Teknoloji

Cihazınızın Performansını Arttıracak Yöntemler

Cihazınızın performansını arttıracak yöntemler, arama motorlarında oldukça sık aranan bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Yıllar önce alınan cihazlar, belli bir süreden sonra kasma, donma, uygulamaya girmeme sorunları veriyor. Cihazlarda oluşan yavaşlama problemi birçok kullanıcının canını sıkıyor.

Cihazınızın Performansını Arttıracak Yöntemler
Cihazınızın Performansını Arttıracak Yöntemler

Cihaz Neden Yavaşlar?

Kullanılan cihazların donması, yavaşlaması çok can sıkıcı oluyor. Ancak bu cihazların neden yavaşladığının sorgulanması gerekiyor. Cihazınızı baya uzun bir süre kullandıysanız onun yavaşlaması gayet olağan bir durum. Çünkü uzun süreli kullanımlarda kullandığınız cihazın işlemcisi yoruluyor bu da sorunlara yol açıyor.

Teknolojik aletlerin uzun süre açık kalması bu aletlerin dinlenememelerine sebep oluyor. Bunun sonucunda da cihazların arka plan belleği doluyor ve sorunlar ortaya çıkıyor. Cihazların kapatılıp belli bir süre sonra açılması sorunları ortadan kaldırabilir. Bu yapılmadığı takdirde cihazların ömrü gözle görülür şekilde azalabiliyor. Kullanılan teknolojik alet için bu büyük önem arz ediyor. Basit ama etkili olan bu yöntem genelde işe yarıyor.

Cihaz Performansı Nasıl Arttırılır?

Uzun yıllar önce alınan cihazlar, o dönemin teknolojisi ile üretildiği için belli bir zaman sonra performansı düşüyor. Bu da kullanıcıları cihazınızın performansını arttıracak yöntemler konusunu araştırmaya yöneltiyor. Bazı basit yöntemlerle cihaz performansını üst seviyelere taşımak mümkün.

Var olan teknolojik aletlerin nasıl hızlandırılacağını maddeler halinde aşağıda görüyoruz:

  • Kullanılmayan gereksiz dosyaları cihazdan kaldırmak
  • Cihazın güncel tutulması
  • Cihazı kapatmak veya yeniden başlatmak.
  • Wifi ve Bluetooth özelliğini ihtiyaç halinde kullanmak
  • Web tarayıcı önbelleğini temiz tutmak
  • Cihazın fabrika ayarlarına döndürülmesi

Bu maddelerin uygulanması, cihaz performansının fark edecek şekilde artmasını sağlıyor. Ancak bunlar uygulanmazsa cihaz farklı biçimde hasarlar görebilir.

Kullanılmayan Gereksiz Dosyaları Cihazdan Kaldırmak

Bu bilgi cihazınızın performansını arttıracak yöntemler arasında kolaylıkla gerçekleştirilebilecek bir yöntemdir. Kullanıcıların çoğu yeni aldığı cihazına birçok dosya indiriyor veya yüklüyor.

Bu dosyalar zamanla birikiyor. Ancak bunların çoğu kullanılmıyor. Kullanılmayan dosyalar zamanla cihazın yavaşlamasına neden oluyor.

İşe yaramayan, kullanılmayan dosyaların silinmesi cihazın performansını artırıyor. Böylelikle var olan cihaz daha uzun süre kullanılabiliyor. Silinmeyen dosyalar telefonun içerisinde uzun süre kalarak problem oluşturmaya başlıyor.

Kullanılmayan dosyaların devre dışı bırakılması dahi performansı iyileştiriyor. Teknolojik alet kullanan insanların çoğu tabletinde veya telefonunda var olan dosyalara bakmıyor. Uzun yıllar biriken gereksiz dosyalar bir süre sonra problem olarak onların karşısına çıkıyor. İhtiyaç olmayan dosyalar silinerek cihaza yer açılabilir.

Cihazın Güncel Tutulması

Teknolojik aletlerin zamanla kullanılması onların donanımında hasarlar oluşmasına yol açabiliyor. Cihazlar bu nedenden dolayı performans düşüklüğü yaşıyor. Daha da ileri gidilirse cihazların donanımı, ömrünü tamamlıyor.

Cihazınızın performansını arttıracak yöntemler adına yapılabilecek en önemli ve en etkin yollardan biri cihazın güncel işletim sistemine sahip olmasıdır.

Yazılımı güncel olmayan bir cihaz ne kadar uğraşılırsa uğraşılsın istenen performansı veremeyebilir. Bunun için kullanılan cihazdaki yazılım, arada bir kontrol edilmelidir.

Eski sürümde kullanılan bir cihaz, kullanıcılar için devamlı problem oluşturabiliyor. Çoğu kullanıcı bunu fark edemiyor. Ancak kullanıcılar, yetkili servisler ile görüştüğünde güncelleme yapması gerektiğini düşünüyor. Bazen telefonu güncelleştirmek ise yetmiyor veya bunun için geç kalınmış olabiliyor.

