Avrupa Birliği Ülkeleri Hangileridir?
Avrupa birliği 1 Ocak 1958 yılında Roma Antlaşması ile kurucu devletler tarafından kurulmuştur. Asıl amacı ekonomik anlaşmalar olan birlik İkinci dünya savaşından sonra Amerika Birleşik Devletlerine karşı birleşme gerekliliği duyan ülkeler tarafından desteklenerek kurulmuştur. Dönemin en önemli sanayi hammaddesi olan kömür ve çelik tedariki için bir araya gelen ülkeler daha sonraki kıllarda Roma antlaşması ile Avrupa birliğinin temellerini attılar.
İçindekiler
Avrupa Birliği Bayrağı
Bayrağın rengi olan gök mavisi üzerindeki yıldızların rengi ise sarıdır. Dikdörtgen bir şekle sahip olan bayrakta toplam on iki yıldız bulunur. Bu yıldızlar daire şeklinde bayrağın tam ortasında yer alır. 1955 yılında Avrupa konseyi tarafından kabul edilen bayrakta bulunan 12 yıldız mükemmeliyetçiliği yıldızların oluşturduğu daire ise birlik üyesi olan ülkelerin bağlılığını temsil ediyor.
Avrupa Birliği Para Birimi
Avrupa birliğinin para birimi resmi olarak Euro’dur. Bu para birimi Avrupa birliği üye ülkeleri tarafından iç piyasada ve uluslararası piyasada kullanılan bir para birimidir. Fakat bu para birimi Avrupa birliği üyelerinin hepsi tarafından kullanılmıyor. Çeşitli nedenlerden dolayı bu para birimini kullanmayan ülkeler Arnavutluk, Azerbaycan, Belarus, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Gürcistan, Hırvatistan ve son olarak İngiltere Euro kullanmayan ülkeler arasındadır. Birliğin ortak para kullanmasının en büyük nedeni birliği daha çok hissettirmek ve Amerikan dolarının karşısında kendi para birimlerini oluşturmak.
Avrupa Komisyonu
Avrupa komisyonu 27 üye ülkeden bir kişinin seçtiği ve 5 yıl için görevlendirildiği üyeler tarafından oluşan ve yasama organının başlangıcı olan kurumdur. Bu komisyon Avrupa birliği bütçesini, İdari denetimleri yapmakla da görevlidir. Birliğin yürütme organı vazifesini de yürüten komisyon Avrupa birliğinden bağımsız bir şekilde faaliyetlerini Belçika’nın Brüksel şehrinde yürütür. Bu komisyon üyeleri 5 yıllık görev süreleri bitmeden görevden alınamazlar. Bu komisyonun bir diğer görevi de adalet divanına dava dosyası göndererek yasama sürecinin başlamasını sağlamaktır.
Avrupa Birliği Konseyi
Avrupa Birliği komisyonu üyeleri Avrupa birliği üye devletlerin devlet başkanları tarafından oluşur. Konsey gerekli görüldüğü taktirde sık sık toplanır. Kanun yapma yetkisi olmamakla birlikte genel hedef, strateji, vizyon planı gibi hedeflerin belirlendiği konsey toplantılarında gelişim süreci de izleniyor. Avrupa birliği konseyi Brüksel’de toplanır.
Avrupa Parlamentosu
Avrupa birliği konseyi ile birlikte hareket eden Avrupa parlamentosu, Avrupa birliğinin bir yasama organıdır. Avrupa birliğinin bütçesi hazırlandıktan sonra son hali Avrupa Parlamentosunda görüşülerek karara bağlanır. Avrupa birliği komisyonu üyelerinin seçildiği kuruldur. Parlamento gerekli gördüğü taktirde farklı komisyonlar kurmakla yetkilidir. Bu kurulan komisyonları feshetme ve inceleme yetkisine de sahiptir. Strasbourg’da bulunan genel merkez toplantı salonunda toplantılarını gerçekleştirir.
Avrupa Adalet Divanı
Avrupa adalet divanı her üye ülkeden 2 hakimin katılımı, 27 yargıç ve 11 hukuk sözcüsünden meydana gelir. Avrupa’nın en üst düzey mahkemesi olan Adalet divanı Avrupa birliği ülkeleri arasında olabilecek uyuşmazlık, AB kurumları arasındaki veya kişiler arasındaki hukuki sorunların karara bağlandığı mercidir. Bu mahkeme kesin karar verme yetkisine sahiptir.
Avrupa Birliği Kurucu Üyeleri
Avrupa Ticaret Birliği olarak kurulan birlik daha sonraki yıllarda Avrupa Birliği adını almıştır. 1957 yılında kurulan Avrupa Birliği Avrupa’nın önde gelen 6ülkesi tarafından kurulmuştur. Bu ülkeler;
- Belçika
- Fransa
- Hollanda
- Lüksemburg
- Almanya
- İtalya
Bu ülkeler ticaret potansiyellerini artırmak ve sanayi devriminden sonra oluşan hammadde eksikliğinden dolayı kurulmuştur.
Avrupa Birliği Üyeleri
Avrupa birliği üye ülkeleri aşağıdaki gibidir;
- Almanya
- Avusturya
- Belçika
- Bulgaristan
- Çek Cumhuriyeti
- Danimarka
- Estonya
- Finlandiya
- Fransa
- Hırvatistan
- Hollanda
- İrlanda
- İspanya
- İsveç
- İtalya
- Kıbrıs Cumhuriyeti
- Letonya
- Lüksemburg
- Macaristan
- Malta
- Polonya
- Portekiz
- Romanya
- Slovakya
- Slovenya
- Yunanistan
Avrupa parlamentosu tarafından kabul edilen üyeler her yıl bu ülkelere eklenir. Şu an Avrupa Birliğine 27 ülke bulunuyor.
Avrupa Birliği Üyelik Süreci
Avrupa birliği gelişmekte olan bir birlik olmasından dolayı her zaman yeni üyeler almak için adaylık süreçleri başlatır. Bu politika ile 6 kurucu üye ülke ile kurulan Avrupa birliği geçen her yılda çeşitli ülkeleri birliğe kabul ederek genişlemiştir.
Bu üyelerin tarihsel olarak katılma yılları şöyledir;
- 1973 yılında Danimarka, Birleşik Krallık ve İrlanda
- 1981 yılında Yunanistan
- 1986 yılında Portekiz ve İspanya
- 1995 yılında Avusturya, Finlandiya ve İsveç
- 2004 yılında Çek Cumhuriyeti, Estonya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Macaristan, Malta, Polonya, Slovakya ve Slovenya
- 2007 yılında Bulgaristan ve Romanya
- 2013 yılında Hırvatistan
Avrupa birliğine katılarak hem kendi ülke ekonomilerini hem de birliğin ekonomik düzeyine katkı sağladılar.
Birliğe yıllar boyunca çeşitli aday ülkeler müracaat etti. Bu ülkeler çeşitli kriterlerde değerlendirildiler. Bunlardan en önemli kriter ülke ekonomik refahı ve oluşan suç oranıdır. Avrupa birliğinin aday ülkelerde aradığı en önemli unsur suç oranı düşük toplumsal refahın yüksek olduğu toplum olmasıdır. Avrupa birliğine üye olan ülkelerde terör eylemlerinin de olmaması bekleniyor. Bunun en büyük nedeni ise Birliği oluşturan ülkeler arasında vize ve pasaport olmadan seyahat etme özgürlüğü olmasıdır.
Avrupa Birliğine Aday Olan Ülkeler
Avrupa birliğine katımının büyük avantajları bulunuyor. Bunlardan en önemlisi ekonomik refah ve kullanılan para birimidir. Bu yüzden Avrupa birliğine dahil olmak için üyelik oluşturan ve her yıl Avrupa Parlamentosunda kendilerini savunarak birliğe dahil olmak isteyen ülkeler bulunur.
Bu ülkeler şunlardır;
- Arnavutluk
- İzlanda
- Karadağ
- Sırbistan
- Türkiye
- Bosna Hersek
- Kosova
Yıllardır gelişmek için güçlü ülkeleri yanlarında görmek isteyen Avrupa Birliği çeşitli ülkelerin adaylık süreçlerini yakından takıp ediyorlar. Bu üyelikler uzun zamanlar alıyor. Çeşitli müzakerelerin ardından birliğe dahil olmak için bekleyen bu ülkelere her yıl yenileri ekleniyor.