Beta Balığı Bakımı ve Genel Özellikleri
Beta balığı duruşu ve ihtişamlı oluşuyla akvaryum balıkları arasında dikkat çekmeyi başarmıştır. Kavgacı siyam balığı olarak da bilinen beta balığı bakımı ve genel özellikleri hakkında tüm bilgilere ulaşmak mümkündür. Beta balığı alırken nelere dikkat edilmeli, akvaryumu nasıl olmalı, diğer balıklar ile ilişkisi ve beslenmesi hakkında fikir sahibi olurken ilginç özellikleri de okuyabilirsiniz.
İçindekiler
Beta Balığı Özellikleri Nedir?
Beta balıkları genellikle küçüktür. Boyları ortalama 6 ile 8 cm arasında değişiklik gösterir. Boyundan da anlaşıldığı üzere bu balık türleri küçük olmalarıyla dikkat çekmektedir. Solungaçları labirent yapısındadır.
Böylelikle ihtiyaç duydukları oksijeni su üzerinden alıp kanlarına aktarabilirler. Kötü şarttaki akvaryumlarda bile hayatlarını rahatlıkla sürdürmeye devam ederler. Bu balıkların ömürleri birbirinden farklıdır.
Fakat ortalama ömürleri 2 ile 3 yıl arasında değişmektedir. Bu yıllardan daha kısa veya uzun yaşayabilirler. Beta balıkları bardakta veya küçük fanuslarda da yaşayabilirler. Bu balıkların renkleri genellikle soluk olmaktadır. Stresli ve tedirgin bir yaşam sürdürdükleri zaman ömürleri biraz daha kısa olur.
Bütün pet shoplarda bulabileceğiniz bu balıkların binlerce çeşit formu ve rengi karşınıza çıkacaktır. Farklı formda ve renkli olmasıyla hangisini seçeceğiniz konusunda kararsız kalabilirsiniz. Beta balıkları çok yükseğe kolaylıkla zıplayabilirler. Akvaryum da bu balık türünü besleyeceksiniz suyu tamamen doldurmamalısınız.
Bu balıklar meraklıdırlar ve akvaryuma yaklaştığınız zaman hemen size doğru hızlı bir şekilde yönelirler. Akvaryumun suyundaki çok küçük bir değişikliği hemen fark ederler yanına giderler ve incelerler. Oldukça dayanıklı yapıları vardır. Diğer balık türlerine göre hastalıkları hemen atlatabilirler. Renkleri karanlık ve ışık altında farklılık gösterir.
Farklı ışıklar altında balığa baktığınız zaman daha parlak ve canlı göründüğünü fark edeceksiniz. Beta balıkları etçildir. Sinek larvaları ve solucanları hemen yiyebilirler. Kuru yem ile de beslenebilirler. Canlı yem ile beslenen erkek beta balıkları renklerini daha canlı gösterir. Bu balıklara belli zaman aralıklarında haşlanmış ıspanak mutlaka verilmelidir.
Çünkü ıspanak kabızlık durumunu giderir. Erkekleri saldırgandır ve iki erkek beta balığı karşılaştıkları zaman birbirlerine saldırırlar, bunun sonucunda balıklardan birisi kesinlikle ölür. Ayna karşısında kendilerini gözlemledikleri zaman saldırgan bir tepki verebilirler. Dişi beta balıkları tam tersi olarak saldırgan değildi.
Beta Balığı Bakımı Nasıl Yapılır?
Beta balıkları diğer balık türlerine ve kendi türlerine karşı saldırgan özellik gösterirler. Dişi beta balıkları ile bir arada yaşayabilirler fakat erkek beta balıkları ile bir arada yaşayamazlar. İki erkek beta bir arada yaşadığı zaman balıklardan birisi ölür. Beta balığını koyacağınız akvaryumun hacmi yaklaşık olarak 7.5 ve 15 litre arasında olmalıdır.
Kayalı dekorlara ve bitkili akvaryumlara oldukça uyum gösterirler. Doğal yaşam alanına yakın olduğu için bitkili akvaryumlar daha çok önerilir. Akvaryumu pencere kenarına koymamaya dikkat etmelisiniz. Çünkü pencereden gelen güneş ışınları akvaryumun fazla ısınmasına neden olur.
Akvaryumun çok ısınması iyi olmayacaktır, bu balık türleri ılık suları severler. Akvaryumun suyu mutlaka değiştirmelidir ve suyunu değiştirirken oda sıcaklığında su kullanılmalıdır. Soğuk su kullanılmamalıdır çünkü beta balıklarının hemen hastalanmasına neden olacaktır. Su değiştirme işlemi haftada bir kez yapılmalıdır.
Akvaryum pencere kenarına konulmadığı gibi ısı kaynaklarından da uzak tutulmalıdır. Mesela peteklerin yanına koyulmamalıdır. Beta balığının daha canlı gözükmesi önemlidir bunun için suyun pH dengesi asidik olmalıdır. Akvaryumun boyutu beta balığının ergenlik döneminde rahatlıkla sığabileceği ve dolaşabileceği ölçüde olması gerekir.
Beta balığının kasları çalışabilir. Kaslarının çalışmasıyla daha uzun yaşayabilirler. Bunun için günde 15-20 dakika aynada kendini göstererek antrenman yapması sağlanabilir. Fakat bu sürenin üstüne çıkılması önerilmez. Böylelikle beta balığı duyarsızlaşır ve aynaya tepki vermez. Hatta aynadan korkmaya bile başlayabilir.
Beta Balığı Fiyatları Ne Kadar?
Beta balığı fiyatı türüne göre değişir. Taç beta balığı en çok sevilen türler arasındadır. İsminden de anlaşıldığı üzere yüzgeçleri ve kuyruğu taç şeklindedir. Erkek taç beta balığı gösterişli ve ihtişamlı bir görüntüye sahiptir. Fiyat olarak da çok yüksek değildir. Taç beta balığının ortalama satış fiyatı 50-200 TL arasında değişiklik gösterir.
Diğer beta balık türlerinde olduğu gibi taç beta balığının dişi olanları daha küçük ve renk olarak soluktur. Bir diğer beta balık türü Halfmoon beta balığıdır. Kuyruğu tam kapalıdır ve yüzgeçleri büyüleyicidir. Beta balık türünün en göz kamaştırıcı balıklarından birisidir. Halfmoon betaların dişileri erkeklere göre daha küçük ve soft renklere sahiptir.
Erkekleri büyüleyici bir güzelliğe sahiptirler. Fiyat aralığı ise 50 ile 500 TL arasında değişkenlik gösterir. Bu fiyat değişimi ise kafa, fizik ve renk yapısına göre olur. Daha dikkat çekici olanların fiyatı da bu oranda yükselir. En son beta balık türü olan Plakat beta, Halfmoon plaka olarakta bilinir. HMPK kısaltması da kullanılır.
Bu tür betalar, Halfmoon betalara göre daha ince ve zarif yüzgeç, kuyruk ve vücut yapısına sahiptir. Erkekleri canlı ve soft renklere sahiptir. Dişi plakat betalar ise küçük ve soft renklere sahiptirler. Fiyat aralıkları ise 50 ile 1000 TL arasında değişiklik gösterir. Fiyat aralığının bu kadar fazla olmasının sebebi fizik, yüzgeç ve renk gibi kriterlerdir.
Yavru Beta Balığı Hangi Mamayı Yer
Yavru beta balıklarının beslenmesi oldukça basittir. Yavru beta balıklarına az az yem vererek beslemek her zaman ideal olmaktadır. Granül şeklinde yüksek proteine sahip olan yemler beta balıkları için en güzel balık yemidir. Bir paket balık yemi uzun bir süre yetmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken tek şey kontrollü bir şekilde yemlerin verilmesidir. Aksi halde istenmeyen sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz.