarda kontrollü bir şekilde gerçekleştirmek oldukça önemlidir.
Çocuklar Kaç Yaşında Mobil Cihaza Sahip Olmalıdır?
Küçük yaşlarda mobil cihaz kullanımlarının bilinçli gerçekleştirilemeyeceğinden dolayı çocukların mobil cihaz kullanım isteğinin pek çok uzman tarafından doğru olmadığı ileri sürülüyor. Uzmanlar çocukların sanal dünyadaki tehlikelerle karşı karşıya kalmaları ihtimalinden dolayı mobil cihaz sahibi olmamalarının daha doğru olduğunu belirtiyor. Bunun yerine ergenlik dönemine kadar ebeveyn kontrolünde akıllı cihaz kullanımının daha sağlıklı olduğu belirtiliyor.
Çocuk Gelişimde Mobil Cihazların Rolü
Son yıllarda mobil cihaz kullanım yaşının giderek düşmesi uzmanlar tarafından dikkat çekiyor. Psikologlar, oyun çağındaki çocukların sosyal ilişkiler kurarak yaşıtları ile vakit geçirmesi yerine bu zamanı mobil cihazlar ile geçirmesini son derece riskli buluyor. Özellikle ilk üç yaş, duyusal ve sosyal gelişimlerin şekillendiği bir yaş grubunu kapsıyor.
Bu yaş grubunda çocuk, çevresini keşfetmeli ve oynayarak öğrenmelidir. Sosyal yaşamın birçok anında deneme yanılma ile öğrendiği birçok şey zihinsel gelişimine katkı sağlarken mobil cihaz kullanımın abartılması bu öğrenim sürecinin kaybı anlamına geliyor.
Mobil Cihaz Bağımlılığı Nedir?
Teknolojide bilinçsiz kullanımın sürüklediği sorunlardan en büyüğü bağımlılık diyebiliriz. Mobil cihaz bağımlılığı, e-hastalık olarak nitelendirilebilen son dönemlerin en sık rastlanan hastalıklardan biri haline geldi. İlk dönemlerde mobil cihaz ile geçirilen sürenin yavaş yavaş arttırılması ve günlük yaşamdaki birçok faaliyetin yerini mobil cihaza bırakması bu bağımlılığı tetikleyen durumlardandır.
Bağımlılık tam olarak geliştiğinde hem çocuklarda hem de yetişkinlerde bu durum normalmiş gibi gelmeye başlar ve yaşam tarzı haline gelir. Bu durum psikolojik anlamda duygu ve davranışlara zarar vereceğinden dolayı kontrol altına alınmalı ve kullanım süresi sağlıklı olan sınırları aşmamalıdır. Çocuklarda mobil cihaz bağımlılığının oluşmaması adına ebeveyn kontrollerinin ve sınırlandırmalarının düzenli bir şekilde yapılması gerekir.