Teknoloji

Apple’ın Geliştirdiği Yeni M1 İşlemci

Apple markası ile şuana kadar tasarlanmış en kuvvetli işlemcisi olan m1 işlemci, Mac için hususi olarak geliştirilen ilk çip olma özelliğini içeriyor. Ufak boyut ve güç kapasitesinin oldukça önemli olduğu Mac sistemleri için dizayn edildi. System on a chip olarak geliştirilen M1, çok fazla miktarda güçlü teknolojiyi tek bir çipte bir arada bulunduruyor ve önemli seviyede güçlendirilmiş kapasite ve verimlilik için tümleşik bellek mimarisiyle karşımıza çıkıyor.

Üst düzey teknoloji kullanılarak 5 nanometre üretim teknolojisiyle geliştirilen ilk kişisel bilgisayar çipi olma özelliği taşıyor. 16 milyar transistörlüyle Apple’ın şimdiye kadar bir çipe adapte ettiği en fazla transistor sayısını oluşturuyor. Az güç tüketimli silikondan yapılmış dünyanın en hızlı işlemcisine, dünyanın en verimli CPU performansına, kişisel bilgisayardaki en hızlı entegre grafik kapasitesine ve Apple Neural Engine ile göz kamaştırıcı bir yapay öğrenme kalitesine sahiptir.

M1; önceki nesil Mac’lere göre 3,5 kata kadar daha hızlı CPU performansına sahiptir. 6 kat daha fazla GPU performansı ve 15 kat daha hızlı yapay öğrenme kapasitesinin yanı sıra 2 kat daha uzun pil performansı sağlamaktadır. M1; performans ve verimlilik açısından Mac için şimdiye kadar atılan en büyük adımı olduğunu gösteriyor.

Apple’ın Geliştirdiği Yeni M1 İşlemci
Apple’ın Geliştirdiği Yeni M1 İşlemci

M1’deki Diğer Teknolojik Gelişimler

Çok fazla güçlü ve özel teknolojiye sahiptir.

Bu özelliklerin başlıcaları şunlardır;

  • Gürültü seviyesinde daha iyi bir azalma, daha fazla dinamik değişim ve geliştirilmiş otomatik beyaz dengesine sahip, daha mükemmel kaliteli video için Apple’ın en iyi görüntü sinyali teknolojisine sahip işlemci.
  • Sınıfının en iyi güvenlik donanımına sahip olan en yeni Secure Enclave teknolojisi
  • Daha yüksek hızlı ve güvenilir SSD performansı için AES şifreleme özelliği bulunan yüksek kapasiteli depolama alanı denetleyici teknolojisi.
  • Mükemmel performans ve daha uzun pil ömrü ile az güç tüketimine ve yüksek verimlilik içeren medya şifreleme ve şifre kırma motorlarına sahiptir.
  • Thunderbolt denetleyici ile USB 4.0 teknolojisi, 40 Gbps’ye kadar veri aktarım hızları ve öncekilerden daha çok çevre aygıtıyla uyum sağlayan Apple tasarımı kazanmıştır.

M1 çip Hızlı Aygıt İçi Yapay Öğrenme Teknolojisi Nedir?

Apple Neural Engine teknolojisini Mac’e entegre ederek yapay öğrenme fonksiyonlarını büyük oranda geliştiriyor. Saniye düzeyinde 11 trilyon işlem kapasitesine erişen Apple’ın en gelişmiş 16 çekirdekli tasarımı içeren Neural Engine ile 15 kat daha hızlı yapay öğrenme imkanı sağlıyor. M1 çip, CPU’daki yapay öğrenme hızlandırıcıları ve güçlü CPU sayesinde yapay öğrenme teknolojisini mükemmelleştiriyor. Bu sayede video kalitesi, ses tanımlama ve görüntü hızı, Mac’te daha önce karşılaşılmamış bir performans sağlıyor.

Dünyanın En İyi Entegre Grafik Teknolojisine Sahip

Apple, en performanslı GPU’suna sahip olan M1 çip tasarımda günlük uygulamalar ve profesyonel iş alanları dahil olmak üzere Mac uygulamaları için uzun zamandır yapılan analizlerden faydalanıyor. Tek seferde yaklaşık olarak yirmi beş bin iş parçacığını çalıştırabilen sekiz kat daha güçlü çekirdekten meydana gelen GPU’dan oluşuyor. 4K video kalitesini sorunsuz şekilde oynatmaktan kompleks 3D görüntüler için render almaya kadar oldukça zor görevlerle kolay şekilde başa çıkabiliyor.

Yeni M1 İşlemcisinin Mimarisi

Apple M1, Arm mimarisine sahip bir işlemci olarak tasarlandı. Daha üst düzey performans ve termal verimlilik sunmayı hedefleyen bir teknolojiye sahiptir. Bu termal verimlilikten yararlanan Apple, Air model dizüstü bilgisayar ve Macbook’tan soğutucu fanı tamamen çıkarabilme imkanı sundu. Apple M1 işlemcisi gelişmiş bir teknoloji olan 5nm güçle çalışmaktadır. İşlemcilerin nanometre sayısı az olması, daha ufak boyutta oldukları anlamına gelmektedir. Bu daha az enerji tüketmeleri anlamına geliyor.

Yeni M1 İşlemcisinin Çekirdek yapısı

Apple M1 çip, 8 çekirdek ve 8 iş parçacığı kullanarak pil kapasitesini olağan üstü şekilde yükseltmeye çalışmıştır. İşlemcinin sahip olduğu çekirdeklerin dört tanesi yüksek verimlilik için diğer dört tanesi de yüksek performans için geliştirilmiştir.

Apple M1 İşlemcisinde Kullanılan Hız Teknolojisi

Apple markası çekirdek konusunda M1 yongası kullanarak maksimum 3,10 GHz’e ulaşabilmiştir. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki, sahip olduğu mimari birbirinden tamamen farklı ve bu yüzden de diğer teknik özellikleri göz önünde bulundurulduğunda tamamen birbirini tamamlayıcı olan hem performans hem de verimlilik anlamında kalitesinden söz ettiren bir teknolojiye sahiptir.

Apple’ın Geliştirdiği Yeni M1 İşlemci
Apple’ın Geliştirdiği Yeni M1 İşlemci

Kablosuz Bağlantı ve Bağlantı Desteği Nasıldır?

Thunderbolt teknolojisi ve Wi-Fi 6 desteği sağlıyor.

M1 İşlemcisi Pil Ömrü Nasıldır

Apple M1 işlemcinin en önemli fark gösteren diğer bir özelliği ise pil performansı olarak karşımıza gelmektedir. Bunu bazı modellerden örnekle açıklayacak olursak yeni Apple M1 işlemciye sahip Macbook Air 18 saat pil ömrü ve Macbook Pro 13 inç ise 20 saatlik pil ömrüne sahip olarak emsallerinden ön plana çıkıyor.

Apple M1 işlemcili Yeni Mac Modelleri ve Özellikleri

  • MacBook Air; Önceki nesile göre 3.5 kat hızlı olan 8 çekirdekli yeni M1 işlemci, 5 kat daha hızlıı 8 çekirdekli GPU içerir. Fansız tasarımı ile Mp3 destekli retina okuyucu ekran özellikleri bulunur. Wifi 6 desteği ve touch ıd özelliği ile birlikte usb 4 teknolojisine sahiptir.
  • Yeni MacBook Pro 13 inç; Önceki nesile göre 2.8 kat hızlı olan 8 çekirdekli yeni M1 işlemci, 8 çekirdekli GPU, magic keyboard, Touch bar / Touch ıd, P3 destekli retina okuyucu ekran, wifi 6 ve usb 4 teknolojisine sahiptir.
  • Son olarak Yeni Mac Mini; Önceki nesile göre 3.5 kat hızlı olan 8 çekirdekli yeni M1 işlemci, 8 çekirdekli GPU, 2 adete kadar pro display xdr desteği, wifi 6 ve 256 gb dahili SSD özelliklerine sahiptir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu