Astigmat Nedir? Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Astigmat insanların sıkça karşılaştıkları göz kusurları arasında bulunur. Görme yetisine engel olması nedeniyle insanların hayat kalitesini etkiler. Bu nedenle de tedavi edilmesi gerekir.
Astigmat nedir? Cevap verilmesi gerektiğinde ise gözdeki korneanın eğiminin olması gerektiği şekilde olmaması nedeniyle retinaya düzgün görüntünün ulaşmasını engelleyen göz rahatsızlığıdır denir. Genellikle doğuştan gelen bu rahatsızlık nedeniyle de insanlar nesneleri olması gerekenden farklı kalitede görür. Bu rahatsızlık ayrıca astigmatizma ismiyle de anılır.
İçindekiler
Astigmat Belirtileri Nelerdir?
Bir kişide astigmat olup olmadığı belirtiler takip edilerek anlaşılabilir. Kişilerin yaşadıkları belirtiler sayesinde rahatsızlığa tanı koyulması ve özellikle gözlük kullanımı gibi işlemler yapılır. Tanı aşamasında ise görme sorunu yaşayan kişilere göz doktorları yardımcı olurlar.
Bir kişide rahatsızlığın olduğunu gösterecek astigmat belirtileri şöyledir;
- Kişinin uzak veya yakın mesafeyi bulanık görmesi
- Kişinin uzak veya yakında bulunan nesneleri bozuk görmesi
- Nesnelerin çift görülmesi
- Sık görülen baş ağrısı
- Görme eyleminin gözlerin kısılarak yapılması
- Göz yorgunluğunun yaşanması
- Gözlerin sıkça sulanması
- Görme eyleminin gölgeli olması
- Gözlerde ağrı görülmesi
- Geceleri görüş sorunlarının yaşanması
Ayrıca bilgisayar kullanımı veya kitap okuma durumlarında gözlerin çabuk yorulması ve ağrımaya başlaması astigmatın belirtileri arasında bulunur.
Astigmat Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
İnsanlarda astigmat tedavisine başlamak için tanı koyulması gerekir. Bu işlem için göz doktoruna gidilerek göz muayenesi yapılır. Muayeneye göre gözdeki kusura göre tedavi yöntemleri kullanılmaya başlanır.
Astigmatın tedavi edilmesi için kullanılan yöntemlerden ilki gözlük tedavisidir. Doktorlar astigmatın derecesine göre kişilere gözlük vererek kullanmalarını ister. Gözlük kullanılmadığı durumlarda ise kişinin bulanık görmesi veya diğer sorunları yaşamaya devam ettiği görülür.
Astigmatın tedavisi için ikinci yöntem lazer ameliyatıdır. Uzman göz cerrahları tarafından uygulanan bu tedavide astigmatı olan gözün korneasının yeniden şekil kazanması ve doğru şekilde görmesi sağlanır. Bu tedaviyle kişilerin gözlük ya da lens kullanımını bırakması mümkün olur.
Astigmatın tedavi edilmesi için kullanılan son yöntem kontakt lens kullanımıdır. Bu lensler sayesinde bulanık veya çift görme sorunlarından kurtulmak mümkün olur. Ancak faydanın görülmesi için kontakt lenslerin temizliğine özen gösterilmesi gerekir.
Astigmat Tipleri Nelerdir?
Gözdeki kırılma hataları ve hasar alan bölümleri astigmat rahatsızlığının tiplerini ortaya çıkmasına neden olmuştur. Gözdeki hasar olan bölümlere göre rahatsızlık korneal ve lentiküler astigmatizma isimleriyle adlandırılır.
Gözdeki korneanın olması gerekenden daha eğri veya şeklinin bozuk olduğu astigmata korneal astigmatizma denir. Göz merceğinde görülen anormal eğriliğe ise lentiküler astigmatizma denir.
Gözdeki kırılma hataları iki farklı tipin daha ortaya çıkmasına neden olur. Bunlar miyop veya hipermetrop astigmatizma şeklinde ifade edilir. Bu rahatsızlıklarda astigmatla birlikte miyop veya hipermetrop rahatsızlıklarının bir arada olduklarını söylemek mümkün olur.
Miyop astigmat nedir? Bu tipte korneanın kırıcılığının en ve boy eksenlerinde farklı şekillerde görüldüğünü söylemek mümkündür. Bu sayede kişi yakın ve uzak mesafedeki yazıları, nesneleri veya kişileri net şekilde göremez. Ayrıca bu kişinin bulanık veya çift görmesi de mümkün olur.
Hipermetrop astigmat nedir? Bu tipte korneanın kırıcılığının boy ekseninde az olduğunu söylemek mümkündür. Bu rahatsızlığı yaşayan kişiler de yakın ve uzağı net göremezken bozuk veya bulanık görmeleri de mümkün olur.
Astigmat Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kişilerde astigmat tedavisi tip ve astigmatın derecesine bağlı olarak yapılır. Dereceler düşükse derecenin yükselme ihtimali olmadığı için tedavi edilmesine gerek görülmez. Derecelerin normalin üstünde olduğu durumlarda yaygın olarak gözlük kullanımı önerilir. Silindirik lensleri bulunduran gözlükler sayesinde görüntünün net olması sağlanmaya çalışılır.
Gözlük kullanmak istemeyen hastalar içinse tedavi olarak kontakt lens verilir. Lenslerde de astigmatın derecesi ve tipi etkili olur. Gözlüğe oranla daha net görüş sağlayan lensler reçete edilerek kullanılmaya başlanır. Özellikle torik kontakt lensin astigmatın tedavisinde etkisi yüksektir.
Astigmat derecesinin yüksek olduğu durumlarda ise kusurun düzeltilmesi için lazer ameliyatı tercih edilir. Bu ameliyat 18 yaş üzerindeki kişilere yapılır ve halk arasında göz çizdirme ameliyatı olarak anılır. Bu ameliyatla kusurun genellikle %95 oranında düzeldiği görülür.
Astigmatizma Dereceleri Nelerdir?
Göz kusurlarının tümünde olduğu gibi astigmat kusurunda da dereceler vardır. Astigmatizma derecelerinin belirlenebilmesi için diyoptri biriminden yararlanılır. Buna göre göz kusurunu belirtecek derece aralığı 0.25-6.00 diyoptridir.
Astigmatizma derecelendirmesinde kişinin astigmatının miyop ya da hipermetrop olmasının da etkisi olur. Kişide miyop varsa astigmatın diyoptri derecesi – ile ifade edilir. Hipermetrop varsa astigmatın diyoptri derecesi + ile ifade edilir.
Kişilerde astigmat derecesi 0.25-0.75 diyoptri aralığında görülüyorsa kişinin görme kalitesini etkileme oranı düşüktür. Bu nedenle de gözlük kullanımı genellikle gerekli olmaz. Ancak derece arttıkça gözlük veya lens kullanımı ile ameliyat seçenekleri devreye girer.
Astigmat Testi Nasıl Yapılır?
Gözlük/lens kullanımı veya lazer tedavisinin yapılabilmesi için rahatsızlığın teşhisinin yapılması gerekir. Bu aşamada göz doktorlarının yapacakları muayenelerin önemi büyüktür. Rahatsızlığın teşhis edilebilmesi için doktorlar birtakım testler uygular. Bu testler astigmat testi olarak kabul edilirler.
Astigmatın teşhisini kolaylaştıran testlerden ilki keratometri testidir. Topografi isminin de kullanıldığı bu testte amaç korneadaki eğrilik derecesinin tespit edilmesini sağlamaktır. İkinci test ise phoropter testidir. Bu testle gözün ışığa odaklanma durumu ve buna bağlı lens derecesi seçimi yapılır. Net görüntünün elde edildiği lens gözün kullanması gereken lens olarak kabul edilir.
Astigmatın tanısında kullanılan testlerden birisi de refraksiyon testidir. Bu testle birlikte gözde kırılma durumu kontrol edilir. Kırılmanın derecesine göre tedavi tercih edilir. Astigmatta kullanılan son test ise görme keskinliği testidir.
Bu testte kişinin görüşünün ne kadar keskin olduğu anlaşılmaya çalışır. Bu testi yaparken doktor tabloda bulunan harflerin uzaktan görülerek okunmasını sağlar. Keskinlik derecesine göre tanı ve tedavi uygulamasını yapar.
Sonuç
İnsanlar astigmat nasıl görür ve astigmatın tedavisi nasıl yapılır? Sorularına cevaplar ararlar. Birden fazla konuda kaliteli içerikleri okuyucularla buluşturan pusholder.com merak edilen bu bilgilerin edinilebileceği bir adrestir.
Sizler de gözünüzde astigmatın bulunduğundan şüphe duyuyorsanız pusholder.com adresindeki içeriği okuyarak şüphenizin haklı veya haksız olduğundan emin olabilirsiniz. Böylelikle göz doktorundan randevu olarak gecikme yaşamadan göz kusurunun tedavisi ve iyileştirilmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca sayfada sağlık ve farklı konularda kaliteli başka içeriklere de erişim sağlayabilirsiniz.