Cihazı Kapatmak Veya Yeniden Başlatmak

Yavaş bir cihaz için basit yöntemlerden birisi cihazı kapalı tutmak veya bazı aralıklarla onu yeniden başlatmaktır. Bu onun RAM’ ı boşaltmasını ve arka plandaki CPU kullanımını azaltmasını sağlayabiliyor.

Kapatıp dinlendirilen veya yeniden başlatılan cihazda var olan problemler kolaylıkla sonlandırılabiliyor. Cihazınızın performansını arttıracak yöntemler açısından da faydalı olacaktır.

Cihazda yer alan önbellek kapatıp açıldığında temizlendiği için var olan performans artabiliyor. Cihazın 2- 3 günde bir kapatılması veya yeniden başlatılması donanımı da olumlu etkiliyor. İnsanlar çok önem vermese de cihazın kapatılması büyük önem taşıyor. Günümüzde ortaya çıkan pek çok problemin temelini cihazı kapatmamak oluşturuyor. Bunu yaşamak istemeyen kullanıcılar bu duruma özen gösteriyor.

Wifi Ve Bluetooth Özelliğini İhtiyaç Halinde Kullanmak

Birçok kullanıcı devamlı olarak wifi ve bluetooth özelliği açık olarak geziyor. Böylelikle cihazında performans düşüklüğü yaşayan kullanıcılar cihazınızın performansını arttıracak yöntemler üzerine araştırma yapıyor.

Wifi ve Bluetoooh’ un devamlı açık olması cihazınızın her zaman bağlanabileceği bir ağ aramasına sebep oluyor. Bunun sonucunda var olan şarjı tüketebiliyor.

Cihazın şarjını bitirmekle kalmayıp onun performansını da düşürebiliyor. Kullanıcılar gün içerisinde hem şarj sorunu yaşıyor hem de telefonlarının donmasından şikayet ediyor. Bunun için cihazın ayarlar- kablosuz ağlar kısmından çok basit bir şekilde wifi ve Bluetooth kapatılabilir.

Sadece ihtiyaç durumunda bu özellik kullanılırsa donanım daha uzun yıllar kullanılabiliyor. Buna önem vermeyen kullanıcıların cihazları ise çok çabuk eskiyor.

Cihazınızın Performansını Arttıracak Yöntemler
Cihazınızın Performansını Arttıracak Yöntemler

Web Tarayıcı Önbelleğini Temiz Tutmak

Kullanıcıların tarayıcıda yaptığı aramalar cihazda kaydediliyor. Kaydedilen veriler bazı durumlarda kullanım kolaylığı sağlayabiliyor. Herhangi bir arama yeniden açıldığında, bilgiler tekrardan yazılmak zorunda kalınmıyor.

Böyle bir kolaylık sağlasa da cihazın belleğinde çerezler birikebiliyor. Böylelikle cihaz daha da fazla gereksiz bilgi ile doluyor. Bundan dolayı cihazın performansı düşüyor.

Arada sırada cihazın tarayıcı önbelleğini temizlemek donanımının daha rahat çalışmasını sağlayabilir. Önbelleği silinmeyen cihazlar bir süre sonra arıza vermeye başlayabilir. Çünkü biriken fazla dosya telefona, bilgisayara vs. zarar verebiliyor.

Cihazın ayarlar kısmından depolama bölümüne girilerek rahatlıkla tarayıcı belleği temizlenebilir. Bunu yapmak istemeyen kullanıcılar ise kullandıkları tarayıcıda geçen ön belleği temizle butonu ile bu dertten kurtulabiliyor.

Cihazın Fabrika Ayarlarına Döndürülmesi

Cihazınızın performansını arttıracak yöntemler için bütün yollar denendi ve sonuç alınmadıysa aletin sıfırlanması düşünülebilir. Bu yöntem uygulanırsa cihazın içerisindeki bütün bilgiler, dosyalar, indirilenler silinebilir.

Cihazınızı fabrika ayarlarına döndürmeden önce verilerinizi başka bir sisteme depolamanız daha sağlıklı olabilir.

Ancak yedeklenmeyen bilgiler cihazın sıfırlanması ile birlikte bir daha gelmemek üzere silinebiliyor. Bu durum kullanıcıları olumsuz olarak etkileyebiliyor.

Çoğu zaman bu yöntem performansı iyileştirebiliyor. Eğer bu yöntem uygulandıktan sonra cihazda performans artışı yaşanmıyorsa cihaz bozuk olabilir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için kullanıcılar yetkili servisten yardım alabiliyor.

Cihazınızın performansını arttıracak yöntemler hakkında daha fazla bilgi öğrenmek isteyen kullanıcılar internetten faydalanabiliyor. Çünkü bu konuyla ilgili çok daha fazla bilgi internette bulunuyor.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu