Beden Dili İle Yalan Söyleyenleri Tespit Edin
Hem psikoloji, hem de sosyoloji alanında yapılan çalışmalar sonucunda, beden dili gözlemlenerek yalan söyleyen insanların anlaşılabildiği görülüyor. Çünkü beden dili; insanların kendilerini dil ile ifade ederken bir yandan da bedenlerini kullanmalarına dayanan, istemsiz olarak gösterdikleri tavırların analizi yapılarak anlaşılan ve yalan söylenemeyen bir dildir.
Beden dilinin böylesine işlevlerinin olması, bu dilin incelenmesine ve yalan söyleyen kişilerin tespit edilmesine neden olmuştur. Konu hakkında; beden dili ile yalan söyleyenler nasıl tespit edilir, hangi unsurlara dikkat etmek gerekecektir, beden dili ile yalan söyleyenler kesin olarak tespit edilebilir mi, konuları da öğrenilmelidir. Ayrıca; nelerin gerekli olduğunu, bilinmesi gereken önemli noktaların neler olduğunu ve araştırılmış örnek içeriklerin neler olduğunu bilmek de fayda sağlayacaktır.
İçindekiler
- 1 Beden Dili ile Yalan Söyleyenler Tespit Edilebilir Mi?
- 2 Beden Dili İle Yalan Söyleyenleri Tespit Etmek İçin Gerekenler Nelerdir?
- 3 Beden Dili İle Yalan Söyleyenleri Kimler Tespit Edebilir?
- 4 Beden Dili İle Yalan Söyleyenler Nasıl Tespit Edilebilir?
- 5 Beden Dili İle Yalan Söyleyenleri Tespit Ederken Bilinmesi Gerekenler
- 6 Beden Dili İle Yalan Söyleyenleri Tespit Ederken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Beden Dili ile Yalan Söyleyenler Tespit Edilebilir Mi?
İnsanlar, hem dil aracılığıyla hem de beden yardımıyla kurulacak olan iletişim halindedirler. Doğal olarak, nasıl bir insanın yalan söylediği konuşmalarından anlaşılabiliyorsa; benzer şekilde beden dili aracılığıyla da yalan söylediği anlaşılabilir. Beden dili üzerinde yapılan araştırmalar, birçok kuramın ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Bu kuramlar değerlendirilerek; beden dilinin ne şekilde analiz edilebilecek olduğu, söylenen ile gerçeğin uyuşmadığının nasıl anlaşılması gerektiği ve benzer şekildeki birçok sonuca ulaşılacaktır. Sonuç olarak da, beden dili sayesinde yalan söylenip söylenmediği anlaşılabilecektir.
Beden Dili İle Yalan Söyleyenleri Tespit Etmek İçin Gerekenler Nelerdir?
Beden dili ile yalan söyleyen bir insanın doğru bir şekilde tespit edilmesinde gerekli olan bazı durumlar vardır. İlk olarak, karşı taraf hakkında bazı konuların biliniyor olması gerekir. Bu durum, beden dilinin daha net gözlemlenmesi ve karşı tarafın tepkilerinin rahat bir şekilde ölçülmesi için gereklidir. Daha sonra, yeterli oranda gözlem yapabilme gücü gerekir. Beden dili analizinin olmazsa olmazı olan gözlem sonucunda, yalan konusundaki gerçeklik payı en yüksek kanıya varılacaktır.
Ayrıca, yapılmış olan gözlemin değerlendirilmesi için de yorum yeteneği ve yorum yeteneğinin olması için de mutlaka bazı araştırmaların yapılmış olması gerekir. Belirtilen gereksinimlerden de anlaşılacak olduğu üzere, yalan söyleyen bir insanın beden dilinden anlaşılmasını sağlamak için gereken herhangi bir teknik malzeme yoktur. Bu durum yalnızca; gözlem, değerlendirme ve yorumlama işlemleri sonucunda gerçekleştirilecektir.
Beden Dili İle Yalan Söyleyenleri Kimler Tespit Edebilir?
Beden dili ile yalan söyleyenler, birçok insan tarafından tespit edilebilir. Ancak, yalan söylenip söylenmediğinin beden dili aracılığıyla anlaşılacak olduğu unutulmamalıdır. Beden dilinin de gözlem sonucunda anlaşılabileceği için, gözlem gücü ve değerlendirme kabiliyeti olan her insan tarafından yalan söyleyenler anlaşılabilir. Gözlem gücü iyi olan insanların yanı sıra, beden dilinin inceliklerine sahip olan insanların daha rahat bir şekilde yalan söyleyenleri tespit edecekleri görülecektir.
Beden Dili İle Yalan Söyleyenler Nasıl Tespit Edilebilir?
Beden dili değerlendirilerek yalan söyleyenler tespit edilirken, bazı adımların izlenmesi şarttır.
Bu adımlar sırasıyla şu şekildedir:
- Karşı tarafın konuşma içerikleri dinlenirken, aynı zamanda beden dili gözlemlenmeye başlanır.
- Konuşma içeriğinde sakin kalması gerekirken, beden dilinin oldukça hareketli mi yoksa durağan mı olduğu gözlemlenir.
- Beklenmeyen bir zaman diliminde, merak edilen bir soru sorulur. Eğer mümkünse, cevabı bilinen bir sorunun sorulması gerekir. Bu soru için verilen cevap ile beden dili arasındaki etkileşim de incelenir.
- Genel bir değerlendirme yapılarak, yalan söylenip söylenmediği anlaşılır.
Bu adımlar sonucunda, özellikle; sakin kalınması gereken bir anda beden dili çok aktif oluyorsa veya orta düzeyde beden dili kullanımı gerekiyorken oldukça sakin kalınıyorsa, yalan söylenme ihtimali yüksek olacaktır.
Beden Dili İle Yalan Söyleyenleri Tespit Ederken Bilinmesi Gerekenler
Beden dili, farkında olmadan sergilenen bir dil olduğu için; beden dili ile karşı tarafa yalan söylenilmesi, beden dili içeriklerinin tamamen kontrol edilmesi söz konusu olamaz. Bu nedenle, bir insanın yalan söyleyip söylemediğini anlamanın en sağlıklı yolu beden dilinin incelenmesidir.
İlk olarak, bir insan yalan söylediği zaman; burnuna, kulak memesine, dudaklarına veya çenesine dokunmak ister. Yumuşak dokulardan oluşan bu alanlar, yalan söyleyen insanın kendisini konfor alanında hissetmesine ve biraz da olsa güven duymasına neden olur. Doğal olarak, bir anda belirtilen alanlara dokunulduğu zaman yalan söyleniyor olma ihtimali yüksektir.
Benzer şekilde, eğer konuşma içerisinde herhangi bir kızılacak durum yoksa ve kişi konuşmaya başladığı zaman; gözlerini olduğundan daha büyük açıyorsa, şaşkın görünümlü bir ifadeye bürünme durumu varsa ve gözlerin kızarmaya başladığı fark ediliyorsa muhtemelen söylenenler doğru değildir. Ayrıca, yalan söyleyen insanın; beden dilinin daha hararetli bir hal aldığı, kendini dizginleyemediği ve kontrolsüz hareketler olduğu gözlemlenebilir. Bu tür durumlarda da beden dilinden yalan söyleniyor olduğu anlaşılacaktır.
Beden Dili İle Yalan Söyleyenleri Tespit Ederken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Beden dili ile yalan söyleyen insanlar tespit edilecekken, bazı konulara dikkat etmek gerekecektir. Öncelikle, bazı insanların alışagelen hareketleri oldukça farklı olabilir. Örnek olarak; konuşurken ses tonunun yüksek olması, gözlerinin daha şaşkın ve ayrılmış halinde olduğu zamanlarda konuşması ve el kol harareti her zaman aynıdır.
Doğal olarak, bu tür insanların her zaman yalan söylediğini iddia etmek oldukça yanlış olacaktır. Benzer şekilde, insanların bireysel farklılıklarından dolayı beden dilleri de fark gösterebilir. Bu farkların anlaşılması ve farklı olan insanların yalan söyleyip söylemediğinin anlaşılması için mutlaka gözlem yapmak gerekecektir.
Kısa süreli bir konuşma sonrasında, cevabı biliniyor olan sorularla karşı tarafın tavırları gözlemlenir. Kendisini ifade ederken kullanmış olduğu beden dilinin anlaşılmasından sonra, diğer konulara verdiği beden hareketleriyle bir kıyaslama yapılır ve yalan söylenip söylenmediği anlaşılır.